“Galatasaray Ödülü” Prof. Dr. Ahmet GÜL’e Verildi

Galatasaraylılar Derneği’nin bu yıl ki "Galatasaray Ödülü", Behçet ve Ailevi Akdeniz Ateşi hastalıkları konusunda çalışma yürüten Prof. Dr. Ahmet Gül'e verildi.

Geçen yıl ekonomi alanında verilen ödül bu yıl tıp alanında sahibini buldu. Başkanlığını Dr. Reha Bilge’nin yaptığı seçici kurul, Behçet ve Ailevi Akdeniz Ateşi hastalıkları konusunda öncü araştırmaları olan İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Romataloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Gül layık görüldü.

Galatasaraylılar Derneği'nin Levent'te bulunan binasında düzenlenen ödül töreninde konuşan dernek başkanı Avukat Tevfik Bilge, açılış konuşmasında şunları söyledi:

“Mekteb-i Sultani yani Galatasaray Lisesi, 532 yıllık bir geçmişe sahip. Galatasaraylılar Derneği, mezunlarımız tarafından okul sonrası 13. sınıf olarak kabul edilen bir kurum. Demek olarak ülkemizin bilim, teknoloji, sanat ve kültür alanlarında yetiştirdiği kişileri desteklemek için geçtiğimiz yıl vermeye başladığımız Galatasaray Ödülü'nü, bu yıl Prof. Dr. Gül'e veriyoruz. Bu ödül Galatasaraylıların Galatasaraylılara verdiği bir ödül değil.”

Prof. Dr. Gül de törende yaptığı konuşmada, bu ödüle layık görülmekten mutluluk duyduğunu ifade ederek, "Sanırım bu ödül ilk kez bir Beşiktaşlıya veriliyor" dedi.

Behçet Hastalığı'nın Türkiye açısından öneme sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Gül, şöyle konuştu: "Birincisi tıp literatüründe Türk bir doktorun adıyla ‘Hulusi Behçet’ adıyla anılan tek hastalık. En çok ülkemizde görülüyor. Sadece Hulusi Behçet değil, bu hastalık üzerine çeşitli çalışmalar yürüten birçok doktor, ülkemizden yetişti. Genelde deri altı, göz, beyindeki kan damarlarının iltihaplanmasına yol açan romatizmal, iltihabi ve genetik bir hastalık olan Behçet, Doğu Akdeniz'den Çin'e kadar birçok ülkede görülüyor ancak en çok hasta sayısı Türkiye'de. En çok görüldüğü yer olmasına rağmen ülkemizde bu hastalık tanınmıyor. Tanınmayan, bilinmeyen şeyler de korku yaratır. Bu ödülü hastalığın tanınması için de büyük bir memnuniyetle karşılıyorum." Behçet ve Ailevi Akdeniz Ateşi hastalıklarının bölgesel olduğunu anlatan Gül, "Genetik kökenli bu hastalıklar bölgesel olduklarından tanınmaları ve bilinmeleri zorlaşıyor. Böyle bölgesel hastalıkların daha iyi tanıtılmaları gerekli" dedi.

Konuşmaların ardından Tevfik Bilge, Prof. Dr. Gül'e ödülünü takdim etti.

İstanbul Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü


Öne Çıkan Haberler

Adli Tıp Kurumu Başkanı İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet’i Ziyaret Etti

İÜ Beyazıt Kreş ve Anaokulu Diş Kontrolleri Yapıldı

İstanbul Üniversitesi Gezileri Şubat Ayında da Devam Etti

Sakarya Üniversitesi Rektörü İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet’i Ziyaret Etti

Rektör Prof. Dr. Yunus Söylet, Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorgi Ivanov ile Makedonya'da Görüştü

Pakistan İstanbul Başkonsolosu İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet’i Ziyaret Etti