İstanbul Üniversitesi 2018-2019 Akademik Eğitim Yılı Açıldı

Sayısız bilimsel araştırmaya öncülük etmiş bir “Araştırma Üniversitesi” olan İstanbul Üniversitesi’nde Akademik Eğitim Yılı açıldı.


İstanbul Üniversitesi 2018-2019 Akademik Eğitim Yılı Açılış Töreni, 9 Ekim 2018 tarihinde iki tören programı çerçevesinde düzenlendi. Törene İstanbul Valisi Vasip Şahin de katıldı.

İlk tören İÜ Atatürk ve Gençlik Anıtı’na çelenk koyma merasimi ile gerçekleştirildi. İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, İstanbul Üniversitesi adına Atatürk ve Gençlik Anıtı’na çelenk koydu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından öğretim üyeleri ve öğrenciler ikinci tören için İÜ Fen Fakültesi Ord. Prof. Dr. Cemil Bilsel Konferans Salonu’na geçtiler.

İkinci tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Ardından İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü tarafından hazırlanan “İstanbul Üniversitesi Tanıtım Filmi” izlendi. Tanıtım filminin izlenmesinden sonra ani bir program değişikliği sebebi ile törene katılamayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın mesajı katılımcılarla paylaşıldı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay İstanbul Üniversitesi mensuplarına ulaştırdığı mesajda şunları dile getirdi: “Çok kıymetli İstanbul Üniversitesi ailesi, 2018-2019 Akademik Yılı Açılış Töreninizde sizlerle birlikte olmayı gönülden istememe rağmen ani bir program değişikliği sebebi ile aranızda olamadım. En yakın zamanda başka bir program vesilesiyle ülkemizin en köklü üniversitesi olan İstanbul Üniversitemize gelerek sizlerle yan yana olmayı gönülden istiyorum. Yeni eğitim-öğretim yılının İstanbul Üniversitesi’nin tüm öğretim üyelerine, idari personeline ve öğrencilerine hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.”

Mesajın paylaşılmasının ardından İstanbul Üniversitesi Öğrenci Temsilcisi Hasan Tarık Yumuşak ve Araştırma Görevlisi Temsilcisi Arş. Gör. Dr. Derya Gül Ünlü konuşmalarını yaptılar.

“Kültürel ve Manevi Değerlerimizi Koruyan ve Yaşatan Gençler Olmamızı Temenni Ediyorum”

Öğrenci Temsilcisi Hasan Tarık Yumuşak konuşmasında İstanbul Üniversitesi’nin çağdaş eğitim anlayışı ile çok ciddi başarılara imza attığını belirterek, “İstanbul Üniversitesi Öğrenci Konseyi olarak 2 senelik görev süremiz zarfında birçok faaliyet yürüttük. Öğrenci kulüplerinin etkisinin ve öneminin farkında olarak 2017 yılında İstanbul Üniversitesi’nde bir ilki gerçekleştirdik. 27 kulübümüz ve Öğrenci Konseyi ortaklığında, 1000’i aşkın öğrencimize ‘İşaret Dili’ semineri verdik. 2017 yılında ilkini yapmış olduğumuz ‘İstanbul Üniversitesi Öğrenci Konseyi 1453 Ödül Töreni’ni 2018 yılında da görkemli bir şekilde gerçekleştirdik. 2018 yılında hocalarımız tarafından yazılan bir AB Projesi WESREF oryantasyon programında yer aldık ve yerli-yabancı uyruklu yeni öğrencilerimize üniversitemizi tanıttık” ifadelerine yer verdi.





Hasan Tarık Yumuşak konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: “Ülkemiz güçlü bir Türkiye için hedeflerine emin adımlarla yürümektedir. Araştırma Üniversitesi seçilerek bizi gururlandıran üniversitemiz verdiği eğitim, özellikle lisansüstü öğrencilerin araştırmaya katılımına sağladığı destek ve aktardığı deneyimle ülkemizin hedeflerine katkı sunacağımız süreçlerde bize gerekli altyapıyı sağlamaktadır. Kültürel ve manevi değerlerimizi koruyan ve yaşatan, teknolojiyi kullanmakla yetinmeyen, üreten ve geliştiren, yalnızca kendi için değil umum içinde aynı ölçüde kaygılanan, düşünen ve en önemlisi bolca çalışan gençler olmamız temennisinde bulunuyor, 2018-2019 akademik yılının güzellikler ve esenlikler getirmesini diliyorum.”

“Üniversitemiz Ülkemize ve İnsanlığa Yararlı Bilgi Üretmek Misyonu ile Hareket Ediyor”

Araştırma Görevlisi Temsilcisi İÜ İletişim Fakültesi Arş. Gör. Dr. Derya Gül Ünlü konuşmasında, İstanbul Üniversitesi araştırma görevlilerini temsilen törende bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, “Bildiğiniz gibi, Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler ve Sağlık Bilimleri alanı gibi pek çok alana nitelikli insan kaynağı yetiştiren ve bilimsel yayın üreten üniversitemiz ülkemize ve insanlığa yararlı bilgi üretmek ve yetkin bireyler yetiştirmek misyonu ile hareket etmektedir. Üniversitemiz ürettiği akademik çalışmalar ve birbirinden farklı çok sayıda alana yetiştirdiği insan kaynağıyla her yıl dünyanın ilk 500 üniversitesi arasında yer alarak, bir dünya üniversitesi olduğunu kanıtlamıştır” dedi.



1950 yılında kurulan ve Türkiye’nin “İlk İletişim Fakültesi” olan İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin mensubu olmanın ayrı bir gurur kaynağı olduğunu sözlerine ekleyen Dr. Derya Gül Ünlü konuşmasına şu şekilde devam etti: “Fakültemiz topluma; değişen dünyayı doğru okuyabilen, duyarlı, toplumsal sorumluluk bilincine sahip, mesleki etik kurallara uyan, bilimsel yaklaşım becerisini ve eleştirel zekâsını toplumun çıkarı için hizmete sunan, sektördeki güncel gelişmeleri takip edebilen, geleceğin çağdaş iletişimcilerini yetiştirmektedir. Üniversitemizin Araştırma Üniversitesi seçilmesiyle birlikte, artacak yeni araştırma alanları ve imkânlarının lisansüstü eğitimlerine devam eden araştırma görevlisi arkadaşlarım için de hem araştırma yapma hem de yayın üretme deneyimi kazandıracak olması bakımından önemli katkılar sağlayacağını düşünmekteyim. Bu bakımdan araştırma görevlilerinin bilimsel yayın üretme sürecinde desteklenmelerinin gerekli olduğunu, böylelikle üretilecek bilimsel araştırmalar, projeler, nitelikli yayınlar, patentler, uluslararası iş birlikleri aracılığıyla bir Araştırma Üniversitesi olarak İstanbul Üniversitesi’ni daha da öne çıkaracağına inanmaktayım.”

İÜ Öğrenci Temsilcisi Hasan Tarık Yumuşak ve Arş. Gör. Dr. Derya Gül Ünlü’nün ardından konuşmasını yapmak üzere kürsüye İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak geldi.

“Ülkemizin İnsan Kaynakları Açısından En Güçlü Üniversitesiyiz”

İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak konuşmasına başlarken İstanbul Üniversitesi’nin bilim dünyasına yaptığı katkılarla “Araştırma Üniversitesi” unvanını aldığına vurgu yaparak, “Yeni Eğitim-Öğretim yılını açarken gururlu ve heyecanlıyız. Sayısız bilimsel araştırmaya öncülük etmiş olan Üniversitemiz, tüm bu çalışmalarının sonucunda ‘Araştırma Üniversitesi’ unvanını aldı. Ayrıca ‘En Çok Patent Başvurusu Yapan ve Alan Üniversite’, ARWU sıralamasına göre ‘Dünyanın 500 Üniversitesi Arasında 14 kez yer alan Tek Türk Üniversitesi’ olmayı başardı” ifadelerini kullandı.


Konuşmasında İstanbul Üniversitesi’nin başarılarında emeği olan öğretim üyelerine, idari personele ve öğrencilere de teşekkür eden İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, “Bundan 4 yıl önce modern üniversitelerin görevlerinin ‘eğitim-öğretim’, ‘temel bilimsel araştırmalar’ ve ‘topluma hizmet’ olduğu anlayışı ile göreve başladık. Türkiye’nin ilk yükseköğretim kurumu olan, 565 yıllık tarihe sahip İstanbul Üniversitesi’nde 15 Fakülte, 12 Enstitü, 2 Yüksekokul, 2 Meslek Yüksekokulu’nda eğitim verilmekte, araştırma yapılmakta ayrıca 80 Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde spesifik alanlarda araştırmalar yürütülmektedir. 911’i Profesör, 346’sı Doçent, 566’sı Dr. Öğretim Üyesi, 323’ü Öğretim Görevlisi, 1369’u Araştırma Görevlisi toplam 3 bin 340 akademik personeli bulunan Üniversitemizin, akademik kadrosunda 111 yabancı uyruklu öğretim elemanı bulunmaktadır. Bununla birlikte ülkemizin insan kaynakları açısından en güçlü üniversitesidir. Bu insan kaynağı, sayısı, niteliği, araştırma kapasitesi ve eğitim gücüyle İstanbul Üniversitesi’nin en önemli potansiyelini oluşturmaktadır” dedi.


“Öğrencilerimizin %30’u Lisansüstü Eğitim Alıyor”

İstanbul Üniversitesi’nin toplam 75 bin 446 öğrenciye eğitim verdiğini söyleyen İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, “Bu öğrencilerimizden 6 bin 467’si doktora, 15 bin 862’si yüksek lisans, 52 bin 316’sı lisans ve 801’i ön lisans seviyesinde eğitim alıyor. Ayrıca Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi’nde eğitim gören 205 bin 516 öğrencimiz bulunuyor. Toplam öğrenci sayımızın yaklaşık %30’u lisanüstü eğitim yapmaktadır. Toplam öğrenci oranı içinde doktora yapan öğrenci oranımız %8,57’dir. Lisansüstü öğrencilerin arasında da öğrencilerin %28’i doktora yapmaktadır. Gelişmiş üniversitelerde lisansüstü öğrenci sayısının, lisans öğrenci sayısına oranının %25 olması oldukça iyi bir oran olarak görülmektedir. İstanbul Üniversitesi olarak bizim oranımız ortalamanın oldukça üstünde yaklaşık %30’dur” şeklinde konuştu.

“Gelecek Vizyonumuzla Örtüşen Merkezler Açtık”

İstanbul Üniversitesi’nde açılan yeni fakülte ve bölümlerden söz eden İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak konuşmasına şu şekilde devam etti: “Ülkemizin ilk ve tek lojistik fakültesi olan İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi Üniversitemizde kuruldu. Ayrıca Mimarlık Fakültesi, Türkiye’nin ilk Ukrayna Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı, Kore Dili ve Edebiyatı Bölümü Üniversitemizde açıldı. Üniversitemizde gelecek vizyonumuzla örtüşen, akademik çalışmaların yoğun olarak yürütüleceği Göç ve Göçmen Uygulama ve Araştırma Merkezi, Afrika Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi, İslam İktisadı ve Finans Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Farabi Avrasya Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi de açıldı.”

İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak aynı zamanda İstanbul Üniversitesi’ndeki eğitim ve öğretim programlarını daha da güçlendirip geliştirmek için üniversite bünyesinde birçok önemli laboratuvar kurulduğunu da söyledi. Yükseköğretim öğrencilerinin eğitiminin bilim ve araştırma çalışmalarının yanında sanat ve spor ile birlikte yürütülmesi gerektiğinin altını çizen İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, “Bu amaçla İstanbul Üniversitesi olarak çok ciddi bir çalışma başlattık. Üniversitemizde toplam 45 branşta spor yapılmaktadır. Aikido, badminton okçuluk, rugby, wushu, eskrim, futsal, yüzme, masa tenisi, kürek, speedminton, bisiklet, tao, dragon bot bu branşlar arasında yer alıyor” ifadelerini kullandı.

İstanbul Üniversitesi’nde Kalite Koordinatörlüğü’nün kurulduğunu belirten İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, “İstanbul Üniversitesi olarak TSE tarafından yürütülen ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi denetimini başarıyla tamamladık ve sonrasında TSE ailesine katıldık. İstanbul Üniversitesi olarak üniversitenin marka değerini arttırmak ve vizyonunu geliştirmek için izlenilmesi gereken yolların tartışıldığı İÜ 2019 – 2023 Stratejik Plan Çalıştayları gerçekleştirdik. Fakülte, enstitü, araştırma merkezleri ve idari birimlerimizin birbirleri ile koordineli bir şekilde çalışmaları anlamında büyük önem taşıyan ‘İyi Uygulama Örnekleri ve Gelecek Vizyonu’ Çalıştaylarını geleneksel hale getirdik” dedi.

İstanbul Üniversitesi’nin uluslararasılaşma konusunda ciddi atılımlar yaptığını dile getiren İÜ Rektörü Mahmut Ak şunları söyledi: “Uluslararası öğrencilerin üniversitemize gelmelerini hızlandırmak için İstanbul Tıp Fakültesi İngilizce Tıp Programı, Eczacılık Fakültesi İngilizce Eczacılık Programı, Diş Hekimliği Fakültesi İngilizce Diş Hekimliği Programı, Siyasal Bilgiler Fakültesi İngilizce Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Programı ve İlahiyat Fakültesi İlahiyat Arapça Lisans Programlarını açtık. 145 ülkeden 6533 uluslararası öğrenci üniversitemizde eğitim görmektedir. 2015 yılında 5747 olan uluslararası öğrenci sayımız, bugün 6533. 4 yılda uluslararası öğrenci sayımızın yaklaşık %13,68 arttığını görüyoruz. Lisansüstü eğitim alan yabancı öğrenci sayımız 2015 yılında 1467 iken bu sayı bugün 1937. 2015 yılında yabancı öğrencilerin %25’i lisansüstü eğitim alırken, bugün bu sayı %29 seviyelerine çıkmış durumda. Lisans ve lisansüstü eğitim oranın artması, yapmış olduğumuz uluslararasılaşma çalışmaların sonucudur. Üniversitemizin ayrıca 28 ülke ile 637 Erasmus, 16 ülke ile 41 Mevlana, 57 ülke ile 188 ikili anlaşma ve 91 Üniversite ile de Farabi anlaşması bulunuyor.”



“İÜ YÖS Düzenlediğimiz Sınav Merkezlerinin Sayısını 2 Katına Çıkardık”

İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak konuşmasında şu şekilde devam etti: “Bu yıl İÜ YÖS sınavı 68 ülke ve 95 sınav merkezinde eş zamanlı İstanbul Üniversitesi görevlileri tarafından Almanca, Arapça, İngilizce, Fransızca, Rusça ve Türkçe dillerinde gerçekleştirildi. 2015 yılında 34 ülke ve 42 sınav merkezinde YÖS yaparken şu an 68 Ülkede 95 sınav merkezinde bu sınavı yapıyoruz. Ülke sayısını ve sınav merkezlerini 2 katına çıkarttığımız görülmektedir. Bu sınav sonucunda başvuru hakkı kazanan adaylar, yalnızca Üniversitemizde değil, ülkemizdeki 100’den fazla üniversiteye başvuru hakkı kazanıyorlar.”

“İstanbul Üniversitesi En Fazla Patent Başvurusu Yapan Üniversite Oldu”

İstanbul Üniversitesi’nin her geçen yıl artan patent başvuruları ile ülke ekosistemine destek vermeye devam ettiğini söyleyen İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak şunları söyledi: “Üniversitemiz Türk Patent ve Marka Kurumu verilerine göre 2014-2017 yılları arasında ‘En Fazla Patent Başvurusu Yapan Üniversite’ oldu. Ne mutlu ki 2014-2017 yılları arasındaki toplam patent sayımızı 538’e yükselttik. Aynı zamanda öğrenclerimizin de patent başvurusu yapılan çalışmalarda yer almaya başlamalarını da önemsiyoruz. İstanbul Üniversitesi’nden 40 alanda 104 öğrenci YÖK 100/2000 burslusu olarak eğitim görmektedir. Bu alanlar arasında Sosyal Medya Çalışmaları, Eski Türk Dili, Felsefe, Uluslararası Güvenlik ve Terör, İletişim Çalışmaları, İslam Hukuku Usulü, Köktürkçe, Para Politikası, Psikoloji, Doğal ve Bitkisel Ürünler, Kozmetik Ürünler, Mikro ve Nanoteknoloji, Su Ürünleri ve Balıkçılık Teknolojisi, Optik, Elektrooptik ve Fotonik, Biyoteknoloji, Biyoteknoloji gibi alanlar yer almaktadır.”

YÖK Temel Bilimler Programları Üstün Başarı Sınıfları (TEBİP) İstanbul Üniversitesi’nde Açıldı

İstanbul Üniversitesi’nde öğrencilerin dersleri dışında araştırma faaliyetlerinde de aktif şekilde görev aldıklarını ifade eden İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, İstanbul Üniversitesi olarak YÖK Başkanımız Prof. Dr. Yekta Saraç’ın mimarı olduğu YÖK TEBİP projesinde YÖK ile birlikte çok kıymetli bir çalışmaya imza attık. Proje kapsamında açılan fizik, kimya, matematik ve biyoloji programlarında oluşturulan üstün başarı sınıflarında eğitim devam etmektedir. Bu program Nobel Ödülleri’ne giden yolda çok önemli bir gelişmedir. Bu programa verdiğimiz desteklerle İstanbul Üniversitesi olarak Nobel Ödülü alacak değerli isimlerin yetişmesine de katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Gençler sadece ‘öğrenci’ kalıbına sığdıramayacağımız büyük bir potansiyele sahip. Teknoloji Transfer Merkezi kapsamında yürütülen proje, bilgilendirme ve danışmanlık hizmetleri, İstanbul Tıp Fakültesi 3-Boyutlu Tıbbi ve Endüstriyel Tasarım Laboratuvarı ve İstanbul Teknokent’teki ön kuluçka projeleri gibi öğrencilerin de sürece dâhil edildiği iyi uygulama örnekleri Üniversitemizde hayata geçirildi” dedi.

İstanbul Üniversitesi’nin bilim odaklı bir üniversite olduğunun altını çizen İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, “İstanbul Üniversitesi Yükseköğrenim alanında en etkili değerlendirme otoritelerinden biri olarak kabul edilen Çin’in Şhangay’daki Jiao Tong Üniversitesi’nin her yıl hazırladığı “Dünyanın En İyi İlk 500 Üniversitesi” listesine 14 yıldır giren tek Türk üniversitesi olarak ülkemizi dünyada en iyi şekilde temsil etmektedir. Üniversitemiz Dünya Üniversite Sıralaması Merkezi’nin 2018-2019 sıralama sonuçlarına göre ilk 1000’de yer almayı başaran 13 Türk Üniversitesi arasında yer alarak ülkemize büyük bir gurur yaşatmıştır. Tıp, Eczacılık, Eğitim Bilimleri, Tarım ve Ormancılık alanlarında 251-300 bandında, biyoloji alanında 451-500 bandında yer alan İstanbul Üniversitesi ‘Alan Odaklı Başarı Ödülü'nün de sahibi oldu. URAP Laboratuvarı tarafından 160 Türk üniversitesinin yerlerini gösteren 10 farklı dünya sıralamasına göre hazırlanan raporda İstanbul Üniversitesi, 2017 yılında yapılan 10 sıralamanın 10’unda da yer aldı. Alan bazlı üniversite sıralamalarında ise İstanbul Üniversitesi olarak ilk 500 içinde çok daha üst sıralarda yer almaktayız. Örneğin İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Yüksek Lisans Programları, ‘Eduniversal Değerlendirme Sistemi’ tarafından belirlenen Orta Doğu ve Avrasya Bölgesi’nde ‘En İyi Yüksek Lisans ve İşletme Programları’ arasında yer almıştır” ifadelerini kullandı.

“Tıp Bilimine Yön Veren 100 Türk”

Bu yıl “Tıp Bilimine Yön Veren 100 Türk” listesine dikkat çeken İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak konuşmasına şu şekilde devam etti: “Listede İstanbul Üniversitesi ve kardeş üniversitemiz İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa’dan araştırmaları ve buluşları ile dünyada yankı uyandıran 7 öğretim üyesi yer aldı. Listede ayrıca İstanbul Üniversitesi’nden mezun birçok bilim insanı da yer alarak üniversitemize büyük bir gurur yaşattı. Bizleri gururlandıran bir başka gelişmede 10. Kore Kadın Buluşçular Sergisi’nde ülkemizi temsil eden Öğretim Üyelerimizden Prof. Dr. Nuray Çağlar ve Dr. Öğr. Üyesi Leyla Türker Şener’in Kore’den toplam 7 ödül ile dönmesi oldu.”


İstanbul Üniversitesi’nin Üniversite-Sanayi iş birliklerine değinen İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, “Türk Hava Yolları ile yaptığımız iş birliği ve dünyada sayılı havacılık psikolojisi enstitülerinden birinin üniversitemiz bünyesinde kurulması ‘YÖK Üstün Başarı Ödülleri’ kapsamında 2017 Yılı’nda kurumsal alanda verilen ‘Üniversite-Sanayi İş Birliği Ödülü’nün sahibi olmamızı sağladı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile ‘Sürekli Eğitim Merkezleri Sertifikasyon Programı Protokolü’ imzaladı. Bu iş birliğindeki temel amaç ise yüksek teknolojili ürünler geliştirmek için insan kaynağı yetiştirmek” dedi.

İstanbul Üniversitesi’nin Türkiye’nin Nobel Ödüllü yazar ve araştırmacı yetiştirmiş tek üniversitesi olduğunu belirten İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, “Bildiğiniz gibi Nobel Kimya Ödülü’nü kazanan İstanbul Tıp Fakültesi mezunumuz Prof. Dr. Aziz Sancar Nobel Madalyası ve Sertifikasını Üniversitemize bağışlamıştır. Bu yıl İstanbul Üniversitesi’nin yetiştirdiği, dünyanın önde gelen bilim tarihçilerinden biri olan çok kıymetli İslam Bilimi Tarihçisi Prof. Dr. Fuat Sezgin hocamızı kaybettik. 2019 yılı Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından ‘Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı’ ilan edildi. Kendisinin dünyaca ünlü 17 ciltlik Arap-İslam edebiyatı tarihi eseri (Geschichte des Arabischen Schrifttums) Üniversitemiz öğretim üyeleri öncülüğü ve gözetiminde Türkçeye çevriliyor. Ayrıca Prof. Dr. Sezgin’in hayatı ve bilimsel çalışmalarını konu alan belgesel Üniversitemiz İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ergün Yolcu ve Öğretim Üyeleri tarafından hazırlanıyor” ifadelerini kullandı.

İstanbul Üniversitesi’nin temel ilkelerinden birisinin de fiziksel alt yapının yenilenmesi faaliyetleri olduğunu vurgulayan İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, “Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin restorasyonu tamamlandı ve İktisat Fakültesi’nin Ek Binası tamamlanarak eğitim öğretime açıldı. Vezneciler Yerleşkesi’ndeki Fen Fakültesi Biyoloji Binası’nın tamamlanması için çalışmalar hızla devam ediyor. İstanbul Üniversitesi Beyazıt Yerleşkesi’nde bulunan Merkez Kütüphane Binası’nın yeniden yapılandırması için çalışmalar başladı. Teknolojinin tüm olanaklarından yararlanılarak tasarlanmış olan, 10 bin metrekare büyüklüğündeki yeni kütüphane binası yaklaşık 1 milyon 300 bin adet yayını içeren koleksiyonu ile modern koşullarda araştırmacılara hizmet verecek” şeklinde konuştu.

İstanbul Üniversitesi olarak “Toplumsal Hizmet” yönünde de birçok çalışma yürüttüklerini belirten İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, “Üniversitemizde yasadışı madde kullanımının birey odaklı değil, toplum odaklı analizinin yapılması amacı ile ‘Atık Sulardan Uyuşturucu ve Diğer Psikoaktif Maddelerin İzlenmesi’ projesi hayata geçirildi. Gönüllü Akademisi ve Gönüllülük Eğitimleri Projesi kapsamında ‘Gönüllü Ol İstanbul Portalı ve Gönüllü Akademisi’ ile gençlerin toplumsal sorunlar üzerinde düşünmesi, amaçlandı. ‘Mahallem İstanbul’ Projesi İstanbul’da mahalle düzeyinde kentsel ve kamusal hizmetlere ilişkin bilgi edinmeyi etkinleştirecek online ve mobil ortamda kullanıma sunulacak, harita tabanlı bir veritabanı ve bilgi edinme sistemi sunuyor. Yine Üniversitemizde Engelliler İçin Sesli Soru Bankası Projesi kapsamında engelli bireylerin üretim toplumuna dâhil olabilmeleri için önemli çalışmalar yürütüldü. Ayrıca İstanbul Üniversitesi’nin yetiştirdiği kıymetli hocalarımızın genç nesillerle buluşması için değerli hocalarımız onuruna saygı günleri düzenliyoruz” ifadelerini kullandı.

İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak “15 Temmuz hain darbe girişimi” sırasında İstanbul Üniversitesi olarak darbeye karşı gelen ilk kurumlardan biri olduklarının altını çizerek, “15 Temmuz gecesi yapılanların bir darbe girişimi olduğu anlaşılması üzerine yönetim olarak hemen darbe girişimine karşı olduğumuzu kamuoyuna açıklayan bir bildiri yayınladık. İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü tarafından 15 Temmuz Hain Darbe Girişimi’nin gençler tarafından daha iyi anlaşılması ve unutulmaması için 2 yıldır birçok etkinlik düzenledik” dedi.

İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: “565 yıllık köklü tarihinde çok önemli çalışmalara imza atan ve bugün artık ‘Araştırma Üniversitesi’ unvanını da alarak yoluna devam eden İstanbul Üniversitemizi hep birlikte daha da ileriye taşıyacağımıza, ülkemizin ve dünyanın ihtiyaç duyduğu tüm alanlarda İstanbul Üniversitesi olarak katkı sunmaya devam edeceğimize inanıyorum. Bu düşüncelerle yeni akademik yılın bir kez daha üniversitemize ve tüm mensuplarımıza hayırlı olmasını diliyorum.”

İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak’ın ardından konuşmasını yapmak üzere kürsüye İstanbul Valisi Vasip Şahin geldi.

“İstanbul Üniversitesi Türkiye’nin En Köklü Üniversitelerinden Biri”

İstanbul Valisi Vasip Şahin konuşmasında yeni dönemin hayırlı olması temennisinde bulunarak İstanbul Üniversitesi’nin Türkiye’nin en köklü üniversitelerinden biri olduğunu belirtti. Vali Şahin, “İstanbul Üniversitesi dünyanın en önemli üniversiteleri sıralamasında tarihi konuma sahip üniversitelerden biridir. Burası farklı anlamı, değeri ve kıymeti olan bir üniversitedir” şeklinde konuştu.


Vali Şahin, konuşmasına şu şekilde devam etti: “Âlimin yanında dilini, zenginin yanında elini tutacaksın. Dolayısıyla çok fazla malumatfuruşluk yapmadan kısaca değerlendirmelerimi dile getireceğim. Yoksa biz ilim erbabının ve ulemanın arkasındayız. Onları takip ediyoruz. Onlar söyleyecekler, yazacaklar, fikri ameliyelerin neticelerini bizlere verecekler bizler de onları uygulayacağız. İlim her zaman idarenin ve devlet yönetiminin önünde bir deniz feneri gibi aydınlatıcı olmalı. Dolayısıyla ilim hem idareyi hem de toplumsal ihtiyaçları yönetmek durumunda. Üniversitelerimizden beklentimiz bizim yolumuzu aydınlatmaya devam etmeleridir.”


Türkiye’nin üniversite sayısı bakımından çok önemli bir noktaya geldiğine dikkat çeken Vali Şahin, bilimsel araştırmalar için gerekli zeminin oluşturulduğunu söyledi. Vali Şahin, İstanbul Üniversitesi’nin eğitimdeki önemine işaret ederek, öğrencilere verilen imkânlardan azami derecede faydalanmaları tavsiyesinde bulundu.

Konuşmasının ardından İstanbul Valisi Vasip Şahin’e İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak tarafından plaket takdim edildi.


Ardından, İÜ Devlet Konservatuvarı Etnomüzikoloji Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Mehtap Demir solistliğinde, Yaylı Çalgılar Anasanat Dalı Oda Orkestrası ve Kompozitör Öğretim Üyesi İlke Karcılıoğlu düzenlemeleriyle “Türkülerin Senfonisi” dinletisi gerçekleştirildi. 



İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü koordinatörlüğünde gerçekleştirilen 2018-2019 Akademik Eğitim Yılı Açılış Töreni’nde yaklaşık 100 kişi görev aldı.



Öne Çıkan Haberler

YÖK-TEBİP-Toplantısı-İstanbul-Üniversitesi’nde-Gerçekleştirildi

YÖK-TEBİP Toplantısı İstanbul Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi

“1.-Uluslararası-Orta-Avrasya-Korenoloji-Konferansı”-İstanbul-Üniversitesi’nde-Gerçekleştirildi

“1. Uluslararası Orta Avrasya Korenoloji Konferansı” İstanbul Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi

İÜ-Rektörü-Prof.-Dr.-Mahmut-Ak-Dereceye-Giren-Fen-Fakültesi-Öğrencilerini-Tebrik-Etti

İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak Dereceye Giren Fen Fakültesi Öğrencilerini Tebrik Etti

5.-Uluslararası-Sağlık -Kültür-ve-İnsan-Bedeni-Sempozyumu-İstanbul-Üniversitesi’nde-Başladı

5. Uluslararası Sağlık, Kültür ve İnsan Bedeni Sempozyumu İstanbul Üniversitesi’nde Başladı

1.-Uluslararası-Fen-Bilimleri-Lisansüstü-Araştırmalar-Sempozyumu-İstanbul-Üniversitesi’nde-Gerçekleştirildi

1. Uluslararası Fen Bilimleri Lisansüstü Araştırmalar Sempozyumu İstanbul Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi

İÜ-Rektörü-Prof.-Dr.-Mahmut-Ak’ın-4-Ekim-Hayvanları-Koruma-Günü-Mesajı

İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak’ın 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü Mesajı