İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Mezuniyet Töreni Gerçekleştirildi

İstanbul Üniversitesi (İÜ) İktisat Fakültesi 2021-2022 mezuniyet töreni 27 Temmuz 2022 tarihinde İÜ Beyazıt Kampüsü’nde gerçekleştirildi. Mezuniyet törenine; İÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Haluk Alkan, İÜ İktisat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sayım Yorğun, İÜ İktisat Fakültesi Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Hakan Bektaş, Dr. Öğr. Üyesi Billur Engin Balın, İÜ öğretim üyeleri, öğrencileri ve aileleri katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Prof. Dr. Haluk Alkan, Prof. Dr. Sayım Yorğun, mezun öğrenciler adına fakülte birincisi Berke Pehlivan ve İktisat Fakültesi öğrenci temsilcisi Elif Altın açılış konuşmalarını gerçekleştirdi.

“İÜ’nün Edindirdiği Mesleki Donanımlarla Bir Yerlere Geleceğimize İnanıyorum”
Açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye ilk olarak fakülte birincisi Berke Pehlivan çıktı. Fakülte birincisi olarak konuşma yapmaktan dolayı mutlu ve gururlu olduğunu belirten Pehlivan, “Hem keyifli hem de zorlu olan üniversite serüvenimizin bugün itibarıyla sonuna gelmiş bulunmaktayız. Bu eğitim yolculuğuna başlarken mezun olduğumuz günün hayali ve heyecanıyla yola çıkmıştık. Şimdi ise hayalimiz gerçek oldu ve mezun oluyoruz. Üniversite hayatımız boyunca hem akademik hem de kişisel anlamda bizden desteklerini esirgemeyen, yol gösteren fakültemizin birbirinden değerli hocalarına teşekkür ediyorum. İÜ İktisat Fakültesi mezunu olduğum için gururlu bir o kadar da mutluyum” dedi. İÜ’nün kendilerine birçok katkısı olduğuna değinen Pehlivan, “Bugünden sonra her birimiz edindiğimiz meslekler doğrultusuna hayata atılıyoruz. Şunu vurgulamak isterim ki İÜ’nün sağlamış olduğu nitelikli eğitim ve geleceğe güvenle adım atabilmemiz için bize kazandırdığı tüm mesleki donanımlarla birlikte bu fakültenin mezunları olarak bir yerlere geleceğimize inanıyorum” dedi. Katkılarından dolayı öğretim üyelerine teşekkürlerini ileten Pehlivan konuşmasını sonlandırdı.

İÜ’nün İzlerini, Attığımız Her Adımda Taşımaya Devam Edeceğiz
Ardından açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye İktisat Fakültesi öğrenci temsilcisi Elif Altın çıktı. Konuşma yapmaktan dolayı duyduğu mutluluğu ve gururu belirterek konuşmasına başlayan Altın, “Hepimizin birbirinden farklı hedef ve hayallerle çıktığı zorlu ve bir o kadar da keyifli olan lisans yolculuğumuzu bugün sonlandırıyoruz. Bu yolculukta acısıyla tatlısıyla birçok anı biriktirdik. Öğrendiğimiz bilgiler, aldığımız eğitim bizleri iş hayatımıza hazırlarken, kazandığımız tecrübeler ise bizleri gerçek hayat hazırladı” dedi. Emeklerinden ve fedakarlıklarından dolayı ailelerine ve öğretim üyelerine teşekkürlerini ileten Altın, “Tecrübesiz birer genç olarak girdiğimiz, geçmişi günümüze bağlayan bu tarihi kapıdan şimdi meslek sahibi, hayata atılmaya hazır birer genç olarak çıkacağız” dedi. Bundan sonra da yaptıkları işi en iyi şekilde yapacaklarını söyleyen Altın, “He birimiz İÜ ailesinin birer üyesiyiz. Yaşantımız boyunca bu ailenin izlerini attığımız her adımda taşımaya devam edeceğiz. Bizler mesleki eğitimimizi en donanımlı akademisyenlerden, en doğru yerden aldık. Bundan sonraki hayatımızda hangi sektörden olursak olalım işimizi en iyi şekilde yapma gayreti içinde olacağız” dedi. Mezun arkadaşlarına başarı dileyen Altın konuşmasını sonlandırdı.

“Eğitimi Hayatınızın Bütün Alanlarına Yaymanız Gerekiyor”
Ardından konuşmasını yapmak üzere kürsüye Prof. Dr. Sayım Yorğun çıktı. Çalışmanın, azmin, başarının, stresin bir arada olduğu bir dönemi kapattıklarını söyleyen Prof. Dr. Yorğun, hocaların ve personellerin büyük gayretiyle erdemli öğrenciler yetiştirmiş olmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti. Türkiye’nin ilk Üniversitesi ve ilk İktisat Fakültesi’nden mezun oldukları için öğrencilerin şanslı olduklarını söyleyen Prof. Dr. Yorğun, “Bu ülke çok şanslı sizin gibi mezunlarla, geleceğin başarılı yöneticileriyle buluşacak. Alacağınız diplomalar buradan aldığınız eğitimi başarıyla tamamladığınız ve bu başarınızın birer göstergesi olan bir belge olacaktır” dedi.

Öğrencilerin, değişen dünya düzenine ayak uydurarak hayatlarını ilerletmeleri gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Yorğun, “Unutmayınız ki sanayi toplumu düzeninden sanayi ötesi toplum düzenine geçerken hem çalışma hayatı hem eğitim hem de bugüne kadar varlığını devam ettiren yapılar değişiyor. Bu değişimin içinde mücadele edeceğinizi lütfen unutmayın. Eğitimi hayatınızın bütün alanlarına yaymanız gerekiyor. Yaşam boyu eğitim alarak sürekli kendinize yatırım yapmak ve sürekli kendinizi geliştirmekle yükümlüsünüz. Tarihten ders çıkararak geleceğe inancınızı ve güveninizi arttırarak adımlar atmalısınız” dedi.

Bugün iyi iktisatçılara çok ihtiyaç duyulduğunu belirten Prof. Dr. Yorğun, “Dünyamızın ve ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik şartlar iyi iktisatçılara olan ihtiyacı arttırmıştır. Özellikle mezun olduğunuz program, yaptığınız iş ne olursa olsun, hangi makamda oturursanız oturun İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunu olduğunuzu unutmayın. Sorumluluk duygusuyla çalışmak, kararlarınızı almak zorundasınız” dedi.

“İnsana Odaklanmayan Hiçbir Sistem Sürdürülebilir Değildir”
İnsanı temel alan bir anlayış içerisinde olmak gerektiğini belirten Prof. Dr. Yorğun, “Bilim ve felsefe doğru olanı, hakikati arar. Doğruyu aramanın yolu hadiselerle bağ kurmakla mümkündür, doğruyu bulmanın yolu eleştirel düşünceyi esas almaktan geçer. İnsanı esas almayan, insana odaklanmayan hiçbir sistem sürdürülebilir değildir. O nedenle iktisadi meseleleri konuşurken de odağımızda mutlaka insan olmalı. Emek sömürüsüne dayalı kirli rekabetten uzak durmak zorundayız, rekabeti insani amaçlar için sınırlandırmak zorundayız” dedi. Öğrencilere tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Yorğun, “Hayallerinize tutunun, elinizden gelenin en iyisini yapın. Hayatta kalma mücadelesi içerisinde zaman zaman kendinizi baskı altında hissedeceksiniz, kararlarınızı zaman zaman özgürce veremeyeceksiniz bu nedenle kolay çıkış yollarına sapma ihtimali söz konusu olabilir ama unutmayın ki en zor günlerinizde dahi hayatın en karanlık anı ilerlemenin başlangıcıdır. Dolayısıyla bu ilerleme düşüncesini hiçbir zaman kaybetmeyin. Düşüncelerinize asla sınır koymayın, yol boyunca adımlarınızı kısıtlamadan atın, eleştirel düşünceye inanın ve bundan taviz vermeyin, hayallerinizi ülkemizin kalkınmasıyla buluşturun. Bu ülkenin, milletin umudu olduğunuzu asla unutmayın” dedi. Öğrenciler başarı ve mutluluk dileyen Prof. Dr. Yorğun konuşmasını sonlandırdı.

“İÜ, Köklü Deneyimiyle Ülkemizin Geleceği Arasında Bir Köprü Olma Misyonunu Sürdürüyor”
Son olarak konuşmasını yapmak üzere kürsüye Prof. Dr. Haluk Alkan çıktı. İÜ’nün edindiği misyon ile büyük başarılara imza attığını söyleyen Prof. Dr. Alkan, “İÜ, köklü deneyimiyle ülkemizin geleceği arasında bir köprü olma misyonunu sürdürmektedir. Son yıllarda Üniversitemizin gerek uluslararası sıralamalarda gerekse ulusal düzeyde akademik izleme kuruluşlarından almış olduğu dereceler böyle bir misyon edinmemizin doğal bir sonucudur. Üniversitemiz, YÖK tarafından izlenen 11 uluslararası reyting kuruluşlarının hepsinde yer alan tek Türk üniversitesidir. İÜ ilk 500’e giren tek Türk üniversitesidir” diyerek İÜ’nün çalışmaları ve başarıları hakkında bilgi verdi.

Öğrencilerin ailelerine teşekkürlerini ileten Prof. Dr. Alkan, “Bize emanet ettiğiniz çocuklarınız bugün hayata hazır bir birey olarak karşımızda duruyor. Onların hayata karşı yeterli bilgi alt yapısı ile donatıldıklarından emin olunuz. Gençlerimiz gerek çalışma hayatlarında gerekse hayatın diğer alanlarında karşılaşacakları meselelere çok yönlü bakış açısı ile bakma, değerlendirme ve çözümleme yeteneğine sahip olarak geleceğe adım atıyorlar.

Türkiye’nin büyük bir değer olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Alkan, “Türkiye büyük bir değerdir. Değerli mezunlarımız bu güzel ülkeyi sevin, kısa vadeli kazanımlar yerine yenilikçi değer üreten, bu şekilde insanlığa katkı sunan bir yaklaşım içinde olun. Çalışma hayatının önünüze çıkaracağı sorunlarla baş edecek bilgi birikimine sahipsiniz. İlk başlarda bu sorunlar sizi zorlayabilir ama kısa bir süre sonra fark edeceksiniz ki sorun çözme yeteneğinizle benzerlerinizden ayırt edilecek ve iş hayatınıza hızla uyum sağlayacaksınız. Hangi alanda olursanız olun sorumluluk almaktan çekinmeyin” dedi. Üniversite ve fakülte olarak mezuniyet sonrasında da öğrencilerin yanlarında olduklarını belirten Prof. Dr. Alkan, öğrencilere başarı dileyerek konuşmasını sonlandırdı.

Açılış konuşmalarının ardından her bölümden dereceye giren öğrencilere belge ve hediye takdim edildi. Mezuniyet andının okunmasının ardından öğrenciler keplerini attı. Tören, fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

Haber: Ceyda Demir
Fotoğraf: Başar Uzun
İÜ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü


Öne Çıkan Haberler

dişhekimliği mezuniyet

İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Mezunlarını Uğurladı

ziraatkatılım sertifika tören

Ziraat Katılım / Katılım Bankacılığı Okulu 4. Dönem Kapanış ve Sertifika Töreni Gerçekleştirildi

CITE EIT UFUK proje başarı

Prof. Dr. Bekir Kayacan’ın Yürütücüsü Olduğu CITE Projesi, EIT Tarafından Fonlanmaya Hak Kazandı

Kazakistan sempozyum TürkDünyası

5. Uluslararası Türk Dünyası Tarih ve Kültür Sempozyumu Gerçekleştirildi

cerrahi robotikcerrahi başarı

İstanbul Tıp Fakültesi Robotik Cerrahi Alanında Bir İlki Başardı

Benin AbomeyCalavi üniversite ziyaret

Benin Abomey Calavi Üniversitesi’nden İstanbul Üniversitesi’ne Ziyaret