IBAC-International Annual Balkan Conference” Serisinin 8’inci Toplantısı Zagreb’de Gerçekleştirildi

İstanbul Üniversitesi tarafından 2011 yılında başlatılan Uluslararası Balkan Konferansları serisinin 8’incisi, 26-27 Eylül 2018 tarihleri arasında Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’de Zagreb Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
İstanbul Üniversitesi, Zagreb Üniversitesi ve Türk Tarih Kurumu’nun bilimsel iş birliği ile düzenlenen IBAC-Zagreb Konferansı’nda, Crossing the Frontier in the Anatolia-Balkans-Central Europe: A Complex Relationship in History, Arts, Economy and Law teması etrafında Türkiye ve Hırvatistan’ın yanında çeşitli ülkelerden katılan bilim insanları tarafından 56 tebliğ sunuldu.
Konferansın açılışından önce İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halis Yunus Ersöz ve Genel Sekreter Metin Küçük, Zagreb Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Miloš Judaš tarafından kabul edildi. Yapılan görüşmede İstanbul Üniversitesi ile Zagreb Üniversitesi arasındaki bilimsel ilişkilerin kurumsal bir zeminde yürütülmesi ve daha ileri aşamalara taşınması konusunda görüş alışverişinde bulunuldu.
Konferans 26 Eylül sabahı Zagreb Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi’nde yapılan açılış töreni ile başladı. Törende sırasıyla Zagreb Üniversitesi Felsefe Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vesna Vlahović-Štetić, Zagreb Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Miloš Judaš, Türk Tarih Kurumu’nu temsilen Prof. Dr. Birsel Küçüksipahioğlu, İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak ve Türkiye Cumhuriyeti Zagreb Büyükelçisi M. Babür Hızlan birer konuşma yaptılar.
“Türk-Hırvat İlişkileri Tarihin Eski Dönemlerine Dayanıyor”
İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, açılış konuşmasında artık kendi bilimsel geleneğini oluşturmuş IBAC vesilesi ile Balkanlar ile Orta Avrupa arasındaki stratejik konumu ve sahip olduğu doğal zenginlikleriyle Güney-Doğu Avrupa’nın gözde ülkesi Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’de bir araya gelmiş olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti. Türk-Hırvat ilişkilerinin tarihin eski dönemlerine dayandığını, bu ilişkilerin Osmanlı Devleti dönemine ait bölümünde ise özellikle Raguza (Dubrovnik)’nın önemli bir iletişim ve kaynaşma alanı olduğuna dikkat çeken İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, “1365 tarihinde verilen ahidname ile Dubrovnikliler Osmanlı topraklarında serbestçe ticaret yapabilmiştir ve sağlanan çeşitli ticari ve hukuki korumanın avantajı altında Osmanlı topraklarında küçük koloniler kurmuşlardır. İstanbul’a yerleşenler dahi olmuş; aynı şekilde bir kısım Türk tüccar da Dubrovnik’e yerleşerek ticari faaliyetlerde bulunmuştur” dedi.
İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak sözlerini, “8’incisini Zagreb’de, Zagreb Üniversitesi’nin ve Türk Tarih Kurumu’nun değerli iş birliği ile düzenlediğimiz etkinlikte Türkiye ile Hırvatistan arasındaki, geçmişi tarihin eski dönemlerine kadar giden ilişkiler öncelikli olmak üzere Bakanlar ile Anadolu arasındaki ilişkiler tarih, ekonomi ve hukuk boyutuyla ele alınacaktır. Bu derinlik ve zenginliği Zagreb’deki bu önemli konferans için belirlenen başlık en güzel şekilde yansıtmaktadır” şeklinde sürdürdü. İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, İstanbul Üniversitesi’nin IBAC konferanslarını düzenlemekteki maksadının dünyanın çeşitli ülkelerinden alanında uzman bilim insanlarını bir araya getirerek; Balkan halklarının tarih, kültür, sanat, ekonomi, toplumlar arası ilişkiler ve benzer birçok konusuna dair yaptıkları çalışmaların sonuçlarını paylaşacakları, bölgenin tarihi ve güncel meselelerini tartışacakları bir bilimsel ortam ve böylece bölge barışının kalıcı ve ekonomik kalkınmanın devamlı olmasına yönelik yürütülen çalışmalara bilimsel bir katkı sağlama gayreti olduğunu ifade etti.
İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak konuşmasının sonunda ev sahipliği için Zagreb Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Damir Boras’a ve üniversite yöneticilerine, konferansın her aşamasındaki destek ve himayeleri için Türkiye Cumhuriyeti Zagreb Büyükelçisi M. Babür Hızlan’a teşekkürlerini ifade etti.
IBAC-Zagreb toplantısı Bağcılar Belediyesi ve Türk Tarih Kurumu başta olmak üzere; Halkbank A.D. Belgrad ve Ziraat Katılım Bankası ile Türk İş Birliği ve Koordinasyon Ajansı-TİKA ve Türk Dünyası Belediyeler Birliği’nin destekleri ve sponsorlukları sayesinde gerçekleşmiş olup, İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak konuşmasında anılan kurumların değerli başkan ve genel müdürlerine teşekkürlerini sundu.
Türkiye Cumhuriyeti Zagreb Büyükelçisi M. Babür Hızlan konuşmasında katılımcıları selamlayarak, konferansın Zagreb’de düzenlenmesinden duyduğu mutluluğu ifade etti. Derin tarihi geçmiş içinde, insani ve kültürel bağların bulunduğu Balkanlar’da, Türkiye’nin yapıcı iş birliğini sürdürdüğüne dikkat çekti. Osmanlı ve Habsburg imparatorluklarının sınır komşusu olduğu bölgedeki insanların sadece savaşlar veya diplomatik münasebetler aracılığı ile iletişim kurmadığına aynı zamanda aralarında ticari ve kültürel etkileşimin de olduğuna vurgu yaptı. Büyükelçi M. Babür Hızlan söz konusu değerlendirmeler eşliğinde katılımcılara başarılı bir konferans diledi.
Konuşmaların ardından Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı tarafından hazırlanan “Osmanlı Belgelerinde Hırvatistan” adlı serginin açılışı T.C. Zagreb Büyükelçisi M. Babür Hızlan, İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak ve İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Vesna Vlahović-Štetić tarafından gerçekleştirildi. Türkiye ve Hırvatistan’ın ortak tarihi geçmişine dair belgelerden oluşan sergi, iki ülke arasındaki dostluk ve paylaşımların bir kez daha hatırlanmasını sağladı.
Konferansın oturumları Zagreb Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi’nde 26 ve 27 Eylül tarihlerinde üç ayrı salonda eş zamanlı olarak yapıldı. Oturumlarda sunulan tebliğlerde tarih, sanat, ekonomi ve hukuk konuları etrafında Türk-Hırvat ilişkileri ve Balkanların geçmiş ve geleceğine yönelik bilimsel çalışmalar paylaşıldı.
Konferansın kapanış oturumunda İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak tarafından Zagreb Üniversitesi Türkoloji Bölümü’nün kuruluşu, gelişmesi ve Türkçe öğretimi ile Türk tarihinin araştırılmasında gösterdikleri değerli katkılar için Bölümün öğretim üyeleri Prof. Dr. Ekrem Čaušević ve Prof. Dr. Nenad Moačanin’e takdir belgesi takdim edildi. Türkiye Cumhuriyeti Zagreb Büyükelçisi M. Babür Hızlan’ın verdiği kapanış resepsiyonu ile 27 Eylül akşamı sona eren Zagreb’deki IBAC konferansı, Türkiye ve Hırvatistan arasındaki iş birliğinin daha güçlü zeminlerde sürdürülmesine önemli bir bilimsel katkı yapacak.
İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü


Öne Çıkan Haberler

İÜ-Rektörü-Prof.-Dr.-Mahmut-Ak’ın-4-Ekim-Hayvanları-Koruma-Günü-Mesajı

İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak’ın 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü Mesajı

İstanbul-Üniversitesi-Cumhurbaşkanlığı-Külliyesi’ndeydi

İstanbul Üniversitesi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeydi

İÜ-İktisat-Fakültesi-Ek-Bina-2’nin-Açılış-Töreni-Gerçekleştirildi

İÜ İktisat Fakültesi Ek Bina-2’nin Açılış Töreni Gerçekleştirildi

İÜ-Hukuk-Fakültesi-Oryantasyon-Programı-Gerçekleştirildi

İÜ Hukuk Fakültesi Oryantasyon Programı Gerçekleştirildi

İstanbul Üniversitesi, Beyoğlu Belediye Başkanlığı ve Kültür Kenti Vakfı Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandı

Anadolu-Mektebi-Öğrencileri-İstanbul-Üniversitesi’ni-Ziyaret-Etti

Anadolu Mektebi Öğrencileri İstanbul Üniversitesi’ni Ziyaret Etti