2. Engelsiz Ağaç Dikim Şenliği Düzenlendi

2. Engelsiz Ağaç Dikim Şenliği, İÜ Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi, İÜ Orman Fakültesi ve İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü  iş birliğinde 5 Mayıs 2018 Cumartesi günü gerçekleştirildi.

Şenliğe İstanbul Üniversitesi mensupları, Altı Nokta Körler Vakfı’ndan gönüllüler, diğer üniversite ve kurumlardan gelen gönüllüler, Orman Bölge Müdürlüğü personelleri, Şile İşletme Müdürlüğü personelleri ve Şile Kaymakamı Salih Yüce de katıldı. 

“Engellilik Sadece Zihinlerde Olan Bir Şey”

İÜ Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Resa Aydın, şenlikte yaptığı konuşmada, “İÜ Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak bu ikinci etkinliğimiz. İkincisini yapmaktan çok mutluyuz. Burada olduğunuz için hepinize çok teşekkür ediyorum. İlk planladığımız andan itibaren Orman Bölge Müdürlüğü Şefimiz, Şile’deki bölge müdürlerimizin hepsi bize çok destek oldular. Hepsine çok teşekkürler. Engelli ve engelsiz öğrencilerimizin birlikte, el ele ağaç dikmelerini istiyoruz. Biz İÜ Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak şunu savunuyoruz: Engellilik sadece akıllarda, zihinlerde olan bir şey. Eğer ortamı düzenlerseniz hiç kimsede bir engel yok. Birbirimizi tanıyıp, birbirimize dokundukça bunu daha iyi anlıyoruz. Onun için birlikte bir şey yapmak bunun çözümü. O yüzden buradayız. Geldiğiniz için tekrar teşekkür ediyorum. Bütün yetkililere sonsuz teşekkürler” ifadelerini kullandı.

“Dünya Engelsiz Ormanı Gibi Bir Ağaçlandırma Çalışmasını Gelecek Yıl Üstlenebilmek İstiyorum”

İÜ Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Hüseyin Çolak ise konuşmasında şunları dile getirdi: “Bu organizasyonların aslında çok kolay olmadığını ama çok büyük bir hızla organize edildiğini gördük. Arkadaşlarımıza hiçbir bürokratik engel göstermeden, aksine bir cumartesi gününde kendi ailelerini de bırakıp buraya geldikleri için Orman Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi adına bu organizasyonu yapan Orman Bölge Müdürlüğü’nün tüm personeline gönülden teşekkür ediyorum. İÜ Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürümüze de sizleri desteklediği için İstanbul Üniversitesi’ndeki tüm engelli ve engelsiz bireyler adına çok teşekkür ediyorum. Ben asıl sizlere, özellikle engelli arkadaşlarıma çok teşekkür etmek istiyorum. Hem emeklerinden, hem cesaretlerinden dolayı hem de bizlerden kopmadıkları, bizlerle birlikte olduklarını hissettirdikleri için burada bulunan tüm arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum.”

‘Dünya Engelsiz Ormanı’ gibi bir hayali olduğundan bahseden Prof. Dr. Çolak hayalini şu sözlerle anlattı: “Tüm dünya ülkelerinden birer tane engelli arkadaşım ve tüm Türkiye’deki üniversitelerden bir engelli arkadaşımız olmak üzere, yani 300-500 kişilik büyük bir katılımla ‘Dünya Engelsiz Ormanı’ gibi bir ağaçlandırma çalışmasını gelecek yıl üstlenebilmek istiyorum. Eğer böyle bir şey olacaksa gelecekteki büyük kampanyamızda sizleri tekrar bir arada görmekten mutluluk duyacağız. Bu arada Orman Fakültesi’nden 13 tane gönüllü arkadaşımız geldi. Onlar da sizlere dikim çalışmalarında başta görme engelli arkadaşlarımız olmak üzere yardımcı olacaklar. Onun için bu gönüllü arkadaşlarımıza da ben çok teşekkür ediyorum. Son teşekkür olarak, burada şoföründen tutun da çay yapanına kadar her türlü hizmeti gerçekleştiren tüm arkadaşlarımıza da sizlerin adına teşekkür ediyorum.”

Şile Orman İşletme Müdürü Murat Çakır ise konuşmasında Şile bölgesi hakkında bilgi verdi. Çakır, İstanbul Anadolu Yakası’ndaki 100 bin hektar orman sahasının 60 bininin Şile ilçesinde bulunduğunu belirterek, “Şile İşletme Müdürlüğü’nün yüzde 80’i ormanlarla kaplı ve 57 tane orman köyümüz var. Bu köylerde yaşayan insanlar bu ormancılık çalışmalarıyla genelde geçimlerini sağlıyorlar, evlerine ekmek götürüyorlar. Genelde buradaki ağaç türlerimiz ağırlıklı olarak sahil çamı. Fakat müdürlüğün genelini meşe ormanları oluşturuyor. Kısmen kayın ve gürgen var. Burada 3 tane yangın gözetleme kulemiz var. Şu anda burada bir yangın gözetleme kulesinde bulunuyoruz. Kulenin önündeki açık alanda böyle bir organizasyon yapmayı tercih ettik. Hem açık alan olduğu için hem dikim sahamızın buraya yakın olmasından ötürü. Yaklaşık 100 metre ileride, 350-400 tane fidan çukuru açtık. Herkes bir, iki tane fidan dikebilir. Bu genç, dinamik arkadaşları burada görmekten işletme müdürü olarak çok büyük gurur ve onur duydum.  Geldiğiniz için hepinize teşekkür ediyorum” ifadelerinde bulundu.

Fidan dikim yerleri, İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü’nün personelleri tarafından etkinlik öncesinde hazırlandı. Fidan dikimlerine başlamadan önce İÜ Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Hüseyin Çolak, fidan dikiminde dikkat edilmesi gereken konulardan bahsetti. Görme engelli öğrenciler de dokunarak fidanları inceledi. 

Öğle yemeğinden sonra engelli katılımcılar tarafından müzik ziyafeti verildi. Diğer katılımcılar da söylenen türkülere eşlik ettiler.

Etkinlik  sonunda katılımcılara hediye olarak  İstanbul Üniversitesi şapka ve tişörtü, İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü şapka, not defteri ve kalemi dağıtıldı.

Etkinlik toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

Haber: Nihan SAĞDIÇ

İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü


Öne Çıkan Haberler

İÜ-Adli-Tıp-Enstitüsü-“Çince-Yazılmış-Adli-Belgelerde-Yeterlilik-Testi”ni-Geçti

İÜ Adli Tıp Enstitüsü “Çince Yazılmış Adli Belgelerde Yeterlilik Testi”ni Geçti

“HIBM-GNE Miyopati İstanbul Buluşması” İstanbul Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi

“Gençlik-ve-STK’lar”-Konulu-Söyleşi-Gerçekleştirildi

“Gençlik ve STK’lar” Konulu Söyleşi Gerçekleştirildi

İÜ-Merkez-Kütüphanesi-Yöneticilerinden-Leman-Şenalp-Hayatını-Kaybetti

İÜ Merkez Kütüphanesi Yöneticilerinden Leman Şenalp Hayatını Kaybetti

Azerbaycan’ın-İstanbul-Başkonsolosu-Mesim-Hacıyev-İÜ-Rektörü-Prof.-Dr.-Mahmut-Ak’ı-Ziyaret-Etti

Azerbaycan’ın İstanbul Başkonsolosu Mesim Hacıyev İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak’ı Ziyaret Etti

İstanbul-Üniversitesi-Dragon-Bot-Yarışları-Tamamlandı

İstanbul Üniversitesi Dragon Bot Yarışları Tamamlandı