İstanbul Üniversitesi’nde Başlatılan “Dijital Ameliyathane” Projesi Uygulamaya Konuldu

Araştırma Üniversitesi olan İstanbul Üniversitesi’nde bir ilk daha hayata geçirildi. Cerrahi bilimler hekim ve öğrenci eğitimleri esnasında katılımcıların ameliyathane koşullarında eğitim görmesini desteklemek amacıyla 2B-3B ameliyat görüntülerinin ve ses bilgilerinin alınmasını sağlayacak İstanbul’da ve Türkiye’de bir ilk olan “Dijital Ameliyathane” projesi İstanbul Üniversitesi’nde uygulanmaya başlandı.

İÜ İstanbul Tıp Fakültesi’nin İSTKA destekli Dijital Ameliyathane Projesi’nin ilk izleme ziyareti gerçekleştirildi. Dr. Leyla Türker Şener’in koordinatörlüğünü yürüttüğü projenin ekibinde İÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ergün Yolcu, İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. İbrahim Ufuk Alpagut ve Doç. Dr. Murat Uğurlucan görev alıyor. Proje kapsamında ameliyat bankaları ve eğitim setleri oluşturuldu. Ayrıca İÜ 3 Boyutlu Tıbbi ve Endüstriyel Tasarım Laboratuvarı (TETLAB) ile atölye çalışmaları yapılarak yenilik içeren ürün geliştirildi.

Projenin ilk toplantısı İÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recep Güloğlu, İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ümit Mutlu, İÜ Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Nilgün Bozbuğa, İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Fakülte Sekreteri Ekrem Aydın ve İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Arş. Gör. Dr. Yusuf Yeşil’in katılımları ile gerçekleştirildi.

“İlk Deneme Çekimleri Gerçekleştirildi”

Proje hakkında bilgi veren Proje Koordinatörü Dr. Leyla Türker Şener, “İlk deneme çekimlerimizi yaptık. Canlı anatomi dersinde 360 derece kamera ile çekim yaptık. Onun dışında patent eğitimlerimiz sürüyor” dedi.
Dijital Ameliyathane Projesi’nin amaçlarından söz eden Dr. Leyla Türker Şener, “Projede öncelikli amacımız ‘Dijital Ameliyathane’nin kurulması. Türkiye’de bir ilk olan bu ameliyathane, fakülte ve hastanelerdeki cerrahların ve öğrencilerin ameliyathanede Cerrahi Bilimler hekim ve öğrenci eğitimleri esnasında ameliyathane koşullarında eğitim görmesini desteklemek amacıyla ameliyat görüntülerinin ve ses bilgilerinin alınmasını sağlayacak. Kurulan bu ameliyathaneden elde edilecek veriler ile ‘ameliyat bankalarının’ ve eğitim materyallerinin oluşturulması, giyilebilir teknolojilere dair RFID sistemli ürünlerin geliştirilmesi sürecinde disiplinler arası çalışmaların yapılması amaçlanıyor. Ayrıca Dijital Ameliyathane için dünya standartlarında yeni çalışmaların ortaya çıkarılması ile patent/faydalı modelin ülke ekonomisine ve kalkınmaya sağlık teknolojileri alanında katma değeri yüksek ürünlerin ortaya çıkarılması hedefleniyor.”

Haber: KübraTOKSUN
İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü


Galeri

Öne Çıkan Haberler

İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak YÖK Tarafından Düzenlenen Uluslararası Proje Lansmanı’na Katıldı

2. Uluslararası Farabi Sempozyumu İstanbul Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi

İstanbul Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa’da “29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Töreni” Gerçekleştirildi

İÜ-Rektörü-Prof.-Dr.-Mahmut-Ak-ve-Beyoğlu-Belediye-Başkanı-Ahmet-Misbah-Demircan-Kahvaltıda-Bir-Araya-Geldi

İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak ve Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan Kahvaltıda Bir Araya Geldi

Ukrayna-İstanbul-Başkonsolosu-İstanbul-Üniversitesi'ni-Ziyaret-Etti

Ukrayna İstanbul Başkonsolosu İstanbul Üniversitesi'ni Ziyaret Etti

İÜ-Rektörü-Prof.-Dr.-Mahmut-Ak-Munzur-Üniversitesi’nde-Konferans-Verdi

İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak Munzur Üniversitesi’nde Konferans Verdi