Arapça Yazma Eserlerin Yeniden Kataloglanması Projesi Tanıtımı Gerçekleştirildi

Arapça Yazma Eserlerin Yeniden Kataloglanması Projesi’nin tanıtımı İstanbul Üniversitesi (İÜ) Nadir Eserler Kütüphanesi’nde 14 Haziran 2023 tarihinde gerçekleşti. Programa, İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, İÜ Genel Sekreteri Metin Küçük, İÜ İslam Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Furat, Proje Yürütme Müdürü Prof. Dr. Murtaza Bedir, projede görevli olan öğretim görevlileri ve misafirlerin katılımı ile gerçekleşti.


İlk olarak açılış konuşmasını Prof. Dr. Ahmet Hamdi Furat yaptı. Konuşmasına projede görev alan hocaları tanıtarak başladı. Prof. Dr. Furat, “Yazma eserlerle daha önce ilgilenmiş kişiler ile bir ekip kurmaya çalıştık. İÜ İlahiyat Fakültesi’nin bu konuda ciddi bir potansiyeli vardı. Bu da bizim için önemli bir motivasyon kaynaklarından biriydi. Ekipte bulunan herkesin yazma eserler konusunda bilgisi eşit değildi. Teknolojiyi kullanarak grup oluşturduk. Her şeyi bu gruptan yapmaya çalıştık. Bu bazı arkadaşları zorladı ama ben iyi neticeler verdiğini düşünüyorum” dedi. Ardından proje hakkında kısaca bilgi verdi. Süreçte bütün el yazmalarına ulaşıldığını ve bütün sayfalarına bakıldığını ve ayrıca her şeyin tarandığını söyledi. Prof. Dr. Furat bu çalışmaların yeni projelere vesile olmasını dileyerek konuşmasını sonlandırdı.

İstanbul Üniversitesi’nin Çok Geniş Koleksiyonları Var

Ardından bir diğer açılış konuşmasını Prof. Dr. Murtaza Bedir yaptı. Konuşmasına İstanbul Üniversitesi’nin Türkiye’nin ilk üniversitesi olmasından kaynaklı çok derin arşiv, belge, kitap koleksiyonlarına sahip olduğunu belirterek başladı. Prof. Dr. Bedir, “Nadir eserler İÜ’nün en önemli koleksiyonudur. Fakat sadece bundan ibaret değil. Çok geniş bir derinlik var burada. Kütüphanenin matbu koleksiyonu inanılmazdır. Derleme bir kütüphane olması hem de Türkiye’nin ilk üniversitesi olmasına bağlı olarak da nadir eserlerin toplandığı matbu koleksiyonlar bulunmaktadır” dedi.

Proje hakkında da konuşan Prof. Dr. Bedir, “13 bin eserin künye girişi oldu. Ve bunların bir tanesinde 20-25 tane eserin olduğu mecmualar ile çok hassasiyetle, ince işçilikle ilgilenildi. İnanılmaz bir çabanın sonucunda proje tamamlandı. Ve tabi tüm bunlarla ilgilene Ahmet Hamdi Furat hocamızın çok büyük emeği olduğu” dedi. Konuşmasını katılımcılara teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.

İstanbul Üniversitesi, Türkiye’deki Yüksek Öğretim Kültürünün Başladığı Yer

Son olarak Prof. Dr. Mahmut Ak açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Prof. Dr. Ak, “İstanbul Üniversitesi Türkiye’deki yüksek öğretim kültürünün başladığı ilim irfan yuvasıdır. Türkiye’de yüksek öğretim adına ne biliyorsak bunların hepsinin temeli bu kurumda atıldı. Sonrasında bunların nitelikli hale getirilmesi de yine bu kurumun personeli tarafından sağlandı. Böyle bir projenin burada gerçekleştirilmesi tesadüf değil” dedi.

Türkiye’de altı adet milli kütüphane bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Ak, “Bu altı kütüphaneden birisi de İstanbul Üniversitesi Kütüphanesidir. Bu vesile ile şu anda kayıtlı 2 milyon 150 bin eser, gazete koleksiyonları bulunmaktadır. Yine burada haritalar, levhalar ve daha başka türlü kültür mirasları da bulunmaktadır. Tabi tüm bunlarının hepsinin böyle bir binada olması da önemlidir” dedi. Emek veren herkese teşekkür ederek projenin devamlılığını diledi.

Haber: Kübra Soylu
Fotoğraf: Mete Aldıraklı
İÜ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü


Öne Çıkan Haberler

Romanya Kültür Merkezi’nden Ziyaret

stratejigeliştirme çalıştay

İstanbul Üniversitesi’nde Strateji Geliştirme Çalıştayı Yapıldı

kitleiletişim koleksiyon müze

Kitle İletişim Araçlarının Tarihsel Serüveni İÜ Rektörlüğü’nde Sergilenecek

onkoloji gentedavisi

İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü’nde Bir İlk: Gen Tedavisi

İSTKA dijitalkütüpİST proje

İSTKA DijitalKütüpİST Projesi Kapanış Toplantısı Gerçekleştirildi

sağlıkbilimleri etkinlik

İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü 41. Yıl Etkinliği Düzenlendi