İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa 2018-2019 Akademik Eğitim Yılı Açılış Töreni Gerçekleştirildi

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa 2018-2019 Akademik Eğitim Yılı Açılış Töreni, 16 Ekim 2018 tarihinde iki tören programı çerçevesinde düzenlendi. Törene İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Rektörü Prof. Dr. Nuri Aydın ve İstanbul Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta katıldı. 


İlk tören İÜ Atatürk ve Gençlik Anıtı’na çelenk koyma merasimi ile gerçekleştirildi. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Rektörü Prof. Dr. Nuri Aydın, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa adına Atatürk ve Gençlik Anıtı’na çelenk koydu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından öğretim üyeleri ve öğrenciler ikinci tören için İÜ Fen Fakültesi Ord. Prof. Dr. Cemil Bilsel Konferans Salonu’na geçtiler.


İkinci tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Ardından 2018 YKS Birincisi ve İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğrencisi Mustafa Emir Gazioğlu ve Araştırma Görevlileri adına Arş. Gör. Dr. Özlen Erkal Sönmez konuşmalarını gerçekleştirdiler.


“Bu Bilim Yuvasına Layık Olmak İçin Çok Çalışmalıyız”


İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğrencisi Mustafa Emir Gazioğlu konuşmasında “Türk Tıp Dünyası ve Uluslararası Tıp Bilim camiasına birbirinden kıymetli hocalarımızı kazandıran, literatüre yaptığı katkılarla değerini her zaman korumayı başaran İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa’nın öğrencileri olduğumuz için çok şanslıyız. Türkiye’nin dört bir yanından gelen öğrenci arkadaşlarıma gönül rahatlığıyla şunu söyleyebilirim ki İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Öğrencisi olarak önümüzde çok güzel günler var. Yarının mühendisleri, doktorları, öğretmenleri, sayısal ve sosyal bilimcileri İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa’da yetişiyor. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Rektörü Prof. Dr. Nuri Aydın hocamızın sıklıkla altını çizdiği gibi Cerrahpaşalı olmanın ayrıcalığını ve sorumluluğunu bir ömür üzerimizde taşıyacağız. Bizlere düşen bu bilim yuvasına layık olmak için çok çalışmak ve dün olduğu gibi bugün ve gelecekte de üniversitemizin başarı grafiğini yükseltmektir” ifadelerine yer verdi.


“Üniversitemizin Evrensel Bilime ve Ülkemiz Ekonomisine Önemli Katkılar Sağlamaya Devam Edeceğine İnanıyorum”


İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Araştırma Görevlileri adına konuşan Arş. Gör. Dr. Özlen Erkal Sönmez ise konuşmasında şunları dile getirdi: “İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa asırlardır ülkemize ve dünyaya yetkin bireyler kazandırmış bir üniversite. Üniversitemizin tüm öğretim üyeleri ve bizler, kökleri 1453 yılına dayanan bilgi birikimimiz ile genç ve dinamik bir üniversiteyiz. Bu durumun bize sunduğu tüm fırsatları değerlendirerek İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa’yı Türkiye’de ve dünyada hak ettiği noktaya ulaştıracağımıza yürekten inanıyorum. Üniversitemizin; erdemi ön planda tutan, küresel dünyanın ticari baskısına karşı akademik duruşunu koruyabilen ve gerçek anlamda doğduğu topraklara katkı sunabilen bir bilim anlayışını benimsemesi, hem mezunlarına, hem de paydaşlarına bu anlayışı aktarabilmesi; sadece bilim dünyasına değil, insanlığa da faydalı olabilecek önemli adımlar atmamızı sağlayacaktır. Bu kapsamda İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa’nın sunduğu akademik, ekonomik, sosyal ve kültürel olanaklardan akılcı şekilde yararlanabilmeliyiz. Üniversitemizin bir yandan çok değerli mezunlar yetiştirirken bir yandan da evrensel bilime ve ülkemiz ekonomisine önemli katkılar sağlamaya devam edeceğine inanıyorum. Ayrıca üniversitemizin ‘Araştırma Üniversiteleri’ içinde yer alması, bilimsel araştırmaları, nitelikli yayınları ve patentleri artan bir ivme ile çoğaltacak ve ilerleyişimizi kısa sürede parmakla gösterilir boyuta getirecektir.”


Konuşmaların ardından törene katılamayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın mesajları katılımcılarla paylaşıldı.


Program İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Rektörü Prof. Dr. Nuri Aydın’ın konuşmasıyla devam etti.


“Üniversitemiz Toplumun Gelişmesinde Öncü Olma Sorumluluğunu Genç ve Dinamik Yapısıyla Hissetmektedir”


Prof. Dr. Nuri Aydın konuşmasına başlarken üniversitelerin özgür düşünceyi teşvik eden bir yapı ile yeni ufuklara açılma cesareti gösteren bireyler yetiştirmenin merkezinde olduğunu söyleyerek, “Üniversitemiz, yasal olarak yeni kurulmuş bir yapıya sahip olsa dahi; içinden çıktığı İstanbul Üniversitesi’nin kadim tarihini, köklü bilgi birikimini, yeniliğe ve geleceğe olan inancının kuvvetini barındırmaktadır. Üniversitemiz, toplumun gelişmesinde ve yeniden yapılandırılmasında öncü olma sorumluluğunu genç ve dinamik yapısıyla hissetmektedir” dedi.

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa’da açılmış olan fakülte ve yüksekokullardan söz eden Prof. Dr. Aydın “Üniversitemiz, İstanbul Üniversitesi’nden ayrılarak bünyesine geçen 8 fakülte, 4 enstitü, 5 meslek yüksekokulu ile yeni kurulan lisansüstü eğitim enstitüsü ve yabancı diller meslek yüksekokullarından oluşmaktadır. Bu birimler İstanbul ili sınırları içiresinde 7 ayrı yerleşkede konuşlanmıştır. Bunları sayacak olursak; Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ve Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi Fatih’te, Orman Fakültesi Sarıyer’de, Florence Nightingale Hemşirelik Fakültesi Şişli’de, Sağlık Bilimleri Fakültesi Bakırköy’de, Mühendislik- Veteriner ve Spor Bilimleri Fakülteleri Avcılar yerleşkesinde bulunmaktadır. Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulumuz Sultangazi yerleşkesinde, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulumuz Büyükçekmece yerleşkesinde bulunmaktadır. Bunlara ek olarak yeni kurulacak olan 4 fakültemiz daha vardır. Bunlar İşletme, İktisat, Eczacılık ve Diş Hekimliği Fakülteleri’dir. Tüm birimlerimiz kapılarını öğrencilerimize açmış ve eğitim ve öğretim dönemimiz sorunsuz bir şekilde başlamıştır” diyerek sözlerini sürdürdü.

Üniversitenin doluluk oranına vurgu yapan Prof. Dr. Aydın, yeni kurulan İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa’nın tercih edilmesini öğrencilerin üniversitenin köklü geçmişine inanarak güvenmesine dayandığını belirterek “Ailelerin ve gençlerin göstermiş olduğu bu ilgi ve teveccüh; farkında olduğumuz sorumluluğun önemini bir kez daha bizlere hatırlatmıştır. Bize gösterilen talebin karşılığını vermek için tüm akademisyenlerimiz ve idari personelimizle var gücümüzle çalışacağımızı bir kez daha belirtmek istiyorum” dedi. 

Günümüz dünyasının üniversitelerden toplum için katma değer oluşturan kurumlar olmaları beklentisi taşıdığını söyleyerek sözlerine devam eden Prof. Dr. Aydın “Üniversitemiz bu bağlamda Yükseköğretim Kurulu’nun onayı ile ‘Araştırma Üniversitesi’ payesine sahip olmuştur. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, kendisine yüklenen görevin bilinci ile toplumsal katma değeri yüksek ve toplumun gelişmesine katkı sağlayacak, nitelikli ve bilgili insan gücü eşitliğinin de sağlıklı ve doğru kurulması yolunda ciddi adımlar atmıştır ve atmaya devam etmektedir” şeklinde konuştu. 

“Toplumun Sosyal Sorunlarına Çare Bulmak İçin Gayret Sarf Edeceğiz”


Üniversite-Sanayi ilişkisine de değinen Prof. Dr. Aydın “Üniversite-Sanayi iş birliği kapsamında; akademisyenlerimizin, sektörün, kendi uzmanlık alanları ile kurdukları iletişimi derinleştirerek efektif ve daha canlı hale getirmelerini önemsiyoruz. Zira, sektör ile iletişim, bir taraftan akademisyenlerimizin teknolojik değişimlerin reel sektör içinde uygulanması boyutunu yakından takip etmesine imkan tanırken; diğer yandan da yetiştirdiğimiz öğrencilerin, sektörün ihtiyaçlarına göre şekillendirilmesinin de etkili olacağı inancındayız. Öte yandan sivil toplum kuruluşları ile geliştireceğimiz iş birlikleri ile üniversite olarak sosyal sorumluluk bilinci içerisinde, yaşadığımız toplumun sosyal sorunlarına çare bulmak için gayret sarf edeceğiz. Aynı zamanda öğrencilerimizin de sosyal sorumluluk projelerinde yer almalarını sağlayarak; içinde bulundukları toplumun bütününü kucaklamalarına imkân vermeye çalışacağız” ifadelerini kullandı.


İstanbul-Üniversitesi Cerrahpaşa’nın toplamda 777 olan uluslararası öğrenci sayısını arttırmak üzere sürdürdüğü faaliyetlerini daha da geliştireceğini belirten Prof. Dr. Aydın şunları söyledi: “Üniversitemiz Avrupa Ülkeleri ve Amerika yanında, Orta Asya, Türk Cumhuriyetleri, Balkanlar ve Afrika ülkelerinden nitelikli öğrencilerin ülkemizde eğitim görmesi yolunda gerekli adımları atmayı hedefleri arasında yer vermiştir. Böylece üniversitemiz, çok uluslu ve çok kültürlü bir yapıya kavuşturularak uluslararasılaşmayı tam anlamıyla hayata geçirmiş bir üniversite olmayı hedeflemiştir. Uluslararasılaşmanın önemli bileşenlerinden birisi olarak kabul gören ve eğitim kurumları ya da alanlar arası geçişlerde kredi transferlerine imkân tanıyan Bologna süreci ile ilgili üniversitemiz, çalışmalarını da hızlı bir şeklide yürütmektedir.”

2030 için “Öğrenme Çerçevesi”nin altını çizen Prof. Dr. Aydın “Küreselleşmenin bir sonucu olan öğrenci hareketliliği, farklı kültürlerden, farklı bölgelerden gelen öğrencilere aynı standart eğitimi almalarını sağlamak üzere kalite faktörü önem kazanmıştır. Öğrencilerin gelecekte uluslararası hareketliliği arttıkça, onlara sunulan eğitim-öğretim hizmetlerinde kalite güvence standartlarının da arttırılması gerçeği bir nevi zorunluluk haline geleceği ortaya çıkmıştır. Üniversitemiz belirttiğim eksen doğrultusunda Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nca çıkartılan Yükseköğretimde Kalite Güvencesi Yönetmeliği ve Türkiye Yükseköğretim Yeterlilik Çerçevesi doğrultusunda ulusal ve uluslararası kalite standardizasyonuna yönelik çalışmalarını da hız kesmeden aralıksız sürdürmektedir” ifadelerini kullandı. 

Prof. Dr. Aydın sözlerine şöyle devam etti: “Üniversitemiz, uluslararası arenada ülkemizin itibarini yükseltecek çalışmalara imza atarken, aynı zamanda ülkemizin bilimde, sanat, kamu ve özel sektörde, siyasal ve sporda ihtiyaç duyduğu ve ülkemize katkı verecek sorgulayan, ülke yararını düşünen, ülkemizin geleceğin parlayan yıldızı olmasının öneminin farkında pek çok özel ve önemli insanın da yetişmesine yönelik tüm faaliyetleri de ana konularından biri olarak görmektedir. Tüm dünyanın adını duyduğu bilim insanları, sanatçılar, sağlık çalışanları; ülkenin yönetiminde söz sahibi olan devlet adamları, sporcular, yöneticiler yetiştirmek üniversitemizin ana hedeflerinden birisidir.” 

Eylül ayında gerçekleştirilen Teknofest İstanbul Havacılık Uzay ve Teknoloji Festivali’nde Mühendislik Fakültesi ve Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin elde etmiş olduğu dereceleri hedefleri doğrultusunda örnek olarak veren Prof. Dr. Aydın “Mühendislik fakültemiz öğrencilerinden oluşan AERONİST Havacılık ve Uzay Kulübü’nün geliştirdiği roket ‘Roket Alçak İrtifa’ kategorisinde ikinci olurken; Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulumuz öğrencilerden oluşan BigBang Robotik ekibi ‘İnsanlık Yararına Teknoloji’ kategorisinde gerçekleştirilen yarışmada ‘Akıllı Böcek’ projeleriyle birincilik ödülünü kazanmıştır. Üniversite olarak bizler için övünç ve gurur kaynağı olan ödülleri almamızı sağlayan öğrencilerimize, onları yönlendiren proje başındaki akademisyenlerimize ve ilgili kurumlarımızın yöneticilerine huzurlarınızda teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu. 

Üniversite olarak sadece eğitim veren ya da teknoloji üretimi ile ilgili süreçleri yürüten bir kurum olmanın yanında aynı zamanda sosyal, kültürel ve bilimsel etkinlikler ile ülkemizin ve toplumun sosyo-kültürel kalkınmasına da katkı vermeyi hedeflediklerini belirten Prof. Dr. Aydın “Üniversite olarak bilginin ve bilim insanlarının toplandığı platform olmak adına uluslararası organizasyonlara da ev sahipliği yapmayı oldukça önemsiyoruz. Yakın zamanda başarılı bir şekilde gerçekleştirdiğimiz, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulumuz tarafından organize edilen Uluslararası 21. Cam Tarihi Kongresi bu konuda verebileceğim en önemli örneklerden birisidir” vurgusu yaptı. 

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa akademisyenlerinin bilimsel faaliyetlerine de sözlerinde yer veren Prof. Dr. Aydın “Üniversitemiz kaynaklı son bir yılda SCI/SSCI kaynaklı makale sayısının 1020 olduğu görülmektedir. Ayrıca yine son bir yılda üniversitemiz bünyesinde bulunan tüm akademik birimler toplamda 608 proje üretmiştir. Akademisyenlerimizle ilgili bir diğer gurur kaynağımız ise ‘Tıp Bilimine Yön Veren 100 Türk’ listesinde Cerrahpaşa Tıp Fakültemizden 3 bilim insanın yer alması olmuştur. Listede; Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dâhili Tıp Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vedat Hamuryudan 38. sırada, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dâhili Tıp Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aksel Siva 56. sırada, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dâhili Tıp Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özgür Kasapçopur 96. sırada yer aldı. Günümüzde artık üniversitelerin bilimsel bilgi üretmelerinin teknolojinin bir bağlantısı olarak patent ya da faydalı model üretmeleri de önemli hale gelmiştir. Akademisyenlerimizin patent alma ile ilgili süreçlerde yanlarında olduklarımız ve onları desteklediğimizi özellikle belirtmek isterim” dedi. 

Ayrıca İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa’nın, insanı odağına alan ve insanın temel hak ve özgürlüklerine önem veren bir bakış açısıyla çalıştığının altını çizen Prof. Dr. Aydın şunları söyledi: “Çalışanlarımızın temel ve özlük haklarını koruyarak, hak ettikleri kadroya yükseltilmeleri süreçlerinde adaleti ve liyakat prensibine sadık kalarak gerekli çalışmaları yürütmeyi kendisine ana ilke olarak benimsemiştir. Başarıyı ödüllendirerek teşvik eden mekanizmaların geliştirilerek yerleşik hale getirilmesi yönetimimizce kabul edilen önemli bir ilkedir.”

Gençlerin, geleceğimizin emanetçisi ve ülkemizin teminatı olduğu vurgusu yapan Prof. Dr. Aydın “Sizler, üniversitemizin var olma sebeplerindensiniz. Sizlerin, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün veciz sözünde ifade ettiği gibi ‘Fikri Hür, Vicdanı Hür, İrfanı Hür’ olmanızı, fikirlerini açıklamaktan çekinmeyen, sorgulayan, soruşturan, araştıran ve bulduklarını paylaşarak birlikte yükselmenin önemini kavrayan, içinde yaşadığı toplumun kültürel, tarihi ve sosyal birikimine sahip çıkan bireyler olarak yetişmeniz bizlerin öncelikli amaçlarından birisidir. Bugün yaşadığımız çağın bir gerekliliği olarak, dünyanın yaşam koşulları zor, rekabet hiç olmadığı kadar yüksek düzeyde olabilir. Ancak koşullar ne olursa olsun, her daim önemli olan ana eksenin gayret, çaba, samimiyet ve inanmak olduğunu sizlere hatırlatmak isterim” diyerek gençlerin önemini vurguladı.

Prof. Dr. Aydın sözlerine şöyle devam etti: “Üniversitemiz, devletimizin gelecek hedefleri ekseninde, ülkemizin geleceğinin mimarlarından biri olarak; bilime, sanata ve kültüre yön veren bir üniversite olmak misyonuna ulaşmak ancak sizlerin desteği, gayreti ve çabasıyla mümkün olacaktır. Siz değerli çalışma arkadaşlarımın, çıktığımız bu yolda, bizlere eşlik etmesini önemsiyor ve birlikte üniversitemizi daha da yüksek seviyelere taşımak üzere sizleri, destek olmaya ve yanımızda yer almaya davet ediyorum.” 

Prof. Dr. Aydın “2018-2019 Eğitim-Öğretim Yılı açılış törenimize gelerek bizleri onurlandığınız için sizlere çok teşekkür ediyorum. Hepinizin akademik yılının başarılı, mutlu ve sağlıklı geçmesini temenni ediyorum. Yeni akademik yılın, öğrencilerimize ve tüm mensuplarımıza hayırlı olmasını diliyorum. Hepinizi en içten sevgi ve saygılarımla selamlıyorum” diyerek sözlerini sonlandırdı. 
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Rektörü Prof. Dr. Nuri Aydın’ın konuşmasının ardından İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa’nın çeşitli fakülte ve kurumlarından emekli olan hocalarına “Teşekkür Plaketleri” verildi.

Açılış töreninin son kısmında İÜ OMAR Türk Müziği İcra Heyeti “Kadim Kaynaklardan Bugüne Belgelerle Müziğimizden Örnekler” dinletisi gerçekleştirildi.
Haber: Ece GÖÇ, Merve SOLAK



Öne Çıkan Haberler

“İlaç-Sektöründe-360-Derece-Eğitim-Programı”-Ülkemizde-İlk-Kez-İstanbul-Üniversitesi’nde

“İlaç Sektöründe 360 Derece Eğitim Programı” Ülkemizde İlk Kez İstanbul Üniversitesi’nde

YÖK-Başkanı-Prof.-Dr.-Yekta-Saraç’a-“Türk-Fizik-Derneği-2018-Yılı-Özel-Onur-Ödülü”-Takdim-Edildi

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’a “Türk Fizik Derneği 2018 Yılı Özel Onur Ödülü” Takdim Edildi

Prof.-Dr.-Akın-Savaş-Toklu-Üçüncü-Kez-EDTC-Genel-Sekreterliğine-Seçildi

Prof. Dr. Akın Savaş Toklu Üçüncü Kez EDTC Genel Sekreterliğine Seçildi

Türkiye-Tacikistan-Arası-İlişkiler-İstanbul-Üniversitesi’nde-Ele-Alındı

Türkiye-Tacikistan Arası İlişkiler İstanbul Üniversitesi’nde Ele Alındı

Üniversiteler-Ligi’nin-En-Başarılısı-İstanbul-Üniversitesi

Üniversiteler Ligi’nin En Başarılısı İstanbul Üniversitesi

YÖK-TEBİP-Toplantısı-İstanbul-Üniversitesi’nde-Gerçekleştirildi

YÖK-TEBİP Toplantısı İstanbul Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi