2. Uluslararası Farabi Sempozyumu İstanbul Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi

2. Uluslararası Farabi Sempozyumu İstanbul Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi
“Ahlak ve Siyaset” konulu 2. Uluslararası Farabi Sempozyumu, 25 Ekim 2018 tarihinde İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası Mavi Salon’da gerçekleştirildi. 
Program, Türk dünyası sanatçısı Bünyamin Aksungur’un müzik dinletisi ile başladı. Ardından programının yoğunluğu dolayısıyla programa katılamayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mevlüt Uysal’ın göndermiş olduğu telgraf okundu. 
Sempozyumun açılış konuşmaları Ak Parti İstanbul 26. Dönem Milletvekili Dr. Ravza Kavakçı, İstanbul Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Sedat Murat, Farabi Kazak Milli Üniversitesi Şarkiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yhtiyar Paltore ve Farabi Avrasya Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdullah Kızılcık tarafından gerçekleştirildi. 
“Önemli Olan Bilgilerimizin Ne İşe Yaradığıdır”
Farabi Avrasya Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdullah Kızılcık, “Merkezimiz, bütün faaliyetlerini ihtiyaç ve fayda odaklı icra etmektedir. İhtiyaç varsa seminer, sempozyum tertip etmekte; kurslar düzenlemektedir. Biz, faydalı olmayı esas alıyoruz. Çünkü önemli olan ne kadar çok bilgi edinildiği değil, bilgilerimizin ne işe yaradığı ve kimlerin ihtiyaçlarının giderildiğidir. Bu maksatla faaliyetlerimizi kamuoyu ile paylaşmaktayız. Şu ana kadar yaptığımız faaliyetlerimizi bir kitapçık haline getirdik. Bu çalışmalarda bizlere destek olan Rektörümüze ve onun şahsında Prof. Dr. Sedat Murat hocama teşekkür ederim. Aynı zamanda Büyükşehir ve İlçe Belediyelerimiz ile birlikte Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı’na da teşekkürü bir borç bilirim” dedi.
Prof. Dr. Kızılcık, bu sempozyumun adının ‘Ahlak ve Siyaset’ olarak belirlenmesindeki nedeni vurgulayarak konuşmasına şu şekilde devam etti: “Farabi, insanın hastalandığı zaman doktora gittiği gibi toplumun da hastalandığı zaman devlet başkanına gittiğini söylemiştir. Devlet başkanını insan vücudundaki kalbe benzetmiştir. Devlet başkanları için ehliyet ve liyakatı kullanmıştır. Farabi, siyaset ile direk ilgilenmemişse de siyasetçiler ile yakın ilişki içerisinde olmuştur. Farabi, insanı küçük bir alem; alemi de küçük bir insan olarak tanımlar. Ahlakın temelinin bilgi olduğunu ve sonradan öğrenileceğini söyler. Nitekim iyi ahlak da kötü ahlak da alışkanlık ile elde edilir. Farabi Türk ve İslam dünyasının büyük bir değeridir. Görüşleri günümüzde de yolumuzu aydınlatmaktadır.” 
“Farabi, Tüm Dünyaya Yol Gösterecek Birçok Eser Ortaya Çıkarmıştır”
Prof. Dr. Paltore, “Farabi sadece bizlere değil, tüm dünyaya yol gösterecek birçok eser ortaya çıkarmıştır. Dolayısıyla bu sempozyumun ortaya çıkmasında emeği geçen herkese teşekkür ederim. Yaşadığımız bu küresel dünyada şunu çok iyi anlamalıyız: Biz kültürümüzü İslam düşüncesi üzerine kurmuş olan bir millet olarak gurur verecek bir duruma gelmiş bulunmaktayız. Kendi siyasetini kendisi yaptığı için zorluklarla karşılaştığı zaman da dualarımız her zaman Türkiye ile birliktedir. Sizin aranızda olmaktan mutluluk duyuyorum ve sizlere başarılar diliyorum” şeklinde konuştu. 
“Farabi, Türk Devletinin Yetiştirdiği En Büyük Bilginlerden Bir Tanesidir” 
İstanbul Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Sedat Murat, İstanbul Üniversitesi’nin böyle bir programa ev sahipliği yaptığı için büyük bir mutluluk olduğunu dile getirerek, “27-28 Şubat 2017’de benim de aralarında bulunduğum bir heyet, Almatı’da Al Farabi Kazak Milli Üniversitesini ziyaret etmiş ve burada akademik ve kültürel faaliyetler ile ilgili iş birliği anlaşmasının hayata geçirilmesi kararı almıştır. Bu maksatla staj ve araştırma kapsamında akademisyenler, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri Üniversitemize gelmiş ve Farabi adına seminer, konferans ve sempozyumlar düzenlenmiştir. Bizi en çok memnun eden husus iki üniversite arasındaki bu iş birliğinin bir stratejik ortaklık çerçevesinde yürütülmesidir” dedi. 
İÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Sedat Murat, Farabi’nin Türk-İslam dünyası için önemli simalardan biri olduğunu vurgulayarak “Kaleme aldığı onlarca eser ile ilim dünyasına birçok alanda ve özellikle de felsefe alanında katkıda bulunmuştur. Nitekim ‘İslam Dünyasının Filozofu’ olarak tanınan Farabi, ilahiyattan metafiziğe, felsefeden mantığa, ahlaktan siyasete, fizikten astronomiye ve psikolojiden musikiye kadar birçok alanda eserler telif etmiştir. Türk devletinin yetiştirdiği en büyük bilgin olan Farabi’yi ve eserlerini tanıma çerçevesinde yapılan tüm bu faaliyetlerin bizlere sadece ilmi bir şahsiyeti yakından tanıma fırsatı vermekle kalmadığını, aynı zamanda iki üniversitenin bilim insanlarının bir araya gelmesine de vesile olduğunu düşünüyorum. Farabi’ye göre siyaset ve ahlak arasında dolaylı da olsa karşılıklı bir etkileşim bulunmaktadır. Nitekim yöneticilerin özellikle lider kadrosunun yönetim tarzları bireylerin ve toplumun hayattaki gayelerini ve ahlâklarını etkilemektedir. Bu açıdan özellikle Farabi’nin ‘İdeal Devlet’ ile siyasete ve ahlaka dair olan eserlerini yöneticilerin iyi kavramaları gerektiğine inanıyorum. Bu tür faaliyetlerin devam etmesini ümit ederek bu sempozyumların düzenlenmesinde emeği geçenlere tekrar teşekkür ediyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum” ifadelerine yer verdi. 
“Asıl Olan Siyasetçinin Ahlaklı Olmasıdır”
İstanbul Üniversitesi çatısı altında olmanın son derece özel ve mutluluk verici olduğunu belirten Ak Parti İstanbul 26. Dönem Milletvekili Dr. Ravza Kavakçı, “Doktora hocamın bana öğrettiği gibi bilmediğim konular hakkında konuşmama öğretisi doğrultusunda, her alanına vakıf olmamızın mümkün olmadığı sosyal bilimlerde konunun uzmanı hocalarımız bizlere gereken bilgileri açılış konuşmalarının ardından başlayacak olan oturumlarda verecekler. Ancak konu ahlak ve siyaset olunca müsaadenizle birkaç tecrübemi paylaşmak istiyorum. Siyaset ve ahlak dediğimizde, Türkiye tarihinde farklı liderler görüyoruz. Ancak bu modeller, toplumsal ahlak açısından farklı değerlendirilmiştir” dedi.
Dr. Kavakçı toplumumuzdaki siyaset algısından bahsederek: “Bizim toplumumuzda siyaset doğru söylememekle bağdaştırılmıştır. Algımız bu şekildedir. Özünde, asıl olan siyasetçinin ahlaklı olmasıdır. Buna kim karar vermektedir? Herkes buna kendi vicdanına göre karar vermektedir. İnanan siyasetçiler, seçmene ve onlara oy vermemiş olanlara karşı verecekleri bir hesap olduğunun farkındadırlar. En önemlisi de yaratana karşı bir hesap verecek olduklarının farkındadırlar. Mühim olan ahlaklı, erdemli siyasetçilerin arkasından söylenenlerdir. Asıl olan vazifeler bittiğinde arkanızdan hoş bir sada bırakıp bırakmamış olmaktır” ifadelerini kullandı. 
Açılış konuşmalarının ardından plaket ve teşekkür belgeleri takdim edildi.
Sempozyum toplu hatıra fotoğraf çekiminin ardından sona erdi. 

Haber: Merve SOLAK
İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü



Öne Çıkan Haberler

İÜ Edebiyat Fakültesi Öncülüğünde “Rusya-Türkiye: Uluslararası Bağlamda İkili İlişkiler” Sempozyumu Düzenlendi

İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’nin Uluslararası Sıralama Başarısı

İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak YÖK Tarafından Düzenlenen Uluslararası Proje Lansmanı’na Katıldı

İstanbul Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa’da “29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Töreni” Gerçekleştirildi

İstanbul Üniversitesi’nde Başlatılan “Dijital Ameliyathane” Projesi Uygulamaya Konuldu

İÜ-Rektörü-Prof.-Dr.-Mahmut-Ak-ve-Beyoğlu-Belediye-Başkanı-Ahmet-Misbah-Demircan-Kahvaltıda-Bir-Araya-Geldi

İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak ve Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan Kahvaltıda Bir Araya Geldi