“Çağdaş Halk Ozanı Barış Manço Sempozyumu” İstanbul Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi

Barış Manço, vefatının 20. yılında Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, İstanbul Üniversitesi ve 7’den 77’ye Doludizgin Barış ve Sevgi Derneği’nin iş birliğinde İBB Kültür Daire Başkanlığı tarafından organize edilen “Bir Dünya Barış’ı” etkinliği ile anılıyor.

“Bir Dünya Barış’ı” etkinliği kapsamında düzenlenen “Çağdaş Halk Ozanı Barış Manço Sempozyumu”, 14 Şubat 2019 tarihinde İÜ Rektörlük Binası Doktora Salonu’nda gerçekleştirildi. Sempozyuma Lale Manço Ahıskalı, Batıkan Manço ve Doğukan Manço da katıldı.



Sempozyumun açılış konuşmaları; Lale Manço Ahıskalı, Batıkan Manço, İBB Kültür Daire Başkanı Rıdvan Duran ve İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak tarafından gerçekleştirildi.

“Barış Manço Hayatını İnsanlığa Adamış Bir Kişiydi”

Barış Manço’nun hayatının İstanbul Üniversitesi’nin misyonunu temsil etme durumuna dikkat çeken İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, “Üniversitemiz birçok etkinliğe ev sahipliği yapıyor ama bu etkinlik kadar bu binaya, bu kuruma yakışan bir etkinlik olmadı. Barış Manço sanata, Türk kültürüne ve Türk müziğine özellikle de insanlığa hayatını adamış birisiydi. Kendisinin hayatı da üniversitemiz misyonu ile örtüşen bir hayat. Üniversitemiz güçlü bir konservatuvara sahip; Batı Müziği, Türk Müziği, Türk Sanat Müziği alanında çok iddialı yetenekleri bünyesinde bulunan köklü bir kurum olma özelliği gösteriyor. Bu itibarla bu programdan çok şeyler kazanacağımıza eminim” dedi.

“Bu Memleketin Değerlerini Dünyaya Taşımış Sanatçıları Bu Programlarla Yaşatacağız”

İBB Kültür Daire Başkanı Rıdvan Duran konuşmasına katılımcıları 15 Şubat 2019 tarihinde Cemal Reşit Rey (CRR) Konser Salonu’nda gerçekleşecek etkinliklere davet ederek başladı. Rıdvan Duran konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Biz bu programı Barış Manço’yu anmak, yâd etmek için düzenledik. Fakat kesin olan şu ki: Barış Manço zaten hepimizin içinde, biz onu hiç unutmadık. Bu memlekete hizmet etmiş; bu memleketin değerlerini tüm dünyaya taşımış sanatçılarımızı hiçbir zaman da unutmayacağız, unutturmayacağız. Bu tür programlarla, şarkılarıyla, dizeleriyle onları her zaman yaşatacağız.”

“Barış Manço’nun Farklı Platformlarda Anıldığını Görmek Gurur Verici”

Etkinlik kapsamında sunulacak çalışmaları Manço Ailesi olarak merakla ve heyecanla beklediklerini belirten Lale Manço Ahıskalı, “Bütün dostlarımıza, Barış’ı seven ve Barış’a emeği geçen herkese hoşgeldiniz diyorum. Barış’lı zamanlarda da Barış’tan sonra da birçok etkinliğe katıldım ve birçok konuşma yaptım. Fakat bu etkinlik Barış’ı farklı bir platformda görmek; farklı taraflarını hep birlikte öğrenmek imkânı sunduğu için ayrıca gurur verici. 20 yıldan bu yana ilk defa bu kadar büyük ve derin bir çalışmanın içerisinde olduk. Bugün çok kıymetli profesörler ve doktorlar burada konuşma yapacaklar. Konu başlıklarına baktığım zaman neler duyacağıma, nasıl araştırmalar yapıldığına dair büyük bir merak duyuyorum” şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından kürsüye gelen İzzet Öz yönetmeni olduğu “Ustamın Adı Hıdır” adlı “Barış Manço” temalı belgeseli sundu.

Sempozyumun akademik açılış konuşmasını ise “Türk Kültürünün Bilgi ve Kültürel Şifre Taşıyıcısı Olarak Barış Manço” başlığıyla Prof. Dr. Umay Türkeş Günay yaptı.

“Barış Manço Modern Bir Halk Ozanı Olarak Türk Kültürünü ve Geleneğini Yaşatıyor”

Türk Kültür Tarihi’nin süreçlerini anlatarak, Barış Manço’nun Türk kültür ve geleneğini yaşatan biri olduğunu söyleyen Prof. Dr. Günay, “Barış Manço’nun, tarihe karıştığını düşündüğümüz ‘Âşıklık’ geleneğinin üçüncü kültür dairesinde adı konmamış yeni bir dönüşümü temsil eden; modern bir halk ozanı ve âşıkı olduğunu gördüm. Barış Manço’nun adı konmamış bu geleneği, dikkati çeken bir şekilde temsil ettiğini düşünüyorum” dedi.

“Barış Manço’ya Sevgi ve Saygı Duymamak Mümkün Değil”

Barış Manço’ya 1991’de; Devlet Sanatçısı, Hacettepe Üniversitesi’nden Fahri Doktora ve Soka Üniversitesi’nden Uluslararası Kültür ve Barış Ödülü’nün verildiğini hatırlatan Prof. Dr. Günay konuşmasını şu şekilde sonlandırdı: “1992’den bu yana geçen sürede bu kadar değerli ve bilgili insan tarafından bunun kabul edilmesi; üniversitelerde karşılığının olması, binlerce tez ve araştırmalara konu olması çok önemli ve kıymetlidir. Böyle bir kişiliğe, Barış Manço’ya şahit olmak, onu tanımak ve hepimize, tarihimize, kültürümüze somut bir şekilde hizmet etmiş olması karşısında takdir edip, heyecanlanmamak, ona sevgi ve saygı duymamak mümkün değildir.”

Sempozyum, Prof. Dr. Dursun Yıldırım’ın başkanlığını yaptığı birinci oturum ile başladı. Birinci oturumda, Prof. Dr. Muharrem Kaya “Dağlar Dağlar Parçasından Hareketle Dağın Halk Kültürümüzdeki Yeri”, Prof. Dr. Aynur Koçak “Dağ Ekseninde Barış Manço’nun Şamanik Yolculuğu” ve Prof. Dr. Sevilay Çınar “Âşık Tarzı Müzik Geleneğine Paralel Yorumlar” başlıklı bildirilerini sundular.

Başkanlığını Prof. Dr. Umay Türkeş Günay’ın yaptığı ikinci oturumda; Prof. Dr. Dilaver Düzgün “Geleneksel Tahkiye Üslûbunun Çağdaş Bir Temsilcisi”, Prof. Dr. Mehmet Aça “Toplumsal Değerlerle Normların Öğretilip, Hatırlatılmasında Barış Manço’nun Rolü” ve Havva Emre “Gelenekten Geleceğe Uzanan Bir Köprü: Barış Manço” konulu tebliğlerini sundular.

Prof. Dr. Abdülkadir Emeksiz’in oturum başkanlığını üstlendiği üçüncü oturumda ise; Prof. Dr. Etibar Babayev “Barış Köprüsü”, Doç. Dr. Okan Murat Öztürk “Barış Manço’nun Popüler Müzik Anlayışı İçinde Türkülerin Yeri” ve Birgül Yangın Aslanoğlu “Barış Manço’nun Eserlerinde Semboller ve 2023 Vizyonu” başlıklı konuşmalarını gerçekleştirdiler.

Sanatında barış, sevgi ve hoşgörü değerlerini vurgulayan Barış Manço’nun temsil ettiği değerlerin daha anlaşılır kılınması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla düzenlenen “Bir Dünya Barış’ı” etkinliği, ikinci gününde, CRR Konser Salonu’nda, moderatörlüğünü İzzet Öz’ün yapacağı “20 Yılın Ardından Barış’a Özlem Paneli” ile devam edecek. Panelin ardından “Barış’ın Dünyası” sergisinin açılışı gerçekleştirilecek.

Etkinlikler, 15 Şubat 2019 akşamı CRR’de gerçekleşecek özel konserle sona erecek.

Haber: Ecem Yıldız ERGÜN
İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü



Öne Çıkan Haberler

Doç.-Dr.-Bilen-Işıktaş:-“Yenilikçi-ve-Dahi-Bir-Sanatçı -Şerif-Muhiddin-Targan”

Doç. Dr. Bilen Işıktaş: “Yenilikçi ve Dahi Bir Sanatçı, Şerif Muhiddin Targan”

İstanbul-Üniversitesi’ne-TÜBİTAK-2244-Sanayi-Doktora-Programı-Desteği

İstanbul Üniversitesi’ne TÜBİTAK 2244 Sanayi Doktora Programı Desteği

İstanbul-Üniversitesi-2018-Yılında-Basında-En-Çok-Yer-Alan-Üniversite-Oldu

İstanbul Üniversitesi 2018’de Medyada En Çok Haberi Yapılan Üniversite Oldu

İstanbul Üniversitesi’nde TÜBİTAK İş Birliği ile MSCA Bilgi Günü Düzenlendi

İÜ-Rektörü-Prof.-Dr.-Mahmut-Ak-“Avrupa’nın-Bermuda-Üçgeni -Balkanlarda-Değişen-Dengeler-ve-Türkiye”-Toplantısına-Katıldı

İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak “Avrupa’nın Bermuda Üçgeni, Balkanlarda Değişen Dengeler ve Türkiye” Toplantısına Katıldı

Birleşik-Krallık-İstanbul-Başkonsolosluğu-Dr.-Leyla-Türker-Şener-ile-Uluslararası-Bilimde-Kadın-ve-Kız-Çocukları-Günü-için-Röportaj-Yaptı

Birleşik Krallık İstanbul Başkonsolosluğu Dr. Leyla Türker Şener ile Uluslararası Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Günü için Röportaj Yaptı