İstanbul Üniversitesi Sıfır Atık Projesi ile Geri Dönüşüme Katkı Sağlamaya Devam Ediyor
İstanbul Üniversitesi, Sıfır Atık Projesi’ne örnek bir eğitim kurumu olma yolundaki çalışmalarına devam ediyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın destekleri ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen “Sıfır Atık Projesi” kapsamında, geçtiğimiz günlerde; İstanbul Valiliği, İstanbul Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa ve Marmara Üniversitesi arasında iş birliği protokolü imzalandı.
İmzalanan protokolle Sıfır Atık Projesi’ne örnek bir eğitim kurumu olma yolundaki çalışmalarına devam eden İstanbul Üniversitesi, gelecek kuşaklara daha temiz bir çevre bırakma amacıyla geri dönüşüme katkı sağlamaya devam ediyor.
İstanbul Üniversitesi’nde Geri Dönüşüm Kutularının Sayısı Artırıldı
Sürdürebilir Kalkınma İlkeleri çerçevesinde atıklarımızı kontrol altına almak için yürütülen SIFIR ATIK PROJESİ kapsamında; tüm kampüslerimizde atık oluşumunu kaynağında azaltarak geri dönüşüm kapasitesinin arttırılmasını hedefledik. Bu çerçevede kampüslerimizde plastik çöp torbası kullanımı bırakıldı, geri dönüşüm kutularının sayısı arttırıldı.
Üniversitemiz bünyesinde mevcut durum analizleri gerçekleştirildi. Yerleşkelerimizin bulunduğu ilçelerin Belediye Başkanlıklarının destekleriyle, üniversitemize bağlı tüm birimlere ihtiyaçlar dahilinde belirlenen geri dönüşüm kutularının dağıtımına 15 Mart 2019 itibariyle başlandı. Proje kapsamında belirlenen atık ayrıştırma renk skalasına uygun poşetler temin edildi. Yerleşkelerimizde Odak Noktası Sorumluları ve Ekip Üyeleri görevlendirildi. Proje ile ilgili sürekli iyileşme ve gelişmeyi sağlama amacıyla yönetici ve öğrencilerimiz Sıfır Atık Bilinçlendirme Eğitici Eğitimine katıldılar. Kampüslerimizde herkesin erişimi olan, işlevsellik gözetilerek belirlenen uygun yerlere 3’lü setler halinde (Plastik atıklar, cam atıklar, metal atıklar, kâğıt atıklar ve geri dönüşmeyen atıklar) 633 Takım 1.899 adet geri dönüşüm kutularının dağıtımı ise 8 Nisan’da tamamlandı.
Sıfır atık projesi, İstanbul Üniversitesi bünyesinde su ve enerji tasarrufunu merkeze alarak geliştirilen artı uygulamalarla da destekleniyor. Kampüslerimizde fotoselli-tasarruflu musluklar ile su tasarrufu, gri su geri kazanım uygulaması ile destekleniyor. Merdivenlerde sensörlü aydınlatma, tasarruflu ampul, bina yalıtımı ve ortam sıcaklığı kontrolü ile enerjiden tasarruf edilirken yenilenebilir güneş enerjisi uygulamaları ile entegre enerji yönetimi sağlanıyor. İstanbul Üniversitesi kampüslerinde enerji ve su kaynaklarının verimli kullanımına atıkların yönetimini de ekleniyor.
Üniversitemizde sıfır atık kampüs hedefi doğrultusunda gerçekleştirilmekte olan uygulama ve etkinlikler üniversitemizin ilgili internet sayfalarında duyurularak, tüm kampüslerimizde çevre farkındalık çalışmalarına devam ediliyor.
İstanbul Üniversitesi’nde Bulunan Çöp Kovalarına Çiçek Ekimi Gerçekleştirildi
İÜ Ekoloji Kulübü tarafından 26 Nisan 2019 tarihinde “Geleceğe Dönüştür” sloganı ile düzenlenen etkinlikte, İstanbul Üniversitesi’nde sıfır atık geri dönüşüm ünitelerinin kullanılmaya başlanmasıyla boş kalan çöp kutularının yeniden kullanımı için çiçek ekimi gerçekleştirildi. Etkinliğe İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak da katıldı. Çevre farkındalığını merkeze alan etkinlik, İstanbul Üniversite’sinin kurumsal kararlılığı ile çevre bilincinin yaygınlaşmasına ve ekolojik ayak izinin azaltılmasına verdiği önemin hatırlatıcısı olacak.
“Proje ile Kaynakların Daha Verimli Kullanılması Hedefleniyor”
İstanbul’da 6 bin 653 kamu binası ile 12 devlet üniversitesi, 42 vakıf üniversitesi ve 4 meslek yüksekokulunda Sıfır Atık Projesi uygulanacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın “Sıfır Atık Projesi” ile, atıklar üretildiği kaynakta ayrıştırılarak geri dönüşüm/geri kazanım artarken oluşan atık miktarı da azaltılıyor. Tüketimi üretime dönüştüren Proje ile atıkların değerlendirilme imkanları iyileştirilerek kaynakların daha verimli kullanımının geliştirilmesi hedefleniyor.
Türkiye genelinde atık yönetim felsefesinin yerleşmesiyle sürdürülebilirliği ve çevresel farkındalığı merkeze alan Sıfır Atık Projesi, çevresel risklerin azaltılarak çevre koruma bilincinin gelişimiyle gelecek kuşaklara daha temiz bir çevre bırakmayı amaçlıyor.
İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü
Öne Çıkan Haberler
Karadağ Ulaştırma Bakanı Osman Nurkoviç İstanbul Üniversitesi’ni Ziyaret Etti
İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak Bangladeş Dışişleri Bakan Müsteşarının Arakan Müslümanlarının Durumu Hakkındaki Bilgilendirme Toplantısına Katıldı
İstanbul Üniversitesi “Engelsiz Üniversite Çalıştayı’nda” 3 Birimde Bayrak Ödülü’ne Sahip Oldu
Haliç Üniversitesi Tarafından İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak’a Teşekkür Plaketi Takdim Edildi
Biyoetik Prensipler Evrensel mi Yoksa Kültürlere Göre İzafi midir?
Moğolistan Milli Üniversitesi Heyeti İstanbul Üniversitesi’ni Ziyaret Etti