Coimbra Grup Yıllık Konferansı ve Genel Kurulu İÜ’de Düzenlendi
İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak Coimbra Grup 2015 Onursal Başkanı
Her yıl düzenlenen Coimbra Grup Yıllık Konferansı ve Genel Kurulu’na bu sene İstanbul Üniversitesi ev sahipliği yapıyor. Konferansın teması “Eğitim ve Araştırma Alanında Uluslararası Üniversite Ağları” olarak belirlendi
Coimbra Grup Yıllık Konferansı ve Genel Kurulu, 1-4 Haziran 2015 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi’nin çeşitli konferans salonlarında gerçekleştirildi. Gruba üye olan üniversitelerin katılımına açık olan konferansın açılış oturumu 3 Haziran 2015 tarihinde gerçekleştirildi.
Üniversite ağlarının tarihsel gelişimi ve geleceğe aktaracaklarının ele alındığı konferansta, kültürel mirasın korunmasında özellikle üniversite kütüphanelerinin, özel koleksiyonlarının ve müzelerinin önemi üzerinde duruldu. İstanbul Üniversitesi sahip olduğu koleksiyon ve arşivlerinin zenginliği ile toplantıda güçlü işbirliklerine öncülük etti.
Farklı Başlıklar Altında Değerlendirmeler Yapıldı
Dört gün sürecek etkinliğin ilk gününde, Coimbra Grup Üyeleri tarafından İÜ Kongre Kültür Merkezi’nde yapılan Yönetim Kurulu Toplantısı’nın ardından, İÜ Kongre Kültür Merkezi ve İÜ Eczacılık Fakültesi’nde gerçekleştiren Task Force toplantılarına geçildi. Üyeler Task Force toplantılarında “Avrupa Komşuluğu”, “ACP–Ülkeleri”, “Latin Amerika”, “Kültür, Sanat ve Hümanite”, “İstihdam ve Kariyer Rehberliği”, “Eğitim, Eğitim ve Hareketlilik”, “Doktora Çalışmaları ve Araştırma”, “e–Öğrenme” başlıklarında bir araya gelerek durum değerlendirmesi yaptı.
Eğitim, araştırma, fikir üretimi ve soyal yardımı geliştirmede uluslararası ağların rolüne odaklanan konular çerçevesinde konferansın ilk gününde yapılan Yönetim Kurulu (Executive Board) ve Çalışma Kolu (Task Force) toplantılarına ikinci gün de devam edildi.
Zor Olan Doktora Öğrencilerinin Farklı Alanlarda Çalışmasını Sağlamak
Birleşik Çalışma Kolu (Joint Task Force) toplantısında Siena Universitesi’nden Costanza Consolandi ve Poitiers Üniversitesi’nden Jean- Marie Pincemin doktora öğrencilerinin eğitimi üzerine bir sunum yaptı. Şirketlerin doktora öğrencilerine ulaşmakta zorluk çektiğini belirten Consolandi “Asıl zorluluk doktora öğrencilerinin farklı alanlarda çalışmasını sağlamak” dedi. Doktora öğrencilerine networking konusunda eğitim verdiklerini ama henüz başlangıç aşamasında oldukları için gelişimi izleyeceklerini anlattılar.
Coimbra Üyesi Üniversitelerde Öğrenci Hareketliliği Fazla
Yönetim Kurulu ve Çalışma Kolu Başkanlarının toplantısında ise Coimbra Grup kapsamındaki öğrenci haraketliliği hakkında bir sunum yapıldı. UC Louvin Öğretim Üyesi Vincent Wertz eramus oranlarının düştüğünü fakat kontenjanın arttığını söyledi. Sunumda Coimbra Grup bünyesindeki 13 üniversitenin dünya genelinde en çok öğrenci hareketliliğine sahip olduğuna değinildi.
İÜ Müze ve Kütüphaneleri Tanıtıldı
Üniversitenin Hazineleri (Treasures of Universities) konferansında ise üniversiteler kapsamındaki kütüphaneler, koleksiyonlar ve müzeler tanıtıldı. İstanbul Üniversitesi’nden Yard. Doç. Dr. Güner Sağır üniversite bünyesindeki müzeleri tanıtırken, Dr. Pervin Bezirci ise kütüphaneleri tanıttı. Peter the Great St Petersburg Teknik Üniversitesi’nden Natalia Sokolova kendi üniversitesindeki kütüphane ağından bahsetti. Dijitalleşme yolunda ilerlediklerini söyleyen Sokolova farklı koleksiyon ve gazete arşivlerine sahip olduklarını söyledi. “Dijital kütüphane yaratılırken birçok aşamadan geçtik özellikle yasal süreçlerden” dedi.
Coimbra Grup Yıllık Konferansı ikinci gün etkinlikleri kapsamında II. Bayezid Türk Hamam Kültürü Müzesi ve Yıldız Sarayından İstanbul Üniversitesi’ne Sergisi gezildi. Aynı günün akşamı konferans katılımcıları için Boğaz Turu düzenlendi.
Yükseköğretim Alanındaki Sorunların Çözümü İçin Kurumsal İşbirlikleri Gerekli
Birçok üniversitenin bir araya geldiği Coimbra Grup Yıllık Konferansı’nın üçüncü gününde İÜ Kongre Kültür Merkezi’nde “Symposium Welcome” oturumu ve Genel Kurul Toplantısı yapıldı. Konferansın üçüncü gününün açılışında İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak ve Groningen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Elmer Sterken konuştu.
İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak konuşmasına davetlilere katılımları için teşekkür ederek ve onları binlerce yılın mirasını taşıyan İstanbul Üniversitesi’nde ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladı. Konuşmasında Coimbra’nın önemine ve İstanbul Üniversitesi’nin Coimbra içindeki yerine değinen İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, sözlerine şöyle devam etti: “İstanbul Üniversitesi, 6000 kişilik güçlü akademik kadrosu ile geniş bir coğrafyada, yüzlerce farklı bilim alanında merkez olmuş bir kurum olarak akademik işbirliklerinin önemine inanan bir yapı. Coimbra Grup da geçtiğimiz 30 yılda yükseköğretim alanında çok önemli gelişmelere ön ayak oldu. Geçmişin başarıları her şeyden önce, bundan sonraki işbirliği ve koordinasyon inisiyatiflerinin etkinliği ve güvenilirliği açısından son derece umut verici.
Küresel ekonomik, politik ve sosyal değişimlerin etkisiyle her geçen gün farklılaşan ve karmaşıklaşan yükseköğretim alanındaki sorunların çözümü her şeyden önce beraberliği ve işbirliğini gerekli kılıyor. Yükseköğretimde uluslararasılaşma birçok açıdan üniversiteler arasındaki iletişimi ve işbirliği olanaklarını arttırmış olsa da, önemli olan eğitim ve araştırma alanında ortak projelerle bu süreci kalıcı kılmak ve geleceğe taşıyabilmek.
İstanbul üniversitesi uzun yıllardır verimli işleyen son derece güçlü bilimsel araştırma projeleri koordinasyon merkeziyle önemli bir tecrübeyi bünyesinde barındırmakta. Son yıllarda ise merkezi hükümetimizin Türkiye’nin bilim ve teknoloji dünyasında hak ettiği yeri almasını sağlayacak yapıları koordine etmesi ve desteklemesiyle kurulan Teknoloji transfer merkezimizde ise üniversite, sanayi toplum işbirliği ile büyük adımlar atmaya başladık.
Bugüne kadar Coimbra Grup üyesi üniversiteler de birçok alanda ortak projelere imza attılar. Yükseköğretim alanında birçok stratejinin planlanmasında yönlendirici oldukları gibi, uygulama aşamasında da aralarındaki kuvvetli işbirlikleri ve karşılıklı güven neticesinde verimli çıktılara ulaştılar. Bundan sonra da, grubumuzun yapısına uygun yeni üyelerle zenginleşerek, yükseköğretim alanındaki sorunlara çözümler üretmeye devam edeceğine inanıyorum.”
“Birlik içinde Farklılık”
“İstanbul Üniversitesi’nin varlığı, özellikle farklılıkların Coimbra Grup içinde temsil edilmesi, çok yönlü ve çok disiplinli araştırma ve işbirliği fırsatlarının yakalanması ve Avrupa Birliği’nin temel değerlerinden olan ‘Birlik içinde Farklılık’ prensibinin somutlaştırılabilmesi açısından anlamlı. Yüksek öğrenimin ve onun çatısı olan akademinin çoğulluğa değer vermesi ve farklılıklara misafirperverce yaklaşabilmesini sağlamanın en önemli yollarında biri deneyimlerimizi paylaşmak. Coimbra Grubun bir üyesi olarak İstanbul Üniversitesi bu süreçte farklı coğrafyalarda verimli ve akademik olarak nitelikli partnerler bulmak konusunda deneyimlerini sunmaya hazırdır.
2015 İstanbul toplantısının ana teması olan işbirliği ağları konusundaki sunumlar ve ilgili tartışmalar neticesinde hem Avrupa dışı ülkelerde yapılanmış olan işbirliği ağlarını tanıma fırsatı bulacağız, hem de Coimbra Grup olarak yeni stratejiler oluşturma ve reform sürecinde olduğumuz bu dönemde yararlı bilgi alışverişlerinde bulunarak, farklı bakış açılarını görme, farklı tecrübelere tanıklık etme olanağına sahip olacağız. Bu farklı bakış açıları, tecrübeler, kısaca hikâyeler her birimizin üniversitesinin çok daha misafirperver bir kurum haline gelmesine katkıda bulunacak.”
“Yükseköğretimdeki Tecrübemizi Paylaşacağız”
“Türkiye’nin çok kültürlü yapısını bünyesinde barındıran İstanbul Üniversitesi’nin sahip olduğu çok yönlü bakış açısı tüm bu ortaklıkların sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi ve iletişimin sağlanabilmesi açısından önemli.
İstanbul Üniversitesi olarak Coimbra Gruba katkımızı bundan sonra da bu çerçevede geliştirmeyi planlıyoruz. Birikimimizi Coimbra’nın sadece Avrupa’da değil, Avrupa’nın ötesine de etki edebilen, yükseköğretim alanındaki tecrübelerini olabildiğince geniş coğrafyalara yayabilen bir platform olması için değerlendirmeyi istiyoruz.
Coimbra Grubun 2013 yılından itibaren hızlandırmış olduğu strateji oluşturma ve reform sürecinin somutlaşmasına dair ilk adımın İstanbul’da atılıyor olması inanıyorum ki tesadüf değil. Sürecin, yüzyıllardır birçok başlangıca ve başarılı reform süreçlerine tanıklık etmiş olan İstanbul’da başlaması kanımca verimli olarak ilerleyeceğine dair de bir işaret.”
Açılışın ardından İÜ Eski Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet yetenek gelişimi ve insan kaynaklarında araştırmacı yetiştirme konusu üzerine bir sunum gerçekleştirdi.
Coimbra Grup üyesi üniversitelerden temsilcilerin katılımıyla gerçekleşen Genel Kurul Toplantısı ise saat 14.30’da başladı. Groningen Üniversitesi Rektörü ve CG Onursal Başkanı Prof. Dr. Sterken katılımcıların ilk iki günde gerçekleştirdikleri performans ve ilerleme için teşekkür ederek oturumu başlattı.
Granada Üniversitesi’nden CG Yönetim Kurulu Başkanı Doroth Kelly CG’nin kurumsal işleyişinden ve toplantılarda alınan kararlardan bahsetti. Raporları ve alınan kararları açıklayan Kelly, grubun yeni önceliklerini araştırma, eğitim ve ilerleme olan anahtar odak noktaları altında değerlendirdi. CG’nin gücüne inandığını vurgulayan Kelly, “Değişimleri misyonumuz çerçevesinde oturtmalıyız. Misyonumuz 2012’de yenilendi ve hala uyum sağlama aşamasındayız” dedi.
Önceki günlerde komitelerin verdiği kararlar, Onursal Başkan Sterken ve Yönetim Kurulu Başkanı Kelly ile grup üye üniversitelerinden akademisyenlerin öneri ve görüşleri eşliğinde tartışıldı. Toplantılarda ilginç tartışmalar olduğu, güzel ve yararlı katılımların yapıldığı ve Coimbra Grup’un işleyişi hakkında kararlara varıldığı belirtildi.
Coimbra Grup Yıllık Konferansı’nın üçüncü günün sonunda İÜ Devlet Konservatuvarı, İÜ Fen Fakültesi Ord. Prof. Dr. Cemil Bilsel Konferans Salonu’nda Türk Halk Müziği Konseri verdi.
İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak Coimbra Grup 2015 Onursal Başkanı
Konferansın dördüncü gününde kapanış konuşmasını yapan İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, Coimbra Yıllık Konferansı ve Genel Kurulu’na 2015 yılında ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirterek, yaptığı kapanış konuşmasında şunları dile getirdi: “Önümüzdeki bir yıl boyunca Coimbra Grup’un Onursal Başkanlığını yürütecek olmak gerçekten gurur verici. Bu yıl toplantımızın temel konusu gruplarımızın yeniden yapılanması amacıyla planladığımız reformlar oldu. Bu reform sürecinin, dünyanın değişik bölgelerindeki işbirliği ağlarının kurulacak ortaklıklarla desteklenmesi, bizi geleceğe damga vuracak inovasyon çalışmalarını yürütme konusunda da güçlendirecek. İstanbul Üniversitesi olarak uluslararasılaşma stratejilerimiz içinde işbirlikleri önemli bir yer tutuyor. Bu anlamda Coimbra Grup Üniversiteleri ile beraber çalışmak bizim için çok önemli.” Prof. Dr. Mahmut Ak, önümüzdeki yıl Fransa’da yapılacak toplantıda bu yıl İstanbul’da alınan önemli kararların ilk verimli etkilerini görmeyi dilediğini belirterek konuşmasını sonlandırdı.
Coimbra Grup Hakkında
Merkezi Belçika'nın başkenti Brüksel'de bulunan Coimbra Grubu, adını Avrupa'nın en eski üniversitelerinden olan Coimbra Üniversitesi'nden alıyor.
Avrupa’nın köklü ve saygın üniversitelerinin bir araya gelmesi ile 1985 yılında kurulan Coimbra Grup Üniversiteler Birliği, akademik ve kültürel bağlar kurmak yoluyla üyelerine uluslararasılaşma, akademik işbirliği, eğitim ve araştırmada mükemmellik konularında çalışmalar yapma ve ortaklıklar geliştirme olanağı sunuyor. Coimbra Grubun 30’uncu Yıldönümü ekim ayında Romanya’da, Yaş Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilecek.
Haber: Melike KUŞ
İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü
[nggallery id=1187]
Öne Çıkan Haberler
İÜ Veteriner Fakültesi’nde “ 17. Uluslararası Veteriner Hekimliği Öğrencileri Bilimsel Araştırma Kongresi” Yapıldı
İÜ Veteriner Fakültesi Deniz Veteriner Hekimliği Kulübü Öğrencileri Minik Akademisyenlerle Gezi Yaptı
Coimbra Grup Yıllık Konferansı ve Genel Kurulu İÜ’de Düzenlendi
Combira Konferansı’nda Üçüncü Gün Sona Erdi
Dünya Üniversiteleri Coimbra Konferansı İle İÜ’de Buluştu
Doktorlarımız Göreve Hazır