“Bulgaristan’a Bakış Sergisi” İstanbul Üniversitesi’nde Açıldı

“Bulgaristan’a Bakış Sergisi”, Bulgaristan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu ve İstanbul Üniversitesi iş birliğiyle 19 Mart 2019 tarihinde İÜ Rektörlük Binası’nda açıldı.

Serginin açılış konuşmaları İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, Bulgaristan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Angel Angelov ve Prof. Dr. Vejdi Raşidov tarafından gerçekleştirildi.

“Bulgaristan Tarihi Bağlarımızdan Dolayı En Önemli Dostlarımızdandır”

İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak açılış konuşmasından önce katılımcıları selamlayarak, “Üniversitemiz Türkiye’nin en eski eğitim ve kültür kurumudur. İstanbul Üniversitesi, ülkemizde uluslararasılaşmayı en üst düzeyde gerçekleştiren bir kurumdur. Üniversitemizde 145 ülkeden 7 bin yabancı öğrenci var. Ayrıca en fazla yayın yapan üniversite konumundayız. Bu yayınlarımızı yabancı ortaklarımızla yapıyoruz. Dolayısıyla dostluğun ve dostlarımızın kıymetini bilen bir üniversiteyiz. Dostlarımızı artırmayı misyon edindik. Bulgaristan tarihi bağlarımızdan dolayı en önemli dostlarımızdandır. Dostlukların her türlü tehlikeden arınmış olarak ilerleyebileceği yol kültür ve eğitimdir. Dolayısıyla Bulgar dostlarımızla dostluğumuzu pekiştirmek için bu sergiyi bir fırsat olarak görmekteyiz. Kurumumuz kültür ve sanat faaliyetleri için her zaman açıktır. Dostlarımızı bu tür faaliyetlerde görmekten mutluluk duyacağımı da belirtmek isterim” ifadelerini kullandı.

“Bu Sergi Bulgaristan ile Türkiye Arasındaki İkili Diyaloğun Birleşmesine Bir Örnek”

Bulgaristan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Angel Angelov ise konuşmasında şunları dile getirdi: “Bulgaristan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu ve İstanbul Üniversitesi ortak projesi olan ‘Bulgaristan’a Bakış Sergisi’ni açmak benim için bir ayrıcalık. Bu sergi Bulgaristan ile Türkiye arasındaki ikili diyaloğun birleşmesine ve gelişmesine dair başka bir örnektir. Ülkelerimiz arasındaki gelişmeleri şu şekilde tanımlayabiliriz. Farklı alanlarda ikili açılışlar, görüşmeler ve ziyaretler olumlu gündem göstergesidir. Bulgaristan, Avrupa Birliği ile Türkiye arasında iletişim kanallarının muhafaza edilmesi için aktif çalışma gerçekleştirdi. Bu amaçla Başbakan, Türkiye Cumhurbaşkanı, Avrupa Komisyon Başkanı ve Avrupa Konsey Başkanı arasında bir liderlik zirvesine ev sahipliği yaptı. Bu etkinlik Bulgaristan Başkonsolosluğu ve İstanbul Üniversitesi’nin ortak birliği ve Karadeniz Ekonomik İş Birliği Teşkilatı’nın Bulgaristan Dönem Başkanlığı çerçevesinde düzenlenmektedir. Böylece sembolik olarak İstanbul’da Bulgar kültürü günlerini başlatmış bulunuyoruz. Sergi, sadece sanatçılarımızın dikkat çekici eserlerini değil aynı zamanda Bulgar resim ve plastik sanatlarının büyüsünü de ifade ediyor. Etkinliğe katılan sanatçıların eserlerinde sadece geçmişimizi değil aynı zamanda Bulgar manevi kültürünü görmek mutluluk verici. Bu sergi İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak’ın kişisel çabaları ile hayat buldu. Kendisine teşekkür ediyorum. Bu yaklaşım Başkonsolosluk ile Üniversite arasındaki etkili iş birliğinin iyi bir örneği olmuştur ve iki ülke arasında eğitim ve bilim alanlarında iş birliğinin gelişmesine imkân vermektedir.”

“Bu Etkinliği Geleneksel Hale Getirmeyi Planlıyoruz”

Serginin onur konuklarından Prof. Dr. Vejdi Raşidov, bu etkinlikte bir arada bulunmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, “Sayın Başkonsolos bu fikre hayat verdiğiniz için teşekkür ediyorum. Sayın Rektörümüz ile istişare ettik bu konuyu. Bu etkinliği geleneksel hale getirmeyi planlıyoruz. Umarım bir sonraki etkinliğin ev sahipliğini Sofya yapar. Kültürler ilişkiler geçmişe dayanıyor ama bu yeni bir inisiyatif. Sayın Rektör ile daha önce de konuştuğumuz gibi iki üniversite arasında yapılacak daha çok şey var. Siz de biliyorsunuz ki Bulgaristan İslam kültürüne dair çok geniş bir arşive sahip. Bu arşivi incelemek için uzun vadeli çalışmak üzere çalışma grupları oluşturmalıyız. Rektör Bey ile ortak İslam sergisi düzenlememiz hakkında görüştük. Bunu gerçekleştirebiliriz” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından “Bulgaristan’a Bakış” Sergisi açılış kurdelesi kesilerek sergi gezildi.

Küratörlüğünü Pavlina Kopano’nun üstlendiği sergide yaratıcı çalışmaların bulunduğu 40 tablo ve 10 heykel ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor.

İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü


Öne Çıkan Haberler

“Mahalli-İdareler-ve-Revizyon-İhtiyacı-Sempozyumu”-İstanbul-Üniversitesi’nde-Gerçekleştirildi

“Mahalli İdareler ve Revizyon İhtiyacı Sempozyumu” İstanbul Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi

Yeni-Zelanda’da-Yaşanan-Terör-Saldırısını-Şiddetle-Kınıyoruz

Yeni Zelanda’da Yaşanan Terör Saldırısını Şiddetle Kınıyoruz

İstanbul’un-Demografisi-Hızla-Değişiyor

İstanbul’un Demografisi Hızla Değişiyor

“İÜ İstanbul Tıp Fakültesi’nin 192. Kuruluş Yıl Dönümü” ve “14 Mart Tıp Bayramı” Kutlandı

“10.-Güncel-Dini-Meseleler-İstişare-Toplantısı”-İstanbul-Üniversitesi’nde-Gerçekleştirildi

“10. Güncel Dini Meseleler İstişare Toplantısı” İstanbul Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi

“I. Vergi ve Temel Haklar Sempozyumu” İstanbul Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi