En Genç Bilim İnsanları

İÜ Çocuk Üniversitesi ve Genç Akademi



2 yıl önce İstanbul Üniversitesi bünyesinde bir çocuk üniversitesi kuruldu. Çocuk Üniversitesi' nin fikir babası İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Yunus SÖYLET.   Amacı; toplum açısından bilimsel bilginin erişilebilirliğini artırmak, ilköğretim ve lise düzeyindeki öğrencilerin ilgi duydukları bilimsel alanlarda güvenilir, güncel bilgiyi önde gelen bilim insanlarından almalarını sağlamak; meslek tercihinde hataları gidermek. Bu fikir için emek verenler Türkiye'ye Nobel Ödülü getirecek sonuçlar hayal ediyor.

Bu çerçevede ilköğretim ve lise öğrencilerine adli tıp, nörobilim, genetik, antik çağlar, yaratıcı yazarlık gibi 40'tan fazla başlıkta dünyaca ünlü bilim insanlarından ders alma imkânı sunuluyor. http://www.iuyazokulu.com/

İstanbul Çocuk Üniversitesi'nde "genç kâşifler, genç bilim insanları yetiştirme" başlıkları altında çeşitli programlar yapılıyor.. Bu yaz 3'üncü dönem mezunlarını veren İstanbul Üniversitesi Çocuk Üniversitesi, yerinde öğrenme felsefesiyle bir grup öğrenciye 2012'de Hindistan ve Nepal'de Coşkun Aral'la birlikte belgesel çekip Kenya'da sadece belgesellerde görebilecekleri hayvanları doğal ortamlarında izleme fırsatı sundu. Brezilya'da dünyanın akciğerleri Amazon Ormanları'nı keşfeden öğrenciler, İsviçre Parçacık Fiziği Merkezi CERN'e de gitti. Öğrencilerin bir sonraki durağıysa kutuplar olacak. Çocuk Üniversitesi öğrencileri geçen ay Oyun Teorisi Dünya Kongresi 2012'ye katılmak üzere Türkiye'ye gelen Nobel'li Prof. John Nash'le tanışma fırsatı da elde etti. Eğitim tarihleri Yaz okulları, haziran ayının 3'üncü haftası başlıyor, temmuzun ikinci haftası sona eriyor. Kış okulları sömestr tatilinin ilk 6 gününü kapsıyor. Ayrıca hafta sonları workshop'lar düzenleniyor.



Çocuk Üniversitesi CERN'de

Yaz okullarına ve modüllere katılan bütün öğrenciler, ayrıca "Genç Bilim İnsanı Yetiştirme Programına" aday oluyor. Bu çalışmalar sırasında öğretim üyelerinin dikkatini çekecek ölçüde ilgiye ve yeteneğe sahip öğrenciler "Genç Bilim İnsanı Yetiştirme Programı"na kabul ediliyor. Bu, uzun yıllar sürecek bir program. Genç bilim insanları mentor öğretim üyesinin yol göstermesiyle çeşitli laboratuvar çalışmaları, okuma çalışmaları ve projeler yaparak ilgi duyduğu bilim alanında erken yaşta uzmanlaşmaya başlıyor. Gerekli görülen hallerde yurtdışında bilim adamları eşliğinde seminerlere ve kongrelere de katılıyorlar. Yabancı dilleri takviye ediliyor. Yabancı dilleri yeterli öğrenciler ABD ve Avrupa'nın ilgili alandaki en iyi üniversitelerinde yaz okullarına gönderiliyor. Gerekli kitap ve materyaller ücretsiz sağlanıyor. Bu çalışmalar için gerekli mali kaynak sponsorlar tarafından sağlanıyor. Bu programın amacı, bilimde önemli aşamalar kat edecek, "Nobel ödülü" alma potansiyelli bilim insanlarını ülkeye kazandırmak. Programa katılabilmek için seçilen öğrencinin istekli olması ve ailesinin yazılı onayı da gerekiyor. Çocuk Üniversitesi'ne kayıt ücretleri döneme göre değişiyor, ancak pek çok çocuk üniversiteye burslu kabul ediliyor.

Habertürk Gazetesi Haberi

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ


Öne Çıkan Haberler

Rektör Prof. Dr.Yunus SÖYLET'e Makedonya Cumhuriyeti'nden Dostluk Ödülü

Yeni Öğrencilerimiz İçin Oryantasyon Programı

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.M.Murat Tuncer YÖK Üyeliğine Atandı

Hiç merak ettiniz mi İstanbul ile reklamların yollarının nasıl kesiştiğini? Reklamlarda İstanbul

Türk Müziği Sertifika Eğitim Programı

İstanbul Üniversitesi’nde Bonsai Sergisi