International Balkan Annual Conference (IBAC) Serisinin 5.’si Bulgaristan’ın Başkenti Sofya’da Gerçekleştirildi
İstanbul üniversitesi tarafından her sene Balkanların farklı bir şehrinde düzenlenen Uluslararası Balkan Konferansı (IBAC)’nın 5.’si, 26-28 Kasım 2015 tarihleri arasında Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da gerçekleştirildi. Bulgar Bilimler Akademisi’nin işbirliği ile gerçekleştirilen konferansta başta Türkiye ve Bulgaristan olmak üzere Avusturya, İngiltere, Yunanistan, Rusya, Hollanda, Japonya, Macaristan gibi değişik ülkelerden yetmiş civarında bilim insanı tebliğ sundu.
“The Balkans-Past and Present: Mutual Influences and Interactions” ana temasıyla gerçekleştirilen IBAC-Sofya Konferansı’nın açılış konuşmaları İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak ve Bulgar Bilimler Akademisi Başkanı Stefan Vodenicharov tarafından yapıldı. Konferansın açılışında Türkiye Cumhuriyeti Sofya Büyükelçisi Süleyman Gökçe ve Eğitim Ataşesi Şenol Genç de hazır bulundu.
“IBAC-Sofya Konferansı Olası İşbirlikleri İçin Sağlam Bir Zemin Oluşturacak”
İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, konuşmasında, “İstanbul Üniversitesi Türkiye’nin ilk ve en büyük yüksek eğitim kurumudur. Taşıdığı tarihî misyonun ve sorumluluğun farkında olan üniversitemiz çok geniş ve çeşitli sahalarda bilimsel çalışmaların yürütüldüğü bir bilim merkezi olmasının yanında Türkiye’nin bulunduğu coğrafyadaki ülkelerin ve halkların arasında sağlıklı ilişkiler gelişmesi, kalıcı toplumsal barış ve dayanışmanın tesisi noktasında yürütülen diplomatik faaliyetlere sahip olduğu bilgi birikimi ve deneyimiyle, bilimsel destek sağlanması hususundaki beklentinin farkındadır. Bu konuda üzerine düşen sorumluluğu almakta hiçbir zaman tereddüt göstermemiştir” dedi.
Prof. Dr. Mahmut Ak sözlerini, “Bölge ülkeleri arasındaki güçlü tarihi bağların, sosyo-kültürel etkileşimlerin ve ortak değerlerin ön plana çıkarılması Balkan coğrafyasında kalıcı istikrar ve sürdürülebilir kalkınma için olumlu bir zemin hazırlayacaktır. Bu bakımdan, Türkiye ile Bulgaristan arasındaki ortak değerlerin ve karşılıklı etkileşimin anlaşılmasının, iki ülkenin gelecekteki siyasi, kültürel, ekonomik ve bilimsel ilişkilerinin sağlam bir zemin üzerinde gelişmesine önemli bir katkı sağlayacağına inanıyorum. Ortak kültürel değerler üzerine inşa edilecek olan 21. yüzyıl, Balkan halklarını daha da yakınlaştırıp geçmişin acı deneyimlerinin bir daha yaşanmamak üzere unutulmasını sağlayacaktır. Dolayısıyla bugün burada, Sofya’da açılışını yapmakta olduğumuz 5. IBAC Konferansı’nın ana temasının Balkanların geçmişi ve bugününde karşılıklı tesir ve etkileşim olarak belirlenmesinin, ortak irtibat noktalarının tespit edilmesi ve ön plana çıkarılması açısından yararlı sonuçlar doğuracağından, anlamlı bir tercih olduğunu düşünüyorum” şeklinde sürdürdü.
İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak konuşmasında IBAC-Sofya Konferansı’nın, Türkiye’nin başta Bulgaristan olmak üzere Balkanlar’da mevcut olan ve gelecekte birçok alanda gerçekleştireceği işbirlikleri için sağlam bir zemin oluşmasına katkı sağlayacağına dikkat çekti.
“Farklı Disiplinler Konuşuldu”
Konferansının açılış oturumunda Prof. Dr. Ahmet Yeşil ve Prof. Dr. Alexandre Kostov’un moderatörlüğünde dört tebliğ sunuldu. Her biri iki ülke arasındaki etkileşimin farklı bir yönünü ele alan dört tebliğden Prof. Dr. Maxim Stamenov’un “The Dynamics of the Impact of Ottoman Turkish Language and Culture on Bulgarian Language and Culture during the Last Two Centuries” konulu tebliği Türk dili ve kültürünün son iki yüzyılda Bulgar dili ve kültürüne etkileri konusunu örnekleriyle ortaya koyması ve karşılıklı etkileşimin günümüzde devam eden boyutlarını göstermesi bakımından bilhassa dikkat çekti.
Üç farklı salonda eş zamanlı gerçekleştirilen oturumlarda son üç yüzyıl boyunca ve günümüze kadar Balkanlar'da karşılıklı etkileşimin çeşitli yönlerine odaklanan sunumlar yapıldı. Oturumlar katılımcıların yoğun bir şekilde karşılıklı katkı ve değerlendirmelerde bulunduğu samimi bir ortamda gerçekleşti. Tebliğlerde ekonomik hayat, sosyal kurumlar ve ilişkiler, diplomasi ve uluslararası ilişkiler; kültürler arası iletişim ve etkileşim, sanat, mimari, dil, folklor, müzik, edebiyat, sinema, eğitim, basın ve biyografik çalışmalar gibi değişik konular üzerinde duruldu. Birincisi 2011 yılında Üsküp’te gerçekleştirilen IBAC Konferansı sırasıyla Tiran (2012), Saraybosna (2013), ve Bükreş (2014)’te düzenlenmiştir. Beşincisi Sofya’da düzenlenen konferansta sunulan tebliğler editörlü kitap olarak yayınlanmaktadır.
İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü
[nggallery id=1354]
Öne Çıkan Haberler
İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Mezunu Prof. Dr. Murat Günel Kanserin Şifresini Çözdü
“Doğu Edebiyatlarında Kadın” Sempozyumu Düzenlendi
Modern Zamanlarda Otorite Konuşuldu
Prof. Dr. İsmail Coşkun “Türkistan Gündemi”ne Konuk Oldu
Prof. Dr. İsmail Coşkun “Türkistan Gündemi”ne Konuk Oldu
İÜ’de Etnik Caz Rüzgârı