Doç. Dr. Ayca Yıldız Peköz’e Kimya Endüstrisinden Ar-Ge Ödülü
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayca Yıldız Peköz, T.C. Ticaret Bakanlığı ve İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin (İKMİB) koza projelere verdiği para ödülü destekli 9. Kimya Ar-Ge Proje Pazarı’nda, ilaç kategorisinde “Oral Kandidiazis Tedavisinde Üçlü Kombinasyon Ağızda Jelleşen İn Situ Jel Formülasyonu Geliştirilmesi” başlıklı projesiyle ödül kazandı.
Üniversitemiz Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yıldız Peköz’ün projesi, kanser ve HIV gibi ağır hastalıklarda kullanılan ilaçların ağızda sebebiyet verdiği yaraları iyileştiren bir ilaç geliştirilmesini hedefliyor. Projenin nihai çıktısı dünya ilaç pazarında bir ilk olacak.
Dünya İlaç Pazarında Bir İlk Olacak
Kanser hastalarının kullanmak zorunda olduğu anti-tümoral ilaçlar ve HIV gibi bağışıklık sisteminin baskılandığı durumlarda, hastaların ağzında Oral Candidiasis isimli bir fungal enfeksiyon geliştiğini söyleyen Doç. Dr. Yıldız Peköz, “Bu durumda hastaların ağız içerisinde boğaz bölgesine kadar ilerleyen yaralar meydana geliyor. Hastalar yemek yemekte ve yutkunmakta güçlük çekiyor ve acı kişinin yaşamını zorlaştırıyor” dedi. Doç. Dr. Yıldız Peköz’ün projesi, bu yaraları iyileştirmek ve bu ağız içi enfeksiyonu tedavi etmeyi amaçlıyor.
Projede antifungal olarak nistatinin yanı sıra ağrı ve enflamasyon semptomlarını gidermek için antienflamatuvar olarak hidrokortizon asetat ve lokal anestezik olarak lidokain HCL seçildiğini belirten Doç. Dr. Yıldız Peköz, bu kombine tedavinin avantajları şöyle sıraladı: “Üçlü kombinasyon, etkin maddelerin mono formlarının ayrı ayrı kullanılmasına göre hasta uyuncu çok daha yüksek olacak. Kullanılan polimerlerin mukoadezif yapısı sayesinde ağız içine püskürtüldüğünde jelleşecek ve uzun süre etkili bir film tabakası oluşturacak, bu sayede de ilaç olması gerektiği bölgede daha uzun süre kalarak daha etkili olacak.”
“Orijinal Ürün” Olarak Ruhsatlanacak
Proje bittiğinde geliştirilen ürünün “orijinal ürün” olarak ruhsatlanacağını kaydeden Doç. Dr. Yıldız Peköz, “Bu özelliği sayesinde proje, fikirden pazara inovasyonun tüm kademelerini geçerek son kullanıcıya şifa sunacak” dedi.
Geliştirilmesi bittiğinde ürünün, oda sıcaklığında saklanabilen, in situ dozaj formunda hazırlanacağını ifade eden Doç. Dr. Yıldız Peköz, bu sayede ilaç firmalarının ek yatırım yapma gereği olmadan, mevcut çözelti tipi dozaj formlarının üretim alanında direkt olarak üretime geçebileceğini belirtti. Doç. Dr. Yıldız Peköz, “Ürün, Avrupa Patent belgesine sahip olduğu için Avrupa Birliği pazarlarında satılabilecek. Üründe ilk kez bir arada kullanılan üç etkin maddenin mono formlarının ayrı ayrı Avrupa pazarı ciroları 2019 yılı istatistiklerine göre 34 milyon Avro olarak gerçekleşti” dedi.
İKMİB’in bu yıl 9’uncusunu düzenliği Ar-Ge pazarı yarışmasına ‘İlaç’, ‘medikal’, ‘boyalar ve yapıştırıcılar’, ‘plastik ve kauçuk’, ‘kozmetik-sabun ve temizlik ürünleri’ ve ‘temel kimyasallar’ olmak üzere 6 ayrı kategoride 141 proje başvurdu. Ödül töreni bu yıl COVID-19 pandemisi nedeniyle dijital olarak İKMİB’in YouTube kanalından canlı yayınlandı.
Etkinliğine katılan geçmiş ve güncel projelerin tanıtım videoları www.kimyaargeprojepazari.com sayfasından izlenebilir.
Haber: Hande Nur Ocak
İÜ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü
Öne Çıkan Haberler
"İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Önemli Bir Geleneğin Temsilcisi"
İÜ İşletme Fakültesi’nden Uluslararası Sıralama Başarısı
Türkiyat Araştırma Enstitüsü Açılış Töreni ve "Akademik Sohbetler"in İlki Olan “Dîvânu Lugâti’t-Türk” Paneli Gerçekleştirildi
İlçe Bazında Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Endeksi Projesi’nin Sonuçları Açıklandı
İÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü Lisansüstü Eğitime Hazırlık Kursu Gerçekleşti
10. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali’nin Akademik Açılış Programı Çevrim İçi Gerçekleştirildi