İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyeleri Atatürk Kültür Merkezi Yeni Proje Tanıtım Toplantısı’na Katıldı
İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, İstanbul Üniversitesi’nden Öğretim Üyeleri ve öğrenciler, 6 Kasım 2017 Pazartesi günü Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Yeni Proje Tanıtım Toplantısı’na katıldı.
Program öncesi, İstanbul Devlet Modern Folk Müzik Topluluğu ve İstanbul Devlet Opera ve Bale Sanatçıları tarafından müzik dinletisi gerçekleştirildi.
“Dünyanın En Büyük ve En İyi Opera Salonlarından Biri Olacak”
Program, AKM Yeni Proje Tanıtım Video Gösterimi ile başladı. Video gösteriminin ardından Proje Müellifi Murat Tabanlıoğlu konuşma yaptı. Tabanlıoğlu konuşmasında, “Bugün çok heyecanlı bir gün. Bir opera binasının önündeki en önemli şey meydanıdır. AKM bir opera binası iken kültür binası olması istenmişti, bin 300 kişilikti; yenisi 2 bin 500 kişilik. Dünyanın en büyük ve en iyi opera salonlarından biri olacak. 800 kişilik bir konser salonu olacak. En önemlisi ise 365 gün kullanılabilecek bir bina olacak. AKM’nin Taksim Meydanı’ndan ve İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından olmak üzere iki girişi olacak. Çinilerden oluşan cephe arkasında 500 kişilik salon olacak. Dünyanın en ihtişamlı salonlarından biri haline gelecek. Artık opera hepimizin gittiği bir yer olacak. Kültür herkesle birleşmeli. Cephe dışını dev ekran haline getireceğiz ve operaya gelemeyen de seyredebilecek. Bir de kültür sokağımız olacak. 365 gün gezilebilecek, içerisinden geçilebilecek, kahve içilebilecek bir yer olacak” ifadelerini kullandı.
“AKM İstanbul’un O Muhteşem Değeriyle Uyumlu Olacak”
Bugün sadece İstanbul’un değil, Türkiye’nin tarihi bir gün yaşadığını ifade eden Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, AKM’nin artık günün icaplarını yerine getiremez hale geldiğini ve yeni bir binaya ihtiyaç olduğunu belirtti. Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş, “Uzun bir hazırlık döneminden böylesine güzel bir projeyle Türkiye kamuoyunun karşısına çıkıyoruz ve AKM’yi yeniliyoruz. Bütün Türkiye’nin övünç duyacağı, hepimizin gerçekten önünden kıvançla geçeceğimiz, içerisinde son derece güzel etkinlikleri takip edeceğimiz Türkiye’nin medarı iftiharı bir projemiz olacak. Günün şartlarına uygun şekilde AKM bir kültür ve sanat merkezi haline gelecek. Burası sadece bir opera binası değil, az evvel görüntülerinde de gördüğünüz gibi bir kültür merkezi, çeşitli etkinliklerin yapılacağı farklı salonları olan tabiri caizse bir kültür vahası olacak. Yine bu binanın en temel özelliklerinden birisi hem estetik olması hem de fonksiyonel olması. Estetik değeri çok yüksek olacak ama aynı zamanda çeşitli salonlarıyla farklı sanatsal etkinlikleri eş zamanlı olarak yapabilecek çok fonksiyonlu olan bir binaya sahip olacağız. Yine bu binanın en temel özelliklerinden birisi mimarisinden, kullanılan en detaylı malzemesine kadar hepsinin yerli malzeme olmasıdır. AKM İstanbul’un o muhteşem değeriyle uyumlu olacak” şeklinde konuştu.
“AKM’nin Yeni Dönemin Sembol Eserlerinden Biri Olacağına İnanıyorum”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise konuşmasında, projenin ortaya çıkmasında emeği geçen herkesi tebrik etti. AKM’nin 2019’un ilk çeyreğinde tamamlanıp hizmete gireceğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “AKM Projesi tanıtım toplantısının, şehrimiz ve ülkemiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. AKM, İstanbulumuz için gerçekten yüz akı, gerçekten sembol bir mekân haline gelecektir. Türkiye’nin 10 yıl önce yapması gereken bir işe ancak başlayabildik. Bundan dolayı çok üzgünüm. Çünkü biz AKM’yi çoktan bitirmiş ve milletimizin hizmetine sunmuş olacaktık. 2007 yılından itibaren çeşitli vesilelerle farklı kurumlar tarafından yapılan incelemeler, bu binanın artık kullanılamayacağını göstermiştir.”
Bugün tanıtımı yapılacak projeyle AKM’nin yıkılarak yeniden inşa sürecinin başlamış olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Taksim Meydanı’nda inşallah araç trafiği görmeyeceğiz. Dolayısıyla Taksim Meydanı’nın bu yayalaştırma süreci, yeni peyzaj düzenlemeleriyle birlikte meydana farklılık kazandıracak, farklı bir zenginlik getirecek. Bugün biz de Cumhuriyetimizin kuruluş yıllarında ortaya konmuş olan muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkma hedefini isabetli buluyor ve ona sahip çıkıyoruz. Sadece bu hedefe ulaşmak için daha farklı yöntemler kullanıyoruz. Geçtiğimiz 15 yılda Türkiye'yi 3 kat büyütmüş olmamız, Cumhuriyet tarihinin en büyük, en iddialı, en başarılı çağdaşlaşma ve modernleşme hamlesidir. AKM’nin yerine inşa edeceğimiz yeni eser de bu anlayışın bir yansıması olacaktır. Projenin ilk AKM’nin tasarımcısı olan merhum Hayati Tabanlıoğlu'nun oğlu Murat Tabanlıoğlu tarafından yapılacak olması hem hedefin aynı olduğunun hem de tarihe sırt dönülmeden tam tersine tarihten güç alınarak, geleceğe doğru yüründüğünün ifadesidir. AKM’nin yeni dönemin sembol eserlerinden biri olacağına inanıyorum" açıklamalarında bulundu.
Haber: Nihan SAĞDIÇ
İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü
Öne Çıkan Haberler
İÜ Kardiyoloji Enstitüsü “Anjiografi Cihazı Açılış Töreni” Gerçekleştirildi
İÜ Onkoloji Enstitüsü Çocuk Hematolojik Onkoloji Servis Polikliniği Açıldı
ODYSSEA Projesi Avrupa Birliği UFUK 2020 Projesi Olarak Desteklenmeye Hak Kazandı
“Yıldız Sarayı Fotoğraf Koleksiyonu Üzerinden Osmanlı-Almanya İlişkileri” Adlı Kitap Okuyucuyla Buluştu
İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Akademik Kurul Toplantısı Gerçekleştirildi
7. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali Başladı