İktisat Fakültemiz 84 Yaşında

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi, 84. kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında bir panel düzenledi. Çevrim içi olarak gerçekleştirilen ve İktisat Fakültesi’nin YouTube kanalından canlı yayınlanan panelde; akademiden ve sektörden katılımcılar İktisat Fakültesi’nin öğrencilere kazandırdığı yetkinlikleri vurgulayarak deneyimlerini paylaştı.

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nin 84. kuruluş yıl dönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenen panel, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Programın takdim konuşmasını İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi İşletme Bölüm Başkanı Prof. Dr. Halim Kazan gerçekleştirdi. Sözlerine 84. yılını tamamlayan İktisat Fakültesi’nin değerlerini hatırlatarak başlayan Prof. Dr. Kazan, “Eğitim ve araştırmada mükemmeliyetçi, öğrenci odaklı, yönetimde ve akademik yaşamda özerk, özgürlükçü, demokratik ve katılımcı, farklılıklara saygılı, her türlü ayrımcılığa karşı ve fırsat eşitliği konusunda duyarlı bir fakültenin; dolayısıyla İstanbul Üniversitesi’nin mezunu olmanın gururunu yaşıyoruz” dedi.

“Mensuplarımızın Fakültemize Olan Aidiyetlerini Tazelemek İstedik”

İktisat Fakültesi’nin akademik ve idari personelinin, öğrencilerinin ve mezunlarının böyle bir kutlamaya katılmalarını ve İktisat Fakültesi’ne duydukları aidiyetlerini tazelemeyi arzu ettiklerini belirten Prof. Dr. Kazan, fakülte olarak elde ettikleri başarıların, İktisat Fakültesi mensuplarının ortak anlayışı ve çabalarıyla mümkün olabildiğini vurgulayarak, “Hemen hemen bütün sosyal ve ekonomik alanlarda sorunların arttığı, toplumsal çatışmaların yeni biçimler aldığı ve ekolojik açmazların çoğaldığı bir dönemde yaşıyoruz. İş ve piyasa dünyasının aktörleri dahil olmak üzere toplumdaki farklı güç odakları arasındaki karmaşık ilişkiler yeni şekiller alırken dünyada birçok yerde araştırma, inovasyon ve teknoloji öncelikleri yeniden tanımlanmaktadır. Bütün bunlara paralel olarak akademik ve bilimsel dünya da önemli dönüşümlerden geçmektedir” dedi.

“Fakültemizin Kuruluşu, Ülkemizin Sanayileşmesinde Önemli Bir Adımdır”

Prof. Dr. Kazan’ın ardından İktisat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sayım Yorğun söz aldı. İktisat Fakültesi’nin 84. yılını kutluyor olmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyleyen Prof. Dr. Yorğun, ülkemizde iktisat fakültesi kurma fikrinin Mekteb-i Mülkiye ve Hukuk Fakültesi’ndeki derslerle başladığını ve üniversite reformu ile birlikte tartışmaya açıldığını belirtti. İktisat Fakültesi’nin temellerinin, Almanya’dan gelen ve Alman ekolünü taşıyan hocaların çabalarıyla atıldığını kaydeden Prof. Dr. Yorğun, şunları aktardı: “Bu değerli hocaların temellerimizin atılması sürecinde bulunmuş olması bizim açımızdan oldukça önemlidir. Türk hocalarımızın da son derece yetkin bir kadrodan oluşması bizim ne kadar sağlam temeller üzerine bina edildiğimizi ortaya koymaktadır. 1933, Birinci Sanayi Planının hayata geçtiği bir dönemdir. Türkiye Cumhuriyeti’nin sanayileşmesinin en önemli adımlarından biridir. Onu takip eden 3 yıl içerisinde de İktisat Fakültesi’nin açılmış olması bir tesadüf değildir. İktisat Fakültesi’nin açılmasının gündeme gelmiş olması, Sanayi Planının ortaya çıkaracağı sanayileşme ve iktisadi gelişimin ortaya çıkaracağı ihtiyaçtır.”

Amiyane İktisat Bilgisinden, İlmi ve Gerçekçi İktisat Bilgisine Geçiş

İktisat Fakültesi’nin ilk dekanı Celal Sarç’ın, İktisat Fakültesi’nin kuruluş amacı ile ilgili, “Amiyane iktisat bilgisinden ilmi ve gerçekçi iktisat bilgisine geçmek” şeklindeki ifadesini aktaran Prof. Dr. Yorğun, 1936 yılından bugüne, hocaların ve öğrencilerin çabalarıyla büyük bir gelenek oluştuğunu belirterek, “Bu gelenek, ilk günkü şevk ve azimle varlığını sürdürmektedir. Fakültemizde öğrencilerimize iktisat teorisini, siyaset bilimini, sosyal politikaya duyulan ihtiyacı, mali disiplinin önemini ve şirketlerin dünya üzerindeki rollerinin farkına varılmasını sağlayacak bilgileri aktarmaya çalışıyoruz. Bu bakış açısıyla küresel bir perspektiften meseleleri değerlendirme ve ifade etmenin çabası içindeyiz” dedi.

“İktisat Fakültesi, Kuruluşundan İtibaren Birçok Alanda Öncülük Yapmıştır”

Prof. Dr. Yorğun’un ifadelerini tamamlamasının ardından İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve AUZEF Dekanı Prof. Dr. Levent Şahin konuşmasını gerçekleştirdi. Kurulduğu 1936 yılından beri Türkiye’nin iktisadi, sosyal, siyasal ve kültürel gelişiminde başat rol oynayan, nitelikli bilginin üretilmesinde ve yetkin insan kaynağının yetiştirilip Türkiye’ye hizmet eder hale getirilmesinde öncülük yapan İktisat Fakültesi’nin mensubu olmaktan duyduğu onur ve gururu ifade eden Prof. Dr. Şahin, İstanbul Üniversitesi’nin Türkiye’nin en eski ve en köklü üniversitelerinden birisi olduğunu vurguladı.

“Fakültemiz, Üniversitemizin Başarısındaki Sürdürülebilirliğe Önemli Katkılar Sağlamaktadır”

İstanbul Üniversitesi’nin tarihten geleceğe bilim köprüsü olan, sırtını geçmişine ve geleneklerine dayayan, var oluş nedenini çok net bir şekilde ifade eden, kurumsal kültürünün, itibarının ve markasının gücünü her an hisseden ve hissettiren bir üniversite olduğunu dile getiren Prof. Dr. Şahin, şunları aktardı: “Üniversitemiz, yönünü ve stratejisini gelecek odaklı yapılandıran, vizyon odaklı hareket eden ve sürekli yenilikçiliği ve gelişimi şiar kabul eden bir üniversite. Ne mutlu bize ki bugün Türkiye’deki 11 araştırma üniversitesinden bir tanesi de İstanbul Üniversitesi. Bu başarının arkasında özveriyle çalışan, sürekli daha iyisini düşünen, yarınları düşleyen çok kıymetli hocalarımız var. Bu noktada İktisat Fakültemiz, sahip olduğu güçlü ve proaktif yönetim anlayışı, dinamik akademik kadrosu, yürüttüğü araştırma ve geliştirme faaliyetleri, yetiştirdiği insan kaynağı ve ürettiği bilimsel değerler ile bu başarının sürdürülebilirliğine katkı sağlamada en önemli fakültelerimizin başında gelmektedir.”

Prof. Dr. Şahin, nitelikli bilginin üretilmesi ve yaygınlaştırılması hususlarında İktisat Fakültesi’nin ortaya koymuş olduğu performansın, çıkarmış olduğu araştırma, proje, bilimsel yayın, sempozyum ve konferansların ulusal ve uluslararası boyutta nicelik ve nitelik olarak sürekli artış gösteriyor olmasının da İktisat Fakültesi’nin, İstanbul Üniversitesi açısından ne kadar önemli ve değerli olduğunu bir kez daha gözler önüne serdiğini ifade etti.

Panelde Konuşmacılar Deneyimlerini Aktardı

Prof. Dr. Şahin’in konuşmasından sonra, moderatörlüğünü Prof. Dr. Halim Kazan’ın üstlendiği panele geçildi. Panelde; Gedik Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hülya Gedik, Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Yılmaz Ertürk, Bosch Türkiye Direktörü Semir Kuseyri, Niğde Üniversitesi Eski Rektörü Prof. Dr. Ramazan Taşdurmaz ve Beykent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cevat Gerni konuşmacı olarak yer aldı. Konuşmalarda İktisat Fakültesi’nde okumuş olmanın sağladığı kazanımlar, iş hayatında yarattığı avantajlar, sektördeki gelişmeler ve öğrencilere tavsiyeler ele alındı.

İktisat Fakültesi’nin 84. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen panelin tamamını izlemek için tıklayınız.

Haber: Tuğçe AYÇİN
İÜ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü


Öne Çıkan Haberler

DODET dilkursu

İÜ Edebiyat Fakültesi’nde DODET Kulübü Öğrencileri, 10 Dilde Ücretsiz Dil Kursu Veriyor

KAGEM webinar

“Sanayi Sektöründe Kadın Girişimciliği ve İstihdamı” Webinarı Gerçekleşti

mevlana

“İrtihalinin 747. Sene-i Devriyesinde Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî’’ Paneli Gerçekleşti

doktorclub ödül sağlık

4. Doktorclub Awards “Türkiye'nin Sağlık Ödülleri” Sahiplerini Buldu

iklim

''İklim Değişikliği 'Pandemisi' Daha Büyük Bir Sorun''

CERN

İstanbul Üniversitesi, CERN’deki Çalışmalarına Devam Ediyor