İstanbul Üniversitesi Yeni Anayasa Çalıştayı Gerçekleşti

İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü tarafından düzenlenen Yeni Anayasa Çalıştayı tarihi rektörlük binasında gerçekleştirildi

Çalıştayın açılışında konuşan Prof.Dr. Burhan Kuzu, yeni Anayasa oluşturma sürecine katkı verenlerin bir o kadar katkı yapacağını belirterek, Anayasa yapma sürecinin zor bir süreç olduğunu kaydetti.

Yeni Anayasa’nın 1,5 sene içerisinde bitmeyeceği öngörüsünde bulunan Prof. Dr. Kuzu, şunları kaydetti: ”Seçimlerin başlaması, Cumhurbaşkanlığı seçimi, belediye seçimleri, genel seçimler derken seçim sürecine girildi mi, sandık gözüktü mü telaşa başlar. Bu işler de kenarda kalır. Bu manada elimizi sıkı tutmamız lazım. Dünyada, 890 küsur anayasa yapılmış, bu sayı içerisinde 19 yılda anayasasını yapamayan ülkeler var, Japonya gibi 18 günde yapan da var. Ortalaması 1,5 yıl sürüyor. Bu meseleyi hızlandırmamız lazım. Biz Ankara’da Uzlaşma Komisyonu kurduk. Yeni Anayasa yazarken, yeni hüküm koyarken orada başka sorunlarla karşılaşma ihtimalimiz her zaman vardır. 4 siyasi partiden 3′er kişilik eşit temsilli bir komisyon kuruldu. 3 alt komisyon da çalışmalarını sürdürüyor. Bunlardan biri siyasi partilerle, üniversitelerle irtibat kuruyor. Biri sivil toplum örgütleri, meslek örgütleriyle irtibat kuruluyor. Bir de vatandaşın görüşünü almak için siteler kuruldu.”

”Yeni bir Anayasa yaparken telaşsız bir ortam olması lazım ama Türkiye’de telaşsız ortam ararsak zor bulunur” diyen Kuzu, Türkiye’nin telaşlı ortama bağışıklık kazandığını, bir taraftan sıkıntılarla mücadele edilmesi ve diğer taraftan da Anayasa için çalışılması gerektiğini kaydetti. Kuzu, konsensüs sağlamanın zor olduğunu ifade ederek, yüzde yüz oy birliği beklemenin sonuç almayı önleyeceğini, 12 kişilik Uzlaşma Komisyonu’nun 4 parti olarak bakılması gerektiğini ve bir konuda yaklaşık yüzde 65 gibi bir rakam yakalandığında konsensüsün sağlanmış olacağını söyledi.

”Kuvvetler ayrımı çok önemlidir”

Yeni Anayasa sürecinde birinci sınıf demokrasi hazırlandığını anlatan Prof.Dr. Kuzu, şunları aktardı:

”Demokrasiyi belki sınıflandırmak doğru değil ama iyi olan var, olmayan var. Bunun ucu açıktır. Gelişmiş bir ülke nereye geldiyse yakalamak istediğimiz nokta da orası olmalıdır. Kuvvetler ayrımı çok önemlidir, ancak kendi kanaatime göre parlamenter modelde kuvvetler ayrımı sağlamak çok zordur. Bir ülkede yasama organı yürütmenin güdümündeyse, o zaman siz orada denetim yapamazsınız. Hangi bakan hakkında açılan bir gensorudan sonuç alınıp bakan düşmüştür?”

Hükümet modelini tartışarak yeni Anayasa sürecine başlanması gerektiğini belirten Kuzu, ”Parlamenter modele devam mı? Önce bunu çözmek lazım. 1982 Anayasası bir kenara bırakıldığına göre, Uzlaşma Komisyonu yeni Anayasa yapmaya çalıştığına göre bunu da tartışacaktır. Ama adım gibi biliyorum ki parlamenter rejime devam edilecek. Bizim parti olarak, hükümet olarak böyle bir ısrarımız yok. Gündeme getirip, tartışacağız. 3 parti istemediğine göre biz de onlara uyacağız” diye konuştu.

Değişmez maddeler

Prof.  Dr. Burhan Kuzu, mevcut Anayasa’daki değişmez maddelere de değinerek, ”Değişmez maddelerle ilgili hem bizim hem de muhalefetin bir sorunu yok. İnsanlar hukuk devletine neden karşı çıksın. Sosyal devlete neden karşı çıkılsın. Laiklik olsun, din, vicdan özgürlüğü olsun, buna insanlar neden karşı çıksın. Demokratik devletteki gibi ifade özgürlüğü olsun diyoruz. Sorun bunların yorumundan kaynaklanıyor. Değişmez maddeler yeni Anayasa’da yer alacaktır ve almalıdır” dedi.

Prof.Dr. Kuzu, öncelikle zihniyet sorunun halledilmesi gerektiğini belirterek, özgürlükler anlamında kanunların çatıştığı durumlarda milletler arası anlaşmaların kabul edileceğini kaydetti.

Prof.Dr. Burhan Kuzu, dünyada doğu ülkelerinde Anayasa maddelerinin daha fazla olduğunun görüldüğünü anlatarak, ”Bizde de metinler gittikçe artmış. Bizdeki en uzun metin 1982′deki metin. Tepkisel bir metindir. Kısa Anayasa yazma gündeme geliyor ama bu olmuyor. Bizim Anayasamız önce özgürlüğü yazıyor. Bir çıkış yaparsa bir hüküm daha koyuyor. Bir şey daha yazıyor, Anayasa oluyor kör düğüm. 1982 Anayasası’nda bunu gördük. Askeri Konsey son şeklini verirken bir çok hükümleri çıkarmışlar. 1961′de de bunu gördük. Gelişmiş ülkeler kısa Anayasa yapıyor. ‘Biz de kısa yapalım gelişmiş olalım’ diye bir şey yok. Gelişmişsen kısa Anayasa yaparsın. Anayasa Mahkemesi Başkanı, geçen serzenişte bulunuyor. Bu 367 meselesinde, ‘Bırakın kısa Anayasa’yı 400 maddeden aşağı yapmayın’ diyor. İstediğinden değil, yorum farkı oluşuyor. Niyetler bozuk olursa, metinler ne yapsın?” diye konuştu.

Yeni Anayasa çalışmaları

Uzlaşma Komisyonu’nun 13 kez toplandığını, 3 alt komisyonun da çalışmalarına devam ettiğini belirten Kuzu, 11 siyasi parti ile görüşüldüğünü, 10 üniversiteden, 17 sendikadan, 30 sivil toplum kuruluşundan metin geldiğini kaydetti.

Prof. Dr. Kuzu, 165 üniversiteye, 78 il barosuna, 60 siyasi partiye, 18 belediye birliğine, 17 kamu kurumu meslek kurullarına, 7 yüksek mahkemeye ve bir çok yere yazı yazdıklarını ifade ederek, 14 bin derneğe, 4 binden fazla vakıf, 1700 radyo, 190 yerel televizyona yazı gönderildiğini anlattı.

8 bin 952 kişinin Meclis’in sitesinden görüş bildirdiğini aktaran Prof. Dr. Kuzu, 8 bin 264 sayfalık bir metin, 73 kuruluşun görüşü de 770 sayfayı bulduğunu ve doküman konusunda sorun yaşamadıklarını söyledi.

İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. DR. Yunus SÖYLET " Birey olarak en önemli şey özgürlüktür"

İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, devlet mekanizmasına karşı temel hak ve özgürlüklerin korunmasını istediğini söyledi.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörlüğünün Anayasa Hukukçuları Derneği, Anayasa Hukuku Araştırmaları ve İncelemeleri Derneği ile Fransa Anayasa Hukuku Derneğinin işbirliğiyle düzenlediği ”Yeni Anayasa Çalıştayı”nda konuşan Rektör Prof.Dr.Söylet, birey olarak en önemli şeyin özgürlük olduğunu belirtti. Özgürlük adı altında başkasını rahatsızlık etme amacının güdülmemesi ve herkesin belli sınırlarının bulunması gerektiğini kaydeden Rektör Prof.Dr Söylet, Anayasa’nın insanları birbirine karşı da koruması gerektiğini ifade ederek, ”Güce sahip olduktan sonra o güçten vazgeçmek çok zor. Koruyucu metinlerin önemi burada artıyor” dedi.

Rektör Prof.Dr  Söylet, Türkiye’de bir çok kez Anayasa yapım sürecine girildiğini anlatarak, ”Devlet mekanizmasına karşı temel hak ve özgürlüklerin korunmasını istiyorum. Lobiler olarak da bunu talep edebilmek, sesimi rahatlıkla duyurabilmek istiyorum. Dengenin ne kadar zor sağlanabileceğini görüyoruz” diye konuştu. Herkesin, toplumsal olgunluk ile bireysel olgunluğu gösterme sınavında olduğunu belirten Prof.Dr Söylet, şunları kaydetti:

”Bu zamana kadar Anayasalar hep bizim önümüze konuldu. Olağanüstü koşullarda önümüze konulan Anayasalarla son 50 yılımızı geçirdik. Şimdi farklı bir iş için bir aradayız. Fırsat bize verildi. Şimdi toplumsal olgunluğumuzu gösterme sürecindeyiz. Adalet duygusunun oluşacağı, ‘ben bu ülkede özgürüm. Temel hak ve özgürlüklerim teminat altında’ diyebileceği bir Anayasa’yı yapmakla yükümlüyüz. Biz de üniversite olarak katkı sağlamak istiyoruz. Bu ülkenin en önemli hukukçuları burada yetişti. Bizim bunun için söz hakkımız var.”

İÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adem Sözüer de, yeni Anayasa’ya katkıda bulunmak için bir araya gelindiğini belirterek, ”Bizim çok Anayasalarımız oldu. Kimi kördü kimi şaşı, kimi dardı kimi de bol. Eli makas tutmayan terziler kesip biçtiler. Bunlardan ders alarak, İÜ Hukuk Fakültesi, Türkiye, milletimiz ve insanlık için küçük bir katkıda bulunacak. Bu katkıda başında insan, sonunda insan, amacında insan olsun istiyoruz. Bu vatan topraklarında bütün insanlığa güzel mesaj verilen bir ülke olsun istiyoruz” diye konuştu.

Çalıştaya Anayasa Komisyonu Başkanı ve İstanbul Milletvekili Prof.Dr. Burhan Kuzu, İstanbul Milletvekilleri, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof.Dr. Ahmet Cevat Acar, Prof.Dr. Kamil Adalet, Rektör Başdanışmanı Prof.Dr. Faik Çelik, , Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Laurent Bili, Sivil Toplum Kuruluşlarının başkanları, yerli ve yabancı akademisyenler katıldı

Bu arada, çalıştay eş zamanlı olarak 20 oturumla gün boyunca devam etti.

Yeni Anayasa Çalıştayı Haberleri için TIKLAYINIZ.

[nggallery id=66]


Öne Çıkan Haberler

TUS' ta büyük başarı

“Diyabette Rejenerative Tedaviler”, Alman-Türk İşbirliği

Tanıtım Filmi

"Aşk Sentezi" Resim Sergisi

AUZEF Coğrafya Programı Öğrencileri İznik Gölü ve Çevresinde Coğrafya Gözlemleri ve Arazi Çalışması Gerçekleştirdi.

Türk Coğrafya Kurumu Başkanı Ahmet Ertek AUZEF Coğrafya Programı Öğrencileri ile Bir Söyleşi gerçekleştirdi.