“İlim Ahlakından Bilimsel Etiğe Çalıştayı” Gerçekleştirildi
“İlim Ahlakından Bilimsel Etiğe Çalıştayı”, 11 Mayıs 2018 tarihinde YÖK Levent Çalışma Merkezi’nde gerçekleştirildi. Çalıştaya İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak da katıldı.
Çalıştayın açılış konuşması YÖK Üyesi Prof. Dr. Mustafa Çiçekler tarafından yapıldı.
“Bilimsel Etiğin Tartışılıyor Olması Son Derece Önemli”
Prof. Dr. Mustafa Çiçekler konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “İstanbul Bilimler Akademisi Vakfı kurulduğundan beri üniversitenin ihtiyacı olan genç akademisyenleri akademiye kazandırmak amacıyla faaliyetlerini sürdürmüş ve sürdürmektedir. Bu çerçevede Yükseköğretim Kurulu’nun son dönemlerde ‘Yeni YÖK’ diye tanımladığı, farklılaşma veya yeni hedefleri belirleme hususunda genç arkadaşlarımızın, bu kıymetli hocalarımızın sunumlarıyla yeni bir bakış açısı kazanacağını ümit etmekteyiz. Yeni YÖK olarak üniversitelerin ihtisaslaşması gerektiğini, bu çerçevede araştırma üniversitelerini veya misyon farklılaşmasını temel alan çalışmaları, onun dışında Türkiye’nin ihtiyacı olan nitelikli eleman yetiştirmeye yönelik 100/2000 doktora projelerinin hayata geçirilmiş olması, kamu üniversitelerinde çalışan araştırma görevlilerinin asgari 6 ay ile 1 yıl arasında üniversitelerimizin temel ihtiyaç alanlarında çalışma şartıyla yurt dışına burslu olarak gönderilmeleri genç bilim adamı veya bilim adamı olmaya namzet olan arkadaşlarımızın önüne bir hedef koymaktadır. Ayrıca bilimsel etiğin ne olduğuna dair bir konunun burada tartışılıyor olması son derece önemlidir.”
Bilimselliği sadece yayınlara dönük bir algıya bağlamanın kamu ve devlet ihtiyaçlarını göz ardı etmek sonucunu doğurduğunu belirten Prof. Dr. Çiçekler sözlerine şu şekilde devam etti: “Kişilerin özlük haklarıyla ilgili kamudaki bir olumsuzluğu tetiklemesi açısından etiğin yeniden gündeme alınması gerekiyordu. Çünkü şahsi çekişmeler veya çekememezlikler bir noktada iftira boyutuna da ulaşıyor. Bu çerçevede bu etiğin sınırlarının belirlenmesi açısından böyle bir toplantının gerekliliği daha önce de tartışılmıştı. Bu çerçevede bu toplantının sonunda çıkacak olan sonuçların da yine Yükseköğretim Kurulu’nda değerlendirilerek bir usul-esas şeklinde belirleneceği kanaatindeyiz.”
Açılış konuşmasının ardından çalıştay iki farklı oturumda gerçekleştirildi.
Merkez Bankası Meclis Üyesi Prof. Dr. Sabri Orman’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen birinci oturumda Haliç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdurrahman Eren “Hukuki Yönü ile İlim Ahlakı”, İBA ve YÖK Denetleme Başkanı Prof. Dr. Gülfettin Çelik “Uygulama Boyutunda İlim Ahlakı”, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı ve TÜBA Üyesi Prof. Dr. Fatih Andı ise “Bireysel-Toplumsal Algı, Zihniyet Boyutunda İlim Ahlakı” konulu konuşmalarını yaptılar.
“İlim Ahlakı ve Etik” konusunun çok yönlü ve önemli bir konu olduğunu vurgulayan Moderatör Prof. Dr. Sabri Orman çalıştay ve oturum hakkında bilgi verdi. İlim ahlakının bilim adamının günlük hayatından, ders verişinden başlayarak bütün hayatını kapsayacak bir hadise olduğunu söyleyen Prof. Dr. Sabri Orman sözlerine şu şekilde devam etti: “İlim ahlakının ilmi çalışmalara konu olması hayli eski bir konudur. İş ahlakı diye bir konunun yeniden popüler olup gündeme gelmesi ile onun şemsiyesi altına girerek yeniden önemli hale geldi. Bunun problematik olması bizim bu konuyu seçmiş olmamızdan da bellidir. İşte bugün burada bu konu üzerinde tartışacağız ve sorunlara çözüm önerileri getireceğiz.”
Öğleden sonra yapılan ikinci oturumda ise çalıştay iki farklı salonda devam etti. İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sedat Murat moderatörlüğünde “Akademik İlerleme Süreçlerinde İlim Ahlakı”, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rahmi Deniz Özbay’ın moderatörlüğünde ise “Akademik Faaliyetlerde İlim Ahlakı” konusu tartışıldı.
Çalıştay, sorunların belirlenmesi ve çözüm yolarının tartışılmasının ardından sona erdi.
Haber: Ebru SÖNMEZ, Nihan SAĞDIÇ
İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü
Öne Çıkan Haberler
Başsağlığı Mesajı
“Uluslararası Tıp ve Bilim Tarihi Sempozyumu” İstanbul Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi
Endüstri 4.0’ın Üniversite ve Eğitime Uyarlanması Çalıştayı Gerçekleştirildi
“Dünden Bugüne Türkiye-Avrupa Birliği İlişkileri” Semineri Gerçekleştirildi
İÜ Adli Tıp Enstitüsü “Çince Yazılmış Adli Belgelerde Yeterlilik Testi”ni Geçti
“Modernleşme Sürecinde İstanbul” Konferansı Düzenlendi