“Emekliliğiniz İçin Buluşuyoruz, Türkiye BES’leniyor” Paneli İstanbul Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi

“Emekliliğiniz İçin Buluşuyoruz, Türkiye BES’leniyor” projesi kapsamında Emeklilik Gözetim Merkezi ve Habertürk TV tarafından düzenlenen panel, 20 Şubat 2018 tarihinde İstanbul Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi.


Panelde Bireysel Emeklilik ve Otomatik Katılım sistemlerinin faydaları ve merak edilenler konuşuldu. Ayrıca bireysel tasarruflara ve yatırımlara ilişkin vizyon kamuoyuyla paylaşıldı. Panel Habertürk TV’den canlı olarak yayınlandı.

Noyan Doğan moderatörlüğünde gerçekleştirilen panele konuşmacı olarak İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, Hazine Müsteşar Yardımcısı Dr. Ahmet Genç ve Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Mehmet Uğur Erkan katıldı.

Akademik Personel Bu Sisteme Daha Fazla Yönelmeli’’

İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, panelde akademik çalışanlara bireysel emeklilik sistemine dâhil olmalarını tavsiye ederek, İstanbul Üniversitesi’nde otomatik BES’e dahil olan kişi sayısının 9 bin 123 olduğunu, 3 bin 829 çalışanın sistemde kaldığını söyledi. Bu sistemin akademik personel için önemine değinen İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, “Yeni sistem dünyada örneği olmayacak şekilde tasarruf sahibini güçlendiren bir sistem. Çalışanların genelde emekli olduğunda bir ücret kaybı var, ama akademik personelde özellikle bu kayıp biraz daha ileri düzeyde. Çünkü akademik hayat sürerken, bordroya katkılar biraz daha sürdürülen hizmetin yoğunluğu veya özelliği dolayısıyla farklı kalemlerden gelebiliyor. Yani emekli olunduğunda diğer branşlara göre daha fazla kesinti olduğu bir gruptur. Bu kaybı da düşünerek özellikle akademik personel bu sisteme daha fazla yönelmeli’’ şeklinde konuştu.

“Bireysel Emeklilik Sisteminde 79-80 Milyar Liraya Varan Birikim Var”

Hazine Müsteşar Yardımcısı Dr. Ahmet Genç konuşmasında üç farklı sistemi olan emekliliğin birincisinin ve ikincisinin kamu ve iş yeri bazlı olduğunu, üçüncüsünün gönüllülük esasına dayandığını hatırlattı. SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı gibi isimlerle belirtilen birinci ayaktaki sistemin yıllardan beri devam ettiğini hatırlatan Dr. Genç, burada bir sıkıntı olmadığını dile getirdi. Dr. Genç, bu kimselerin emeklilik döneminde gelir açığı olduğunu, emekli maaşı alan insanların büyük çoğunluğunun istedikleri hayat standardını yaşamak için istedikleri ücreti alamadığını savundu. Bu nedenle ikinci ayakta olan iş yeri bazlı emeklilik sisteminin devreye girdiğini kaydeden Genç, otomatik BES’in iş yeri bazlı sisteme girdiğini söyledi. Genç, gönüllülük esasına dayanan emeklilik sisteminin en son devreye girdiğini belirterek, “Bireysel emeklilik sisteminde 79-80 milyar liraya varan bir birikim var. Bireysel emeklilikte hedef, geniş kitlelerin emeklilik döneminde ortaya çıkabilecek gelir açığını gençliklerinde yapacakları tasarrufla bir nebze de olsa kapatmak. Bu paralar sizin paranız ve sizin adınıza birikiyor. Bu, hiçbir zaman devletin bütçesine gitmiyor. Böyle bir yanlış anlaşılma var. Sadece bu paranızı emeklilik şirketleri yönetiyor. Burada sigorta şirketlerinin küçük bir kesintisi var. Bu kesinti otomatik katılımda çok düşük" dedi.

“İki Aydan Sonra Sistemden Çıkmanın Önünde Engel Yok”

Dr. Ahmet Genç, otomatik BES’te, “İki ayda cayılabiliyor, sonra sistemden çıkılamıyor” şeklinde yanlış bir algı olduğunu belirterek, bunun doğru olmadığını, çıkış için bir engel bulunmadığını söyledi. Genç, “O süreyi üç katına kadar çıkarmak için Bakanlar Kurulu’ndan yetki alınıyor. Kanun maddesi birkaç gün önce Plan Bütçe Komisyonu’ndan geçti. Genel Kurul’dan da geçerse kanunlaşmış olacak. Onun ötesinde genel yetkiler alınıyor. Operasyonel bazı konularla ilgili. Yani hak edilmeyen paraların geri alınması veya ödemelerle alakalı birtakım hususlarla ilgili yetki alıyoruz” açıklamasında bulundu.

“Öncelikle Herkesi Otomatik BES’e Dâhil Etmeliyiz”

Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Mehmet Uğur Erkan ise Hazine Müsteşar Yardımcısı Dr. Genç’in söylediği gibi insanların, “Cayma süresini kaçırırsam bir daha buradan çıkamıyorum” şeklinde düşündüğünü ve bir an önce sistemden çıkmak için başvuru yaptığını söyledi. Bu konunun yanlış anlaşıldığını dile getiren Erkan, bu iki ayın uzatılmasının kişilerin sistemde daha çok kalmasını sağlayabileceğini anlattı. Erkan, otomatik BES’e çalışanların etap etap dâhil edildiğini, bu yılın başında 50 ila 99 çalışana sahip iş yerlerinin sisteme girdiğini anımsatarak, 1 Temmuz’da 10 ila 49 arasında çalışana sahip olanların sisteme dâhil edileceğini anlattı. Otomatik katılımla ilgili değişikliklere değinen Erkan, “Öncelikle herkesi sisteme bir dâhil edelim. Sonrasında çıkanları hep beraber bir daha dâhil etmeyi deneyelim” dedi.

Haber: Şeymanur DUR

İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü


Öne Çıkan Haberler

Prof. Dr. Arzu Terzi’nin “Bezmiâlem Valide Sultan” Kitabı Yayımlandı

UFUK2020, ERASMUS+, TÜBİTAK ve BAP Projeleri Bilgi Günü Toplantısı Gerçekleştirildi

“Ülke Günleri-2: Etiyopya” Etkinliği Gerçekleştirildi

K. Zhubanov Aktöbe Devlet Üniversitesi ile Mevlana Değişim Programı Protokolü İmzaladık

Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuri Aydın’ın Başarısı

“Endüstri 4.0’ın Üniversite ve Eğitime Uyarlanması Çalıştayı”nın 4.’sü Gerçekleştirildi