“Çocuğun Toplumsal Uyumunda Kadının Rolü” Paneli Gerçekleştirildi
İstanbul Üniversitesi’nde gerçekleştirilen Çağdaş Kadın Çalışmaları Üzerine Uluslararası Konferans kapsamında düzenlenen “Çocuğun Toplumsal Uyumunda Kadının Rolü” paneli, 9 Mart 2018 tarihinde İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası Mavi Salon’da gerçekleştirildi.
İnci Ertuğrul’un hoş geldiniz konuşmaları üzerine panelin açılış konuşmaları İÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sedat Murat, İstanbul Sosyal Güvenlik İl Müdürü Murat Göktaş ve Milletvekili Tülay Kaynarca tarafından yapıldı.
“Geleceğimiz Çocuklarımızdır”
İÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sedat Murat yaptığı açılış konuşmasında, “Kadınlarımızın gününü yalnızca 8 Mart ile sınırlandırmak mümkün değil. Kadınlarımız bizim her şeyimizdir. Peygamberimizin güzel bir sözü vardır: ‘Cennet annelerin ayakları altında’. Biz Anadolu’da ‘ana’ deriz, ana gibi yar olmaz. Dolayısıyla anaları temsil eden bu güzel annelerimiz, kadınlarımız bizim baş tacımızdır. Aynı zamanda çocuk eğitiminde de önemli rollerinin olduğunu çok iyi biliyorlar. Ben, Çocuk ve Gelecek Derneği gibi derneklerin bu konulardaki hassasiyetlerini daha da arttırmalarını, bu konuya çok daha önem vermelerini temenni ederim. Geleceğimiz, medeniyetimiz çocuklarımızdır. Çocukların çok iyi yetiştirilmesi gerekiyor çünkü o kadar çok faktör var ki çocuklarımızı ailemizden koparan, medeniyetimizden koparan, değerlerimizden koparan. Ama bunlara karşı da savaş vermek, mücadele etmek durumundayız. Bu vesileyle tekrar kadınlarımızın bu güzel gününü kutluyoruz” ifadelerini kullandı.
“Kadının Değerini Çok Önceleri Anlamış Bir Toplum Yapısından Geliyoruz”
İstanbul Sosyal Güvenlik İl Müdürü Murat Göktaş, “Bizim için kendi çocuklarımızın mutlu olmasının yanı sıra diğer çocukların, daha büyük kitlelerin mutlu olması da önemlidir. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, aslında dünya çapında kutluyoruz ama beni bir miktar rahatsız ettiğini de ifade etmek istiyorum. Sanki erkekler tarafından lütfedilmiş, sadece bir gün kadınlara atfedilmiş gibi bir anlam verilmesi güzel bir şey değil diye düşünüyorum. Biz kadın hakanlara, kadın yöneticilere, valide sultanlara çok alışkın, kadının değerini çok önceleri anlamış bir toplum yapısından geliyoruz. Bizim kadın dediğimiz zaman annemiz, kız kardeşimiz, kızımız aklımıza geliyor; bunlar bizim için çok değerli” şeklinde konuştu.
“Güçlü Kadın, Güçlü Aile Demek, Güçlü Aile Güçlü Toplum Demektir”
Milletvekili Tülay Kaynarca ise konuşmasında kadın istihdamının öneminden bahsederken, “Kadınlar ve çocuklar denildiğinde, anne ve çocuğu ayrı tutabilmek mümkün değil. Geleceğimiz aslında çocuklarımız. Çocuğu, kadını ve özellikle aileyi hükümet politikalarında en başa koyabilmek adına atılan adımlar da o yüzden atıldı. Bugün tüm politikalar içerisinde baktığımızda inanılmaz ivmeler var. Benim okuduğum 80’li yıllarda, üniversitede okuyan kadın oranı %2,5’du, sonra %13’lerle teslim aldık. Bugün %46,7’ye çıktıysa buradan hareketle kadın istihdamının arttığını söyleyebiliriz. Güçlü kadın, güçlü aile demek, güçlü aile güçlü toplum demektir. Ben inanıyorum ki Çocuk ve Gelecek Derneği adından da anlaşıldığı üzere evlatlarımız, geleceğimiz. Kuruluş gayesinde de çok büyük bir gerçeklik var ve Türkiye buna hazır. Bu yolculuğa da hak ve hakikati aramak için birlikte çıkıyoruz. Sivil toplum kuruluşu olarak da çok değerli derneğimizin buna katkı sağlayacağına inanıyorum. Çünkü Türkiye bugün dünden daha güzel ve inanıyorum ki yarınlar çok daha güzel olacak” şeklinde konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından gerçekleştirilen oturumda Sinema Sanatçısı Hülya Koçyiğit, Sunucu ve Yapımcı İnci Ertuğrul, Hedefe Psikolojik Danışmanlık ve Eğitim Merkezi Kurucusu Nurten Sancak, ÇOGEL Yönetim Başkanı Elif Esen, Eğitimci ve Mülteci bir anne olan Hene Numan konuşma yaptılar.
Panelde söz alan konuşmacılar, her kadının aslında bir anne olduğuna değinerek, çocukların toplumsal hayatta benimsedikleri rollerde annenin önemini dile getirdiler. Bununla birlikte teknoloji ve medya gelişimiyle meydana gelen olumlu olumsuz sonuçların çocuklar üzerine etkisi ve bu konuda alınması gereken önlemler hakkında fikirlerini belirttiler. Konuşmaların ardından panel değerlendirmesi ve kapanış konuşması İnci Ertuğrul tarafından gerçekleştirildi.
Programın ardından İÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ergün Yolcu, İÜ Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Elif Haykır Hobikoğlu ve İÜ İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgü Yolcu tarafından konuşmacılara plaket takdim edildi.
Panel, toplu hatıra fotoğrafı çekilmesi ile sona erdi.
Haber: Şeymanur DUR
İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü
Öne Çıkan Haberler
Kadınlar Günü’nde “Girişimci Kadınlar” Paneli Gerçekleştirildi
Prof. Dr. Rejin Kebudi “Uluslararası Onkolojide Kadın Lider ve Mentor Ödülü”ne Layık Görüldü
“İstiklal Marşı Bugüne Ne Söyler?” Paneli Gerçekleştirildi
Kadınlar Günü’nde “İş’te Hepimiz Biriz” Paneli Gerçekleştirildi
Prof. Dr. Şevket Dönmez İstanbul Tarihi Alanları Danışma Kurulu Başkanlığı’na Seçildi
“Laciverdi Sergisi” İstanbul Üniversitesi’nde Açıldı