“İç Mimarlık Bölümünün Müfredatı, Öğrencilerimizi Mesleki Yaşama Hazırlama Misyonunu Benimsemiştir”

Resmî Gazete’nin 11 Mart 2017 tarihli sayısında yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile Türkiye’nin en köklü üniversitesi olan İstanbul Üniversitesi’nde Mimarlık Fakültesi kuruldu. Mimarlık Fakültesi bünyesinde yer alan İç Mimarlık Bölümü ise 2020-2021 Güz döneminde hem lisans hem de yüksek lisans programlarına ilk öğrencilerini kabul edecek. İç mimarlık bölümünün içeriği, akademik kadrosu, kariyer imkanları ve daha birçok konu ile ilgili bilgileri İç Mimarlık Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Hatice Umut Tuğlu Karslı aktardı. 

İstanbul Üniversitesi Mimarlık Fakültesi bünyesinde İç Mimarlık Bölümü kurulması konusundaki teklifin Yükseköğretim Yürütme Kurulu tarafından uygun görülerek 24.10.2018 tarihli 99090 sayılı yazı ile bildirildiğini ifade eden Doç. Dr. Tuğlu Karslı, İç Mimarlık Bölümünün 2020-2021 Güz döneminde hem lisans hem de yüksek lisans programlarına ilk öğrencilerini kabul edeceğini duyurdu. 

“İç Mimarların Yetiştirilmesinde Devlet Üniversitelerine Büyük Görev Düşmektedir”

“İç mimarlık eğitiminin kalitesinin yükseltilmesi, güncel bilgi ile donatılmış, çağdaş ilke ve ölçütlerden haberdar iç mimarların yetiştirilmesi bağlamında devlet üniversitelerine büyük görev düşmektedir” diyen Doç. Dr. Tuğlu Karslı, “Türkiye’nin önde gelen eğitim kurumları arasında ilk sıralarda yer alan İstanbul Üniversitesi’nin ulusal ve uluslararası misyon ve vizyonu içerisinde bu görev de yer almaktadır. İç mimarlık mesleğinin kalitesinin artırılması çerçevesinde İstanbul Üniversitesi Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık Bölümü bünyesinde öğrenci yetiştirecek İç Mimarlık Lisans Programı (%30 İngilizce) ve Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde meslek insanları yetiştirecek İç Mimarlık Tezli Yüksek Lisans Programının bu misyonu üstlenmesi hedeflenmektedir” ifadelerini kullandı.

 

İç Mimarlık Bölümünün İçeriği ve Akademik Kadrosu Hakkında Bilgiler

İç Mimarlık mesleği ve bölümünün içeriği hakkında önemli bilgiler aktaran Doç. Dr. Tuğlu Karslı, “İç mimarlık, mimari bir yapı kabuğunun iç mekanını, kullanıcılarının işlevsel, teknik ve davranışsal gereksinimlerine en uygun biçimde tasarlamak için çözüm üreten meslek dalıdır. İç mimar, iç mekân ile ilgili analiz, programlama, alan planlaması, estetik değerlendirme, iç mekân konstrüksiyon sistemleri ve mobilyaların detay çözümü, malzeme seçimi ve şantiye denetimi ile ilgili hizmetler vermektedir” dedi. 

Ülkemizde ‘iç mimar’ unvanı alabilmek için üniversitelerin dört yıllık eğitim veren iç mimarlık lisans programından mezun olmak gerektiğini belirten Doç. Dr. Tuğlu Karslı, “2018 yılında kurulan İç Mimarlık Bölümü bünyesinde İç Mimarlık Lisans Programı (%30 İngilizce) ve İç Mimarlık Tezli Yüksek Lisans Programı bulunmaktadır. İç Mimarlık Lisans Programının normal öğrenim süresi İngilizce hazırlık öğrenimi + 4 sene lisans öğrenimi olmak üzere 5 senedir. İngilizce hazırlık sınıfı muafiyet sınavını başaran öğrenciler direkt birinci sınıfa başlama olanağına sahiptir” şeklinde konuştu. 

Bölümün akademik kadrosu hakkında bilgilendirme yapan Doç. Dr. Tuğlu Karslı, “Bölümümüzde, 1 Profesör 13 b/4 ek görevlendirme ile, 2 Doçent, 2 Doktor Öğretim Üyesi, 1 Öğretim Görevlisi ve 1 Araştırma Görevlisi kadrolu olarak görev yapmaktadır” ifadelerini kullandı.

Bölümün Kariyer İmkânları Nedir?

İç mimarlık bölümünün kariyer imkanları hakkında konuşan Doç. Dr. Tuğlu Karslı, “İç mimarlık lisans programı mezunları “iç mimar” unvanını alırlar. Mezunlarımız, mimari büro, inşaat ve mobilya şirketlerinde konut, kültür merkezi, iş yeri, havaalanı gibi çeşitli ölçeklerdeki projelerin iç mekan tasarımı / uygulama aşamalarında; yapı malzemelerinin tasarım, üretim, pazarlama ve satış departmanlarında; fuar, sergi, vb. organizasyonların tasarım ve kurulum aşamalarında; yapı sektöründeki firmalarda proje yönetimi, şantiye yönetimi, satış, danışmanlık alanlarında; kamu kuruluşları ve çeşitli bankalar gibi kuruluşlarda istihdam edilebilirler ve araştırmacı ya da akademisyen olarak kariyerlerine devam edebilirler” dedi.

Öğrencilere Staj Desteği

Öğrencilerin mezun olduktan sonra staj ve iş bulmalarına yardımcı kaynaklar hakkında bilgiler veren Doç. Dr. Tuğlu Karslı, “İç mimarlık lisans programında 60 günlük ofis ve şantiye stajı zorunludur. Bu stajlar sırasında öğrenci mesleki pratiğe giriş yapar ve çoğu zaman, öğrenciler daha mezun olmadan bir mimarlık veya tasarım ofisinde yarı zamanlı olarak çalışmaya başlar. İç mimarlık mesleği, mobilya, mutfak, yat-tekne, yapı malzemesi ve inşaat sektörleri ile sürekli dirsek temasındadır. İç mimarlık bölümümüzün, akademi-sanayi iş birliğini benimseyerek öğrencileri sektör ile tanıştırma ve gelecekte iş bulmalarına yardımcı olacak mesleki çevreye entegrasyonlarını sağlama hedefi bulunmaktadır” şeklinde konuştu.


“İç Mimarlık Bölümünü Tercih Etmek, İstihdam Açısından Önemli Avantajlar Sağlar”

Öğrencilerin iç mimarlık bölümünü neden tercih edebilecekleri konusuna maddi ve manevi olmak üzere iki yönden yaklaşan Doç. Dr. Tuğlu Karslı, “Bunlardan ilki maddi olanaklar ve istihdam, yani mezun olduktan sonra iş bulabilme olanağıdır. Ülkemizin ekonomik gelişiminde yapı sektörü önemli rol oynamaktadır. İşlevsel eskime nedeniyle kullanılmayan mevcut yapı stokunun yeniden işlevlendirilerek kullanıma kazandırılması, önemli bir sektör aktivitesi olarak öne çıkmaktadır. Ülke nüfusu ve fiziki çevre koşulları göz önüne alındığında ülkemizde hizmet veren iç mimar sayısı yetersizdir. Bu alanda görev alacak iç mimarlık alanında eğitim görmüş meslek sahiplerine ihtiyaç bulunmaktadır. Bu açıdan iç mimarlık bölümünü tercih etmek, istihdam açısından önemli avantajlar sağlar” dedi. 

“İç Mimarlık Hem Teknik Hem Sanatsal Bileşenleri Olan Bir Meslektir”

Manevi nedenlere değinerek sözlerine devam eden Doç. Dr. Tuğlu Karslı, “İç mimarlık hem teknik hem sanatsal bileşenleri olan bir meslektir. Bir mekânı, kullanıcılarının gereksinimlerine uygun olarak tasarlamak, yeni bir yaşam alanı olarak projelendirmek ve bu projeyi gerçekleştirerek, kullanıcılarına teslim etmek, son derece zor fakat bir o kadar da keyifli ve manevi tatmin yaratan bir süreçtir” ifadelerini kullandı. 

İç Mimarlık Bölümünün Güçlü ve Avantajlı Yönleri

İç mimarlık bölümünün güçlü ve avantajlı yönlerine vurgu yapan Doç. Dr. Tuğlu Karslı, Bölümümüzün güçlü yönlerinden en önemlisi fakültemizin parçası olduğu Türkiye’nin en köklü üniversitesi olan İstanbul Üniversitesi ve üniversitenin konumudur. İstanbul Üniversitesi bünyesinde bulunan diğer güçlü fakülteler, akademik ve fiziksel alt yapı, İç mimarlık bölümü öğrencileri için de önemli imkanlar sağlamaktadır. İstanbul Üniversitesi Beyazıt Yerleşkesi, bir iç mimarlık öğrencisi için tarihe, tarihi ve kültürel değer taşıyan eserlere ve yaşamın tam merkezine dokunarak eğitim görmek için, olabilecek en ideal yerlerden biridir” dedi.

Bölümün diğer bir güçlü yönünün, iyi yetişmiş, dinamik, genç ama bir o kadar da deneyimli akademik kadrosu olduğunun altını çizen Doç. Dr. Tuğlu Karslı, “Bölüm müfredatı, CIDA (Council for Interior Design Accreditation) akreditasyon kurulu standartları göz önünde bulundurularak yapılandırılmış; tasarım stüdyoları, mobilya stüdyoları, yapı içi konstrüksiyon, iç mimarlık tarihi, renk ve ışık gibi dersler ve müfredat dışı eğitim araçları ile teori ve pratiği birleştirerek öğrencilerimizi mesleki yaşama hazırlama misyonunu benimsemiştir.” şeklinde konuştu. 


“İç Mimarlık Tezli Yüksek Lisans Programı İlk Öğrencilerini Kabul Edecek”

Bölümün yüksek lisans imkanları hakkında bilgiler aktaran Doç. Dr. Tuğlu Karslı, “2020-2021 eğitim öğretim yılında hem İç Mimarlık Lisans Programı hem de İç Mimarlık Tezli Yüksek Lisans Programı ilk öğrencilerini kabul edecektir. İç Mimarlık Tezli Yüksek Lisans Programının öğrenim dili Türkçe ve normal öğrenim süresi 1 senesi ders ve 1 senesi tez aşaması olmak üzere 2 senedir. Programa İç Mimarlık, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı, Mimarlık ve Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Lisans mezunları başvuruda bulunabilir. Program müfredatı, iç mimarlıkta 4 ana alanda uzmanlaşma olanağı sunacak biçimde yapılandırılmıştır. Bunlar, iç mekân tasarımı, yeniden kullanıma adaptasyon, fiziksel çevre kontrolü ve insan-mekân etkileşimi alanlarıdır. Gelecek yıllarda akademik kadronun daha da genişlemesi ile doktora programı hazırlıklarına başlanması hedeflenmektedir” dedi.

Yan Dal/Çift Ana Dal İmkanları, Yurt Dışı Bağlantıları, Fakülte Kütüphanesi

“Bölümümüz ve fakültemiz diğer bölümleri ile yan dal ve çift ana dal program olanakları yaratılması hedeflenmektedir. Fakültemiz bünyesinde Erasmus+, Farabi ve Mevlâna Program koordinatörlükleri kurulmuş ve 2020-2021 eğitim öğretim yılı için anlaşmalar yapılmaya başlanmıştır. Fakültemiz Dekanlık binasında, Mimarlık Fakültesi Kütüphanesi kurulmaktadır. Öğrencilerimizin bu kütüphanede, mimarlık ve tasarım ile ilgili ana kaynaklara hem fiziksel hem de sanal olarak erişim sağlamaları hedeflenmektedir” ifadelerini kullan Doç. Dr. Tuğlu Karslı, “Röportaj için bölümümüz adına teşekkür ederim. Lisans ve yüksek lisans öğrencilerimizi sabırsızlıkla bekliyoruz” diyerek sözlerini tamamladı. 

Haber: Esra Nur Dönmez
İÜ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü


Öne Çıkan Haberler

neurotecheu

İstanbul Üniversitesi NeurotechEU Projesinde Asosiye Üye Olarak Yer Aldı

rektör buluşma

Prof. Dr. Mahmut Ak: “Üniversitemizden Mezun Olan Öğrencilerimizin Dünyaya Söyleyecekleri Çok Sözü Olacak”

mimarlık

Prof. Dr. Eyüpgiller: “Dünya Genelinde Mimarlık Mezunlarına İhtiyaç Artıyor”

perge buluntu

Perge Kazıları’nda Heyecanlandıran Buluntu

COVID-19 İktisat rapor

COVID-19 Küresel Salgınının Mavi Yakalı Sendikalı İşçilere Etkileri Açıklandı

edebiyat

Prof. Dr. Hayati Develi: “Şimdi Edebiyat Fakültesi Zamanı…”