İstanbul Üniversitesi Yayınevi Geçtiğimiz Yüzyılda Basılan Temel Kitapları Dijitale Aktarıyor

İstanbul Üniversitesi’nin “açık bilime hizmet” ilkesiyle faaliyetlerini sürdüren yayınevi İstanbul Üniversitesi Yayınevi (İstanbul University Press), yaptığı yayınlarla bilimsel bilginin yayılmasına katkıda bulunmaya devam ediyor.


İstanbul Üniversitesi Yayınevi, İstanbul Üniversitesi tarafından 1900’lü yıllarda basılmış ve günümüzde artık basılmayan temel kitapları dijital ortama aktarıp yeniden bilimin hizmetine sunuyor. Hazırlanan bu kapsamlı proje hakkında yayınevinin baş editörü Prof. Dr. Haluk Alkan ve Editöryel İlişkiler Yöneticisi Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Köroğlu önemli bilgiler aktardı.

“Köklü Yayıncılık Geleneğimizi Görünür Hale Getirmek İçin Çalışıyoruz”

İstanbul Üniversitesi Yayınevi, İÜ Rektör Yardımcısı ve İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Alkan’ın baş editörlüğünde ve alanında yetkin akademisyenlerinden oluşan Editör Kurulu ile yürütülen yayıncılık faaliyetlerini sürdürüyor. Prof. Dr. Alkan: “İstanbul Üniversitesi Türkiye’de çok köklü bir yayıncılık geleneğine sahiptir ve bunun görünür hale getirilmesi için çalışıyoruz” diyerek projelerinden bahsetti.

Açık Erişim Çağında İstanbul Üniversitesi Yayınevi

Proje kapsamında ilk etapta değerlendirdikleri 300 eser arasından 125 eserin açık erişime sunulduğunu ve 2019 sonrasında yayınlanan kitaplarla birlikte toplam 177 eserin yayınevinin web sayfasından ulaşılabilir kılındığını belirten Prof. Dr. Alkan, bu sayının artacağını sözlerine ekledi. Prof. Dr. Alkan, bugün bile güncelliğini yitirmemiş, atıf alabilecek, çok sayıda yayına sahip olan İstanbul Üniversitesi Yayınevi’nin açık erişimle hem araştırmacılara hem okurlara sunulabilecek eserleri dijital ortama aktarmaya devam edeceğini söyledi.

Prof. Dr. Alkan, “Artık yayıncılıkta açık erişimin giderek öncelikli hale geldiği bir dönemdeyiz. İstanbul Üniversitesi Yayınevi olarak köklü bir yayıncılık geleneğimizin olduğunu göstermek ve insanların bize ulaşmasını kolaylaştırmak amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.

“Arşivlerdeki Eserler Açık Erişime Sunulacak”

İstanbul Üniversitesi Yayınevi bünyesinde yürütülen projeye ilginin yoğun olduğunu kaydeden Prof. Dr. Alkan “Bu nedenle ilk etapta değerlendirdiğimiz kitapların dışında arşivlerimizde bulunan ama henüz açık erişime sunulmamış kitapları da erişime açmaya karar verdik” diyerek, 2023 yılı hedeflerini açıkladı. İstanbul Üniversitesi Yayınları’nın, İstanbul Üniversitesi Yayınevi olarak Web of Science - Book Citation Index (BKCI)’te dizinlenen ve yayınevi listesinde yer alan tek Türk üniversite yayınevi olduğunu belirten Prof. Dr. Alkan, önümüzdeki süreçte uluslararası yayıncılık düzeyinde kitaplar çıkarmaya devam edilirken, İstanbul Üniversitesi Yayınevi’nin birikimini yansıtan arşivlerimizdeki eserlerin araştırmacı ve okurlara dijital ortamda sunulmasına yönelik çalışmaların da sürdürüleceğini belirtti.

Açık Erişim ve Ticari Olmayan Yayıncılık

Temel yayıncılık anlayışlarının iki prensip üzerine kurulu olduğunu dile getiren Prof. Dr. Alkan, bu ilkeleri şu şekilde sıraladı: “İki temel ilkemiz var: açık erişim ve ticari olmayan yayıncılık”. İstanbul Üniversitesi Yayınevi’nin sadece İstanbul Üniversitesi hocalarının eserlerini basan bir yayınevi olmadığının altını çizen Prof. Dr. Alkan, “Kurum dışından yapılan yayın başvuruları Editörler Kurulumuz ile değerlendirilip, çoklu hakemlik sürecinden geçirilerek, uygun bulunan eserler dijital olarak yayınlanabiliyor” dedi.

“100 Yılı Aşkın Süredir Pek Çok Kitap Basıldı”

İstanbul Üniversitesi Yayınevi Editöryel İlişkiler Yöneticisi Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Köroğlu, “İstanbul Üniversitesi 100 yılı aşkın bir süredir pek çok kitap basıyor. İstanbul Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile üniversitemizin farklı fakülteleri, enstitüleri, birimleri tarafından basılmış kitapların bir arşivini ortaya koyduk. 9 bine yakın eser ortaya çıktı. Bu liste içerisinde belli kitapları önceleyerek bunları tekrar erişime açmaya başladık” dedi.

Hazırlanan bu proje kapsamında ilk olarak 300 kitap seçildiğini aktaran Dr. Öğr. Üyesi Köroğlu, seçilen kitapların sadece basit künye bilgilerinin çıkarılmasının ötesinde bu eserlerin dijitalleştirildiğini belirterek şu ifadeleri kullandı: “Üniversitemiz yayınevinin yayın formatlarına uygun hale gelen eserlere DOI numarası verilerek açık erişime sunuyoruz. Farklı disiplinlerden pek çok alanı kapsayan, zamanla unutulmuş kitaplar tekrar erişime açılmış oluyor.”

Şimdiye kadar proje kapsamında toplam 177 eserin erişime sunulduğunu aktaran Dr. Öğr. Üyesi Köroğlu, “Bu proje okuyucular açısından büyük bir kazanım olmakla birlikte üniversitemiz köklü yayın geleneğini somut olarak ortaya koymasına da fırsat sunuyor” diyerek önümüzdeki süreçte hızlanarak çalışmalarını sürdüreceklerini belirtti.

İstanbul Üniversitesi’nde Akademik Yayıncılık

İstanbul Üniversitesi Yayınevi, uluslararası yayıncılık standartları ve etik kurallarına uygun, yüksek kaliteli bilimsel dergi ve kitaplar yayınlayarak, sürekli artan bilimsel bilginin yayılmasına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. İstanbul Üniversitesi'nin tüm yayınları açık erişimlidir ve tüm içerikler ücretsiz olarak kullanıcıya veya kurumuna açıktır. Ticari amaçlar dışında, kullanıcıların yayıncıdan veya yazardan önceden izin almaksızın tam metinleri okumasına, indirmesine, kopyalamasına, yazdırmasına, arama yapmasına veya bağlantı vermesine izin verilir.

İstanbul Üniversitesi Yayınevi’nde yayımlanan açık erişimli eserlerin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

*Bu haberdeki rakamlar haberin yapıldığı andaki yayın sayılarını vermekte olup yayınlarımızın sayısı her geçen gün artmaktadır. Güncel yayınlarımızı ve sayısını yukarıdaki linke tıklayarak öğrenebilirsiniz.

Haber: Günsu Şevval Aydın
İÜ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü


Galeri

Öne Çıkan Haberler

TürkJapon ziyaret

Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden İstanbul Üniversitesi’ne Ziyaret

engellilergünü ENUYGAR etkinlik

3 Aralık Dünya Engelliler Günü Etkinliği Gerçekleştirildi

blokzincir teknoloji açılış

İstanbul Üniversitesi Blokzincir Teknolojileri ve İnovasyon Merkezi Açıldı

tütengil anma program

Prof. Dr. Cavit Orhan Tütengil Anma Programı Gerçekleştirildi

bağımlılık sempozyum

“Bağımlılık” Konulu Sempozyum Düzenlendi

KKTC kıbrısbarışharekatı söyleşi

63. Yakın Dönem Türkiye Söyleşileri: ‘’KKTC’nin 39. Kuruluş Yıl Dönümünde Bilinmeyen Yönleriyle Kıbrıs Barış Harekatı’’ Gerçekleştirildi