İstanbul Üniversitesi ve Romanya Babeş-Bolyai Üniversitesi İşbirliği
Sultan II. Abdulhamid albüm koleksiyonunda yer alan Romanya kültürü ile ilgili farklı konularda 112 adet fotoğraf dijital ortama aktarılarak, “Old Photos From the Romanian Regions, Kept in the Albüm Collection of Sultan Abdulhamid II (1876-1909)” adlı eser yayınlandı.
Proje ve kitabı tanıtım toplantısında İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak ve Romanya Babeş-Bolyai Rektörü Prof. Dr. Loan Aurel Pop konuşma yaptılar.
“Türkiye Üniversiteleri Arasında Kütüphanesi Milli Kütüphane Olan Tek Üniversiteyiz”
Tanıtım toplantısında konuşan İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak İstanbul Üniversitesi’nin Türkiye’nin en köklü ve en büyük üniversitesi olduğunu vurgulayarak, “Üniversitemiz hemen hemen tüm alanlarda eğitim veren ve 903 diploma programı olan bir üniversite. Farklı ülkelerden birçok üniversite ile iş birliği içerisindeyiz. Babeş-Bolyai Üniversitesi ile olan iş birliğimiz yeni olmasına rağmen çok değerli bir ürüne de vesile oldu. Babeş-Bolyai Üniversitesi’nin diğer programları ve Türkoloji Enstitüsü aracılığıyla gelecekte de çok güzel iş birlikteliklerine ve başarılara imza atacağız” dedi.
Türkiye’de milli kütüphane seviyesinde 6 kütüphane olduğunu ifade eden İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, “Bizim üniversitemizin kütüphanesi de bu 6 kütüphaneden birisidir ve Türkiye üniversiteleri arasında kütüphanesi milli kütüphane olan tek üniversiteyiz. Kütüphanemizde yaklaşık 1.5 milyon kitap var. Kütüphanenin önemli bir kısmı da Nadir Eserler Kütüphanesi, yani tarihi kütüphanedir. Bu tarihi kütüphanemizde el yazmaları ve nadir basma eserler de bulunuyor. Bu külliyat içerisinde önemli bir kısım da II. Abdülhamit’in fotoğraf albümleridir. Bu albümü doğru algılamak, doğru anlamak lazım. Bu sadece bir fotoğraf çekme faaliyeti değil. O günkü Osmanlı toplumunun tümünün kayıt altına alınması çalışmasıdır. Bu albümle beraber tarihi eserler, dini binalar, şehir meydanları hepsi fotoğraflanarak kayıt altına alınmıştır” şeklinde konuştu.
“İş Birliğinin Günden Güne Daha Da Artmasını Diliyorum”
II. Abdülhamit’in fotoğraf albümlerinin birçok alanda araştırmacıya imkân sunacağına vurgu yapan İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Nitekim Romanya ile ilgili buradaki resimlere baktığımızda eminim ki Romanya’nın tarihine ışık tutacak birçok malzeme burada yer alır. Biz bu albümü Romanya kamuoyu ve akademisyenlerle buluşturmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu yayının ortaya çıkmasında emeği geçen başta Prof. Dr. Tahsin Cemil’e, Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Loan Aurel Pop’a ve İÜ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Dr. Pervin Bezirci’ye çok teşekkür ediyorum. Bu yayınla beraber iki üniversite arasında güzel bir yol açıldı. Bu iş birliğinin günden güne daha da artmasını diliyorum, saygılarımı sunuyorum.”
“İş Birliğinin En Önemli Mahsullerinden Biri Bu Kitap”
Romanya Babeş-Bolyai Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Loan Aurel Pop ise konuşmasında İstanbul Üniversitesi’ni ağırlamanın bir onur olduğunu dile getirerek, “Üniversitemiz ile İstanbul Üniversitesi arasındaki iş birliği bundan birkaç sene önce başlamıştır. Bu iş birliğinin en önemli mahsullerinden biri de bu kitaptır. Aramızdaki bu anlaşmanın ve iş birliğinin devamı ve gelişmesi için Türkoloji Enstitüsü bir bağlantı rolünü oynamaktadır. Bu Türkoloji Enstitüsü’nü, iki tarafın da desteklemesi gerekiyor bu sebeple. Bu kitap şimdi bir tarihi olay olmuştur. Bizler İstanbul Üniversitesi ile iş birliklerimizi devam ettirmek ve geliştirmek istiyoruz. Bunlardan birisini size bildirmek istiyorum ki iki Üniversite arasında Avrupa Birliği projelerine katılmak ve başka üniversitelerle iş birliği kurmak imkânı yaratılıyor” ifadelerini kullandı.
Toplantıda İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak’a İÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bayram Mert Savrun, İÜ Uluslararası Akademik İlişkiler Kurul Başkanı Doç. Dr. Y. Yeşim Özer Yürür ve İÜ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Dr. Pervin Bezirci eşlik ettiler.
Babeş-Bolyai Üniversitesi desteği ve İstanbul Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı Nadir Eserler Kütüphanesi işbirliği ile hayata geçirilen ve 19. yüzyıla ait dünyanın en büyük görsel arşivi olarak tanımlanabilecek Sultan II. Abdülhamid döneminde çekilen Yıldız Fotoğraf Koleksiyonu’ndan seçilen fotoğraflardan oluşan bu eser, değerli eserlerin erişilebilirliğini artırmak, Dünya kültür mirasına katkıda bulunmak, kültürlerarası diyaloğu geliştirmek açısından son derece önem arz ediyor.
İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü
Öne Çıkan Haberler
İstanbul Üniversitesi’nden Araştırmacılar TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi Teleskobuyla “Zonklayan” Yıldız Keşfettiler
YÖK Temel Bilimler Programları Üstün Başarı Sınıfları İstanbul Üniversitesi’nde Açıldı
İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak “Uluslararası 15 Temmuz ve Darbeler Sempozyumu - Kartepe Zirvesi” Basın Toplantısına Katıldı
İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak “Uluslararası Şehir ve Sivil Toplum Kuruluşları Zirvesi” Öncesi Düzenlenen “Gong Çalma Töreni”ne Katıldı
“Mikrokirleticiler Çalıştayı” İstanbul Üniversitesi’nde Düzenlenecek
İÜ İletişim Fakültesi Dış Paydaşlarıyla Buluştu