5. Uluslararası Sağlık, Kültür ve İnsan Bedeni Sempozyumu İstanbul Üniversitesi’nde Başladı
Uluslararası Sağlık, Kültür ve İnsan Sempozyumu’nun beşincisi İstanbul Üniversitesi ev sahipliğinde Beşikçizade Tıp İnsani Bilimler Merkezi (BETİM) tarafından 4 Ekim 2018 tarihinde İÜ Rektörlük Binası Doktora Salonu’nda başladı.
Sempozyumun açılış konuşmaları İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, BETİM Yönetim Kurulu Üyesi ve İstanbul Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Ertin ve Hayat Sağlık ve Sosyal Hizmetler Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ahmet Özdemir tarafından gerçekleştirildi.
“Genetik Bilimi Alanında Çok Ciddi İlerlemeler Kaydedilmekte”
İstanbul Üniversitesi’nin böylesi önemli bir bilimsel toplantıya ev sahipliği yapmasının gurur verici olduğunu söyleyen İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak konuşmasında şunları belirtti: “Bilindiği gibi küreselleşen dünyada özellikle sağlık alanında ortaya çıkan sorunları sadece tıp alanında sınırlı kalarak anlamamız ve çözmemiz mümkün değildir. Dolayısıyla ortaya çıkan problemleri etik boyutlarıyla birlikte, epidemiyolojik veriler ve tarih bilinciyle mercek altına almamız gerekmektedir. İşte üniversitemizde düzenlenen bu toplantı böylesi bir disiplinler arası anlayışla hazırlanmış uluslararası bir sempozyumdur. Bugün genetik bilimi alanında çok ciddi ilerlemeler kaydedilmektedir. Genetik alanındaki yeni gelişmelerle artık insan genomuna daha kolay bir şekilde müdahale etmek mümkün hale gelmiştir. Bu yeni imkânlar bir taraftan şu ana kadar mümkün olmayan hastalıkların tedavisi için ümit vermektedir. Diğer taraftan ise bu tekniğin şu anda bilinemeyen kötü sonuçlar doğurma ihtimalini taşımakta ve insanlığın aleyhine kullanılma potansiyeli bulunmaktadır. Sağlık alanında önemli sorular ve sorunlar 2010 yılından beri düzenli olarak gerçekleştirilen Sağlık, Kültür ve İnsan Bedeni sempozyumunda ayrıntılarıyla ele alınacaktır. Uzun mesafeler kat ederek dünyanın farklı ülkelerinden gelen çok değerli bilim insanlarının bu konuda söyleyecekleri fikirler hem dünyadaki, hem de ülkemizdeki gelişmelere ışık tutacaktır.”
“Asıl Konu Tıbbi İnsanlığı Üretmek”
Akademiden seçilen seçkin insanlarla bir arada bulunmaktan mutluluk duyduğunu belirten Doç. Dr. Hakan Ertin, “Beşikçizade Tıp ve İnsani Bilimler Merkezi (BETİM), Tıbbı İnsanlık için Türkiye’nin kalıcı merkezidir. Biz küresel çapta eğitim almış kişilerle bir arada bulunduk. Tartışmadaki asıl konu; tıbbi araştırmaların uygulanmasındaki diplomatik sorunlar ve özellikle tıbbı sosyal bilimler. Başka bir değişle tıbbi insanlığı üretmektir. Daha önce toplantı yapmak için dinamik bir platform kurduğumuzda söylemimiz tıbbi müdahale ve organ naklinin yanı sıra mülteci sorunları konusunda palyatif bakımdı. Bazı uluslararası ve ulusal disiplin tartışmalarındaki tıbbi etik, sosyal ve tarih gibi bakış açıları bizim kongremizde de tartışıldı. Şimdi beşincisi düzenlenen sempozyum da hızlı bir biçimde değişen genetik bilim ve teknoloji üzerine odaklanacağız. Buna göre 2010’dan beri 3 kez İstanbul’da, 2 kez Almanya’nın Bremen Kenti’nde Sağlık, Kültür ve İnsan Bedeni adı altında beş kongre organize ettik. Bir sonraki ayda da Aydın’da bu kongreleri hareketlendirmeyi planlıyoruz.” şeklinde konuştu.
“Sağlık, Kültür ve İnsan Bedeni Kongreleri Çölleşmekte Olan Bir Dünyada Direnen Son Vahalar”
İÜ Mezunu olmaktan gurur duyduğunu ifade eden Dr. Ahmet Özdemir: “İstanbul Üniversitesi tarihi binasında ve böyle bir sempozyumda olmaktan onur duyuyorum. Evrensel etik değerlerin yerine, ticaretin tek paylaşım yordamı hale geldiği günümüzde, bu yordamın değişim aracı olan para ve süreçlerinin garantili olan muharip güçlerin baskısında giderek göreceleştiğini görüyoruz. Temel görevi insanın bedeni, doğal çevresi ve yaratıcısıyla barış içinde yaşamasına yönelik bilgi ve teknoloji üretmek olan üniversitelerin geldiği yer ise sorumluluk alanlarından hayli uzakta. Sağlık, Kültür ve İnsan Bedeni kongreleri ise çölleşmekte olan bir dünyada direnen son vahalar tadında. Bu kongrelere emek ve akıl veren hocalarımıza Hayat Vakfı adına teşekkür ediyorum. Onlar yürüdükçe biz onlara yol olmaya veya yol açmaya gayret edeceğiz. Saygı değer katılımcılar kongremizin insanlığa hayırlar getirmesini temenni ediyorum” şeklinde konuştu.
Sağlık, Kültür ve İnsan Bedeni Sempozyumu 5 Ekim 2018 tarihinde İÜ Rektörlük Binası Doktora Salonu’nda, 6 Ekim 2018 tarihinde BETİM’de devam edecek.
Haber: Kübra TOKSUN
İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü
Öne Çıkan Haberler
YÖK-TEBİP Toplantısı İstanbul Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi
“1. Uluslararası Orta Avrasya Korenoloji Konferansı” İstanbul Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi
İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak Dereceye Giren Fen Fakültesi Öğrencilerini Tebrik Etti
İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak’ın 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü Mesajı
İstanbul Üniversitesi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeydi
İÜ İktisat Fakültesi Ek Bina-2’nin Açılış Töreni Gerçekleştirildi