II. Tıpta Bilişim Kongresi İstanbul Üniversitesi’nde Gerçekleşti

II. Tıpta Bilişim Kongresi, “Dijital Sağlık ve Tıpta Yapay Zeka Uygulamaları” başlığı ile İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörlüğü Doktora Salonu’nda gerçekleşti. 30 Eylül-1 Ekim tarihlerinde gerçekleşen kongrede Açılış konuşmaları İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recep Güloğlu, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nilgün Bozbuğa, Enformatik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sevinç Gülseçen ve Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Üyesi Dr. Sema Ramazanoğlu tarafından yapıldı.


İstanbul Üniversitesi öğretim üyeleri olarak tıp bilişimi konusunu multidisipliner bir yaklaşımla ele almak istediklerini söyleyen İÜ Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nilgün Bozdağ, “Bu amaçla geçen yıl düzenlediğimiz kongremizde, ülkemize bilişim tarihi açısından önem taşıyan ilk bilgisayar sistemine atıf oluşturmak üzere “Türkiye’de İlk Bilgisayarın Tıptan Bilişime 60 Yıllık Serüven” başlığı altında düzenleyerek geçmişten bugüne dijital davranış modellerinin ülkemizdeki sürecine baktık. Bugün düzenlediğimiz Tıpta Bilişim Kongremize de ise akıllı toplum ve akıllı sağlık ile bugüne dair söyleyeceklerimizin dijital sağlık ve tıpta yapay zekâ uygulamaları ile huzurlarınızda bulunmaktayız. Kongrelerimizin uluslararası platformlarda da fark edebilmek için gelecek yıl yapacağımız 3. Tıpta Bilişim Kongresi’nin uluslararası katılımını hazırlamaktayız” ifadelerini kullanarak sözlerini sürdürdü.

Tıpta Bilişim Kongresi’nin hazırlanması için kendilerine her aşamada destek veren İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak’a teşekkür eden Prof. Dr. Bozdağ, aldıkları akademik destek olmasa bu noktaya gelmelerinin mümkün olmayacağının altını çizerek kongrede emeği ve katkısı olan herkese teşekkürlerini sunarak sözlerine son verdi.

Yapay Zeka Öncelikli Hedef

Bir diğer açılış konuşmasını gerçekleştiren İstanbul Üniversitesi Enformatik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sevinç Gülseçen, bilgisayar teknolojisinin ve onunla ilgili tüm uygulamaların 60 yıldan daha uzun bir süredir tüm dünyaya iş yapış biçimlerini, etkileşim ve iletişim biçimlerini ulusal ve uluslararası politikalarını etkilediklerini dile getirdi.

2022 yılının Türkiye için çok önemli bir yıl olacağının altını çizen Prof. Dr. Gülseçen, “Kısa bir süre önce Türkiye’nin ilk ulusal yapay zeka stratejisi yayımlanarak kamu oyuna duyuruldu. Bu kalkınma planı Cumhurbaşkanı yıllık programları doğrultusunda Cumhurbaşkanın, Dijital Dönüşüm Projesi’yle sanayi ve teknoloji sorumluluğunda hazırlanan stratejik ülkeler arasında rekabet ve iş birliği alanlarından biri haline gelen yapay zekaya ilişkin ulusal politika ve stratejik belgeler arasında yerini almıştır. Stratejik belgesinde de belirtildiği gibi yapay zekanın sosyo-ekonomik yaşamın her alanında uygulanması ve yapay zeka teknolojilerinin geliştirilmesinde, yerlerinin artırılması suretiyle ülkemizde inovasyona verilen değer ve öğretime dayalı bir ekonomik düzenin tesisine katkı sağlaması, dijital Türkiye vizyonunun ve milli teknolojisinin ortak değeridir” dedi.

Prof. Dr. Recep Güloğlu: “Hedef Kaliteyi Arttırmak”

İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recep Güloğlu, “Hepinizin bildiği gibi 1940’larda başlayan olaylar 1955’te ilk defa yapay zeka süreciyle devam etti. Türk Silahlı Kuvvetlerimize ilk defa bilgisayar getiren hocamızla konuştuğumda bana kamyon büyüklüğünde bilgisayarı gemiyle şu kadar sürede getirdik demişti. Sonuç akıllı sağlık, akıllı araç, akıllı araba, akıllı ev noktasındayız ama hemen buraya dönüp bakalım. Çin’ de şu anda alt üst durumda her şey neden işte kömür yok, enerji yok yani baktığımızda bu bilgisayarlar enerjiye ihtiyaç duyuyor ama şu anda elektrik yok mumda çalışıyorlar. Sonuç; bütün bunların hedefi kaliteyi arttırmak” ifadelerini kullandı. Prof. Dr. Güloğlu; asıl hedefin insan kalitesini, iş kalitesini ve çevre kalitesini arttırmak olduğunun yanı sıra yaptıkları ve yapacakları tüm çalışmaların ülkemiz, çocuklarımız ve geleceğimiz için katkı sağlaması gerektiğini belirterek emeği geçen herkese saygılarını sunarak sözlerini noktaladı.

Dijital Sağlık Kavramı Önem Kazandı

Teknolojinin ilerlemesi ile toplumun her kesimi tarafından kolay erişilebilir hale gelen dijital sağlık, hastaların ve çalışanların günlük hayatlarında gün geçtikçe arttığını söyleyen Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Üyesi Dr. Sema Ramazanoğlu, “Dijital sağlık kavramını aşağıda sayacağım nedenlerden dolayı bu dönemde günlük hayatımızda daha fazla duymaya devam edeceğiz. Birincisi görüş verileri ve sağlık verilerinin çok daha kolay görülebilir, paylaşılabilir ve yorumlanabilir hale gelmesi. İkincisi, toplumun yaşlanması ve kronik hastalıkların artması. Üçüncüsü, doktor merkezli sağlık sisteminden hasta merkezli bir sağlık sistemine geçim ihtiyacının artması. Dördüncüsü, artan nüfusun getirdiği sağlık sistemi üzerindeki finansal yükün artması. Beşincisi, toplumun her kesiminin sağlık sistemlerine eşit düzeyde ulaşamaması. Altıncısı ise hastaların risk tahmini, tanı ve tedavi takibinde birey uyumunun optimizasyonun öneminin kavranmasıdır” dedi

Sağlık alanında ilk olarak tıbbi tanı karar destek sistemi olarak kullanılan yapay zekanın ülkenin sağlık sistemlerindeki hataları gidermek ve klinik uygulamaların etkinliklerini doğruluğunu arttırarak sonuçları iyileştirmek için kullanıldığını belirten Dr. Ramazanoğlu, bu vesileyle ikincisi yapılan kongrenin başarılı bir şekilde geçmesini dileyerek sözlerine son verdi.

Kongre kapsamında “Sağlıkta Doğal Dil İşleme”, “Klinik Yapay Zeka 1-2”, “Diş Hekimliği ve Tıp Eğitiminde Yapay Zeka” ve ”Genel Yapay Zeka” başlıklı oturumların yanı sıra “Bilişim Alanında Buluş” konulu öğrenci açık fikir kürsüsü ve “Derin Öğrenme Modeli Geliştirme” eğitim etkinliği gerçekleştirildi.

Kongre kapsamında bildiri özetlerinin yer aldığı “e-Özet Kitabı” hazırlanmış olup, kongre sonrasında bildiri tam metinlerinin Türkçe ve İngilizce özetleri ile birlikte yer alacağı “II. Tıpta Bilişim Kongre Kitabı” baskıya hazırlanmaktadır.

Gelecek yıl uluslararası katılımla düzenlenmesi planlanan III. Tıpta Bilişim Kongresi ile ilgili daha fazla bilgi almak ve II. Tıpta Bilişim Kongresi e-Özet Kitabına erişim için tipbilisimi.org.tr sitesi ziyaret edilebilir.

Haber: Sevda Özdemir, Vafa Mammadova, Zehra Taşçı, Ensar Akbulut

Fotoğraf: Başar Uzun
İÜ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü


Öne Çıkan Haberler

yargıtay ticaret kanun

“Yürürlüğünün 9. Yılında ve Yargıtay Kararları Işığında Türk Ticaret Kanunu Sempozyumu 5” Gerçekleştirildi

İstanbul İktisatçılar Derneği’nden (İKDER) Ziyaret

TİKA sempozyum

“Türk Dünyasında Eğitim, Bilim ve Teknoloji Alanındaki Etkileşim ve İş Birliği Sempozyumu” Gerçekleştirildi

VANTAM Yeni Çalışma Dönemine Hazırlanıyor

yunusemre dante

Dante Alighieri ve Yunus Emre: İki Paralel Evrenin Karşılaştırılması

sempozyum türkoloji

Kaşgarlı Mahmud’un Bilimsel Mirası ve Üçüncü Bin Yıl Türkolojisinin Gelişmesinde Rolü Konulu Uluslararası Sempozyum Gerçekleştirildi