“Bir Medeniyet Düşünürü: Farabi Konferansı ve Belgesel Gösterimi Gerçekleştirildi”

“Bir Medeniyet Düşünürü: Farabi Konferansı ve Belgesel Gösterimi Gerçekleştirildi”

 “Bir Medeniyet Düşünürü: Farabi” başlıklı konferans ve belgesel gösterimi, Medeniyetler İttifakı Türkiye Eşgüdüm Kurulu Başkanlığı ve İstanbul Uluslararası Medeniyet Araştırmaları Merkezi (MEDAR) tarafından, 31 Ekim 2018 tarihinde Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Konferansta “Bir Medeniyet Düşünürü: Farabi” belgesel filminin gösterimi yapıldı.


“Aristo Mantığın Kurucusu, Farabi Mantığın Sistemleştiricisidir.”

“Bir Medeniyet Düşünürü Farabi” konferansının açılışında konuşan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanvekili Ahmet Selamet, matematik, tıp, musiki, psikoloji, felsefe ve mantık alanlarında Türk ve İslam coğrafyasının en önemli düşünürlerinden olan Farabi’nin özellikle felsefe ve mantık alanında sistemleştirici özelliği ile öne çıktığını belirtti. Farabi’nin mantık tarihinin Aristo’dan sonra en önemli düşünürü olduğunu belirtti ve konuşmasının devamında: “Aristo mantığın kurucusu, Farabi ise mantığın sistemleştiricisidir. Bu yönüyle Aristo’ya ‘İlk Öğretmen’, Farabi’ye ‘İkinci Öğretmen’ unvanları verilmiştir. Farabi’nin felsefesinin dayandığı kaynaklardan birincisi İslam dini, ikincisi ise Yunan felsefesidir. Farabi, Eflatun ve Aristoteles’in fikirlerinin esas teşkil ettiği Yunan felsefesi ile kendi dönemindeki İslam kültürünün sentezini oluşturmuştur adeta” ifadelerini kullandı. 


“Bu Bakımdan Bizim İnsanlığa Sunacağımız En Büyük Mirasımız Medeniyet Birikimimizdir”

Medeniyetler İttifakı Türkiye Eşgüdüm Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bekir Karlığa ise yaptığı açılış konuşmasında: “Medeniyet, insanoğlunun ortaya koyduğu işlerin en önemlisi, en etkili olanıdır. Zor kurulur ama kolay yıkılır. Medeniyet bir bütündür. Bir bütünün içerisinde var olur ve insanlığın geleceğini şekillendirir. 2005 yılında Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde İspanya’nın da katılımı ile beraber kurulmuş bulunan Medeniyetler İttifakı, on iki senede 128 ülke ve 28 uluslararası kuruluşun katılımıyla gerçekten küresel bir faaliyet alanına döndü. Biz Medeniyetler İttifakı’nın temel fikirlerini gündeme taşımak, temel fikirlerini ayakta tutmak için İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Arşivi ile beraber üç senedir Medeniyetler İttifakı İstanbul konferanslarını başlattık. Bu konferanslarla medeniyetin çeşitli kişilerini halkımızla, sizlerle paylaşmaya, görüşemeye, konulmaya çalışıyoruz. Tabii ki medeniyet dendiği zaman en çok söz hakkı olan milletlerden birisi biziz. Çünkü yirminin üzerinde medeniyete, ırka, dini inanışa sahip olan ve farklı dili konuşan milletlere en azından üç yüz yıl barış içinde, birlikte tutmuş olma başarısını göstermişiz. Bu bakımdan bizim insanlığa sunacağımızı en büyük mirasımız medeniyet birikimimizdir” şeklinde konuştu. 
Açılış konuşmalarının ardından “Bir Medeniyet Düşünürü Farabi” belgeselinin birinci kısmı gösterildi. Programın devamında İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak ve Kazak Al Farabi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Galimkayır Mutanov konuşmalarını gerçekleştirdi. 

“Büyük Düşünürlerin Bilge Düşünceleri Bizler İçin Önemli ve Değerlidir”

Kazak Al Farabi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Galimkayır bu etkinliğin Türk dünyasının çok yönlü kültürel yaşamındaki önemli olaylardan biri olduğunu ve uzun süredir beklenen belgesel gösterimini büyük bir coşkuyla desteklediklerini belirtti. Prof. Dr. Mutanov şunları dile getirdi: “Dünyamızın geleceği, genç neslin niyet ve eylemlerine bağlıdır. Fakat, günümüzdeki mevcut durum insanlığın geleceği konusunda şüphe ve tehdit uyandırmaktadır. Büyük düşünür Farabi'nin dediği gibi saadet, insanların ve milletlerin sadece birleşmesi ve karşılıklı yardımlaşması sayesinde elde edilir. Büyük düşünürlerin bilge düşünceleri, gelişmiş ve adil bir toplum hayallerini hayata geçirmeye çalışan bizler için değerli ve önemlidir. Bilimsel ve teknik ilerleme açısından muazzam başarılara imza atılan insan uygarlığının gelişiminin bugünkü aşamasında, daha iyi bir dünya inşa etmek için hem bireyin hem de toplumun ulu düşünür Farabi'nin bahsettiği erdemleri temel alarak manevi ve ahlaki açıdan yeniden doğması, yeniden canlanması gerektiğinin farkına varıyoruz.”
Konuşmasının devamında, üniversitelerin faaliyet formatının yoğun evrimine, üniversitenin ahlaki ve manevi misyonuna, evrensel ahlak ve etik normlara değinen, Al-Farabi, El-Medine, El-Fadila'nın öğretilerine dayanarak yenilikçi teknolojik ve manevi-ahlaki platformların simbiyozunu temsil eden Al-Farabi University Smart City projesinden söz eden Prof. Dr. Mutanov: “Amacımız; genç kuşaklara profesyonel faaliyetlerde ve günlük yaşamda kullanılabilecek evrensel insani ve hümanist değerleri aşılamaktır. Modern dünyada ortaya çıkan sosyal yıkıcılık biçimlerine karşı sorumluluk, insanlık, hoşgörü, açıklık, çevre, aile, ülke ve bir bütün olarak insanlık için endişe duyma erdemlerini koyabiliriz. ‘Erdemli Toplum Vatandaşlarını Oluşturma - Modern Üniversitelerin Misyonu Projesi’ şimdilerde uluslararası tanınırlık kazandı ve üniversitelerin ortak ağının oluşturulmasına temel oldu. Dünyanın önde gelen 10 üniversitesinde bulunan Al-Farabi Merkezleri ve İstanbul Üniversitesi'ndeki aynı isimli ortak merkezimiz, Farabi'nin gençlerin ahlaki ve ahlaki eğitimi konusundaki fikirlerinin geniş ölçüde yaygınlaştırılmasına katkıda bulunmaktalar. Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınmayla ilgili Akademik Etki Programının Küresel Merkezi olarak bizler, Büyük Doğu Filozofu Farabi'nin fikirlerini yayma amaçlı yapılacak etkinliklerin gerçekleştirilmesinde yüksek güvene ve desteğe sahip olduk. Birleşmiş Milletler yüksek tribünlerinden Farabi'nin felsefi mirasını temel alan ‘Erdemli Toplum Vatandaşlarını Oluşturma - Modern Üniversitelerin Misyonu Projesi’ Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı ile ortak olarak sunmak bizim için büyük bir onurdu.” diyerek sözlerini sonlandırdı. 


“Farabi’ye Göre Siyaset ve Ahlak Arasında Dolaylı Da Olsa Karşılıklı Bir Etkileşim Bulunmaktadır”

İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak konuşmasında: “Farabi Avrasya Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi sayesinde Üniversitemiz ve Al Farabi Kazakistan Devlet Üniversitesi arasında enerji, bilişim, sağlık, ilaç alanları gibi yeni nesil teknoloji alanlarında iş birlikleri başlatılmıştır. İstanbul Üniversitesi’nde Kazakça ile Al Farabi Kazakistan Devlet Üniversitesi’nde Türkçe derslerine girmek için öğretim üyesi mübadelesi başlatılmış, bu vesile ile aynı zamanda iki ülke arası ilişkilerin güçlendirilmesi için de adım atılmıştır. Al Farabi Kazakistan Devlet Üniversitesi’nden öğrenciler için İstanbul Üniversitesi’nde başlatılan yaz okulu programları ile öğrencilerin hem İstanbul’u hem de Türk toplumunu daha yakından tanımaları sağlanmıştır. Farabi Avrasya Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezimiz 4 dilde Medya İhtisas Kursu vermiştir. 93 öğrenci kursa katılmış, bu öğrencilerden 45’i Arapça, 23’ü Rusça, 19’u Farsça, 11’i Kazakça olmak üzere 71 öğrencimiz katılım belgesi almayı hak kazanmıştır. Bu öğrenciler medya sektöründen alanında uzman kişilerle bir araya geldiler. Öğrencilerin haber ajansları ve medya sektöründe staj yapabilmeleri için gerekli olan tüm desteği de kendilerine sağladık.” ifadelerini kullandı. 
İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, bu faaliyetlerin bizlere sadece ilmi bir şahsiyeti yakından tanıma fırsatı vermekle kalmadığını, aynı zamanda iki üniversitenin bilim insanlarının bir araya gelmesine de vesile olduğunu düşündüğünü belirterek sözlerine şöyle devam etti: “Farabi’ye göre Siyaset ve ahlak arasında dolaylı da olsa karşılıklı bir etkileşim bulunmaktadır. Nitekim yöneticilerin özellikle lider kadrosunun yönetim tarzları bireylerin ve toplumun hayattaki gayelerini ve ahlâklarını etkilemektedir. Bu açıdan özellikle Farabi’nin ‘İdeal Devlet’ ile siyasete ve ahlaka dair olan eserlerini yöneticilerin iyi kavramaları gerektiğine inanıyorum.” 
Konferansın ardından belgeselin ikinci bölümü izlendi. Etkinlik konuşmacılara hediye takdimi ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi. 

Haber: Yasemin DURMAZ
İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü 


Öne Çıkan Haberler

6. Uluslararası Matbaa Teknolojileri Sempozyumu Gerçekleştirildi

KATİP Programı Kursiyerleri” İstanbul Üniversitesi’ni Ziyaret Etti

İstanbul Üniversitesi ve BtcTurk İş Birliği İle Türkiye’nin İlk Kapsamlı Kripto Para Araştırması Gerçekleştirilecek

95. Yıldönümünde Cumhuriyet ve Demokrasi Paneli İstanbul Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi

İÜ Edebiyat Fakültesi Öncülüğünde “Rusya-Türkiye: Uluslararası Bağlamda İkili İlişkiler” Sempozyumu Düzenlendi

İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’nin Uluslararası Sıralama Başarısı