"Ahmet Yesevi'nin Anadoluya Fırlattığı Köz, Türk Dünyasını Şekillendirdi"

Prof. Dr. Fuat Sezgin anısına düzenlenen “Türk Uygarlığı: Köklü Geçmişten Günümüze” başlıklı VIII. Uluslararası Türkoloji Kongresi 8 Ekim tarihinde İÜ Rektörlüğü Doktora Salonu’nda gerçekleştirildi.

Kazakistan Cumhuriyeti Milli Marşı ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan kongrede Ahmet Yesevi Üniversitesi Rektör Vekili (Eş Rektör) Prof. Dr. Cengiz Tomar, İstanbul Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. İlyas Topsakal, Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin, Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Musa Yıldız ve YÖK üyesi İÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hayati Develi açılış konuşmalarını gerçekleştirdi. 

"Dünyanın Hiçbir Yerinde Bulamayacağınız Kadar Türk Topluluklarından Öğrencilerimiz Var"


Kongrenin Türkoloji sahasına önemli hizmetleri olduğunu söyleyen Prof. Dr. Cengiz Tomar, “Ahmet Yesevi Üniversitesi (AYÜ) olarak Marmara Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi ile birlikte hazırladığımız bu programda, dünyanın her yerinden gelen Türkologlar, Türkolojinin sorunlarını, yeni yaklaşımları, yeni söylemleri ve yeni problemleri burada ortaya koyacaklar” dedi. Bundan önceki toplantıları Türkistan'da düzenlediklerini belirten Prof. Dr. Tomar, “Ahmet Yesevi Üniversitesi Türkistan yerleşkemizde ve diğer bazı kentlerde 10 binin üzerinde öğrencisiyle özellikle sosyal bilimler alanında ve Türkoloji alanında önemli gelişmeler göstermekte” diyerek AYÜ’nün İstanbul Üniversitesi gibi bir merkez olması için çalıştıklarını ifade etti. AYÜ’nün yüzde 15’ini farklı Türk toplumlarından gelen öğrencilerin oluşturduğuna değinen Prof. Dr. Tomar, “Bunu birkaç yıl içerisinde yüzde 25 seviyesine çıkartmayı planlıyoruz” dedi. Prof. Dr. Tomar, sözlerini şöyle sürdürdü “Bu durum bizim için doğal bir laboratuvar alanı sağlıyor. Türkoloji çalışmaları açısından dünyanın hiçbir yerinde bulamayacağınız kadar, bütün Türk topluluklarından öğrencilerimiz var. Bu vesileyle biz de Türkiye’de bulunan dostlarımızı AYÜ'ye gelmeye ve bu doğal laboratuvarda Türkoloji ile ilgili çalışmalar yapmaya teşvik etmek istiyoruz.”

"Ben Türk Dünyasının Alaylı KesiminiTemsil Ediyorum"


Prof. Dr. Cengiz Tomar’ın ardından İstanbul Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. İlyas Topsakal, konuşmasını yapmak üzere söz aldı. “Ben Türk dünyasının alaylı ve çoçukluğumdan itibaren ayrı ayrı şehirlerinde geçmiş bir hayatı temsil ediyorum. O yüzden Türkoloj, Tük Bilimi, Türk Tarihi, Türk dünyası denilince bizim bilimimizden daha çok gönüllerimizin konuştuğu bir coğrafyayı anlatmaya çalışıyoruz” diyen Prof. Dr. Topsakal, bu kongrenin duygusal olarak da çok önemli bir günü ifade ettiğini söyledi. Prof. Dr. Topsakal, İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak’ın kongre adına şu mesajını iletti: “İÜ’de son zamanda çift diploma programımız var. Abdullah Bey'e çok teşekkürür ediyorum. Farabi ile Kazakistan’da çok derin ilişkilerimiz var. Çok şükür çift diplomalı bir bölümümüz de oldu. Bunu sizinle paylaşmak istiyorum. Bu sene biliyorsunuz Fuat Sezgin yılıydı. Sempozyumun onun adına yapılması bizim üniversitemiz için ve Türk Bilimi için oldukça önemli.”


Prof. Dr. İlyas Topsakal’ın konuşmasının ardından Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin konuşmasını gerçekleştirdi. Keskin, kongrenin en verimli şekilde geçmesini temenni ederek, “Bununla birlikte bir yıl önce yitirdiğimiz, İslam dünyasına ve bilime çok büyük katkıları olan, bu coğrafyanın yetiştirdiği Prof. Dr. Fuat Sezgin'i de bu vesileyle rahmetle anıyorum” dedi. 2019 yılının Fuat Sezgin yılı olması sebebiyle böylesine önemli bir organizasyonun onun anısına yapılmasının çok kıymetli olduğunu düşündüğünü belirten Keskin, emeği geçen herkese teşekkür ederek sözlerini sonlandırdı.


Keskin’in ardından AYÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız söz aldı. “Ecdat yadigârı bu tarihi binada, böyle önemli bir faaliyeti sizlerle birlikte icra etmekten dolayı mutluğumu ifade etmek istiyorum. Bundan önceki 7 sempozyumu Türkistan'da yapmıştık. Arzu ettik ki bu sene sempozyumu İstanbul’a taşıyalım” diyen Prof. Dr.Yıldız, sempozyumun hayırlara vesile olmasını temenni ettiğini belirtti.

"Ahmet Yesevi Türk Dünyasını Kuran İsimdir"


Prof. Dr. Yıldız’dan sonra YÖK üyesi ve İÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hayati Develi konuşmasını yaptı. AYÜ’nün bu kongrede esas düzenleyici olmasının öneminden bahseden Prof. Dr. Develi, “Ahmet Yesevi bir yandan da nefesini İstanbul’a taşımış ve tekrar onu hatırlamamıza vesile olmuş oldu. Ahmet Yesevi, Türk dünyasını kuran isimdir. Onun Anadolu’ya fırlattığı köz, Hacıbektaş-ı Veli'yi, Sarı Saltuk'u ve balkanlara kadar Türk dünyasını şekillendirdi” dedi. Dünyada ilk ve en eski Türkoloji kurumunun İÜ Türkiyad Araştırmaları Merkezi olduğuna değinen Prof. Dr. Develi, kongrenin bu geniş dünyayı daha yakından tanımamıza vesile olmasını dileyerek teşekkürlerini iletii. 

Protokol konuşmalarının ardından davetli konuşmacı Uli Schamılıoğlu, 'Türk Yazı Dillerinin Tarihi Dönemleri: Yeni Bir Bakış' adlı sunumunu gerçekleştirdi.Sunumun ardından AYÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, Uli Schamılıoğlu'na plaket takdim etti.

8-10 Ekim tarihleri arasında İÜ Rektörlüğü Doktora Salonu’nda gerçekleştirilecek olan kongrenin programın detayını görmek için TIKLAYINIZ

 

Haber: Hande Nur Ocak

İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü


Öne Çıkan Haberler

Ahmet Yesevi Üniversitesi’nden Ziyaret

“Mücadele-ve-Çile -II.-Dünya-Savaşı-Sırasında-Polonya-Vatandaşları”

“Mücadele ve Çile, II. Dünya Savaşı Sırasında Polonya Vatandaşları” Fotoğraf Sergisi İÜ’de Açıldı

engelli sergi yaşamda-kal

Engelleri Sporla Aşan Bireyler "Yaşamda Kal" Sergisinde Buluştu

YÖK Burslarına İlişkin Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı

Endonezya Büyükelçisi, İstanbul Üniversitesini Ziyaret Etti

Yaşlılık ve Kent Arasındaki İlişkinin Araştırıldığı Projenin Tanıtımı Gerçekleştirildi