Engelli Personellere Yönelik Afet Bilinci Eğitimi

İstanbul Üniversitesi Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi (ENUYGAR), İl Savunma Birimi ve Engelli Personel Komisyonu iş birliği ile düzenlenen “Afet ve Engellilik” başlıklı Afet Bilinci Eğitimi 5 Şubat’ta İÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlendi. 

Eğitimin açılış konuşmasını yapmak üzere söz alan İÜ Genel Sekreter Yardımcısı ve Engelli Personel Komisyon Başkanı Figen Cihan, insanın birey olarak yaşamda kendini koruma davranışının nasıl geliştireceğiyle ilgili tatbikatların arttırılması gerektiğine dikkat çekti. Cihan, “Devletin ve kimsenin size ulaşamayacağını düşünerek bireyin kendini koruması adına beş günlük bir yaşama planının olması gerekiyor” dedi. Figen Cihan’ın ardından İÜ İl Savunma Birim Sorumlusu Ertuğrul Pekiçli söz aldı. Üniversitemizin her yerleşkesinde sivil savunma planlarının gerçekleştirdiğini belirten Pekiçli, “Bu planlama içerisinde engelli personellerimizin personel listelerini istediğimizde engellilik durumunu yazmalarını istiyoruz. Acil durumlarda, afet durumlarında veya bir afet esnasında binanın tahliyesi sırasında yardımcı olarak personeli belirlemek ve görevlendirmek için bunu bilmemiz önem arz ediyor” dedi. Pekiçli, yaptıkları afet bilinci eğitimlerinin sonunda afetlerle ilgili daha fazla eğitime ihtiyacın olduğunu söyleyerek “Depremlerde ve afetlerde ilk 72 saat ve hayatta kalmak için ilk beş günlük bir süre bizler için çok önemli. Engelli engelsiz her birey için afet bilinci eğitimlerimizin ileri düzeye çıkarak daha başarılı olacağına inanıyorum” dedi.


 “Korku Belirsizlikten Geliyor”


Ertuğrul Pekiçli’nin ardından söz olan İÜ ENUYGAR Merkez Müdürü Prof. Dr. Resa Aydın, “Bizim için nerede ve hangi binada çalıştığınız, özellikle bir afet anında ne kadar desteğe ihtiyacınızın olduğu, ne tür engelinizin olduğunu bilmemiz çok önemli. Bütün bu bilgileri öğrenmek için sizlere sorular sorduk” dedi. Olası bir afet durumuna hazırlıklı olmamız gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Aydın, “Korku belirsizlikten geliyor. Korkuyu bir tarafa koyalım. Bu hazırlığımızı daha gerçekçi bir hale getirmeliyiz” dedi. 

“Depreme Karşı Hazırlıklı Olmalıyız”


Prof. Dr. Resa Aydın’ın ardından TMMO Jeofizik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Şahan, söz aldı. Afetle ilgili her yıl birçok etkinlik yaptıklarını dile getiren Şahan, bunlardan birinin de “Afetlere Hazırlıkta Engellileri Unutmayalım” etkinliğinin olduğunu söyledi. Şahan, “Biz her yıl afetlerle ilgili birçok etkinlik yapıyoruz fakat yıllardır bir şeylerin değişmediğini görüyoruz ama bu bizi yıldırmıyor, yavaş yavaş toplumda ilerlemeler kaydediyoruz” dedi. Şehir merkezlerinde engellilerin ulaşımını rahatlatacak uygulamalarımızın olmadığını söyleyen Şahan, “İşaretlemeler yanlış yapılıyor. Otobüse binerken zorlanıyoruz. Toplu taşıma araçlarımızın birçoğu engellilere yönelik tasarlanmış değil. Engelli olarak şehirden bir yerden bir yere ulaşmak eğer yanınızda bir yardımcınız yoksa çok zor” dedi. Yaşadığımız coğrafyanın deprem bölgesi olduğuna değinen Şahan, yaşadığımız son depremlerin sonuçlarına bakıldığında depremlere karşı hazırlıklı olmadığımızı belirtti. “Kim olursa olsun her birey engelli ve ya engelsiz depreme hazırlanması lazım. Bunu yapacak olan idareler ve devletin tüm kademleri, her kurumunda her türlü anlamda bizleri depreme hazırlamaları lazım” diyen Şahan, oturduğumuz yapıları kontrol ettirmemiz gerektiğini söyledi. Şahan, “Deprem olduğu zaman kimseyi ayırt etmez. Her an hazırlıklı olmamız lazım” dedi.
Erdal Şahan’ın ardından söz alan AFAD görevlisi Psikolog Gülseren Kuşdil, İstanbul’un deprem bölgesi olduğunu belirterek ‘Afet Bilinci ve Davranış Yönetimi’ başlığı altında katılımcılara sözlü ve uygulamalı olarak eğitim verdi.
Gülseren Kuşdil’in ardından söz alan Jeofizik Mühendisi ve TMMOB Jeofizik Mühendisliği Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Baran Koruklu, “Afete Hazırlıkta Engellileri Unutma” sunumunu yapmak üzere söz aldı. Afete hazırlıkta deprem özelinde nelerin yapılması gerektiğini bildiğimizi fakat bunları afet sırasında uygulamada sorunlar yaşadığımıza dikkat çeken Koruklu, afet öncesi hazırlıkta veri tabanının oluşturulmasının öneminden bahsetti. Herkes için erişilebilirlik sağlanmasını belirten Koruklu, afet ve acil durum çantası ile ilk 72 saatin önemi hakkında bilgi verdi.

Eğitim, izleyicilerden gelen soruların cevaplanmasının ardından katılımcılara teşekkür belgesi verilerek sona erdi.


Haber: Hande Nur OCAK
Fotoğraf: Furkan Yazıcı

İÜ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü



Öne Çıkan Haberler

personel-daire-başkanlığı ödül-takdimi

Personel Daire Başkanlığı Çalışanlarına Ödül Takdimi

YEFAK yüksek-enerji-fiziği çalıştay

Fizikçiler İstanbul Üniversitesi’nde Buluştu

çalıştay türk-sinema-ve-dizileri kültür-diplomasisi

Türk Yapımları Uluslararası Alanda Fark Yaratıyor

İran-İslami-Azad-Üniversitesi ziyaret

İran İslami Azad Üniversitesi Heyetinden Ziyaret

endonesyalı-öğrenciler prof.-dr.-mahmut-ak

Rektörümüz Prof. Dr. Mahmut Ak, Endonezyalı Öğrencileri Ağırladı

müftü ziyaret

İstanbul İl Müftüsü Mehmet Emin Maşalı’dan İstanbul Üniversitesi’ne Ziyaret