Beşiktaş İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü İle Akran Mentorluğu Protokolü İmzalandı

İstanbul Üniversitesi (İÜ) ile Beşiktaş İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü arasında “Akran Mentorluğu Protokolü” 17 Mart 2022 tarihinde İstanbul Üniversitesi Rektörlük Makamında imzalandı. ​

İmza törenine İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, Beşiktaş Kaymakamı Önder Bakan, İÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Levent Şahin ve Prof. Dr. Haluk Alkan, İÜ Kurumsal İletişim Koordinatörü Prof. Dr. Abdullah Özkan, İÜ Kariyer Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi (KAGEM) Müdürü Prof. Dr. Aslı Beyhan Acar, İÜ Genel Sekreteri Metin Küçük, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı, Beşiktaş İlçe Milli Eğitim Müdürü Özcan Türkoğlu, Şube Müdürü Selim Salih Kendir ve İÜ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü Koordinatör Yardımcısı Dr. Elif Kahraman; Beşiktaş İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge Birimi’nden Zühre Korkmaz, Şevin Mengünoğul ve Can Genç de katıldı.

İstanbul Üniversitesi ve Beşiktaş İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü arasında imzalanan Akran Mentorluğu Protokolü ile iş birliği içindeki iki kurumun katkılarıyla mentorluk çalışmaları gerçekleştirilecek. Projede, lise öğrencileri ve İstanbul Üniversitesi öğrencileri arasında canlı bir ilişki kurulmasına ve deneyimlerin paylaşılmasına yönelik katkı sağlayacak çeşitli faaliyetler yapılması hedefleniyor.
Protokolün imzalanmasının ardından Prof. Dr. Fuat Sezgin Kongre Kültür Merkezi’nde Akran Mentorluğu programı tanıtıldı.

Bu Yıl Pilot Çalışma Olarak Başladığımız Süreci Geliştirerek İlerletme Niyetindeyiz

Açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıkan Beşiktaş İlçe Milli Eğitim Müdürü Özcan Türkoğlu, öğrencilerin hayat tasarımında; ailesi, yaşadığı çevre, gittiği okullar, yaptığı sosyal kişisel aktiviteler yer aldığı projeler, stajlar gibi birçok etkenin önemine dikkat çekti. Bu sebeple İÜ ile yürütülen Akran Mentorluğu çalışmasının, Beşiktaş'ta öğrenim gören yaklaşık 50 lise öğrencisi için oldukça anlam ifade ettiğini ve değerli olduğunu söyledi. Genç bireylerin meslek seçimlerinin, onların hayatlarına yön verdiğini ifade eden Türkoğlu, “Kişinin potansiyelini gerçekleştirmesine hizmet etmeyen seçimler, birçok problemi de beraberinde getirmektedir. Bunun yanı sıra, günümüzde gelişen teknoloji, globalleşen dünya, insani kavramlar meslek seçiminde öte kariyer tasarımı, hatta hayat tasarımını zorunlu kılmaktadır. Kişinin hayat tasarımına, ailesi, yaşadığı çevre, gittiği okullar, yaptığı sosyal kişisel aktiviteler yer aldığı projeler, stajlar gibi birçok etkenden bahsedebiliriz. Bu yıl pilot çalışma olarak proje okullarımızda öğrenim görmekte olan öğrencilerimizle başladığımız bu süreci geliştirerek ilerletme niyetindeyiz. Dileğimiz, tüm gençlerimizin kariyer biçimlerini destekleyecek, hayatlarına vizyon katacak bu tür iş birliklerini ve projelerinin yaygınlaşmasıdır” şeklinde konuştu.

İstanbul Üniversitesi’nin bütün olanaklarıyla yanında olduklarını belirten Türkoğlu, “Bize kapılarını açan, tüm olanaklarıyla yanımızda olan İÜ Rektörümüz, rektör yardımcılarımız, kariyer merkezimiz, akademisyenlerimiz ve sosyal sorumluluk bilinciyle bu projede akranlarına destek olmayı kabul eden tüm değerli üniversite öğrencilerimize teşekkürlerimi sunarım” diyerek konuşmasını tamamladı.

Mentorluğun Yaşatıldığı Başka Bir Proje Yok

Beşiktaş İlçe Milli Eğitim Müdürü Özcan Türkoğlu’ndan sonra İÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Levent Şahin kürsüyü devraldı. Konuşmasına, başta İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı ve Beşiktaş İlçe Milli Eğitim Müdürü Özcan Türkoğlu olmak üzere bütün katılımcılara teşekkür ederek başlayan Prof. Dr. Şahin, her iki kurumun da tamamen gençlerin potansiyellerinin ortaya çıkabilmesi için tüm fedakarlığı ortaya koymaya çalıştığını vurguladı. Dünyada son 20 yıldır konuşulan, hem özel sektörde hem kamu sektöründe hem eğitim düzeyinde oldukça önemli bir model olan mentorluk modeline ilişkin bir arada toplandıklarını belirten Prof. Dr. Şahin, “Türkiye çapında yapılan bütün projeleri incelediğimizde, gerçek anlamda mentorluğun yaşatıldığı başka bir projenin olmadığını gördük. Dolayısıyla burada bulunan ve orta öğretim düzeyinde, lisans düzeyinde eğitimlerine devam eden mentorlarımız ve mentilerimiz çok önemli bir süreç için bir arada bulunuyorlar. Hakikaten bunun neferleri olacaksınız, öncüleri olacaksınız ve inşallah bu projenin başarılarıyla birlikte örnek bir model teşkil ederek Türkiye'deki diğer eğitim sistemleri içerisinde de yol almaya devam edeceğiz” dedi. 

Mentorluğun, bir kişisel gelişim yöntemi ve metodu olduğunu söyleyen Prof. Dr. Şahin, aynı zamanda olabildiğince uygulamaya alınan bir metod ve bir aktarım sanatı olduğunu belirtti. Tüm bunların kişisel gelişim için gerekli olan argümanlar olduğunu aktaran Prof. Dr. Şahin, “İnsanlar günlük yaşantılarında da burada saymış olduğum argümanları aktarıyorlar. Bilgi, beceri, davranış, tutum, etkin tavsiyeler, pratikler, tecrübe… Bütün bunlar bizim kişisel gelişimimiz için gerekli olan argümanlar. Biz bu süreç içerisinde bunu bir sanatsal yani girişi gelişmesi sonucu belli olan, yöntemi amacı kapsamı, süresi belli olan, yaygın çıktıları önceden arzu edilen bir modül olarak bunu gerçekleştirmeye çalışacağız. Dolayısıyla ben bunun çok önemli bir proje olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu. Formel ve informel olmak üzere iki tür mentorluk yöntemi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Şahin, iki kurumun güçlü iş birliğiyle ve amacı kapsamı yöntemi modeli ve beklenen yaygın etkisi belirli olacak şekilde ilerlenen bu programın formel mentorluk programının içerisine dahil olduğunu belirtti. Başlangıç, gelişme, ayrılma ve yeniden mentorluk olmak üzere mentorluğun evrelerinden ve mentorlarla mentilerin arasındaki ilişkilerden bahseden Prof. Dr. Şahin, “Menti, aslında hedefini belki tam olarak bilmemekle birlikte bir eğilim içerisindedir. Siz onu eyleme doğru varma noktasında ona ayna tutma görevini üstlenirsiniz. Yetkinliklerini tespit edersiniz. Mentorluk ve mentilik sürecinde sanki tek taraflı bir gelişim varmış gibi algılanır ve bu alanın en büyük tuzağıdır. Burada mentor ve menti aslında birlikte gelişirler. Yani menti ne kadar gelişirse mentor da farklı perspektiflerden belki de ondan daha fazla gelişir. Dolayısıyla bu sürecin ciddiyeti, gerçek anlamda ortaya konması gereken değerleri bellidir. Sizden tecrübe olarak daha düşük olan bir arkadaşın geleceğine yön veriyorsunuz, bundan daha keyifli bir şey olabilir mi” şeklinde konuştu. Son olarak mentorluğun ve mentilerin sağladığı faydalardan bahseden Prof. Dr. Şahin, genç bireylere sağlık ve başarı dileyerek konuşmasını tamamladı.

İÜ, İş Birliğine Açık Ciddi Bir Strateji Yürütüyor

İÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Levent Şahin’den sonra kürsüye çıkan İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı, eğitim kurumları olarak, bu çalışmada İÜ’nün iş birliğinden, çalışmanın amacıyla da uyumlu olmak üzere mentorluğundan, desteğinden, akademik çalışmalarından yararlandıklarını söyledi. İÜ’nün sadece akademik kadrosu değil idari kadrosunun her boyutunda görev yapan mensuplarına kadar aynı ruhla çalıştığını aktaran Yazıcı, bu çalışmaya katılacak olan üniversitedeki genç bireylerin çok şanslı olduğunu dile getirdi. Mentorluk uygulamasının, dünya genelinde kabul gören çok önemli bir çalışma alanı olduğunu vurgulayan Yazıcı, “Gençlerimize yol gösteren, girişimlerini destekleyen ve uygulama içerisinde özellikle geliştikçe farklı boyutlara açıldıkça, farklı bir gelişme alanı oluşturuyor. Mentorluk ilişkisini kurarken ben belki bu çalışmanın bütünleyicisi olarak ifade etmek isterim ki risk altında olan ve dezavantajlı olan gençlerimizi de kapsamasının, bu çalışmaya çok farklı bir anlam katacağını düşünüyorum” dedi. 

Milli Eğitim Bakanlığı’nın çok yakın süre içerisinde ortaya koyduğu özel eğitim meslek okulundaki öğrenciler için de yeni bir kariyer alanı açtığını ve bunun yeni bir mentorluğa ihtiyaç duyduğunu ifade eden Yazıcı, “Bu nedenle daha bütünleyici bir uygulama bence süreç içerisinde gerçekleşecektir. Burada öğrencilerimizin birbirlerinden öğrendikleri akran rehberliği uygulamasından biz sistem içerisinde çok yararlanırız. Yani okul içerisindeki doğal liderlerin mevcut olan okuldaki formel liderler kadar öğrenciye çok olumlu bazen de yara izi oluşturacak şekilde olumsuzlukları olduğunu görürüz. O nedenle biz akran rehberliğinden yararlanırken hemen aslında bir üst başlığında üniversitede eğitim gören ve belli bir liseyi başarıyla bitirmiş, üniversitede öğrenimini sürdüren kıymetli öğrencilerimizden faydalanmamız da bu süreç içerisinde önem arz edecek diye düşünüyorum. Özellikle kendi içerisinde bir bütünlük oluşturmuş, duygularıyla düşünceleriyle değerleriyle kültürel birikimiyle İÜ gibi bir üniversitenin öğrencisi olmasıyla bence zaten kendisini çok iyi bir şekilde ispatlamış ve lise öğrencileriyle çok iyi bir bağ kurabileceğine yürekten inanıyorum” şeklinde konuştu. 

Bu sürecin yapılandırılmış bir sistem olduğunu söyleyen Yazıcı, bu sistemin kendi içinde kontrol mekanizmaları ve bunun üzerinde iyi bir rehberlik uygulamasının sürdürülmesiyle de çok istemez sonuçta iyi gelişmeler sağlayacağını aktardı. Beşiktaş İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün ve okullardaki rehberlik servislerinin çalışmaları, bir bütünlük içerisinde etkin olarak yürütüleceğini dile getiren Yazıcı, “Biz de İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak bu çalışmanın içerisinde Özel Eğitim Rehberlik Bölümümüzle, çalışma içerisinde yer almak istedik. Bu süreci farklı ilçelerimizde de bu uygulamayla birlikte hemen hızla yaygınlaştırma noktasında da birlikte çalışacağız. Ben bu güzel çalışma için İstanbul Üniversitemize çok teşekkür ediyorum. İlk tanıştığımız günden beri birlikte çok iyi bir enerji yakaladığımızı düşündüğümüz İÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Levent Şahin’e çok teşekkür ediyorum. Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, sadece bizden gelen talepler değil kendisi bize farklı kanallar açıp kendi vizyonuyla bizlere farklı çalışma alanları da gösterdi. Onun, samimiyeti kişiliği ve birikimi İstanbul Üniversitemize bulunduğu noktadan bence birkaç adım daha öteye götüren her geçen gün de daha iyiye evrilmesini temin eden yönetim stratejisini getirdi. Bu nedenle Sayın Rektör Prof. Dr. Mahmut Ak’a çok teşekkür ediyorum” dedi ve bu çalışmayı yürüten bütün ekibe teşekkürlerini sunarak konuşmasını tamamladı.

“Akran Mentorluğu” Birçok Faaliyete Kapı Aralayacak Olan Öncü Bir Program

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı’dan sonra kürsüye İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak çıktı. Prof. Dr. Ak, konuşmasına; bu programın kendi hedefleri dışında birçok faaliyete de kapı aralayacak olan öncü bir program olduğunu vurgulayarak başladı. Üniversitelerin, kapıları kapalı, kendi içinde skolastik fikirlerin üretildiği dogmatik yapılar değil, toplumun içinden çıkmış ve topluma borcu olan kurumlar olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ak, genç nesliyle övünen bir ülkenin kurumları olduğunu ifade etti. Bu durumun, başlı başına istatistiki bir gurur olmasının yanında, büyük sorumluluklar yükleyen ağır bir yük olduğunu aktaran Prof. Dr. Ak, “Biz bu yükün içerisinde kendi içimizdeki kişisel heyecanımızı ve iç dünyamızı tatmin edecek şekilde güzel bir programla karşı karşıyayız. Hele İstanbul'a ve Türkiye'ye yön verecek olan liselerin bulunduğu bir ilde yaşıyoruz ve bu 39 ilçe içerisinde Fatih ilçemizle yarışacak değerli bir ilçemiz de Beşiktaş. Sizlerin öğrencisi olduğunuz kurumlar, gerçekten ülkemizin geleceğini biçimlendiren geleceğine yön verecek olan değerlerin eğitim aldığı ve gençlerin emanet edildiği kurumlardır. Bu yönüyle biz burada farklı bölümlerde seçilmiş öncü öğrencilerle bizim üniversitemizdeki öğrencilerin buluştuğu, öğrencilerin kendi lise hayatlarını hatırlayabileceği, bu hatırlama içerisinde de heyecanlarını paylaşabilecekleri gençlerle buluşmalarını içeren bir program için buradayız. İÜ, tüm birimleriyle tüm imkanlarıyla gençlerimizin hizmetinde. Gençlerimize yeni değerler kazandıracak yeni iş imkanları sağlayacak, gençlerin üzerimizde emanet olduğunu heyecanı içerisindeyiz” dedi. 

İstanbul Üniversitesi’nin, uluslararası anlamda da bayraktarlık yapan bir üniversite olduğunu ve bu yönüyle şu anda lisans programlarının 16'sının Türkçe yanında İngilizce programı da bulunduğunu vurguladı. Şu an itibarıyla 30 lisans programının akredite durumda olduğunu belirten Prof. Dr. Ak, 14 lisans programının ise uluslararası akredite olmuş durumda olduğunu ifade etti. 100’ün üzerinde akredite programıyla ve akreditasyonu tamamlanmış olan hizmet alanlarıyla, İstanbul Üniversitesi’nin, öğrencilerin heyecanlarına dahil olabilecek olan bir iş sahasını temsil ettiğini söyleyen Prof. Dr. Ak, “Bu itibarla, orta öğretimde bugün iş birliği yaptığımız Beşiktaş ilçesinin kurumları şüphesiz ki ülkemizin geleceğe ait yüksek ümitlerinin belirlediği kurumlardır. Ancak bu kurumlardaki gençlerin kendi iş dünyasındaki özgün fikirlerini bulabilecekleri sizlere sunabilmenin heyecanını ve gururunu yaşıyoruz. Diğer taraftan şunu söyleyebilirim, İÜ en fazla uluslararası yayın üreten üniversitedir. En fazla atfa sahip üniversitedir. Şu anda akademik dergilerimizin 17 tanesi Web Of Science'da, 13'ü Scopus'ta taranmaktadır. Dergilerimizin yanında oluşturduğumuz uluslararası yayınlar da Türkiye'de ilk olmak üzere uluslararası atfa da dahildir” şeklinde konuştu. Prof. Dr. Ak, katılımcılara teşekkürlerini sundu ve konuşmasını tamamladı.

İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak’ın ardından program, İÜ’nün tanıtım videosunun gösterimiyle devam etti. Tanıtım videosunun ardından sunumunu yapmak üzere İstanbul Üniversitesi Kariyer Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi (KAGEM) Müdürü Prof. Dr. Aslı Beyhan Acar kürsüye çıktı.

Akran Mentorluğu programının detaylarından bahseden Prof. Dr. Acar, temel mentorluk eğitimi olarak İÜ Sürekli Eğitim Merkezi ve KAGEM iş birliğinde mentor adı olarak atanan öğrencileri eğitmek ve bu kapsamda süreci daha bilinçli bir şekilde yürütmelerini sağlamak amacıyla bir eğitim programı düzenlediklerini ifade etti. Prof. Dr. Acar, liselerden gelen öğrencilerin seçim sürecini, İÜ’de atanan mentorların seçim kriterlerini, menti ve mentorların alan bakımından dağılımlarını, bireysel görüşmelerinin detaylarını, mentilere yönelik KAGEM tarafından sunulacak olan bazı hizmetleri ve bunun sonunda gerçekleştirilen bireysel kariyer görüşmelerinden söz etti. Beşiktaş ilçesine bağlı 11 lisenin 9, 10 ve 11. sınıflarından toplam 48 öğrencinin mentileri oluşturduğunu, İÜ’nün, mentilerin seçmek istedikleri bölümlerinde okuyan 2 ve 3; Tıp Fakültesi için 2, 3 ve 4. sınıflarından toplam 49 öğrencinin ise mentorları oluşturduğunu söyleyen Prof. Dr. Acar, mentilerin talepleri doğrultusunda bu programı yapılandırdıklarını söyledi. Program sonunda mentorlara İÜ Sürekli Eğitim Merkezi ve KAGEM iş birliğiyle Temel Mentorluk Eğitimi verileceğini aktaran Prof. Dr. Acar, bu eğitimin sonunda mentorluğu gönüllü olarak kabul etmiş olan öğrencilere Temel Mentorluk Eğitimi Sertifikası verileceğini söyledi. Prof. Dr. Acar, konuşmasının sonunda bu projenin öğrenciler açısından da yararlı olmasını temenni etti.

Program, KAGEM Müdürü Prof. Dr. Aslı Beyhan Acar’ın sunumunun ardından mentorların ve mentilerin tanışmalarıyla sona erdi.

Haber: Meriç Cintosun, Pelin Şahin
Fotoğraf: Başar Uzun, Zümrüt Gümüş


Öne Çıkan Haberler

anadoluajansı ziyaret

Anadolu Ajansı İstanbul Haberleri Editöründen Üniversitemize Ziyaret

islamtetkikleri

İslam Tetkikleri Enstitüsü Yeniden Kuruldu

Yapay Zekâ ve Dijital Ekonomi Konferansı Gerçekleştirildi

dilmerkezi eğitim Türkçe

Online/Canlı Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Sertifika Programı Başvuruları Başladı

"Ulusal Staj Programı" Başvuruları Başladı

Azerbaycan Hocalı

“Hocalı Soykırımı İnsanlığın En Büyük Kara Lekelerinden Biridir”