İstanbul Üniversitesi “En Yeşil Ofis” Araştırmasında Birinci Oldu
İstanbul Üniversitesi, enVision tarafından yapılan özel bir araştırmada, sağladığı 37 milyon kağıt tasarrufu ile 4.490 ağacın kesilmesini önleyerek “En Yeşil Ofis” listesinde üniversiteler kategorisinde ilk sırada yer aldı.
İstanbul Üniversitesi, Elektronik Belge Yönetim Sistemi'ne (EBYS) geçtikten sonra iş süreçlerini hızlandırdığı gibi kağıt tüketiminde ciddi anlamda bir tasarruf sağlayarak doğa korumasına önemli bir katkıda bulundu.
enVision tarafından yapılan özel bir araştırmada, Türkiye'deki üniversiteler arasında ‘En Yeşil Ofisler’ kategorisinde İstanbul Üniversitesi ilk sırada yer aldı. Araştırmaya göre; İstanbul Üniversitesi'nde EBYS kullanımına bağlı olarak; 4.490 ağaç kesilmekten kurtarıldı, 22 milyon litre su tasarrufu sağlandı, 1.267 ton karbondioksit salınımı engellendi ve 89 ton atık önlendi.
Elektronik Belge Yönetim Sistemi ile kağıt bazlı iş süreçlerini tam entegre bir dijital ortama dönüştürerek “En Yeşil Ofis” araştırmasında ilk sırada yer alan İstanbul Üniversitesi'ni sırasıyla Ege Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Mustafa Kemal Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Dicle Üniversitesi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi takip etti.
İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak’a ‘En Yeşil Ofis’ Plaketi Takdim Edildi
İstanbul Üniversitesi'nin araştırmada birinci olması dolayısıyla düzenlenen törende, enVision yetkilileri tarafından Rektör Prof. Dr. Mahmut Ak'a En Yeşil Ofis plaketi ve sertifikası takdim edildi.
İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, İstanbul Üniversitesi’nin ‘En Yeşil Ofis’ kategorisinde Türkiye genelinde üniversiteler arasında birinci sırada yer almasından dolayı gurur duyduğunu belirtti. İstanbul Üniversitesi'nin çevreci kimliğini ve projelerini hatırlatan İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, Elektronik Belge Yönetim Sistemi (EBYS) kullanmaya başladıktan sonra; üniversitede iş süreçlerini optimize ederek ciddi bir zaman ve maliyet tasarrufu sağladıklarını ifade etti.
“Üniversitemiz Çevreci Kimliğini Bu Birincilik İle Bir Kez Daha Tescil Etti”
İÜ Rektörü Prof.Dr. Mahmut Ak, EBYS sayesinde evrakla yürütülen iş süreçlerinin otomatik hale geldiğini, karar verme süreçlerinin hızlandığını, işlem kuyrukları ve tamamlanma süresinin kısaldığını, insan hatalarının ortadan kalktığını, kurum içi iletişim kanallarının daha iyi hale geldiğini, evrakların kaybolma riskinin de ortadan kalktığını söyledi.
İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak sözlerine şöyle devam etti: “Sürdürülebilir bir çevre için tüm kurumlara önemli sorumluluklar düşmektedir. Üniversitemiz çevreci kimliğini bu birincilik ile bir kez daha tescil etmiştir. 2014 yılı Ocak ayından itibaren tüm iş süreçlerimizi Elektronik Belge Yönetim Sistemi ile yöneterek, söz konusu beş buçuk yıllık sürede; azalan kağıt ve kartuş miktarı sayesinde doğa koruma adına ciddi bir katkı sağladık. Bu anlamda gururlu ve mutlu olduğumuzu ifade etmek isterim.”
“Listenin İlk Sırasında Yer Alan İstanbul Üniversitesi'ni Tebrik Ediyorum”
EnVision Yöneticisi Kutlu Sagay, tören sırasında konuyla ilgili görüşlerini şöyle aktardı: “Daha yeşil bir dünya için tüm kurumlarımıza önemli görevler düşüyor. Elektronik Belge Yönetim Sistemleri ile bir yandan ofislerde iş süreçleri tam entegre dijital bir ortama dönüşürken, ciddi bir zaman, maliyet ve işgücü tasarrufu sağlanmaktadır. Bir yandan da bu sayede ağaçların kesilmesinin ve doğamıza zarar verilmesinin de önüne geçilmektedir. En Yeşil Ofis Araştırması bu gerçeği gözler önüne sermektedir. Geçtiğimiz yıllarda aynı araştırmayı Yerel Yönetimler ve Elektrik Dağıtım sektörlerinde gerçekleştirmiştik. Bu yıl ise Yükseköğretim sektörünü mercek altına aldık. Listenin ilk sırasında yer alan İstanbul Üniversitesi'ni tebrik eder, çevreye olan duyarlılıklarından dolayı başta İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak’a ve saygın eğitim kurumumuza teşekkürlerimizi sunarız.”
Rakamlarla Kağıt Tüketimi
Dünyada her yıl ormanlarının 961,3'ü kağıt üretiminde kullanılıyor. Bu miktar, 40 milyon hektara (İsviçre büyüklüğünde bir alana) denk geliyor. Türkiye'de, bir ofiste kişi başına tüketilen kağıt miktarı 0,7 kg/gün, yani ortalama 140 sayfa. Finans merkezlerinde ve bankalarda kişi başına tüketilen kağıt miktarı ise 180 sayfaya ulaşıyor. Bir ağaçtan ortalama olarak 8,300 adet A4 sayfası üretiliyor. 1 ton kağıt üretiminde 26.700 litre su tüketilmektedir. 1 ton kağıt üretiminde 1,3 ton co2 açığa çıkıyor. Bu miktar 6 silindirli bir aracın 3.800 km yol gitmesinde açığa çıkan co2 miktarına eşit. 1 ton kağıt tüketiminde 96 kilo atık oluşuyor.
İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü
Öne Çıkan Haberler
İÜ Su Bilimleri Fakültesi Ortaklığında Gerçekleştirilen ODYSSEA Projesi UFUK 2020 Araştırma ve Yenilik Programı Kapsamında Destekleniyor
Yunus Emre Enstitüsü Heyeti İstanbul Üniversitesi’ni Ziyaret Etti
İÜ Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Figen Seymen’in Büyük Başarısı
İÜ Tercih ve Tanıtım Günleri’nde 4. Gün Sona Erdi
İÜ Tercih ve Tanıtım Günleri’nde 3. Gün Sona Erdi
İÜ Tercih ve Tanıtım Günleri’nde 2. Gün Sona Erdi