18. Uluslararası Kromatografi Kongresi İstanbul Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi
18. Uluslararası Kromatografi Kongresi, 15-18 Kasım 2018 tarihlerinde İÜ Eczacılık Fakültesi ve İÜ İlaç Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin ev sahipliğinde düzenlendi.
Kromatografi Kongresi’nde ilk kez 1903 yılında Mikhail Tswett tarafından geliştirilip kullanılan ve günümüze kadar gelen “Kromatografi Tekniği” ile yapılan çalışmaların takip edilmesi, tekniğin farklı alanlarda uygulamalarındaki son gelişmelerin izlenmesi ve tartışılması hedeflendi.
Kongrenin açılış konuşmaları İÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sedat Murat, İÜ Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erdal Cevher ve 18. Uluslararası Kromatografi Kongresi Başkanlarından Prof. Dr. Durişehvar Özer Ünal tarafından yapıldı.
“Bu Konferanslar Araştırma Üniversitesi Kimliğinin Uzantısıdır”
İÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sedat Murat yaptığı açılış konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “18.’si düzenlenen bu konferans ilk kez İstanbul’da yapılıyor. Konferansın üniversitemizde düzenlenmesinin bizim için bir mutluluk vesilesi olduğunu belirtmeliyim. Bu tür konferansların uluslararası ilişkiler açısından özel bir anlamı bulunmaktadır. Bilginin paylaşılması ve tanışmalar açısından bu tür konferanslar son derece önemlidir. Konferansta katkısı geçen herkese teşekkür ediyorum. Türkiye, eski bir medeniyettir. İstanbul bu medeniyetin en önemli merkezidir. İstanbul içerisinde de İstanbul Üniversitesi’nin ayrı bir önemi vardır. Bu kadar köklü bir üniversitenin böyle bir konferansa ev sahipliği yapması son derece anlamlıdır. YÖK tarafından İstanbul Üniversitesi’ne ‘Araştırma Üniversitesi’ sıfatı verilmiştir. Bu konferanslar da araştırma üniversitesi kimliğinin bir uzantısıdır.”
“Kromatografi Birçok Alanda Kullanılan Temel Analitik Yöntemlerden Biridir”
İÜ Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erdal Cevher ise konuşmasında: “Sizleri bu tarihi mekânda ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bu kongre İÜ Eczacılık Fakültesi ve İlaç Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin katkılarıyla İstanbul Üniversitesi çatısı altında gerçekleştirilecektir. Kromatografi, ilaç endüstrisi başta olmak üzere birçok alanda kullanılan temel analitik yöntemlerden biridir. Bu nedenle kongremiz bu alandaki son gelişmelerin tartışılması ve bilgi akışının genç nesillere aktarılması açısından önemli bir misyon taşımaktadır. Bu kongrede eczacılık fakültesinde 26 yıl hizmet veren ve erken yaşta kaybettiğimiz sevgili hocamız Prof. Dr. Sevgi Tatar Ulu saygıyla anılacaktır. Sevgi Hoca, çalışkan bir bilim insanıydı. Hocamıza fakültemize katkılarından dolayı sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Ayrıca düzenleme kuruluna en içten teşekkür dileklerimi iletiyorum” ifadelerini kullandı.
Kongre Başkanlarından Prof. Dr. Durişehvar Özer Ünal, “İstanbul Üniversitesi’nin 1453 yılında başlayan eğitim serüveni günümüze modern bir Üniversite olarak ulaşmıştır. Bu tarihi mekânda sizleri ağırlamaktan mutluyuz. Kongreye destekleri için sponsor firmalarımıza da çok teşekkür ediyoruz. Kongrenin, yeni bağlantıların kurulması ve bilimsel gelişmelerin paylaşılması açısından verimli ve faydalı geçmesini diliyorum. Organizasyon komitesinin üyelerine ve destek olan ailelerimize teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından hayatını kaybeden İÜ Eczacılık Fakültesi Analitik Kimya Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevgi Tatar Ulu ile ilgili slayt gösterimi yapıldı. Slayt gösteriminin sonrasında ise İÜ Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erdal Cevher tarafından eşi Levent Ulu, yeğeni Meltem Yücel ve ablası Emine Tatar’a anma plaketi verildi.
Prof. Dr. Serap Sağlık Aslan ve Prof. Dr. Durişehvar Özer Ünal Başkanlığında düzenlenen kongreye kromatografi alanında çalışan 6 farklı ülkeden, 24 farklı üniversiteden 9 farklı enstitü, merkez ve firmadan 80 bilim insanı katıldı. Kongrede 32 sözlü sunum ve 22 poster sunumunun yanı sıra 12 çağrılı konuşmacı çalışmalarını sundu.
Kongrede ayrıca ilaç, sanayi ve kromatografi alanında çalışmaları bulunan firmalar da sunumlar gerçekleştirdi. Son yıllarda hastalıkların tedavisinde önemli rol oynayan, hedefe yönelik tedaviler yapabilen biyoteknolojik ilaçların saflaştırılması ve analizleri ile ilgili Türkiye’den ve dünyadan farklı bilim insanları gelişmeleri aktardı. Bunların yanı sıra kongrede yeşil kimya ile ilgili çalışmalar da sunuldu.
Sanayi, üniversite ve tedarikçilerin bir araya geldiği kongre yeni iş birliklerine imkân sağladığı gibi kongrede kromatografi alanındaki son gelişmeler de tartışıldı.
Haber: Ebru SÖNMEZ
İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü
Öne Çıkan Haberler
Tunceli’de Eğitim Gören Öğrenciler İstanbul Üniversitesi’ni Ziyaret Etti
İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak İÜ Merkez Kütüphanesi’ni Ziyaret Etti
İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak YÖK Temel Bilimler Programları Üstün Başarı Sınıflarına Ders Verdi
Engellilik Araştırmaları Konferansı “Dünden Bugüne Engellilik” Teması ile Gerçekleştirildi
Prof. Dr. Elif Bahar Tuna İnce’nin Buluşları Patent Aldı
İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak “Akademi Beyoğlu” Açılış Törenine Katıldı