ReferenceError: Can't find variable: Map https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=G-6QTLWY3ZDJ:129 5. Ulusal Laboratuvar Hayvanları Bilimi Kongresi Gerçekleştirildi

5. Ulusal Laboratuvar Hayvanları Bilimi Kongresi Gerçekleştirildi

İstanbul Üniversitesi (İÜ), İÜ Aziz Sancar Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü Laboratuvar Hayvanları Ana Bilim Dalı ve Laboratuvar Hayvanları Bilimi Derneği iş birliği ile düzenlenen 5. Ulusal Laboratuvar Hayvanları Bilimi Kongresi’nin açılışı 14 Eylül 2023 Perşembe günü Prof. Dr. Fuat Sezgin Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan kongrenin açılış konuşmalarını; İÜ Rektörü Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar, İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, Türk Veteriner Hekimler Birliği Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, İÜ Aziz Sancar Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Hayriye Arzu Ergen, Laboratuvar Hayvanları Bilimi Derneği Başkanı Prof. Dr. Osman Yılmaz ve Doç. Dr. Ali Cihan Taşkın yaptı.


Bilim İnsanlarının Laboratuvar Hayvanları Bilimine Dair Farkındalığı Arttı

Açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye ilk olarak İÜ Rektörü Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar çıktı. İlk deney hayvan kullanımının çok eski zamanlardan beri başlandığına değinerek konuşmasına başlayan Prof. Dr. Zülfikar, “İlk deney hayvan kullanımına milattan önce 400 yıllarında Hipokrat tarafından yazılan kitaplarda rastlanıyor. Bu ilk deneyler sadece anatomik yapıyı incelemeye yönelik, bunu insan hastalıklarının laboratuvar hayvanlarında modellemesi takip etmiştir” dedi.

İstanbul Üniversitesi bünyesinde Laboratuvar Hayvanları Bilimi programlarının olduğunu söyleyen Prof. Dr. Zülfikar, “Ülkemizde Laboratuvar Hayvanları Bilimi Derneği’nin kurulması, Hayvan Deneyleri Merkez ve Yerel Etik Kurullarının oluşturulması ardından üniversitelerde de bu alanda eğitim hizmeti veren Ana Bilim dallarının ve ilgili programlarının açılması bilim insanlarının bu alana dair farkındalığını arttırmıştır. İstanbul Üniversitesi Aziz Sancar Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü Laboratuvar Hayvanları Ana Bilim dalının da içine bulunduğu Türkiye’deki 6 Ana Bilim dalında Laboratuvar Hayvanları Bilimi lisansüstü programları yürütülüyor” ifadelerini kullandı.

Kongre Gelecek Projeksiyonu Açısından Çok Kıymetlidir

Bu bilime ihtiyaç olduğuna değinen Prof. Dr. Zülfikar, “Bu kongre bize asıl şunu vurgulamak istiyor; hayvanların standart koşullarda üretilmesini ve standardizasyon kurallarını belirlemek ve uygulamak. Bunlar için böyle bir bilime ihtiyaç vardır. Aksi halde yaptığımız çalışmaları uygulamaya dönüştürmemiz mümkün değil, bir sonuç elde etmemiz de mümkün değil” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Zülfikar, İstanbul Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren 3 farklı deney hayvanı tesisi olduğunu söyleyerek “İstanbul Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren 3 farklı deney hayvanı tesisi, araştırmacılara gerekli altyapı, tedarik, üretim ve bakım gibi hizmetler sağlamaktadır. Aziz Sancar Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü Laboratuvar Hayvanları Ana Bilim Dalı bünyesinde fare, sıçan, tavşan, kobay ve genetiği değiştirilmiş fare; Eczacılık Fakültesi Deney Hayvanları Bilimi bünyesinde fare ve sıçan çalışma izinleri bulunmaktadır” dedi.

“Laboratuvar Hayvanları Bilimi Kongresi, laboratuvar hayvanları ile ilgili mevzuat, üretim, kullanım, modeller ve alternatifler hakkındaki durumun tartışılması ve gelecek projeksiyonu açısından çok kıymetlidir” ifadelerini kullanan Prof. Dr. Zülfikar, kongrenin verimli geçmesini temenni ederek konuşmasını sonlandırdı.


“Laboratuvar İmkânlarının Genişlemesi Gerekiyor”

Ardından konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıkan Prof. Dr. Kemal Memişoğlu bilimin desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak “Türkiye olarak salgın döneminde en iyi mücadeleyi veren ülkeler arasındayız. Bunun sayesinde Türkiye şu anda dünyada dördüncü sırada. Sağlıkta bu kadar iyiysek bunun hem teknolojisini hem bilimini hem yeni bir şey söyleyebilmeyi becermemiz lazım. Bunun da yolu araştırmalardan, bilimsel çalışmalardan geçiyor. Bilimsel çalışmaları laboratuvar çalışmaları oluşturuyor. Bizim esasında laboratuvarları destekleyip bilimsel çalışmaları nasıl aktif ederiz, nasıl finanse ederiz diye düşünmemiz lazım” ifadelerini kullandı. Kongreden çıkacak çıktılardan faydalanmak istediklerini belirten Prof. Dr. Memişoğlu başarı dileyerek konuşmasını sonlandırdı.

Konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıkan İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, bilimi desteklediklerini belirterek “Eğer biz bilim üretmezsek ilerleyemeyiz. Şu anda son yıllarda ülkemizdeki gelişmeler ışığında şunu görebiliyoruz artık birçok konuda ilerlemiş durumdayız. Türkiye’de laboratuvar sayısının artması lazım, laboratuvar imkânlarının genişlemesi gerekiyor, 23 adet deney hayvanı ünitesine İstanbul’da izin verdik ve faaliyetlerine devam ediyorlar, bunun daha da desteklenmesi lazım” şeklinde konuştu. Kongrede bulunmaktan mutluluk duyduğunu belirten Karaca, kongrenin hayırlara vesile olmasını dileyerek konuşmasını sonlandırdı.

Kongre Tek Tıp ve Tek Sağlık Alanı Açısından Çok Önemli Bir Alan

Ardından kürsüye Türk Veteriner Hekimler Birliği Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan çıktı. Prof. Dr. Arslan kongrenin önemini vurgulayarak “Bu kongre tek tıp ve tek sağlık alanı açısından çok önemli bir alan. Belki de uygulamasının aşağı yukarı yapıldığı alan bu alan. Ülkemizde diğer alanlarda da tek tıp tek sağlığı hâkim kılmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

Kongrenin ilerleyen zamanlarda yararlı süreçler doğurması temennisinde olduğunu belirten Prof. Dr. Arslan, “Hem hayvan refahı açısından hem insanlık açısından hem de insanlığı bekleyen riskler açısından yapılan çalışmaların etkisi çok büyük. Ülkemiz umarım bilimsel çalışma sonuçları konusunda çok daha iyi yerlerde olacaktır. Bilimsel, etik ve mevzuat açısından değerlendirilerek buradan sonra hepimizin yararına süreçler doğurmasını temenni ediyorum” dedi. Prof. Dr. Arslan teşekkürlerini ileterek konuşmasını sonlandırdı.

İÜ Aziz Sancar Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü Deney Hayvanları Çalışmalarıyla İç İçe

Konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıkan İÜ Aziz Sancar Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Hayriye Arzu Ergen, Enstitünün deney hayvanları çalışmalarıyla iç içe bir kurum olduğunu ifade ederek “Aziz Sancar Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü aslında kurulduğu ilk yıllardan itibaren deney hayvanları çalışmalarıyla iç içe olmuş bir enstitü, hatta kuruluş mottolarından bir tanesi de bu. Laboratuvar Hayvanları Bilimi Ana Bilim dalımız kurulduğu zamandan beri bugün hala Türkiye çapında birçok araştırmada merkez olmuş konumda. Hedefimiz sadece araştırma desteği sağlamak değil aynı zamanda eğitim ihtiyacını da karşılamak” ifadelerini kullandı. Prof. Dr. Ergen, kongrenin bu alandaki çalışmalara büyük katkı sağlayacağını belirterek konuşmasını sonlandırdı.

“Laboratuvar Hayvanları Bilimini Bütün Yönleriyle İnceleyeceğiz ve Tartışacağız”

Ardından konuşmasını yapmak üzere kürsüye Laboratuvar Hayvanları Bilimi Derneği Başkanı Prof. Dr. Osman Yılmaz çıktı. İnsan tıbbı ve hayvan tıbbının ayrılmaz bir bütün olduğunu ifade eden Prof. Dr. Yılmaz, “İnsan tıbbıyla hayvan tıbbı arasında pek bir fark yoktur, ayrılmaz bir bütündür. Bunu ne zaman kabullenirsek başarılı olmuşuzdur. Bu yüzden insan tıbbında yapılan her türlü iyileştirmeler hayvan tıbbına, hayvan tıbbında yapılan bütün iyilikler insan tıbbına mutlaka geçmiş ve çok önemli katkılar sağlamıştır” dedi.

Kongre boyunca laboratuvar hayvanları biliminin bütün yönlerinin inceleneceğini belirten Prof. Dr. Yılmaz, “Bu kongrenin konusu standardizasyon. O yüzden laboratuvar hayvanlarında bugün standardize edilmiş insan hastalıklarında modellenmiş en önemli fare soyları ve sıçan soyları kullanıyoruz. Bu kongrede bütün laboratuvar hayvanları bilimini tüm yönleriyle inceleyeceğiz ve tartışacağız” dedi. Prof. Dr. Yılmaz kongreye katkıda bulunan herkese teşekkürlerini ileterek konuşmasını sonlandırdı.

Son olarak konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıkan Doç. Dr. Ali Cihan Taşkın, kongre için uzun zamandır çalıştıklarını belirterek kongrenin başarılı geçmesi dileğinde bulundu.


Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Osman Yılmaz tarafından kongre konuşmacılarına plaket takdim edildi. Kongre, 16 Eylül tarihinde son buldu.

Haber: Ceyda Demir

Fotoğraf: Başar Uzun, Mete Aldıraklı
İÜ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü


Öne Çıkan Haberler

ziyaret

1. Ordu Komutanı Orgeneral Ali Sivri'den Rektörümüz Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar'a İade-i Ziyaret

proje başarı

“Atlas Projesi” AB ile Uyumlu, Erişilebilir ve Sürdürülebilir Ulaşımı Hedefliyor

nanokorlar çalıştay

“2023 İstanbul Workshop on Nanobodies” Çalıştayı Gerçekleştirildi

ses işitsel konferans

54. Uluslararası Ses ve İşitsel Arşivler Birliği Konferansı ve Uluslararası Geleneksel Müzik ve Dans Konseyi Forumu Devam Ediyor

konservatuvar mezuniyet

İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Mezunlarını Uğurladı

Kariyerine Dair Her Şey E-İnsan ile Tek Platformda