“360° Dostluk Projesi” Tanıtım Toplantısı İstanbul Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi
Çocuk ve Gelecek Derneği (ÇOGEL) tarafından düzenlenen “360° Dostluk” projesinin tanıtım toplantısı, 19 Mart 2019 tarihinde İÜ Rektörlük Binası Mavi Salon’da gerçekleştirildi.
Tanıtım toplantısının açılış konuşmaları İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, İÜ Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Elif Haykır Hobikoğlu, ÇOGEL Başkanı Elif Esen, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Fatih Alkadah ve TBMM Parlamentolar Arası Birlik Türk Grubu Başkanı AK Parti İstanbul Milletvekili Dr. Ravza Kavakçı Kan tarafından yapıldı.
“Bu Proje Vasıtası ile Sahada Olmak Müthiş Bir Değer Yaratmıştır”
Katılımcıları selamlayarak konuşmasına başlayan Doç. Dr. Elif Haykır Hobikoğlu, “Birleşmiş Milletler, İstanbul Üniversitesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Çocuk ve Gelecek Derneği iş birliği içerisinde yürütülen 360° Dostluk Projesi’nin ilk uygulamasının sonuçlarının paylaşıldığı proje tanıtım toplantımıza hoş geldiniz. Suriye’de yaşanan savaş sonrası travmaların azaltılması noktasında Türkiye Cumhuriyeti olarak ‘360° Dostluk Projesi’ adı altında kucak açmış bulunmaktayız. 360° Dostluk Projesi, Türk ve göçmen çocukları ile annelerinin sosyal iletişim becerilerinin desteklenmesinin, birlikte yaşama kültürünün güçlendirilmesinin amaçlandığı uyum projesi olarak Fatih’te uygulanan bir projedir. Projenin uyum odaklı olması, ilk projenin çarpan etkisinin tüm alanlara yayılan barışçıl bir kültürün yayılmasına olanak sağlayacağı umulmaktadır. Bu proje vasıtası ile sahada olmak, anne ve çocuklara birebir dokunmak ve uyumlarının bir parçası olmak eşsiz bir değer yaratmıştır. Suriyeli kadın ve çocuklar için bir proje başlatalım diyerek bir vizyon gösteren Rektörümüz Prof. Dr. Mahmut Ak’a çok teşekkür ederim. Uygulamada emeği geçen Birleşmiş Milletler’e, Fatih Belediyesi’ne, ÇOGEL ekibine ve sayın başkan Elif Esen’e katkılarından ötürü teşekkür ederim” şeklinde konuştu.
“Bu Proje Bir Sosyal Uyum Projesidir”
360° Dostluk Projesi’nin, toplumsal desteğe ihtiyaç duyan dezavantajlı çocukların sosyal uyumlarını, eğitimde sürdürülebilirliklerini ve geleceğe güvenle ulaşabilmelerini sağlamaya çalışan bir proje olduğunu vurgulayan ÇOGEL Başkanı Elif Esen, “Bu proje saha çalışmalarının yapıldığı ve olumlu sonuçlar alınan bir sosyal uyum projesidir. Bu projede İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüzün belirlemiş olduğu Atik Ali İlkokulu’nda 10 Türk ve 10 Suriyeli çocuk ve anneleriyle psikodrama ve diğer destekleyici çalışmaların da olduğu faydalı ve etkili çalışmalarla bir sosyal uyum projesini tanımlamış olmaktayız. Sosyal uyum projelerinin çarpan etkisinin yüksek olduğuna dair inancımızla bu projenin sonuçlarının alınabilmesi ve topluma yansıyabilmesi için güçlü paydaşlarımız bizi desteklediler. ÇOGEL, toplumda desteğe ihtiyacı olan çocukların toplumsal uyumlarını desteklemek amacıyla faaliyet gösteren güzel yürekli insanların bir araya gelmiş olduğu Çocuk ve Gelecek Derneği’dir” ifadelerini kullandı.
“Türkiye Dünyada En Büyük Mülteci Nüfusuna Sahiplik Yapan Ülke Durumunda”
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Fatih Alkadah, “Sosyal sorumluluk projelerine bu sene büyük bir önem vermemizin bir nedeni var. Dünya hiçbir zaman olmadığı kadar yoğun bir insan hareketine maruz kalıyor. Dünya üzerinde 68 milyon kişi yerinden ve yurdundan edilmiş durumda. Bu insanların 25 milyonundan fazlası ise ülkesini terk etmek zorunda ve mülteci durumuna düşmektedir. Bildiğiniz gibi son 4 yılda Türkiye dünyada en büyük mülteci nüfusuna sahiplik yapan ülke durumunda. Türkiye’nin göstermiş olduğu bu cömertlik ve halkın göstermiş olduğu bu misafirperverlik gerçekten sonsuz derecede övgüyü hak ediyor. Bu bağlamda bizim söylemek istediğimiz nokta şu ki mülteci topluluklarla Türk toplumu arasındaki uyumu güçlendirmek, hali hazırda daha da derinleştirmek, iletişimi daha da güçlendirmek en önemli önceliklerimizden birisi. Bilhassa okullarda gerçekleşen sosyal uyum faaliyeti, yakalanan uyumu en güçlü hale getirmek için çok önemli olacak. 2019 yılını bildiğiniz gibi göç idaresi sosyal uyum birliği yılı ilan etti. Bu bağlamda bu ve buna benzer projelerin çok değerli katkı sağlayacağına inanıyoruz. Ben, sahada bilfiil, bütün projeyi yöneten, koşturan Elif Hanım’a çok teşekkür etmek istiyorum. Sonra da değerli yöneticilerimize teşekkür etmek istiyorum. Katkı sağlayan herkes canla başla çalıştı” dedi.
“Değişik Fırsatları Topluma Ulaşmak İçin Kullanmak İstiyoruz”
Üniversite olarak sosyal sorumluluk faaliyetlerinde bulunmanın önemli olduğundan söz eden İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, “Biz üniversitemiz çerçevesinde değişik fırsatları topluma ulaşmak amacıyla kullanmak istiyoruz. Çok yakın zamanda burada 8 Mart Dünya Kadınlar Günü sebebiyle 2 etkinlik yaptık. Bunlardan birisi sevgi evlerinde kalan kız çocuklarımızı ağırlamaktı. Onlara üniversitemizi ve üniversite ortamını tanıttık. İkincisi akşamında Darülaceze’de kalan kadın sakinlerimizle beraber olduk, değerli başkanımızla birlikte. Bu yönüyle toplumun hemen her ferdiyle, birimiyle, grubuyla birlikte hareket etmesi gerektiğini kendi kamuoyumuza anlatmak istedik. 360° Projesi her yönüyle topluma ulaşmayı hedefleyen değerli bir proje. Bu projenin planlanmasından uygulanmasına ve raporlanmasına kadar emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Bu projenin içerisinde bulunmuş olmanın da bize ayrı bir gurur kattığını bundan sonraki projeler için de güçlü bir motivasyon oluşturduğunu da belirtmek istiyorum. Bu kurumlar, bu imkânlar sizler için var. Sizleri burada görmenin büyük mutluluğunu yaşıyoruz. Bu ve diğer benzeri prestij projelerinde her zaman paydaşlık ruhu içerisinde hareket etmeye açık olduğumuzu belirtmek istiyorum” şeklinde konuştu.
“Uluslararası Arenada Türkiye İsmi Önemli Bir Marka”
TBMM Parlamentolar Arası Birlik Türk Grubu Başkanı AK Parti İstanbul Milletvekili Dr. Ravza Kavakçı Kan ise konuşmasında, “Uluslararası arenada Türkiye ismi önemli bir marka. Bunun önemli sebeplerinden bir tanesi de sivil toplumumuzun güçlü olması, bir boyutu da tabi insani yardım boyutu. İnsani yardım örgütlerimizin hem devlet nezdinde, asıl sivil toplum nezdinde güçlü olması ülkemizi gerçekten uluslararası alanda da güçlendiriyor. Onun için tanımadığımız insanlar, ismini, dilini bilmediğimiz insanlar, belki de haritada yerini gösteremeyeceğimiz coğrafyalarda, ülkelerde yaşayan kardeşlerimiz, dindaşımız, ırkdaşımız, dildaşımız olmayan insanlar bu topraklardaki kardeşleri için bizler için dua ediyorlar. Çünkü dünya mazlumları için çözüm üretmeye çalışıyoruz. Şu anda kardeşimiz, komşumuz olan Suriye’de yaşananlar hususunda atmış olduğumuz adımlar da uluslararası alanda büyük destek ve takdir görüyor. Bu manada tabi bundan sonrası için neler yapılabilir, hem onları konuşacağız hem de misafir ettiğimiz ve ekmeğimizi şerefle bölüştüğümüz kardeşlerimiz için neler yapabiliriz onu da konuşma imkânı bulacağız. Bu vesileyle ben bütün ÇOGEL ekibine ve bu projeye katkıda bulunan kıymetli hocalarımıza, üniversitemizin yetkililerine, Birleşmiş Milletler’e, bütün katılımcılara, katılan okurlarımıza, evlatlarımıza ve onların anne babalarına şükranlarımı sunuyorum. Nice güzel projelerde inşallah birlikte olmayı ümit ediyorum” ifadelerine yer verdi.
Açılış konuşmalarının ardından “360° Dostluk” projesinin tanıtım sunumu yapıldı. Proje modülleri ve projenin kapsamı hakkında katılımcılara bilgiler verildi.
Tanıtım toplantısı, plaket takdim töreni ve toplu hatıra fotoğrafı çekiminin ardından sona erdi.
Haber: Eda FİDAN, Merve SOLAK
İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü
Öne Çıkan Haberler
“Bulgaristan’a Bakış Sergisi” İstanbul Üniversitesi’nde Açıldı
“Çanakkale Milli Birlik Ruhu” Konferansı ve Sergi Açılışı İstanbul Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi
“Mahalli İdareler ve Revizyon İhtiyacı Sempozyumu” İstanbul Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi
Yeni Zelanda’da Yaşanan Terör Saldırısını Şiddetle Kınıyoruz
İstanbul’un Demografisi Hızla Değişiyor
“İÜ İstanbul Tıp Fakültesi’nin 192. Kuruluş Yıl Dönümü” ve “14 Mart Tıp Bayramı” Kutlandı