İstanbul Üniversitesi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeydi
2018-2019 Yükseköğretim Akademik Yıl Açılış Töreni, 3 Ekim 2018 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Törene İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak ve İstanbul Üniversitesi Dekanları da katıldı.
Törenin açılış konuşması YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç tarafından yapıldı. Prof. Dr. Saraç konuşmasında, bölgesel kalkınmaya katkı için yeni 5 üniversitenin bu ay içinde belirleneceğini duyurdu. Prof. Dr. Saraç, doktora eğitimine ilişkin “100 / 2000 " projesini anlattı. Lisans düzeyindeki öğrencilere dönük projeler hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Saraç, Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin, yüksek öğretimin etkin sağlıklı ve hızlı işlemesine imkan tanıdığını söyledi. Prof. Dr. Saraç, "Yeni sistemin sunduğu imkanları yüksek öğretim için bir fırsata dönüştürerek, güçlü Türkiye hedefini daimi tekamül esaslı bir sistem geliştirerek desteklemeyi hedefliyoruz" ifadelerine yer verdi.
Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine yeni akademik yılın hayırlı olması dilekleri ile başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk yükseköğrenim sisteminin çok ileri seviyede bulunduğunu ve sayısal bakımdan ülkemizin sınırlarını da aşan bir kapasiteye sahip olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’de 128 devlet, 72 vakıf üniversitesi ve 5 vakıf yüksekokulundan oluşan 205 yükseköğretim kurumunda 7 milyon 616 bin öğrenci olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: “Hocalarımdan bunu özellikle istirham ediyorum. Biraz daha gayretle birlikte bu 500'ün içine çok daha fazla üniversitemizle girelim, adımızı oraya da yazdıralım. Unutmayalım ki 2002 yılında ülkemizde sadece 76 üniversite vardı. Üniversitelerimizde eğitim öğretim gören yabancı uyruklu öğrenci sayısı ise şu an itibarıyla 143 bine yaklaştı. Bu rakam geçen yıl 123 bin, 2014'te ise 48 bindi. Yabancı öğrenci sayısının, ülkemiz hakkında olumsuz propagandaların sürdüğü dönemde hızla artmış olması ayrıca çok önemlidir. Türkiye’de eğitim öğrenim görenlerin aynı zamanda bizim dünyadaki gönüllü elçilerimiz olacağını unutmayalım. Diğer yandan öğretim üyesi ve görevlisi sayımız da 158 bini geçti. Bizim üniversiteye girmeye aday olduğumuz zamanlarda 10 öğrenciden biri üniversiteye giriyordu. Artık bunlar geride kaldı. Üniversite öğrencisi sayısındaki, üniversite mezunu çalışan sayısındaki artış bizim dünyadaki yerimizi güçlendirmektedir.”
Öğrencilerin barınma sorunlarını aşmak için yurt kapasitelerinin artırıldığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, yurtlarda kalan öğrencilere verilen beslenme yardımının günlük 8 liraya yükseltildiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, öğrencilerin eğitimlerini ailelerine en az yük olarak yürütebilmeleri için isteyen herkese burs verildiğini ve önümüzdeki eğitim öğretim yılı için kredi burs miktarlarının lisansta 500 liraya, yüksek lisansta 1000 liraya, doktorada ise 1500 liraya yükseltildiğini ifade etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, YÖK tarafından kurulan Kalite Kurul, Araştırma Üniversiteleri ve Bölgesel Kalkınma Odaklı Üniversiteleri’nin eğitim öğretim konusunda önemli adımlar olduğunu ifade ederek, “Ülkemizin ihtiyaç duyduğu öncelikli alanlarda YÖK tarafından doktora bursu verilen öğrenci sayısı 3 bin 300 gibi önemli bir rakama ulaştı. Öte yandan Türkiye genelinde 150 bin üniversite öğrencimize karşılıksız burs veriyoruz” şeklinde konuştu.
Yurt dışı eğitim bursundan proje finansmanına ve istihdama kadar her alanda yetenekli öğrencilerin yanında olacaklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İnsan Kaynakları Ofisi vasıtasıyla yapacağımız önemli çalışmalardan biri de üniversitelerimizin tamamında kariyer merkezleri kurmaktır. Üniversite öğrencilerine okula girdikleri ilk yıldan itibaren kariyer konusunda rehberlik edecek bu merkezler özel sektörle birlikte hareket edecektir. Kamu ve özel sektördeki istihdam olanaklarının öğrencilerimize tanıtılması için üniversitelerimizde kariyer etkinlikleri düzenlenecektir. Bu etkinliklerde işverenlerle öğrencilerimiz doğrudan muhatap olacak, birbirlerini tanıma fırsatı bulacaklardır. Üniversite mezunlarının istihdamını takip ederek üniversitelerimizin bölüm bazında başarı düzeyini ölçmek istiyoruz. Böylece hangi üniversitemizin ve hangi bölümlerimizin öğrencilerin istihdamına ne düzeyde katkı sağladığını da göreceğiz. Bu ölçüm sonuçlarını da üniversitelerimize vereceğimiz desteğin kriterlerinden biri haline getirmeyi düşünebiliriz” dedi.
Konuşmaların ardından YÖK Başkanı Prof. Dr. Saraç, öğrenciler ile birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çiçek takdiminde bulundu. Çiçek takdiminin ardından üniversitelerdeki bilimsel araştırma ile gerçekleştirilen çalışmaları, projeleri, tezleri ve topluma hizmet faaliyetlerini teşvik etmek amacıyla Yükseköğretim Kurulu tarafından 2017-2018 eğitim öğretim yılında ilk kez hayata geçirilen ve bu yıl ikincisi düzenlenen "YÖK Üstün Başarı Ödülleri" uygulaması kapsamında ödül töreni gerçekleştirildi.
Ödül töreninin ardından YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, anlamı "Allahü Teala tüm insanları ‘ilimlerinin artması için dua edip çalışmaya' çağırır" olan Ayet-i Kerime Hattı ile kendisinin hazırlamış olduğu, yazarı bilinen gerçek anlamda ilk Osmanlı Tarihi olan Âşık Paşazâde'nin "Osmanoğulları'nın Tarihi" adlı eseri hediye etti.
İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü
Öne Çıkan Haberler
“1. Uluslararası Orta Avrasya Korenoloji Konferansı” İstanbul Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi
5. Uluslararası Sağlık, Kültür ve İnsan Bedeni Sempozyumu İstanbul Üniversitesi’nde Başladı
1. Uluslararası Fen Bilimleri Lisansüstü Araştırmalar Sempozyumu İstanbul Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi
İÜ İktisat Fakültesi Ek Bina-2’nin Açılış Töreni Gerçekleştirildi
İstanbul Üniversitesi’nde Yaşlılık Atölyesi Gerçekleştirildi
IBAC-International Annual Balkan Conference” Serisinin 8’inci Toplantısı Zagreb’de Gerçekleştirildi