“Avrupa Fiziki Topluluğu Nükleer Fizik Bölümü 75. Toplantısı” Gerçekleştirildi
Avrupa Fiziki Topluluğu Nükleer Fizik Bölümü 75. Toplantısı, 28 Mayıs 2018 tarihinde İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası Kılıçlık Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.
Toplantının açılış konuşmaları İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, İÜ Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yeşim Öktem ve İÜ Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. R. Burcu Çakırlı tarafından yapıldı.
İÜ Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yeşim Öktem konuşmasında, “İstanbul Üniversitesi olarak ikinci defa Avrupa Fiziki Topluluğu (European Physical Society - EPS) komite üyelerini ağırlamaktan çok mutluyuz. Rektörümüz Prof. Dr. Mahmut Ak’a bu fırsatı verdiği için teşekkür etmek istiyorum. Bu güzel binada güzel bir toplantı olacak. Umarım verimli bir toplantı olur. Hepiniz hoş geldiniz, teşekkürler” dedi.
“Araştırma ve İnovatif Çalışmalarda Kararlı ve Öncüyüz”
İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak konuşmasında, bu toplantının İstanbul Üniversitesi’nde yapılıyor olmasından gurur duyduklarını belirterek şunları ifade etti: “Hiç şüphesiz ki sizler üniversitemizi yakından tanıyorsunuz ama izninizle toplantıyla da irtibatta olduğunu düşündüğüm birkaç bilgiyi sunmak istiyorum. Her şeyden önce üniversitemiz Polonya sürecine dâhil ve Avrupa Üniversiteler Birliği üyesidir. Polonya süreci dolayısıyla hem müfredat bakımından hem kredi transferi bakımından Polonya’ya tabi üniversitelerle eşgüdüm halindeyiz.”
İstanbul Üniversitesi’nin uluslararasılaşmaya büyük önem verdiğini vurgulayan İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, “Şuan üniversitemizde 153 ülkeden 8 bin uluslararası öğrenci eğitim görüyor. Avrupa’daki en eski, köklü üniversitelerin üyesi olduğu Coimbra grup var. Uluslararası Bilim Başkanımız şuan bu toplantı için İspanya’da. Tabi ki tarihi köklere dayanan akademik gücümüz, sizlerle ve Avrupa Birliği Uluslararası üniversiteler iş birliğiyle oluşturduğumuz bir kapasite var. Araştırma ve inovatif çalışmalarda kararlı ve öncüyüz. Mesela 2017 yılında 271 patentimiz var, bu da Türkiye’deki tüm üniversitelerin oluşturduğu patentin yaklaşık üçte biri demektir. Gerek üniversitemiz birimlerince gerekse dış kaynaklarla projeleri desteklemekteyiz. Dış kaynaklı olarak da hocalarımız hem ulusal hem de uluslararası araştırmalara fon sağlayan birimlerden çok önemli projeler almakta. Şuan Türkiye’deki üniversiteler içerisinde hem yayın sayısı olarak hem de uluslararası ortaklıklarla yapılan yayın sayısı olarak birinciyiz. Bu yolculukta sizlerle birlikte akademik işler yapmanın bizim için bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Katkılarınız için teşekkür ediyorum, hoş geldiniz diyorum” şeklinde konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından Türkiye’deki Nükleer Fizik Araştırması üzerine workshop yapıldı. Workshopda Türk Fiziki Topluluğu-Mevcut Hal ve Bakış Açıları, P-Süreci Üzerine Deneysel Çalışmalar, İÜ Nükleer Fizik Araştırma Laboratuvarında Çevresel Radyoaktivitelik Çalışmaları, Exotic Nuclei’den Hypernuclei’e Mean Alan Tanımı, Türkiye’deki Nükleer Fizik Çalışmaları, Türkiye’de Accelerator R&D: Ulusal Projeler ve Uluslararası Ortaklıklar konularına değinildi.
Haber: Kübra TOKSUN
İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü
Öne Çıkan Haberler
Prof. Dr. Kemal Kutgün Eyüpgiller Mimarlık Fakültesi’ne Dekan Olarak Atandı
“İstanbul’un Fethi Kutlamaları İlk Tekke ve İlk Şehitler” Paneli Gerçekleştirildi
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa “Araştırma Üniversitesi” Oldu
İstanbul Üniversitesi - Cerrahpaşa İnternet Sitesi Yayında
İÜ İstanbul Tıp Fakültesi’nden Sanat Psikoterapisi Sergisi
“GİV Girişimcilik Ödülleri’nden İstanbul Üniversitesi’ne 3 Büyük Ödül”