“Gelin Tanış Olalım, İşi Kolay Kılalım”

İstanbul Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Merkezi tarafından düzenlenen Ülke Günleri – 5 “Kırgızistan” programı, Prof. Dr. Fuat Sezgin Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Cengiz Aytmatov Fotoğraf Sergisi açılışı ile başlayan program; saygı duruşu, İstiklal Marşı ve Kırgız Milli Marşı’nın okunması ile devam etti. Ardından İstanbul Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Merkezi Müdürü Doç. Dr. Faruk Taşçı konuşmasını gerçekleştirdi. Merkez olarak uluslararası öğrenciler için birçok önemli faaliyet düzenlediklerini söyleyen Doç. Dr. Taşçı, bu faaliyetlerden birinin de Ülke Günleri etkinlikleri olduğunu belirtti. Ülke Günleri’ni gerçekleştirmelerindeki tek amacın Yunus Emre’nin “Gelin tanış olalım, işi kolay kılalım” beyitindeki anlayış olduğunu kaydeden Doç. Dr. Taşçı şu ifadeleri kullandı: “İnsanlar birbirini tanıdıkça aralarındaki soğukluk sıcaklığa dönüşür; varsa düşmanlık giderilir ve mesafeler kapanır. Biz böyle programlarla bunu hedefliyoruz. İki ülkenin vatandaşları arasında bir sıcaklık oluşturmak istiyoruz. Bunu bir nebze de olsa başarabildiysek ne mutlu bize.”

“Amacımız, Uluslararası Barışa ve Huzura Katkı Sağlamak”

Doç. Dr. Taşçı’nın ifadelerini tamamlamasının ardından İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak söz aldı. Konuşmasına Ülke Günleri etkinliklerinin önemini ve amaçlarını vurgulayarak başlayan Prof. Dr. Ak, İstanbul Üniversitesi bünyesinde 154 ülkeden 8 bin 391 uluslararası öğrencinin eğitim gördüğünü söyledi. Mevlâna, Erasmus Programları ve ikili anlaşmalarla birlikte, yabancı ülkelerle 740 uluslararası anlaşmalarının olduğunu belirten Prof. Dr. Ak, bu anlaşmaların sadece kağıt üzerinde kalan anlaşmalar olmadığını, hayata geçen dostluk belgeleri olduğunu aktararak şunları kaydetti: “Biz bu birlikteliği, dostluğu daha da yaygın hale getirebilmek, farkındalığı arttırabilmek adına ‘Ülke Günleri’ adıyla bir seri başlatmak istedik. Bugün de beşincisi ile huzurunuzdayız. İstanbul Üniversitesi büyük bir yapı ve kendi içerisinde 636 program var. Bu kadar program arasında öğrencilerimiz birbirlerini tanımıyor bile olabilirler. Buradaki amacımız da bu başlık altında ilgili ülkenin öğrencilerinin bir araya gelmeleri ve birbirlerini tanımaları. İstanbul’da Kırgız vatandaşı olarak yaşayan öğrenci, normal vatandaş veya iş insanı olarak ne kadar dostumuz ve misafirimiz varsa, burası hepsi için bir buluşma yeri olsun düşüncesindeyiz. Bizim bütün amacımız dost olduğumuz ülkelerle dostluklarımızı geliştirmek, dost sayısını artırmak; dolayısıyla uluslararası barışa ve huzura katkı sağlayarak bir hizmeti yerine getirmektir.”

“YÖS’e 25 Bin Aday Başvurdu”

İfadelerine Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı (YÖS) hakkında açıklamalarda bulunarak devam eden Prof. Dr. Ak, bu yıl yapılan YÖS’e dünyanın farklı yerlerinden 25 bin adayın başvurduğunu belirtti. Sınavın İstanbul Üniversitesi’nde çok geniş kapsamlı ve büyük bir güvenlik içerisinde gerçekleştirildiğini vurgulayan Prof. Dr. Ak, “Yaptığımız bu sınavı Türkiye’deki 100 üniversite kabul ediyor. Yani bizim programlarımıza başvuran genç, üniversitemizde kendine bir yer bulamamış olsa bile, bu sınavı kabul eden 100 üniversiteye de başvurabilme imkanına sahip” dedi.

“Ülkemizin Tanıtılması Çok Büyük Bir Jest”

Prof. Dr. Ak’ın sözlerini tamamlamasından sonra Kırgızistan Başkonsolos Yardımcısı Aziz Adamov konuşmasını gerçekleştirdi. “Bugün dünyaca ünlü yazarımız Cengiz Aytmatov’un anılması, ülkemiz Kırgızistan’ın tanıtılması ve bunun İstanbul Üniversitesi’nde gerçekleştirilmesi bizim için çok önemli” şeklinde konuşan Adamov, bu tanıtımı çok büyük bir jest ve saygı göstergesi olarak gördüklerini belirtti. Prof. Dr. Ak’a ve programda emeği geçen herkese teşekkürlerini sunan Adamov, katılımcıları; ülkelerindeki heyecanı, güzellikleri, Cengiz Aytmatov’un büyüdüğü yerleri ve doğayı keşfetmek üzere Kırgızistan’a davet ederek ifadelerini tamamladı. 

“Türkiye, Kırgızistan’ın Bağımsızlığını Tanıyan İlk Ülke”

Adamov’un ardından Kırgız Öğrenciler Platformu Başkanı Kursanbeg Duishonkul Uulu söz aldı. İstanbul Üniversitesi’nde Kırgızistan’ın tanıtılmasının ve Cengiz Aytmatov’un anılmasının kendileri için bir mutluluk ve gurur kaynağı olduğunun altını çizen Uulu, Türkiye’nin, Kırgızistan Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını tanıyan ilk ülke olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Türkiye ile Kırgızistan arasındaki stratejik ortaklık seviyesindeki ilişkiler; siyasi, ekonomik, ticari, askeri, kültürel, eğitim ve sağlık gibi pek çok alanda sürdürülüyor. Bizler de öğrenciler olarak; İstanbul gibi kadim bir şehirde eğitim görmekten ve yaşamaktan son derece mutlu ve gururluyuz.”

Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Ak ve Doç. Dr. Taşçı’ya Manas Destanı kitabı hediye edildi. Kırgızistan tanıtım videosunun izletilmesi, Manas Destanı’ndan bazı dizelerin okunması ve Kırgız Halk Dansı Gösterisinin yapılmasından sonra Türk Hava Yolları’nın (THY) tanıtımı yapıldı. THY hakkında sorulan soruları yanıtlayan iki katılımcıya THY iç hatlar uçak bileti hediye edildi. 

Etkinlik; Kırgızistan’a ait Komuz dinletisi, mini tiyatro gösterisi ve şiir dinletisi ile sona erdi. 

Haber: Yasemin DURMAZ, Elif TAŞÇI

İÜ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü


Öne Çıkan Haberler

“Prof. Dr. Fuat Sezgin, Üniversitemizin Dünyaya Armağanıdır”

“İnsan Hakları, Devletlerin Meşruiyet Temelidir”

Kore Geleneksel Müzik Şöleni Coşkusu

Kadın Basketbol Takımımızın Başarı Sevinci...

Fen Bilimleri Enstitümüzde Tamamlanan Doktora Tezi Çalışmasına TTGV Ödülü

Akademisyenler ve Reklamcılar Veri Dünyasını Konuştu