6. Uluslararası Matbaa Teknolojileri Sempozyumu Gerçekleştirildi

6. Uluslararası Matbaa Teknolojileri Sempozyumu Gerçekleştirildi

6. Uluslararası Matbaa Teknolojileri Sempozyumu’nun ilk günü, 1 Kasım 2018 tarihinde İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası Doktora Salonu’nda gerçekleştirildi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan sempozyumun açılış konuşmaları İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Rektörü Prof. Dr. Nuri Aydın, İÜ Cerrahpaşa Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Köse, Basım Sanayi Eğitim Vakfı Başkanı Sadettin Kaşıkırık, Ambalaj Sanayicileri Derneği Başkanı Mustafa Zeki Sarıbekir ve İSO Basım, Yayın Sanayi Grubu Başkanı Zekeriya Acar tarafından gerçekleştirildi.

“65 Üniversitenin Bilim İnsanları Bu Sergilerde Yer Alacaktır”


İÜ-Cerrahpaşa Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Köse, konuşmasında sempozyumun dünyada ilk defa 2003 yılında başladığını ve bu yılki sempozyumun ana temasının ‘Dijital Dönüşüm’ olduğunu belirterek, “6. Uluslararası Matbaa Teknolojileri Sempozyumunu gerçekleştirirken bu güne gelinceye kadarki süreçlerde dünyada ilkini başlattığımız bu sempozyumun 4.’sünden sonra Çin, Sırbistan; ülkemizde Marmara Üniversitesi ve BASEV’in de bu sempozyumları 1.’sinden başlayarak sürdüregelmiş olmalarından da ayrıca mutluluk duymaktayız” dedi.

Prof. Dr. Erdoğan Köse, bu sempozyumda 2 uluslararası sergiye yer vereceklerini vurgulayarak, “‘Zamansız’ ismi ile bu açılıştan sonra kurdelesini kesip açacağımız sergimize 214 eser gelmiş, ülkemizin değişik üniversitelerinden oluşturulmuş jüri tarafından kabul edilmiş 52 eser sergilenmeye değer bulunmuştur ve aşağıda sergi alanımızda ziyaretinize açılacaktır. ‘Sonsuzluk’ ismi ile belirlediğimiz ve TÜYAP Kongre Salonunda sergilenecek olan sergimize de 224 eser gelmiş ve bunlar arasından farklı bir jüri tarafından kabul görmüş 81 tanesinin sergilenmesine karar verilmiştir. Bu 2 sergi için 6. Uluslararası Matbaa Teknolojileri Sempozyumu’muzu ülkemizden ve dünyadan 65 üniversite tercih etmiştir ve bu 65 üniversitenin bilim insanları bu sergilerde yer alacaktır” şeklinde konuştu.

“Teknolojide Değişmeyecek Olan Tek Şey Değişimin Kendisi”


Basım Sanayi Eğitim Vakfı Başkanı Sadettin Kaşıkırık, 2 hafta önce BASEV olarak ‘Değişim ve Dönüşüm’ konu başlıklı bir sempozyum gerçekleştirdiklerini belirterek, “Dijital bizim sektörümüzün son derece içerisine girdi ve teknolojideki değişimlerin her geçen gün ivme kazanarak ilerlemesiyle beraber baskı altı malzemeler de oldukça değişti. Bu süreçte şunu söylemek gerekir ki; teknolojide değişmeyen tek şey değişim kendisidir. Eminim ki bu değişim süreciyle beraber ‘dijital değişimi’ konuk konuşmacılar 3 gün boyunca uluslararası sempozyumunuzda en iyi şekilde değerlendireceklerdir. Bu sempozyum da bizim sempozyumumuz da çok inovatif ve geleceğe yön verebileceğine inandığımız sempozyumlar” dedi.

Ekonomi ne kadar sıkıntılı olursa olsun eğitimin kendi içinde duraksamadan devam etmesi gerektiğini ifade eden Sadettin Kaşıkırık konuşmasını şu sözler ile sonlandırdı: “Biz öğrencilerimizi bugünün öğrencileri, yarının meslektaşları ve geleceğin eğitimcileri olarak görüyoruz. Bu yüzden eğitimin devamı için BASEV olarak elimizden gelen desteği vermeye hazırız.”


“Otomasyon ve Endüstri 4.0 Etkisini Arttıracak” 


Sadettin Kaşıkırık’ın ardından kürsüye konuşmasını yapmak üzere Ambalaj Sanayicileri Derneği Başkanı Mustafa Zeki Sarıbekir geldi. Ambalaj Sanayicileri Derneği ve ambalaj sanayisinin ülke ekonomisine yaptığı katkılar hakkında bilgiler veren Mustafa Zeki Sarıbekir, “2017 yılında sektörümüz 180 ülkeye 2 milyon 125 bin ton ambalaj ihracatı gerçekleştirdi ve 4 milyar 185 milyon dolarlık ihracat geliri de elde etti. 2017 yılında sektörümüzün dış ticaret fazlası 787 milyon dolar oldu. Ülke ekonomimizin en önemli sorunlarından olan dış ticaret açığının kapanmasına sağladığımız katkıyı da arttırarak sürdürdük” ifadelerini kullandı.

Mustafa Zeki Sarıbekir, Ambalaj Sanayicileri Derneği ve TÜYAP Fuarcılık işbirliğinde düzenlenen Avrasya Ambalaj İstanbul Fuarı’nın 31 Ekimde açıldığını ve 3 Kasım’a kadar devam edeceğini söyleyerek tüm katılımcıları fuara davet etti.

Mustafa Zeki Sarıbekir konuşmasını şu sözler ile sonlandırdı: “Her alanda var olan teknolojik ilerleme ambalaj ve basım matbaa sektörlerini de doğrudan etkiliyor. Ambalaj sektörü ve basım sektörü olarak teknoloji ve donanım açısından gayet iyi bir durumdayız. Otomasyon ve endüstri 4.0’ın sektörümüzde daha çok önem kazanacağına ve bu yüzden teknolojiyi daha yakından takip etmemiz gerektiğine inanıyoruz.”

“Teknoloji Eğitimli İnsanla Olur”


İSO Basım, Yayın Sanayi Grubu Başkanı Zekeriya Acar, “Konu teknoloji olunca biraz eskilere gitmek gerekir” diyerek konuşmasına başladı. Matbaacılığın ‘tipo’ dönemleri hakkında bilgi veren Zekeriya Acar, “Teknoloji eğitimli insanla olur; artık alaylı sanayici, alaylı meslek sahibinden uzaklaşmamız ve eğitimli bir teknolojiye yaklaşmamız lazım” şeklinde konuştu.

Ayrıca günümüzde meslek liseleri ve üniversitelerde öğrenim gören öğrencilerin sektöre kazandırılma oranına dikkat çeken Zekeriya Acar, “Üniversiteler ve sivil toplum arasında işbirliği çok zayıf. Eğer bunu güçlendiremezsek ülkemizin geleceğine sağlıklı bakamayız” dedi.

“Teknoloji Gün Geçtikçe Farklı Durumlarla Karşımıza Çıkan Bir Kavram”


İÜ-Cerrahpaşa Rektörü Prof. Dr. Nuri Aydın, “Bu sempozyumun düzenlenmesinde büyük emeği geçen Prof. Dr. Erdoğan Köse’ye ve diğer tüm katılımcılara teşekkür ediyorum. Bildiğiniz gibi söz uçar yazı kalır. Geçmişte yazı ilk başta taşa yazılıyordu, daha sonra kâğıda yazılmaya başlandı ancak günümüze geldiğimizde artık teknoloji çok gelişti. Ben bir cerrahım, bir ortopedistim. Biz ameliyat malzemelerimizi steril ediyoruz ve içlerine kağıt parçaları koyuyoruz. Bu kâğıt parçası hem ısıya duyarlı hem neme duyarlı belli oranda belli derecede belli süre kaldığında rengini değiştiriyor. Bu da bize o ürünün steril olduğunu gösteriyor. İşte bu da teknolojinin bir parçası” dedi. 

İÜ Cerrahpaşa Rektörü Prof. Dr. Nuri Aydın, “Bir ürünü aldığımızda öncelikle yazısına bakıyoruz, daha sonra rengine bakıyoruz, tasarımına bakıyoruz… Burada satın almayı etkileyen; ürün kadar onun sunum şekli, tasarımı, baskısı. Bu açıdan teknoloji, sürekli gelişen kendini yenileyen ve gün geçtikçe farklı durumlarla karşımıza çıkan bir kavram oldu” şeklinde konuştu.

Yeni bir eğitim programından bahseden İÜ Cerrahpaşa Rektörü Prof. Dr. Nuri Aydın konuşmasını şu sözler ile sonlandırdı: “Sabah, az önce burada konuşma yapan, sivil toplum kuruluşlarının değerli başkanlarıyla çok verimli bir toplantı gerçekleştirdik. Sektörün ihtiyacı olan; daha kalifiye ve eğitimde de bizim destekleyebileceğimiz birtakım eğitim programlarını oluşturmanın kararını aldık. Üniversitemizin ev sahipliği ve Türkiye’deki öncülüğünü yapabileceği bir programın temellerini bu sabah attık, inşallah bunu nihayete de kavuştururuz.”

“Bir Geleneğe Sahip ve Geleceğe Açılma Kapasitesi Olan Bir Alan”


İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak sivil toplum kuruluşları ile üniversitelerin birlikte çalışmasının gerekliğini vurgulayarak, “Her şeyden önce, güzel fikirlerin düşünülmesi bir değer ama bunların sürdürülmesi apayrı bir değer. Bu güzel birlikteliğin altıncısına ulaşmış olmak da bu alanın bir geleneğe sahip olduğunu ve geleceğe açılma kapasitesinin de olduğunu bize gösteriyor. Ülkemiz gelişme kararlılığı içinde olan bir ülke, her ayı her yılı bir öncekine göre ilerlemiş olan bir ülke. Bu yönüyle; çalışan, çalışkan ve eğitimli insanlara ihtiyacı var. Bunun için biz de sektörle bir arada çalışma kültürünü benimsemiş bir kurum olarak buna hizmet ediyoruz” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak ve İÜ Cerrahpaşa Rektörü Prof. Dr. Nuri Aydın tarafından Basın Sanayi Eğitim Vakfı Başkanı Sadettin Kaşıkırık’a, Ambalaj Sanayicileri Derneği Genel Sekreteri Aslıhan Arıkhan’a, İSO Basım, Yayın Sanayi Grubu Başkanı Zekeriya Acar’a ve ESD Başkanı Aydın Okay’a plaketleri takdim edildi. 

Ardından İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak ve İÜ-Cerrahpaşa Rektörü Prof. Dr. Nuri Aydın tarafından gerçekleştirilen kurdele kesimiyle ‘Zamansız’ isimli sergi ziyarete açıldı.

Sempozyumun ilk günü dört farklı oturumla tamamlandı. Başkanlığını Mehmet Akif Tatlısu’nun üstlendiği ilk oturumda “Matbaada Dijital Fırsatlar”, “Bugünden İleri Gitmek” başlıklı çalışmalar konuşulurken ikinci oturum, İÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sabire Nergis Günsenin başkanlığında “Inkjet Uygulamaları ve Pazar Gelişimleri”, “Endüstriyel Inkjet 2.0, Bir Üst Seviyeye Yükselme” başlıklarının konuşulmasıyla gerçekleşti.

Yalova Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Candan Dedelioğlu’nun başkanlığını üstlendiği 3. oturumda “Değişim İçin Değişin” ve “Inkjet Baskı Teknolojileri ile Matbaanızı Nasıl daha Rekabetçi ve Kârlı Bir Hale Getirebilirsiniz? ” başlıkları üzerinde konuşuldu. Sempozyumun ilk günü Mehmet Akif Tatlısu’nun başkanlığıyla gerçekleşen 4. oturumda soruların cevaplanmasının ardından sona erdi.

Sempozyumun 2. ve 3. günleri (2-3 Kasım) Ambalaj Fuarı’nın da yapıldığı TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde Karadeniz ve Marmara salonlarında 20 oturumda 7 çağrılı konuşmacı ile devam edecek.

Haber: Ecem Yıldız Ergün
İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü


Öne Çıkan Haberler

İÜ-Rektörü-Prof.-Dr.-Mahmut-Ak-İstanbul-Valisi-Vasip-Şahin-İçin-Düzenlenen-Veda-Yemeği-Programına-Katıldı

İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak İstanbul Valisi Vasip Şahin İçin Düzenlenen Veda Yemeği Programına Katıldı

İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Onkoloji Enstitüsü Kan Transfüzyon Merkezi Açılış Töreni Gerçekleştirildi

Yahya Kemal Beyatlı Vefatının 60. Yıldönümünde Anıldı

KATİP Programı Kursiyerleri” İstanbul Üniversitesi’ni Ziyaret Etti

İstanbul Üniversitesi ve BtcTurk İş Birliği İle Türkiye’nin İlk Kapsamlı Kripto Para Araştırması Gerçekleştirilecek

“Bir Medeniyet Düşünürü: Farabi Konferansı ve Belgesel Gösterimi Gerçekleştirildi”