İstanbul Üniversitesi ve THY Arasında Yeni İş Birliği
İstanbul Üniversitesi ve Türk Hava Yolları (THY) iş birliği ile kokpit seçim süreçlerindeki teknik olmayan yetkinliklerin değerlendirildiği mülakatların artık İÜ Havacılık Psikolojisi Araştırmaları Enstitüsü tarafından yürütülmesi ile ilgili tanıtım toplantısı, 26 Şubat 2018 tarihinde THY Genel Yönetim Binası’nda gerçekleştirildi.
THY’nin Alman Havacılık ve Uzay Merkezi (DLR) ile yürüttüğü kokpit seçim süreçlerindeki teknik olmayan yetkinliklerin değerlendirildiği mülakatlar bu ay itibari ile ülkemizin en köklü eğitim kurumu olan İstanbul Üniversitesi ile THY ortak çalışmaları neticesinde kurulan Türkiye’nin ilk “Havacılık Psikolojisi Araştırmaları Enstitüsü”nde yapılmaya başladı.
Proje ile ilgili düzenlenen tanıtım toplantısında İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, THY Genel Müdürü Bilal Ekşi, İÜ Havacılık Psikolojisi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Pınar Ünsal ve THY Değerlendirme Merkezi Müdürü Nursibel Aydın konuşma yaptılar.
“Havacılık Alanındaki Bilimsel Araştırmalar Artarak Devam Edecek”
Toplantıda konuşan İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, İstanbul Üniversitesi’nin bu çalışma ile bilimsel bilgiden toplumsal olarak faydalanılmasını mümkün kıldığını vurgulayarak, “İstanbul Üniversitesi ve Türk Hava Yolları arasındaki iş birliği ilerleyen zamanlarda kişilik envanteri uygulamaları, ideal profil çalışmaları gibi farklı düzlemlerde devam edecek. Önümüzdeki yıllar içinde, Üniversitemizin bilgi ve yetenek testlerini içine alan bir laboratuvar için de yine Türk Hava Yolları ile iş birliği içinde olmayı hedefliyoruz. İÜ Havacılık Psikolojisi Araştırmaları Enstitüsü ile bu ortak çalışmalarımızın, ilerleyen zamanlarda havacılık psikolojisi ve havacılıkta insan faktörleri alanında açılacak yüksek lisans ile doktora programları ve havacılık alanındaki bilimsel araştırmalarla da devam etmesini amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı.
“Yerlileşme ve Millileşme Çalışmalarına Katkı Sağlayacağız”
THY Genel Müdürü Bilal Ekşi ise konuşmasında şunları dile getirdi: “Bayrağımızı dünyanın 121 ülkesinde gururla dalgalandırdığımız gibi ülkemizde her geçen gün daha da yoğunluk kazanan yerlileşme ve millileşme çalışmalarına bu vesileyle de katkı sağlıyor olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Uygulamaya aldığımız programdan önce yurt dışından ithal ettiğimiz bu hizmeti bundan böyle ülkemizin değerli akademisyenlerinden temin etmiş olacağız. Bu, hem ülkemiz, hem de bizler için büyük bir onur. İlk defa Türkiye’de köklü bir üniversite ile bir proje geliştiriyoruz. Onlarca bilim adamının katkısı var. Son derece etik davranmamız gereken bir alan. Türk’e yakışır bir biçimde başladık, Türk’e yakışır bir biçimde bitmesi gerekiyor.”
“Ülkemizde Bir Uzmanlık Alanına Olan İhtiyaç Ortaya Çıktı”
İÜ Havacılık Psikolojisi Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Pınar Ünsal projenin önemli bir dönüm noktası olduğunu söylerken “Bu iş birliği ülkemizde bir uzmanlık alanına olan ihtiyacı ortaya çıkarmıştır. Ülkemizde havacılık alanında teknik donanıma sahip personeli ve pilotları yetiştirecek birçok okul bulunmakla birlikte, havacılık psikolojisi alanında uzmanlaşmış personele olan ihtiyacın ortaya çıkması bu iş birliği ile gerçekleşmiştir. Bunun sonucunda da ‘İÜ Havacılık Psikolojisi Araştırmaları Enstitüsü’ kurulmuştur. Üniversitemiz böyle bir çalışmayla akademisyenlerin kazanmış oldukları bilimsel bilgileri Türkiye’nin en büyük şirketlerinden biriyle paylaşmasına olanak sağlamıştır. Kurulan iş birliğinin yurt dışındaki firmalardan ithal edilen hizmetler yerine ülkemiz kurumlarının sunacağı hizmetlerin kullanılması konusunda diğer kurumlara bir örnek teşkil etmesini temenni ediyoruz” ifadelerini kullandı.
“Kazanımlarımız Temel Motivasyon Kaynağımız”
Toplantıda bireysel proje sürecinde gelinen aşamayı anlatan THY Değerlendirme Merkezi Müdürü Nursibel Aydın ise proje hakkında bilgi vererek, “Süreç boyunca hocalarımızla bir araya gelerek süreç geliştirme çalışmaları yaptık. Kazanımlarımız bu alanda şevkle çalışmamız için temel motivasyon kaynağımızdır” dedi.
“Değerlendirme Kurulu Üyeleri Bir Yıl Boyunca Eğitim Aldı”
İÜ Havacılık Psikolojisi Araştırmaları Enstitüsü’nün ‘Psikiyatri’, ‘Psikoloji’, ‘Örgütsel Davranış’ ve ‘İnsan Kaynakları’ gibi konu başlıklarında uzman olan akademisyen ve psikologların oluşturduğu değerlendirme kurulu üyeleri bir yıl boyunca; ‘Türk Hava Yolları’, ‘Havacılık Kavramları ve Mevzuatı’, ‘Pilot Yetkinlikleri’ ve ‘Yetkinlik Bazlı Mülakat’ gibi konular üzerinde de uygulama ve gözlemleme imkânı buldukları eğitimler aldılar.
Toplantı sonunda THY Genel Müdürü Bilal Ekşi İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak’a maket THY uçağı hediye etti.
İstanbul Üniversitesi THY’nin ikinci pilot adaylarının psikolojik özelliklerinin değerlendirilmesi ve seçimine yönelik olarak daha önce yurt dışında verilen hizmete alternatif olarak bir sistem oluşturulması, bu iş birliğinin dünyada sayılı havacılık psikolojisi enstitülerinden birinin kurulmasına ve bu alanda nitelikli insan kaynağı yetiştirilmesine vesile olması nedeniyle bu yıl ilk kez verilen YÖK Üstün Başarı Ödülleri kapsamında “Üniversite-Sanayi İş birliği” ödülüne layık görülmüştü.
Haber: Eda FİDAN
İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü
Öne Çıkan Haberler
Birinci Dünya Savaşının 100. Yılında Savaş ve Toplum "Eve Dönen Asker"
İÜ Edebiyat Fakültesi Konferansları’nın 10.’su “Antik Çağdan Günümüze İstanbul” Teması ile Gerçekleştirildi
İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı 7. Mezuniyet Sonrası Eğitim Programı Gerçekleştirildi
Prof. Dr. Arzu Terzi’nin “Bezmiâlem Valide Sultan” Kitabı Yayımlandı
UFUK2020, ERASMUS+, TÜBİTAK ve BAP Projeleri Bilgi Günü Toplantısı Gerçekleştirildi
“Ülke Günleri-2: Etiyopya” Etkinliği Gerçekleştirildi