İstanbul Üniversitesi ve İGİAD İşbirliğiyle Türkiye İş Ahlakı Zirvesi Gerçekleştirildi
İstanbul Üniversitesi (İÜ) ile Türk İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği’nin (İGİAD) işbirliği ile gerçekleştirilen Türkiye İş Ahlakı Zirvesi 11 Kasım 2023 tarihinde İÜ Prof. Dr. Fuat Sezgin Kongre Salonunda düzenlendi.
Türk İş Ahlakı Zirvesi’ne, Ticaret Bakanımız Prof. Dr. Ömer Bolat, YÖK Başkanımız Prof. Dr. Erol Özvar, Rektörümüz Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar, Üniversitemiz İktisat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sayım Yorğun, İGİAD Başkanı Ayhan Karahan, Zirve Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ömer Torlak, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, Uluslararası Balkan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Lütfi Sunar, İTO Meclis Başkanı Dr. Erhan Erken, Gazeteci Kemal Öztürk, Öncül Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akın Öncül, SUR Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mimar Altan Elmas ve Deprem İzolasyonu Derneği Başkan Yardımcısı Mehmet Emre Özcanlı katılım sağladı.
Zirve Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ömer Torlak karşılama konuşmasını yapmak üzere sahneye davet edildi. Sözlerine katılımcılara teşekkürlerini ileterek başlayan Prof. Dr. Torlak, “Gazze’de üzülerek izlediğimiz zulmün ve soykırımın bir an evvel bitmesi dualarımı konuşmamın başlangıcı yapmak istiyorum. Bir yandan alışkanlıklarımızı dönüştüren ekonomik ve teknolojik dönüşüm, diğer yandan bazı mesleklerin ortadan kalkması. Öte yandan ise yeni iş modelleri ve hayat tarzının beraberinde değişen yeni meslekler, günlerimizi daha fazla meşgul ediyor” diyerek mesleki değişimin gerçekleşmeye başladığını vurguladı.
“Değişmeyen Mesleklerin Uygulama Biçimleri de Değişimden Nasibini Alıyor”
Prof. Dr. Ömer Torlak, “Bizler büyüklerimizin iş yapma biçimleriyle zaman zaman nasıl farklı ve çatışan yaklaşımlar yaşadıysak, bundan böyle çocuklarımız ve torunlarımız bizim işe yaklaşımlarımızı eleştiriyor ve eleştirmeye devam edecek. Mesleklerdeki değişim ve dönüşüm kaçınılmaz bir olgu malumunuz. Bir yandan sosyolojinin diğer yandan iktisadın, psikolojinin ve tabi ki işletmecilik alanının vazgeçilmez konuları arasında. Değişmeyen mesleklerin uygulama biçimleri de değişimden nasibini alıyor. Tüm bu değişim ve dönüşüm zemininde meslek adına vazgeçilmesi mümkün olmayan ve tek değişmeyen en önemli gerçek ise icra edilen mesleklerin hakkını verebilmek. Medeniyet değerlerimizin insan olmanın asgari gerekliliklerinden belki de en önemlisi mesleğimizi yaparken başta kendimiz olmak üzere meslektaşlarımız, hizmet ettiklerimiz, sosyal ve fiziki çevremiz, toplum ve nihayet kainatın insanı yaratan rabbimize karşı sorumluluklarımızı unutmadan hareket edebilmek. Elbet farklı beklentileri söz konusu olan paydaş olarak isimlendirebileceğimiz bu saydığımız her kişi ve grubun çıkar çatışması yaşanabiliyor ve yaşanmaya devam edecek. Tam bu noktada hangi mesleği icra ediyor olursak olalım bize rehberlik edecek mihenk noktamız meslek ahlakını önemsemek, öncelemek ve buna göre hareket etmektir” dedi.
Prof. Dr. Ömer Torlak Türkiye İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği’nin düzenlemiş olduğu Türkiye İş Ahlakı Zirvesi’nin 2023 yılı konusunun “Değişen Meslekler ve Meslek Ahlakı” olduğunu belirtti. Konuşmasına son verirken tüm katılımcılara teşekkürlerini ileterek kürsüden ayrıldı.
“Her Çalışan Öncelikle Meslek Ahlakına Sahip Olmalıdır”
Karşılama konuşmalarını tamamlamak üzere İGİAD Başkanı Ayhan Karahan kürsüye davet edildi. Ayhan Karahan sözlerine Filistin - İsrail gerginliği hakkında duyduğu üzüntüyü belirterek başladı. Karahan 6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen Asrın Felaketi deprem faciasının ihmaller sonucunda ortaya çıktığını belirtti. Karahan “Her çalışan öncelikle meslek ahlakına sahip olmalıdır ve yaptığı iş ve işlemlerde meslek ahlakını ön planda tutmalıdır. Mesleki rekabetin adil koşullarda işlemesini sağlamakta böylece haksızlıkların önüne geçmektedir” diyerek meslek ahlakının önemine dikkat çekti. Ayhan Karahan katılımcılara ve tüm emeği geçenlere teşekkürlerini ileterek sözlerine son verdi.
Açılış konuşmalarını yapmak üzere kürsüye İÜ Rektörü Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar davet edildi. Prof. Dr. Zülfikar, “Her şeyin ziyadesiyle hızlı bir dönüşüme tabi olduğu çağımızda mesleklerin de önemli değişimlere uğradığı ve dolayısıyla meslek ahlakına dair yeni sorgulamalara ihtiyaç duyulduğu apaçıktır. Söz konusu ihtiyacın karşılanması hususunda önemli bilgilerin paylaşılacağı bu zirvede, sizlerle bir arada olmaktan duyduğum memnuniyeti belirtmek isterim. İnsanın eylemlerini gerçekleştirirken vicdani sorumlulukla hareket etmesi ve iyi ile kötünün ayrımına odaklanarak davranması, fıtratının bir gereğidir” diyerek Türkiye İş Ahlakı Zirvesi’nin 2023 yılındaki konusu olan “Değişen Meslekler ve Meslek Ahlakı” başlığının ne kadar önemli olduğuna dikkat çekti.
Prof. Dr. Zülfikar, konuşmasında “Birçok filozofun düşünce dünyasında farklı hususları ile öne çıkan ve deruni bir mesele olan ahlak ise bireylerin toplum içindeki farklı rolleri üzerinde yönlendirici etkiye sahiptir. Bir işi yerine getirirken doğru davranış biçimlerini uygulamak; dürüst adil, eşit ve tarafsız olmak, meslek ahlakının temel ilkelerindendir. Yanlış bir davranış yalnızca bir kişiyi küçük düşürmekle kalmaz, mesleğe duyulan bütün güveni yok edebilir” diyerek meslek ahlakının ne kadar önemli olduğunu belirtti.
Prof. Dr. Zülfikar, İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği öncülüğünde düzenlenen Türkiye İş Ahlakı Zirvesi’nin düzenlenmesinde emeği geçenlere ve katılımcılara teşekkürlerini ileterek kürsüden ayrıldı.
YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar konuşmalarını yapmak üzere kürsüye davet edildi. Prof. Dr. Özvar konuşmasında, “Haberleşme araçlarının çok olmadığı dönemlerde nasıl oldu da asırlarca ticaret coğrafyaları, kıtaları birbirine bağladı. Hukuk normlarının ulusal sınırların ötesine geçemediği dönemlerde nasıl oldu da ticaret bir kurum bir müessese olarak asırlarca varlığını sürdürdü. Bu işleyişin bozulmadan ilerlemesinin en önemli sebebi bizim bugün tartışıyor olduğumuz meslek ahlakı konusudur. Çünkü biliyorlardı ki uluslararası ticaretin devamı yani ihtiyaçların giderilmesi diğer tarafta da kazancın devam edebilmesi aslında bu iş ahlakının prensipleri olarak vaaz edilen hususların benimsenmesinden ve uygulanmasından geçiyordu. Bir adım daha öteye geçersek iş ahlakı normlarını benimsemek ve tatbik etmenin teşvik edici bir tarafı vardı. Belki Türkiye’de olsun dünyada olsun iş ahlakıyla alakalı en temel sorunlardan bir tanesi iş ahlakı prensiplerinin ticaretin devamı konusunda teşvik edici olduğunun belki anlaşılmamasından kaynaklanıyor. Ahlak sanki kazancın, servetin, iktidarın veya gücün karşısında duran veya onu törpüleyen bir mahiyet arz ettiği şeklinde bir kanı veya bir zan var. Belki önce bu zannı ortadan kaldırabilmek gerekiyor. Aslında iş ahlakı ticaret yapmanın en ciddi en müşevvik unsurlarından biri olmalıdır diye düşünüyoruz. Belki bunun üzerinde durabilmek bunun üzerinde bu boyutla iş ahlakına bakmak gerektiği kanaatini taşıyorum” diyerek meslek ahlakı hakkında görüşlerini katılımcılarla paylaştı. Konuşmasına son veren Prof. Dr. Erol Özvar, katılımcılara teşekkürlerini iletti kendisine takdim edilen hediyenin ardından kürsüden ayrıldı.
“İsrail’in İnsanlık Dışı Soykırım Saldırılarının Durdurması İçin Bütün Gayretimizle Çalışıyoruz”
Açılış konuşmaları için kürsüye davet edilen T.C. Ticaret Bakanı Ömer Bolat konuşmalarına tüm katılımcılarla birlikte olduğu için duyduğu mutluluğu belirterek sözlerine başladı. Bakan Ömer Bolat, “İsrail'in ilk günden bu yana sivil yerleşim alanlarını, masum insanlara, çocuklara, kadınlara, yaşlılara, hastane, okul, cami, hatta kiliseyi bile ayırt etmeden gösterdiği vahşeti şiddetle kınıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Hükümeti olarak başından bu yana İsrail'in bu insanlık dışı soykırım noktasına gelen saldırılarının durdurulması konusunda hükümetimiz ve başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere elimizden gelen bütün gayretimizle çalışıyoruz. Cumhurbaşkanımız Riyad'da bizim uzun bir süre uğraştığımız İslam İşbirliği Teşkilatı Liderler Zirvesi'ne katılmak üzere bulunuyor. Bu toplantı yapılıyor ve inşallah İslam dünyasını birlik içinde, güçlü bir mesaj, duruş ve tepki vererek İsrail üzerindeki baskıları artırmamız ve dünya kamuoyunun da İsrail üzerindeki baskılarını artırmasına çalışmamız önem taşıyor. Böyle bir güçlü duruş ve mesaj birlik görüntüsü ve çabalar çok önemli” diyerek Türkiye Cumhuriyeti’nin konu üzerindeki hassasiyetini vurguladı.
İş ahlakı konusuna değinen Bakan Bolat, "Teknoloji, iletişim, trendler, meslekler çok hızlı değişiyor. Ahlak aslında standarttır. Ahlak, hak, adalet, değerler, hakça paylaşım asla değişmeyecek önemli değerlerdir. Meslekler değişebilir. Şartlar, trendler değişebilir ama bu değer yargılarının asla değişmemesi gerekmektedir. Yoksa rüzgâra kapılıp giden başak taneleri durumuna düşeriz" diyerek iş ahlakının değerine atıfta bulundu.
“Cezalar Kademeli Şekilde Artırılacak”
Bakan Bolat, "Depremde de meslek ahlakı ya da iş ahlakına uymayan birçok kötü örnekleri de birlikte gördük. Bunları düzeltmenin çabası içindeyiz. Piyasa denetimleri, piyasa gözetimi, haksız fahiş fiyat uygulamaları, stokçuluk gibi uygulamaları devlet olarak denetliyoruz. Bunları yapanlara ağır cezalar uyguluyoruz. Önümüzdeki torba yasada da bu konuda cezalar kademeli şekilde artırılacak" ifadelerini kullandı.
T.C. Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın konuşmalarının ardından İş Ahlakı Ödülleri takdim edildi. Habercilik alanında iş ahlakı ödülünü CNN Türk Özel Haberler Şefi Fulya Öztürk, İnsani Yardım Arama Kurtarma alanındaki ödülü İHH İnsani Yardım, Ulaşım ve Barınma alanında da Gürbaşlar Otomotiv ödül aldı.
Ödül töreninin ardından zirvede alanında yetkin kişilerin katılımcılara bilgiler verdiği oturumlara geçiş yapıldı. İlk olarak “Değişen Meslekler ve Meslek Ahlakı” konulu birinci oturum başladı. Birinci oturumun moderatörlüğünü İÜ İktisat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sayım Yorğun üstlendi. Bu oturumda Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil “Ahilik Döneminde Meslek Ahlakı”, Prof. Dr. Lütfi Sunar “Değişen Meslekler ve Meslek Ahlakı”, Dr. Erhan Erken ise “Günümüzde Meslek Ahlakı” konulu sunumlarını gerçekleştirdi.
Birinci oturumun sona ermesinin ardından ikinci oturuma geçildi. İkinci oturumun moderatörlüğünü gazeteci Kemal Öztürk üstlendi. Bu oturumda Mehmet Akın Öncül “Binalar İş Ahlakı Üzerine İnşa Edilmediği İçin Mi Depremde Yıkılıyor?”, Mimar Altan Elmas “Binaların Depremde Yıkılmaması İçin Nasıl İnşa Etmeliyiz?”, Mehmet Emre Özcanlı ise “Depremde Binaların Yıkılmasının Sorumluları Kimlerdir?” sorularına yanıt verdi. Oturumlar sonrası Türkiye İş Ahlakı Zirvesi sona erdi.
Haber: Ömer Mustafa Aytulu
Kamera: Burcu Görmez
İÜ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü
Öne Çıkan Haberler
Geçmişten Geleceğe Sağlıkta Yardımlaşma Sempozyumu Üniversitemizde Başladı
Rektörümüz İdari Birimlerimizin Yöneticileriyle Buluştu
İstanbul Üniversitesi Mezunlar Derneği Toplantısı Düzenlendi
Tıp Fakültesi Heyetinden Rektörümüze Ziyaret
Pekin Üniversitesi’nden İstanbul Üniversitesi’ne Ziyaret
Sosyoloji Bölümü'nün "Saha Deneyimleri Işığında: Filistin Sorunu" Etkinliği Düzenlendi