3 Aralık Dünya Engelliler Günü Etkinliği Gerçekleştirildi

İstanbul Üniversitesi Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi ve İstanbul Barosu Engelli Hakları Merkezi iş birliği ile düzenlenen 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Engelli Haklarında Güncel Durum etkinliği, 3 Aralık’ta İstanbul Üniversitesi Prof. Dr. Fuat Sezgin Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. 

Üç oturumda düzenlenen ve canlı deşifre sistemi ile işaret dilinin kullanıldığı etkinlikte; insan onuruna saygı, farkındalık, erişilebilirlik, eşitlik, haklar, adalet, fırsat eşitliği, katılım, bireysel özerklik ve ayrımcılık yasağı üzerinde duruldu.

“Farkındalık Açısından Birçok Girişimde Bulunuyoruz”

Etkinlik kapsamında açılış konuşmasını gerçekleştiren İÜ Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Resa Aydın, 3 Aralık Engelliler Günü’nün 1992 yılından beri bir farkındalık günü olduğunu ve bu kapsamda dünya genelinde etkinlikler gerçekleştirildiğini söyledi. 

Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin 15 yıldır faaliyetlerini sürdürdüğünü ve tüm yıla yaygın aktiviteler yaptığını vurgulayan Prof. Dr. Aydın, şu ifadeleri kullandı. “Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak farkındalık açısından birçok girişim gerçekleştirdik. Sağlık açısından ele alarak başladığımız bu yola, sosyal açıdan da incelemelerle devam ediyoruz. Üniversitemizdeki öğrencilerle tek tek çalışıyoruz ve faaliyetlerimizi daha da arttırmak istiyoruz.” 

“Engellilik, Takip Edilmesi Gereken Bir Zorunluluktur”

Prof. Dr. Aydın’ın konuşmasını tamamlamasının ardından İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak söz aldı. İstanbul Üniversitesi olarak 2003 yılından itibaren engellilik konusunda toplumsal farkındalığın arttırılmasına yönelik çalışmalarını sürdürdüklerini kaydeden Prof. Dr. Ak, “BM Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme, dünyada engelli haklarına ilişkin en önemli yasal dayanağı oluşturur. Engelli bireylerin yaşamın her alanına dâhil olması için, her türlü girişimin yapılması yasal olarak güvence altına alınmıştır” dedi. İstanbul Üniversitesi’nin bu konuyu sadece bir idari görev olarak değil, gerçekten bir toplumsal görev olarak ele aldığını ve kendi varlığının bir sorumluluğu olarak içselleştirerek takip ettiğini belirten Prof. Dr. Ak şöyle konuştu: “Üniversitemiz sürdürdüğü faaliyetlerle bu sene kurumsal, bina bazında ve kişisel ödül olmak üzere 3 ödül aldı. Üniversitemizin hemen her yerinde engelli gençlerimizin rahatça erişebilecekleri imkânlar var. Bundan dolayı görevimizi yerine getirmenin mutluluğunu duyuyoruz. Biz engelliliğin belli bir kısma mahsus bir durum olmadığını, herkesin her an maruz kalabileceği bir gerçeklik olduğunun farkındayız. Bu sebeple engellik her şeyden önce takip edilmesi gereken bir zorunluluktur.”

“Erişilebilirlik Varsa Engel Yoktur”

Açılış konuşmalarının tamamlanmasının ardından engelli ve engelli olmayan öğrenciler işaret dili ile şu mesajı verdiler: “Herkes için tasarım ve erişilebilirlik varsa engellilik yoktur.” Daha sonra, Ilgın Aydınoğlu ve öğrencisi tarafından müzik dinletisi sunuldu. Etkinlik, İÜ Engelli Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Türkiye Kas Hastalıkları Derneği iş birliği ile düzenlenen “Engelsiz Bir Dünya İçin” sergisiyle devam etti.

Haber: Gizem AYGÖR

İÜ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü



Öne Çıkan Haberler

İÜ Fen Fakültesi Öğretim Üyesi ve Eski Dekanı Prof. Dr. Dinçer Gülen Son Yolculuğuna Uğurlandı

Nitelikli Eğitim İçin; İÜ İSTARMER

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erol Cihan Son Yolculuğuna Uğurlandı

Bulgar Dili ve Edebiyatı Tanıtıldı

Doğu Anadolu Gözlemevi Projesi Tanıtıldı

Bulgaristan Heyeti İstanbul Üniversitesi’ni Ziyaret Etti