“Altın Hun Hazineleri ve Kutlu Manalar” Kitabı Tanıtıldı
İÜ Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gözde Sazak ve Dr. İrina Zasetskaya tarafından kaleme alınan “St Petersburg Devlet Müzesi Ermitaj’ın Altın Hun Hazineleri ve Kutlu Manalar” kitabı, 17 Ekim Salı günü İÜ Rektörlük Binası Mavi Salon’da tanıtıldı.
Etkinlik Yrd. Doç. Dr. Gözde Sazak’ın sunumuyla başladı. Yrd. Doç. Dr. Sazak sunumunda ne kadar heyecanlı olduğunu dile getirerek uluslararası iş bilirliği projesi (BAP SUA-2017-20186) kapsamında kamu desteği ile basılan ikinci kitabının tanıtımı için toplandıklarını ifade etti ve kitap hakkında bilgi verdi.
“Böyle Çalışmalar Teşvik Edilmeli”
Ardından konuşma yapmak üzere kürsüye İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak geldi. İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak toplantıda yaptığı konuşmada bu gibi çalışmaların teşvik edilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Böyle güzel bir toplantıya vesile olduğu için başlangıçta Gözde Sazak hocamıza gönülden teşekkür ediyorum. Türkiye ve Rusya arasındaki iş birliğini güçlendirecek birçok eser takdim ediliyor. Bunların bir kısmı kütüphane malzemesi ve giysi olarak kullanılabilecek kumaşlar iki millet arasındaki bağı daha da güçlendiriyor. Bu alan için genç öğrencilerimiz ve arkadaşlarımız teşvik edilmeli. Bu çalışmaları yönlendirecek şekilde Üniversitemizde farklı birimler var. Bu çalışmalar ışığında değerli diğer çalışmaları da heyecanla bekliyoruz” şeklinde konuştu.
“Kitabımın Tercümesi Benim İçin Beklenmez Bir Şeydi”
Dr. İrina Zasetskaya ise İstanbul’a ve İstanbul Üniversitesi’ne ilk kez geldiğini belirterek şunları dile getirdi: “Kitabımın tercümesi benim için çok beklenmez bir şeydi. Bu kitabın yayınlamasında büyük iş Gözde Sazak’ın üzerine düştü. Onun bu emeği, bu çalışkanlığı olmasaydı bu kitap ortaya çıkmazdı. İstanbul’a ilk gelişim olduğu için ayrıca heyecanlıyım. İstanbul’u kitaplardan okumak başka kendi gözlerinle görmek tamamen başka bir şey. Türkiye’ye geldiğim için çok mutluyum. Bu imkânı bana yaratanlara çok teşekkür ediyorum. Gelecekte de İstanbul Üniversitesi ile olan iş birliklerimizin artacağına inancım tam.”
“Bu Kitapta Çok Eski Devirlerden Beri Devam Eden Bir Kültür ve Gelenek Var”
İrina Zasetskaya’nın ardından konuşma yapmak için sanat tarihinin önde gelen isimlerinden Prof. Dr. Nurhan Atasoy kürsüye geldi. Prof. Dr. Atasoy konuşmasında şunları söyledi: “Ben sadece bu kitabın ve bu çalışmanın bir hayranı olarak burada konuşabilirim. Zannedersiniz ki Osmanlı sanatı ile uğraşan bir araştırmacı bu kitaptan faydalanamaz. Hayır, ben bundan faydalanacağım ve yakında çıkacak bir kitabımda bir resmin kopyasını kullanmak için müsaade isteyeceğim. Bu kitapta çok eski devirlerden beri devam eden bir kültür ve gelenek var.”
“İstanbul Üniversitesi Her Zamanki Gibi Çok Güzel”
İstanbul’da olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek konuşmasına başlayan Prof. Dr. Akif Farzaliev, “İstanbul üniversitesi her zamanki gibi çok güzel. Biz bu projeye bundan 3 sene önce başladık. Gözde Sazak projeyi getirdi ve bu projeyi yapmak için biz de birçok gayrette bulunduk. Burada olmaktan, sanat eserlerinin olmasından ve ışık yüzü görmesinden çok mutluyuz” ifadelerini kullandı.
Toplantı, İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak’ın, Dr. İrina Zasetskaya’ya ödül takdim etmesiyle son buldu.
Altın Hun Hazineleri ve Kutlu Mânâlar Kitabı Hakkında
St. Petersburg Devlet Müzesi Ermitaj’ın Altın Hun Hazineleri ve Kutlu Mânâlar adlı bu kitap, 2014 yılının Ekim ayında başlatılan titiz bir çalışmanın ürünüdür.
Rusya’nın en önemli ve dünyanın üçüncü büyük müzesi olan Ermitaj, İslam Öncesi Türk Tarihi'ne ait eserler açısından da fevkalade zengin bir arşive sahiptir. St. Petersburg Devlet Müzesi Ermitaj’ın Altın Hun Hazineleri ve Kutlu Mânâlar kitabı, Dr.Zasetskaya’nın artık baskısı bulunmayan Hun Altın Eserler Kataloğunun tarafımızdan yeni çekilen renkli fotoğraflarının bulunduğu yeni ve tek genişletilmiş edisyonu olması sebebiyle ve katalogdaki eserlerin Türk kültürünün yanı sıra İdrak Psikoloji ve Antropolojisi bakış açısıyla da incelenmiş olması bakımından önem taşımaktadır.
2014 Ekim ayında başlayan bu proje, 2015 Nisan ayında Ermitaj’ın tarihinde ilk defa bir Türk akademisyene Hazine Odasını açması ile devam etti. Ermitaj kendi bünyesindeki eserlerin Türkiye’de yayınlanmasına yine ilk defa bu projenin temelini oluşturan resmi bir antlaşma ile akde bağlamıştır. Yrd. Doç. Dr. Gözde Sazak’ın yürütücülüğünü yaptığı bu çalışma, İstanbul Üniversitesi ve Ermitaj Devlet Müzesi Uluslararası İşbirliği Projesi (20186) kapsamında 2017 Nisan ayında kitap olarak yayınlanmak üzere İstanbul Başakşehir Belediyesi tarafından desteklenmeye layık görülmüştür.
Haber: Şerife DÖNER, Songül Serap BAKIRCI
Öne Çıkan Haberler
“Medyanın Gücü ve Algı Yönetiminde Dilin Önemi” Konuşuldu
TRT Geleceğin İletişimcileri Yarışması’ndan İstanbul Üniversitesi’ne Ödül
“Doğumunun 100. Yılında Baymirza Hayit ve Günümüzde Türkistan Tarihi Araştırmaları” Sempozyumu Yapıldı
İÜ Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü FEDEK Akreditasyon Töreni Gerçekleştirildi
İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak “Aile, Toplum ve Devlet Sempozyumu”na Katıldı
İstanbul Üniversitesi 2017-2018 Akademik Eğitim Yılı Açılış Töreni’nde Öğretim Üyeleri’ne Teşekkür Belgeleri Verildi