“Emniyetteyim” Proje Lansmanı İstanbul Üniversitesi’nde Yapıldı
İÜ Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (KSAUM) ve Şükrü Balcı Polis Meslek Yüksekokulu (ŞBPMYO) ortaklığı ile Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği (TJOD) sahipliğinde hazırlanan “Emniyetteyim” projesinin basın lansmanı ve ilk çalıştayı, 23 Haziran 2014 Pazartesi günü İÜ Fen Fakültesi Ord. Prof. Dr. Cemil Bilsel Konferans Salonu’nda yapıldı.
“Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Yerel ve Ulusal STK’ların Kapasitesinin Güçlendirilmesi” programı kapsamında desteklenen “Emniyetteyim” projesi şiddet gören kadın ve üyesi olduğu toplumda bir farkındalık yaratmak amacını taşımaktadır. Proje kapsamında şiddete uğrayan kadınların ilk başvuru yerleri olan emniyet güçlerinin müdahalesinin iyileştirilmesine yönelik olarak polis meslek yüksekokulu öğrencileri olan polis adayları ve eğiticilerinin kadına yönelik şiddet konusunda farkındalıklarını ve bilgilerini artıracak eğitimler düzenlenecek ve gerçekleştirilecektir.
Moderatörlüğünü Doç. Dr. Tuba Günel’in yaptığı basın lansmanına Milletvekili Prof. Dr. Türken Dağoğlu, Milletvekilli Prof. Dr. Sevim Savaşer, İÜ Rektör Danışmanı Prof. Dr. Zeynep Çiğdem Kayacan, TJOD adına Prof. Dr. Oya Gökmen ve İÜ KSAUM adına Doç. Dr. Sevgi Uçan Çubukçu konuşmacı olarak katıldı.
“Kadına Şiddetin Ayrımı Yapılmaz”
Projenin tanıtım toplantısında konuşan Milletvekili Türkan Dağoğlu, kadına yönelik şiddet konusunda yapılan ve yapılması gereken çalışmalar hakkında bilgi vererek “Kadına karşı şiddet insan haklarının en bariz ihlalidir. Bunun, zengini, fakiri, güzeli, çirkini, köylüsü, kentlisi, okumuşu, okumamışı yoktur. Zihniyet değişmediği takdirde istediğinizi yapın, kadına karşı şiddeti önleyemezsiniz. Bu da zaman ister, çok çabuk olan bir olay değildir” dedi.
Dağoğlu şiddet denildiğinde, cinsel, fiziksel, psikolojik, ekonomik şiddet, mobbingin de akla gelmesi gerektiğini belirterek, kadının fiziksel şiddet kadar psikolojik ve ekonomik şiddete de maruz kaldığını vurguladı.
Milletvekili Sevim Savaşer de kadına yönelik şiddetin yalnızca Türkiye'nin değil, tüm dünyanın sorunu olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:
“Bütün mesele eğitimsizlikten kaynaklanıyor. Eğitim şart. Bunun bir ayağı da emniyet ayağı. Geleceğin polisi olan arkadaşlarımızın bu konuda daha farkında, daha bilinçli yaklaşım göstermesi gerek. O psikolojiyle gelecek kadına yaklaşım da çok önemli. Böyle bir projenin çok katkısı olacağını düşünüyorum” dedi.
Proje kapsamında polis memurlarının eğitilmesinin güzel olacağını aktaran Savaşer, erkekleri yetiştirenin kadınlar olduğunu, bu nedenle bu konudaki tutumlarının çok önemli olduğunu belirtti.
İÜ Rektör Danışmanı Prof. Dr. Zeynep Çiğdem Kayacan ise Cumhuriyet’in ilk yıllarından başlayarak günümüze kadar gelen yasal düzenlemelerden bahsederek, çalışma hayatında toplumsal yaşamda ve siyasette kadın erkek fırsat eşitliğini sağlamayı ve artırmayı hedefleyen çağdaş bir anlayışın hakim olması gerektiğini belirterek, proje hakkındaki sözlerine şöyle devam etti:
“Yüzlerce toplumsal sorunluluk projesi yürütmüş ve yürütmekte olan İstanbul Üniversitesi bu ülkenin ilk üniversitesi ve akademik bilginin ülkedeki ilk üretim mekanı olarak bilgiyi toplumun yararına dönüştürme geleneğine sahiptir. Umuyoruz ki İstanbul Üniversitesi ile birlikte bu projedeki partner kurumların işbirliği, olumlu sonuçların yolunu açacak ve toplumsal farkındalığı artıracak” dedi.
TİJOD adına konuşmasını yapan Proje Koordinatörü Prof. Dr. Oya Gökmen, projenin kadınlar için önemini vurgulayarak, Türkiye’de ve dünyada kadına şiddetin boyutunu sayısal veriler üzerinden anlatarak sözlerini şöyle tamamladı.
“Ülkemizde ve dünya genelindeki kadına yönelik şiddet ile ilgili problemler 2000 yılı itibariyle, daha profesyonel ve devletin himayesinde kurumlarla çalışmakta. Bugün bu projeyi TC Aile ve Politikalar Bakanlığı’nın birlikteliğiyle gerçekleştiriyoruz bunun desteği çok büyük. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Umarım mesajlarımız yerine ulaşır ve karşılığını alırız.”
İÜ KSAUM Müdürü Doç. Dr. Sevgi Uçan Çubukçu, kadına şiddet ve kadın sorunlarında soyuttan somut bir sürece geçisin en önemli göstergesinin Emniyetteyim projesi olduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti:
“İstanbul Üniversitesi olarak içinde olduğumuz emniyet projesinin hazırlanması, oluşturulması ve gerçekleştirilmesinde başından beri özveri azim ve kararlılık içindeyiz. Gelecekte toplumuzun emniyetiyle ilgili önemli pozisyonlara gelecek olan emniyet görevlilerin kadına yönelik şiddetle ilgili duyarlılık ve farkındalık eğitimi almaları bu meselenin ortadan kaldırılması en azından caydırılmasında kilit önemi taşıyan noktalardan biridir, İstanbul Üniversitesi olarak bunun bilincindeyiz. Projeye katkılarından dolayı Prof. Dr. Yunus Söylet ve proje ekibine çok teşekkür ediyoruz.”
İÜ KSAUM’un, projede üstlendiği rol şiddete uğrayan kadınların ilk başvuru yeri olan emniyet güçlerinin bilimsel, insani, koruyucu, önleyici, adil ve standart müdahalesinin sağlanmasına yönelik eğitimdi.
Uzman, araştırmacı, akademisyen ve basın mensuplarının katıldığı lansmanda kadına şiddetin sosyal ve toplumsal boyutları, şiddete yönelik resmi istatistikler, projenin çıkış noktası anlatıldı.
Emniyetteyim proje ekibi şu isimlerden oluşmaktadır: Prof. Dr. Oya Gökmen (Proje Koordinatörü) Prof. Dr. Nurcan Kaplan (Kadın Sorunları Danışmanı), Sn. Dilek Söylet, Doç. Dr. Tuba Günel, Yrd. Doç. Dr. Çiğdem Erol, Araş. Gör. Şebnem Özdemir, Sn. Şengül Yıldırım ve Eda Yılmaz Yıldırım (Teknik Sekreter)
İÜ Basın ve Halka İlişkiler Müdürlüğü
[nggallery id=766]
Öne Çıkan Haberler
İÜAUZEF Dekanı Prof. Dr. Alper Cihan'ın babası vefat etmiştir
İÜAUZEF Dekanı Prof. Dr. Alper Cihan'ın babası vefat etmiştir
5. Yer Elektrik Çalıştayı Enez’de Gerçekleştirildi
Genç Sanatçılar Mezun Oldu
İÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Mezunları Keplerini Fırlattı
Ajans Üniversite, Basın İlan Kurumu’nu ve Anadolu Ajansı’nı Ziyaret Etti