İstanbul Üniversitesi Farabi Avrasya Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (FAMER), ülkemizin ve Avrasya bölgesinin ihtiyaç duyduğu bilim insanlarını yetiştirmeye katkıda bulunarak, Avrasya bölgesi ülkeleri arasındaki iş birliğini ve dayanışmayı geliştirmeye devam ediyor.
Avrasya bölgesinin öncü üniversiteleriyle ortak proje ve bilimsel faaliyetler yürütmek ve oluşturulan bilgi birikiminin ulusal ve uluslararası alanda çeşitli etkinliklerle paylaşılmasını sağlamak amacıyla 2016 yılında kurulan FAMER, ülkemizi ve bölgemizi dil, tarih, sosyal ve kültürel açıdan incelemeyi sürdürüyor. Ülkemizin bölge ülkeleri ile ilişkilerini geliştiren FAMER, bilim insanlarının yetişmesine katkıda bulunuyor. Farabi Avrasya Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdullah Kızılcık, FAMER’in hedefleri ve merkez bünyesinde gerçekleştirilen faaliyetler hakkında bilgi verdi.
Başta Kazakistan olmak üzere Türkiye ile diğer ülkeler arasındaki ikili ilişkileri geliştirmeyi amaçladıklarını belirten Prof. Dr. Kızılcık, Avrasya bölgesinde yer alan ülkelerde mevcut ve ortaya çıkabilecek siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmeler konusunda çalışmalar yaptıklarını söyledi. Bilimsel araştırma, uygulama, eğitim-öğretim ve dokümantasyon çalışmaları ve politika yönelimli analizler gerçekleştirdiklerini kaydeden Prof. Dr. Kızılcık, Avrasya ülkelerinde yer alan toplumların yakınlaşmasına katkı sağlamak istediklerini vurguladı.
Farabi Kazak Milli Üniversitesi ile İş Birlikleri
7 Aralık 2016 tarihinde resmi açılışı gerçekleşen FAMER’in 30 Ekim 2019 tarihine kadar Farabi Kazak Milli Üniversitesi ile karşılıklı iş birliği çerçevesinde ortak seminer, konferans ve sempozyumlar düzenlenmesinin yanı sıra okumalar, paneller ve dil kursları düzenlediğini ve bu maksatla yüzlerce ilim insanının karşılıklı iş birliği çerçevesinde ilmi etkinlikler gerçekleştirdiğini aktaran Prof. Dr. Kızılcık şu ifadeleri kullandı: “Merkezimizin daveti ile Farabi Kazak Milli Üniversitesi’nden yüzlerce yüksek lisans ve doktora öğrencisi merkezimin rehberlik ve koordinatörlüğünde staj ve araştırma programlarına katıldı. Buna karşılık merkezimiz, İÜ Edebiyat Fakültesi’nden onlarca lisans öğrencisini karşılıklı iş birliği çerçevesinde Farabi Kazak Milli Üniversitesi’nin yazın düzenlediği Kazakça ve Rusça yaz kursu için Almatı’ya gönderdi. 27-28 Temmuz 2017’de İslam Medeniyeti Bağlamında Türk Dünyası Konulu Uluslararası Avrasya Çalışmaları Sempozyumu’nu, 4-6 Temmuz 2018 tarihinde ise Avrasya’da Türkiyat ve Şarkiyat Çalışmaları konulu 2. Uluslararası Avrasya Çalışmaları Sempozyumu’nu gerçekleştirdik.”
Uluslararası Avrasya Çalışmaları Sempozyumu’nun ilkine çoğunluğu Kazakistan olmak üzere İngiltere ve Türkiye’den 16 öğretim üyesinin katıldığını dile getiren Prof. Dr. Kızılcık, ikinci sempozyuma ise Türkiye ve Kazakistan başta olmak üzere Hindistan, Cezayir, Ukrayna, Kırgızistan, Özbekistan, Gürcistan, Macaristan, Moldova ve Avusturya’nın oluşturduğu 11 farklı ülkeden 62 öğretim üyesinin katıldığını söyledi.
Gerçekleştirdikleri faaliyetlerle vizyon ve misyon sahibi akademisyenler ve araştırmacılar yetiştirmeyi hedeflediklerinin altını çizen Prof. Dr. Kızılcık, “Üniversitemizin öncü rolünü sürdürmesine katkı sağlamak ve ülkeler arası ilmi çalışmaları arttırarak ülkemizin eğitim turizminde öncü ülke konumuna yükselmesini sağlamak istiyoruz” dedi.
FAMER Bünyesindeki Kurslar
2016-2019 Eğitim-Öğretim Döneminde Dil Kursları açtıklarına ve yüzlerce öğrencinin uzmanlık dersi alıp Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı Geçici Eğitim Merkezlerinde; Turizm İl Müdürlüklerinde staj imkânı bulduklarına değinen Prof. Dr. Kızılcık, öğrencilerin sınıf ortamından uygulama sahasına atıldığını ve yaparak, uygulayarak öğrenebildiklerini belirtti. Merkez bünyesinde açılan kurslar hakkında bilgi veren Prof. Dr. Kızılcık, bu kursları şöyle sıraladı: “Pratik Arapça Kursu, Arapça Konuşma Atölyesi, Arapça, Farsça, Rusça ve Kazakça Dört Dilde Medya Kursu, Arapça, Farsça, Rusça, Kazakça ve Osmanlıca Tercüme Atölyesi, Arapça Hikâye Yazma Sanatı Kursu, Yazma Eser Tahkiki Kursu, Akademik Yazım Kuralları Kursu.”
“Farabi’nin Eserlerini Bir Araya Topluyoruz”
İfadelerine Farabi hakkında değerlendirmelerde bulunarak devam eden Prof. Dr. Kızılcık, “K. el-Musika adlı eserinin Tıpkı Basımını yapan merkezimiz Türk Kültürünü İhya projesi kapsamında Farabi’nin hayatını, eserlerini bir araya toplamayı hedeflemektedir. Bu maksatla Farabi’nin yazma eserlerini tahkik çalışmasına başladık. Ayrıca ilkini Farabi’yi anlama konferansı şeklinde gerçekleştirdiğimiz etkinliğin ikincisi olan, 25 Ekim 2018 tarihinde düzenlenen “Ahlak ve Siyaset” konulu 2. Uluslararası Farabi Sempozyumu Türkiye, Kazakistan ve Irak’tan gelen bilim insanlarının katılımıyla gerçekleşmiştir” şeklinde konuştu.
“Farabi Merkez Kütüphanesi Araştırmacılara Açık”
FAMER bünyesinde yer alan 1145 eserin envanterinin çıkarıldığını ve yeni kitaplarla sürekli büyüyen Farabi Merkezi Kütüphanesi’nin araştırmacılara açık hale geldiğini ifade eden Prof. Dr. Kızılcık, FAMER’in, Türkiye ve özellikle Türki Cumhuriyetler ile Osmanlı Kültür coğrafyasındaki ülkeler ve üniversitelerle ilişkilerin güçlendirilmesine katkı sağlamak için Türk ve İslam dünyasının ortak mirasına yönelik projeler hazırladığını söyleyerek şunları kaydetti: “Merkezimiz, Orta Asya, Orta Doğu Medya Merkezi kurulmasına rehberlik ve koordinasyon sağlamak, Osmanlı Dönemi Coğrafyası üzerinde yer alan ülkelerin arşiv dosyalarını oluşturmak, Farabi külliyatını tamamlamak veya en azından yazma eserlerini tıpkı neşir halinde yayınlamak gibi projelerin hazırlık aşaması devam etmektedir. Ayrıca bünyemizde yılda üç uluslararası sempozyum düzenlenmektedir. Bu amaçlara uygun olarak da şu ana kadar gerçekleştirilen etkinliklerle bu faaliyetlerin sürdürülebilir olduğu ispatlanmıştır.”
FAMER’in üç yıllık faaliyetinin özetlendiği bültene ulaşmak için
TIKLAYINIZ.
Haber: Tuğçe AYÇİN
İÜ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü