Engelleri Sporla Aşan Bireyler "Yaşamda Kal" Sergisinde Buluştu

Fotoğraf sanatçısı Neşe Arı’nın aktif spor yapan engelli bireylerin fotoğraflarından oluşan, küratörlüğünü İÜ İletişim Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Özlem Arda’nın üstlendiği “Yaşamda Kal” fotoğraf sergisi, İstanbul Üniversitesi’nin ev sahipliğinde, EBSED’in (Engelli Bireylerde Spor ve Eğitim Bilimleri Derneği) katkılarıyla 1 Ekim'de İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü Sergi Alanı'nda açıldı. 

Fotoğraf sanatçısı Neşe Arı’nın 2017 yılında çekimlerine başladığı “Yaşamda Kal” isimli projesi, engelli bireylerin fiziksel ve sosyal olarak, yaşam kalitelerinin artmasında sporun önemini yansıtıyor. Serginin hedefi; fotoğraf sanatı yoluyla, engelli bireylerin aktif olarak yaptığı spor branşlarının tanıtılması ve bireyler üzerindeki olumlu etkisinin aktarılması. 
İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü Sergi Alanı'nda ziyaretçilere sunulan serginin açılış konuşmalarını İÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ergün Yolcu ve Neşe Arı gerçekleştirdi.

"Fotoğrafın Bir Dili ve Hikâyesi Olmalı" 

Konuşmasına "Yaşamda Kal" projesi hakkında bilgi vererek başlayan Neşe Arı, sağlıklı ve mutlu bir yaşam için sporun gerekli olduğunu söyleyerek özellikle engelli bireylerin buna daha fazla ihtiyacı olduğunu belirtti. "Spor, engelli bireylerin sağlıklı büyümelerinden tutun, kas gelişimlerine, sosyal hayatın içine girmelerine ve arkadaş edinmelerine kadar birçok noktada katkı sağlamaktadır" diyen Arı, onları hiçbir zaman engelli olarak görmediğini ve aksine onların yaşam dolu hayatlarına tanıklık ettiğini ifade etti.

Engelli bireylere fırsat verildiğinde neler başarabileceklerini görmenin; sporda mucizenin başarılmasını izlemenin kendisi için kelimelerle anlatılamayacak kadar özel ve güzel duygular olduğunu kaydeden Arı, "Fotoğrafın bir dili ve bir hikâyesi olmalı. Hikâyemde bana eşlik eden bu güzel insanlara huzurlarınızda çok ama çok teşekkür etmek istiyorum" diyerek sözlerini tamamladı.

"Spor, Engelli Bireylerin Yaşam Kalitesini Arttırıyor"

Arı'nın konuşmasını gerçekleştirmesinin ardından Prof. Dr. Ergün Yolcu söz aldı. Sporun günlük yaşamda değiştirici–dönüştürücü bir kuvvet ve engelli bireylerin fiziksel ve sosyal olarak yaşam kalitelerinin artmasında, büyük önemi olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ergün Yolcu, "Bu sergi bizlere, sporla tüm engelleri aşan bireylerin başarılarına tanık olma fırsatı sağlamaktadır. Böylesine özel ve ders niteliğinde olan bu fotoğrafların sergilenmesine vesile olmaktan, ayrıca mutluluk duymaktayım" dedi. Profesyonel sporcuların da yer aldığı sergide, toplam 32 fotoğraf bulunduğunu aktaran Prof. Dr. Yolcu, "Sergide; Tekerlekli Sandalye Basketbol, Ampute Futbol, Gülle, Atletizm, Engelli Koşu ve Yüzme branşlarına ait fotoğraflar yer alıyor" diyerek, fotoğrafların, engelli sporcuların yer aldığı resmi müsabakalarda ve antrenmanlarda çekildiğini sözlerine ekledi.

“Yaşamda Kal” projesinin, tüm disiplinlerin konusu olabilecek nitelikte olduğunun altını çizen Prof. Dr. Yolcu, ifadelerini şu şekilde noktaladı: "Sporla yaşamda sıkı sıkı kalan, yaşama herkese örnek olacak şekilde sıkı sıkı sarılan, sportif disiplinin, çalışmanın, azmin, başarının birer temsilcisi olan bu sporcularımızı, ailelerini ve bu başarılara tanıklık edenleri tebrik ediyorum." 

Tören, kurdele kesiminin ardından serginin gezilmesiyle sona erdi. "Yaşamda Kal" fotoğraf sergisi 15 Ekim'e kadar İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü Sergi Alanı'nda ziyaretçilerini ağırlayacak.

Haber: Hande Nur Ocak
İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü








Öne Çıkan Haberler

YÖK Burslarına İlişkin Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı

Endonezya Büyükelçisi, İstanbul Üniversitesini Ziyaret Etti

Yaşlılık ve Kent Arasındaki İlişkinin Araştırıldığı Projenin Tanıtımı Gerçekleştirildi

İstanbul Üniversitesi, Uluslararası Öğrencisi En Çok Olan Üniversite Oldu

Endonezya Büyükelçisi, İstanbul Üniversitesini Ziyaret Etti

İÜ Ev Sahipliğinde Ayasofya Tarih ve Vakfa Vefa Paneli Gerçekleştirildi