İstanbul Üniversitesi Yayınevi Geliştirme Projesi - Dergiler ve Kitaplar Toplantısı Gerçekleştirildi
İstanbul Üniversitesi Yayınevi Geliştirme Projesi - Dergiler ve Kitaplar toplantısı, 6 Aralık 2018 tarihinde İÜ Rektörlük Binası Doktora Salonu’nda gerçekleştirildi.
Toplantıda İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, İÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halis Yunus Ersöz ve İÜ Edebiyat Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Metin Tunç İstanbul Üniversitesi Yayınevi (Istanbul University Press)’nin gelişimini anlatan konuşmalarını yaptılar.
“İstanbul Üniversitesi Türkiye’nin Yükseköğretimdeki Başvuru Merkezidir”
İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak konuşmasına, “Bu toplantıyı özel yapan, bu konunun başlangıç aşamasını değil, zaten yürüttüğümüz projenin daha tanınır ve görünür hale gelişini sizlerle paylaşmak için toplanmış olmamızdır. Bunun sevincini ve gururunu yaşıyoruz. Bugün burada üniversitemizi daha etkin kılabilmek adına ne yaptık ve daha fazla ne yapabiliriz bunu gözden geçireceğiz” diyerek başladı.
İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, Türkiye’de üretilen bilimsel verinin dünya kamuoyuna zamanında ve en uç noktaya kadar ulaştırılabilmesi için çalıştıklarını belirterek, “Uluslararası yayınevinin dünyadaki standarta ulaşması ve bir veri olarak da yılda en az 20 eser yayınlamış olması gerekiyor. Bu yönüyle baktığımızda dünyada yaklaşık 600 yayınevi olduğunu, bu yayınevlerinin 100’ünün üniversitelerde bulunduğunu ve ülkemizde maalesef bu standartlarda bir yayınevi olmadığını gördük. Metin hocamızın da gayretleriyle hızla İstanbul Üniversitesi Uluslararası Yayınevi’ni kurduk” dedi.
İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, “Bizim asıl amacımız; ürettiğimiz bu bilginin fark edilmesi, kullanılması ve özellikle bu bilgiye atıfta bulunulması. Bu anlamda da açık yüreklilikle söylüyorum, 1 yıllık süreçte uluslararası atıf sayımız %130 arttı” ifadelerini kullandı. İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, “İstanbul Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi – Cerrahpaşa sadece bir kurum değil, Türkiye’nin yükseköğretimdeki başvuru merkezi, temsil makamlarıdır. Biz şundan eminiz ki, yaptığımız her iş Türkiye yükseköğretim camiası tarafından yakından takip ediliyor. Her türlü prosedür buradan ilham alınarak kurgulanıyor ve geliştiriliyor” şeklinde konuştu.
“Kitap Konusunda Sosyal Bilimler Yayınlarına Öncelik Tanıyoruz”
İÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halis Yunus Ersöz konuşmasında dünyada geçerli olan akademik dilin İngilizce olduğunu vurgulayarak, “İstanbul Üniversitesi Yayınevi olarak şu an sahip olduğumuz seviye oldukça iyi ve sevindirici bir seviye. Ancak bu tabii ki yeterli olmayacaktır. Bundan sonraki asıl amacımız makalelerin yarısının İngilizce çıktığı, yabancı yazarların yer aldığı ve en önemlisi de atıf alabilecek makalelerin dergilerimizde daha çok yayınlandığı bir aşamayı izlemektir. Bu hususlara daha fazla dikkat ederek faaliyetlerimize devam edeceğiz” dedi.
İÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ersöz konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: “Kitap konusunda sosyal bilimler yayınlarına biraz daha öncelik tanıyoruz. Yazıların yarısının bizden, yarısının dışarıdan nitelikli yazılardan oluşmasını önemsiyoruz. Çünkü bu bize, yayınlarımızın hem okunması hem de atıf alması durumunu kazandırır. Bu kitap konusunu ağustos ayında bitirmiş olacağız. Konular belirlendi, bölümler yazılacak ve sonunda eminim ki güzel bir kitap projesi çıkartmış olacağız. Hepinize tekrar teşekkürlerimi arz ediyorum.”
“İstanbul Üniversitesi Yayınevi Gelişimini 4 Ayakta Sürdürüyor”
İÜ Edebiyat Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Metin Tunç, “Dergiyle ilgili projemizin yaklaşık olarak 16. ayına girdik. Artık önümüzü 2. dönem olarak görüyoruz. Bu çerçevede, projenin devam ettiği şu son 16 ayda birlikte çalıştığımız dergi sayısını 35’e ulaştırdık ve bu dergilerden 19’u uluslararası arenada görülebilir vaziyettedir” dedi.
5 Aralık 2018 tarihi itibari ile İstanbul Üniversitesi Yayınevi’nin yayıncılık faaliyetleri kapsamında geliştirilmiş indeksli 1441 makalenin atıf performansının giderek arttığını vurgulayan Dr. Öğretim Üyesi Tunç, bilimsel yayın sayısı ile birlikte bilimsel atıf artışının da projenin takip edilen odak hedefi olacağını belirtti.
İstanbul Üniversitesi Yayınevi’nin gelişimini 4 ayakta sürdüreceklerini belirten Dr. Öğretim Üyesi Tunç, “Şu an yaklaşık 70 kadar dergimiz var. Yani bu gelişimin ilk ayağı olan dergileri hareketlendirmiş olduk. Sırada kitaplar ve ondan sonra konferanslar var. Son ayakta ise dergi, kitap gibi materyaller dışında daha özel bilgi çalışmaları, veri bankaları, nadir eserler, farklı tür proje dokümanları gibi çok farklı çıktıları kapsayacak bir perspektif kazanmak var” ifadelerini kullandı.
Dr. Öğretim Üyesi Tunç konuşmasını şu sözlerle noktaladı: “Kitapta kendimizi görünür hale getirmeliyiz. Biz kitaba kendimizi okutturmak vizyonuyla bakıyoruz. Şu anda birçok yayınevimiz yurtdışındaki çok okunan, çok güçlü kitapları çevirip Türkiye’nin okumasına sunuyor. Biz burada tam tersini yapıp kendimizi yurtdışına okutturmaya çalışacağız aslında. Bu bakımdan projemizin perspektifi farklıdır.”
Toplantı katılımcıların sorularının cevaplanmasının ardından sona erdi.
Haber: Ecem Yıldız ERGÜN
İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü
Öne Çıkan Haberler
TEBİP Kapsamında İÜ Baltalimanı Tesislerinde Toplantı Düzenlendi
“Ortadoğu'da Akademik Mirası Koruma Projesi”nin İkinci Paneli Berlin'de Gerçekleştirildi
Tunceli’de Eğitim Gören Öğrenciler “Üniversitemizi Tanıyoruz Projesi” Kapsamında İstanbul Üniversitesi’ne Son Ziyaretlerini Gerçekleştirdiler
“Radyo Televizyon Yayıncılığı ve Telif” Konferansı İstanbul Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi
İstanbul Üniversitesi’nde ‘Engellilik Araştırmaları Paneli’ Düzenlendi
“Biz Anadolu’yuz Projesi” Gezi Ekibi İstanbul Üniversitesi’ni Ziyaret Etti