Bilimin ve Başarının Merkezi; İstanbul Üniversitesi

Türkiye’nin en eski ve en köklü üniversitesi olan İstanbul Üniversitesi, eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerini, yenilikçi fikirler ışığında, girişimci bir vizyonla sürdürüyor. Araştırma üniversitesi statüsüne sahip olan İstanbul Üniversitesi; yayın, atıf, ulusal ve uluslararası projeler ve patent alanlarında, Türkiye’de lider konumda bulunurken, dünya sıralamalarında her zaman saygın bir yer ediniyor; bilime ve topluma sunduğu hizmetlerle tüm üniversitelere örnek teşkil ediyor.


17 fakülte, 14 enstitü, 2 yüksekokul, 2 meslek yüksekokulu ve 733 programıyla Türkiye’nin lider üniversitesi konumunda bulunan İstanbul Üniversitesi, örgün eğitimde 68 binin üzerinde, açık öğretim programlarında ise 553 binin üzerinde, toplam 600 binin üzerinde öğrenciye eğitim-öğretim imkânı sağlıyor. Lisansüstü eğitim potansiyeliyle de Türkiye’nin yükseköğretiminde ön plana çıkan Üniversitemiz bünyesinde, 356 yüksek lisans programında 10 binin üzerinde, 220 doktora programında ise 6 binin üzerinde öğrenci akademik çalışmalarını gerçekleştiriyor. Uluslararasılaşma hedefi doğrultusunda etkin çalışmalar yapan İstanbul Üniversitesi, Türkiye’nin en fazla uluslararası öğrenciyi bünyesinde bulunduran lider üniversitelerinden birisi olma özelliğine de sahip. 136 farklı ülkeden 9 bin 390 uluslararası öğrenci, İstanbul Üniversitesi’nin çeşitli programlarında öğrenimlerine devam ediyor. Üniversitemiz aynı zamanda 2 Nobel ödüllü mezuna sahip tek Türk üniversitesi olarak, ayrıcalıklı bir özelliği daha taşıyor.

Nitelikli Araştırma Altyapısı

Araştırmanın ve bilim üretiminin merkezi olan İstanbul Üniversitesi; 75 uygulama ve araştırma merkezi ve 171 araştırma laboratuvarıyla, zengin bir araştırma altyapısını bilimin hizmetine sunuyor. Üniversitemiz bünyesinde yer alan her bir araştırma birimi, konusunda uzman ve araştırma niteliği ön plana çıkan akademisyenler tarafından yönetiliyor. Bu kapsamlı yapının üniversite düzeyinde koordinasyonunun sağlanması için oluşturulan “Bilim ve Araştırma Politikaları Danışma Kurulu” ile “Bilim ve Araştırma Politikaları Kurulu” sayesinde, mevcut araştırma yapısının etkinliği arttırılarak, uluslararası alanda bilime ve topluma yüksek katkı sunan araştırmaların sayısının artırılması sağlanıyor.

Kalite Süreçlerinde Yenilikçi Anlayış

İstanbul Üniversitesi diğer tüm süreçlerde olduğu gibi, kalite süreçlerinde de Türkiye’deki öncü üniversitelerden birisi. İstanbul Üniversitesi’nin kalite süreçleri 2005 yılından itibaren, Türk yükseköğretiminde bu alandaki kuralların gelişmesiyle birlikte farklı yapılanmalara bürünerek Üniversitemizin gündeminde yer almaya başladı. Bu çerçevede, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ile yapılan iş birliği sonucunda kalite süreçleri ile ilgili yaygın eğitimler başladı ve bu eğitimlere yaklaşık 1700 kişi katıldı.

Kalite Koordinatörlüğümüz Önemli Politikalar Gerçekleştiriyor

Yükseköğretim Kalite Güvencesi Yönetmeliği’nin 23 Temmuz 2015 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesi sonrası, Üniversitemizde de bu değişen ve gelişen kalite süreçlerine hızlı adaptasyonun sağlanması amacıyla İstanbul Üniversitesi Kalite Komisyonu oluşturuldu. İstanbul Üniversitesi Kalite Koordinatörlüğü ise İstanbul Üniversitesi’nin tüm süreçlerinin değerlendirilmesi, geliştirilmesi, bağımsız dış değerlendirme süreciyle kalite düzeylerinin onaylanması ve tanınması konusundaki çalışmaları planlamak üzere 2016 yılının ocak ayında kuruldu. Üniversitemiz Kalite Koordinatörlüğü, eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve topluma hizmet alanlarında kalite kültürünün içselleştirilmesine yönelik olarak, tüm izleme, değerlendirme ve geri besleme mekanizmalarına yönelik faaliyetleri gerçekleştiriyor. Bu çalışmalar kapsamında üniversitenin, Kalite Politikası, Eğitim Politikası, Araştırma Politikası, Toplumsal Katkı Politikası, Uluslararasılaşma Politikası oluşturuldu ve İstanbul Üniversitesi Cinsiyet Eşitliği Planı hazırlandı. İstanbul Üniversitesi’nde gerçekleştirilen kalite çalışmalarının bir sonucu olarak, TSE tarafından yapılan denetimlerin ardından Rektörlüğe bağlı tüm idari birimler 2017 yılında ISO 900: 2015 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi’ni almaya hak kazandı. 2021 yılı Kasım ayında TSE tarafından gerçekleştirilen gözetim tetkikinde ise İstanbul Üniversitesi’ne ait ISO 900: 2015 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi’nin geçerliliğinin devamına karar verildi.
Üniversitemiz, idari birimler tarafından gerçekleştirilen faaliyetlerde de kalite yönetim sistemi standartlarını uygulamak ve sunulan hizmetin kalitesini güvence altına almak üzere ISO: 9001 Kalite Yönetim Sistemi Standardının Rektörlüğe bağlı tüm birimlerde uygulanmasını gerçekleştirerek TSE tarafından yapılan denetimler sonucunda ISO: 9001 Kalite Yönetim Sistemi Standardı belgesini almaya hak kazanmıştır. Söz konusu belgenin devamlılığı TSE tarafından yapılan denetimlerle her yıl gözden geçirilmektedir. Rektörlüğe bağlı idari birimlerde ISO: 9001 Kalite Yönetim Sistemi Standardı Sertifikasyonunun 2017 yılından beri sürdürülmesi kalite anlayışının yüksek düzeyde içselleştirildiğinin önemli kanıtlarıdır. Üniversitemiz ayrıca, tüm faaliyetlerde yüksek kalite standartlarını sağlayabilmek üzere, program akreditasyonlarının arttırılması ve ISO: 9001 Kalite Yönetim Sistemi Standardı Sertifikasyonunun tüm idari birimlere yayılması için yoğun çaba harcamaktadır.


73 Programımız 76 Akreditasyon Belgesi Aldı

Eğitim-öğretim süreçlerinde yüksek kaliteli hizmet sunumunun sürekliliğinin sağlanması, akreditasyon süreçlerine de yansıyor. Üniversitemiz bünyesinde, 73 programın ulusal ve uluslararası kuruluşlardan alınan 76 akreditasyon belgesi bulunuyor. İlahiyat Fakültesi’nin tüm programlarının İlahiyat Akreditasyon Ajansı tarafından, Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesindeki tüm programların da uluslararası akreditasyon kuruluşu olan Orpheus tarafından akreditasyon süreçleri devam ediyor.

YÖK Raporunda 3 Alanda Birden Birincilik

İstanbul Üniversitesi, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yapılan performans değerlendirmelerinde üstün bir başarı sergiliyor. YÖK tarafından hazırlanan ve üniversitelerin eğitim ve öğretim, araştırma-geliştirme, proje ve yayın, uluslararasılaşma, bütçe ve finansman ve topluma hizmet ve sosyal sorumluluk kriterlerine göre değerlendirildiği 2022 yılı raporuna göre İstanbul Üniversitesi, “Düzenlenen uluslararası etkinlik sayısının en yüksek olduğu üniversiteler” göstergesinde üçüncü sırada yer alıyor. “ARWU dünya sıralamasında en başarılı olan üniversiteler” ve “Uluslararası değişim programları kapsamında gelen öğrenci sayısının en yüksek olduğu üniversiteler” göstergelerine göre ise Türk üniversiteleri içerisinde birinci sırada yer alıyor. Üniversitemiz “KPSS’de ilk %5’lik dilime giren program sayısının en yüksek olduğu üniversiteler”, “Öğrenci başına düşen basılı kitap sayısının en yüksek olduğu üniversiteler”, “Ulusal hakemli dergilerde yayımlanmış kurum adresli yayın sayısının en yüksek olduğu üniversiteler” ve göre tüm Türk üniversiteleri içerisinde ikinci sırada yer alıyor. “Yabancı uyruklu öğrenci sayısının en yüksek olduğu üniversiteler” göstergelerine göre ise tüm Türk üniversiteleri içerisinde üçüncü sırada yer alıyor. İstanbul Üniversitesi ayrıca, araştırma üniversitelerinin, YÖK tarafından çeşitli kriterler çerçevesinde değerlendirildiği sıralamalarda da başarısıyla öne çıkıyor. Araştırma üniversiteleri içerisinde oldukça başarılı bir performans sergileyen Üniversitemiz, araştırma üniversiteleri değerlendirme kriterleri içerisinde yer alan araştırma kapasitesi kriterine göre; 2017, 2018, 2019 ve 2020 yılları ortalaması dikkate alındığında, 20 araştırma üniversitesi içerisinde 3. sırada bulunuyor.

İstanbul Üniversitesi, Patent Alanında da Zirvede

İstanbul Üniversitesi, araştırma-geliştirme faaliyetlerinin kalite ve başarısını gösteren en önemli kriterlerden olan patent başvurusu ve patent tescillerinde de Türkiye’de lider konumda bulunuyor. Üniversite Sanayi İşbirliği Merkezleri ve Patent Effect firması iş birliği ile hazırlanan Üniversite Patentleri Analizi Raporu’nda Şubat 2021 itibarıyla, 596 patent-faydalı model başvurusu ve 164 patent tescili ile her iki kriterde de Türkiye’deki üniversiteler arasında birinci sırada yer alan İstanbul Üniversitesi, 20 sektör/teknoloji grubu ve bu grupların alt teknoloji gruplarına yönelik olarak yapılan performans analizi sonuçlarına göre, 14 ana alanda birinci, 3 ana alanda ikinci ve 2 ana alanda da üçüncü sırada yer alıyor.


Yayınevimizdeki Çalışmalar, Önde Gelen İndekslerde Taranıyor

Açık erişimli bilimsel yayıncılığın öne çıkan bir temsilcisi olan İstanbul Üniversitesi, bilimsel yayın alanında da Türkiye’nin lideri olmayı sürdürüyor. En son yayımlanan eserlerle birlikte 28 bin 479 yazarın katkısıyla hazırlanan 64 dergi, 268 kitap ve 35 bin 386 makaleyi araştırmacıların istifadesine sunan İstanbul Üniversitesi Yayınevi İU Press bünyesindeki dergilerin 23’ü Web of Science, 14’ü Scopus, 52’si EBSCO, 43’ü TR Dizin, 47’si DOAJ ve 44’ü SOBİAD indekslerinde taranıyor. 2022 yılından itibaren ise İU Press tarafından yayınlanacak tüm kitaplar da Web of Science’ta indekslenecek.

ARWU ve EduRank Sıralamalarında İlk 500’de

İstanbul Üniversitesi, uluslararası üniversite sıralama kuruluşlarının yapmış olduğu sıralamalarda da oldukça başarılı bir performans sergiliyor. İÜ, dünya üniversitelerinin bulunduğu 11 sıralamanın tamamında yer alıyor. ARWU ve EduRank sıralamalarında ise ilk 500’de.

Üniversitemiz uluslararası sıralamalardaki bu başarısını, 2023 yılında da devam ettiriyor. 2023 yılında QS tarafından hazırlanan ve 1500 üniversitenin değerlendirildiği sıralamada, Türkiye’deki üniversiteler arasında Modern Diller alanında ilk sırada, Eczacılık ve alt alanlarında ikinci sırada yer alıyor. İstanbul Üniversitesi, QS 2023 sıralamasına göre ayrıca, Sanat ve Beşerî Bilimler ile Yaşam Bilimleri ve Tıp Genel Alan Sıralaması ve Biyolojik Bilimler ile Tıp Alt Alan sıralamalarında da Türkiye’deki üniversiteler arasında 2. sırada yer alıyor.

Gelişmekte Olan Avrupa Ülkeleri ve Merkez Asya Bölge Sıralamalarında Başarılı Performanslara İmza Atıyoruz

İstanbul Üniversitesi alt alan sıralamalarının yanı sıra bulunduğu bölgede yer alan üniversiteler arasında yapılan sıralamalarda da yüksek bir başarı sergiliyor. QS tarafından yayınlanan Gelişmekte olan Avrupa Ülkeleri ve Merkez Asya (Emerging Europe & Central Asia) bölge sıralaması 2022 yılı sonuçlarına göre, Üniversitemiz değerlendirilen 449 üniversite içerisinde 23. sırada yer alıyor. Bu sıralamaya giren 63 Türk üniversitesi içerisinde ise 7. sırada bulunan Üniversitemiz, yer aldığı bölge ve özellikle Avrasya’da, sunduğu tüm hizmetlerde diğer üniversitelere örnek teşkil ediyor.

Haber: Ceyda Demir, Zeynep Mutlu
İÜ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü


Öne Çıkan Haberler

YÖK Temel Bilimler Programları’nın (TEBİP) Mezuniyet Töreni Gerçekleştirildi

Gürcistan Ankara Büyükelçisi İstanbul Üniversitesi’ni Ziyaret Etti

modelbm konferans

Model Birleşmiş Milletler Konferansı Başladı

yabancıdiller açılış tören

İÜ Yabancı Diller Yüksekokulu Binası Açılış Töreni Düzenlendi

iletişim açılış tören

İletişim Fakültesi Binası Açılış Töreni Gerçekleştirildi

Romanya Kültür Merkezi’nden İstanbul Üniversitesi’ne Ziyaret