15 Ay Kalçasında 10 Cm’lik Kurşun Kalem ile Yaşadı
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuri Aydın, 15 ay boyunca vücudunda 10 cm uzunluğunda bir kurşun kalem ile yaşamak zorunda kalan hasta hakkında değerlendirmede bulundu.
2017 yılının Şubat ayında karda sert bir şekilde kalçasının üstüne düşen 14 yaşındaki H.A., ağrısı geçmeyince doktora gitti. Röntgen filminde bir sorun çıkmayan genç kıza doktorlar ağrısının zamanla geçebileceğini söyledi. 15 ay boyunca gittiği hiçbir hastanede tedavi edilemeyen genç kız, en sonunda İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ne başvurdu. Prof. Dr. Nuri Aydın tarafından ameliyat edilen genç kızın kalçasında 10 cm uzunluğunda bir kurşun kalem olduğu ortaya çıkarıldı. Ameliyatı gerçekleştiren Prof. Dr. Nuri Aydın, “Meslek hayatımda böyle bir olaya şahit olmamıştım” dedi.
“Kurşun Kalem Röntgende Belli Olmadığı İçin 15 Ay Tespit Edilemedi”
Daha önce birçok hastaneye gitmesine rağmen hastanın kalçasındaki kurşun kalemin fark edilmediğini belirten Prof. Dr. Nuri Aydın, “Biz röntgende genelde metalik cisimleri, içerisinde metal içeren cisimleri daha net görürüz. Ancak böyle kurşun kalem ya da tahta parçası gibi cisimleri çok net göremeyiz. Bunlar ancak çok dikkatli bakılabildiğinde fark edilebilir. Daha ileri tetkiklerle, MR ile bunun tanısına gitmek daha doğru bir yöntemdir. Bununla birlikte, bu kadar büyük bir cismin batmış olabileceği hiç kimsenin aklına, bizim de ilk planda aklımıza gelen bir şey olmadı. 15 ay gibi uzun bir süre hastanın bunu taşıması durumunu ilk planda biz de düşünmedik. Muhtemelen bizden önce gittiği merkezlerde böyle bir cismin şüphesini hissetmemişlerdir. Diğer taraftan biz bir muayenede dokunarak o bölgede herhangi bir cisim var mı yok mu bunu anlayabiliriz. Ancak bu cisim hastanın içerisinde oldukça derinde olduğu için cilt üzerinden herhangi bir şekilde hissedilmesi mümkün değildi. O açıdan muhtemelen daha önceden gittiği yerlerde bu gözden kaçmış olabilir. İlk başta böyle bir şey düşünülemediğinden tanısı konulamamış” ifadelerinde bulundu.
“Hasta Felç Olabilirdi”
Kurşun kalemin girdiği bölümde önemli sinirlerin olduğunu belirten Prof. Dr. Nuri Aydın, “Aslında ameliyatı zor bir ameliyat değildi. Eğer kalem daha derin bir noktaya batmış olsaydı ciddi bir felç durumu ortaya çıkabilirdi. Ancak böyle bir şey yaşanmadı ve hastamız normal bir şekilde sağlığına kavuştu” şeklinde konuştu.
“Dışarıdan Batan Cisimler Enfeksiyon Kaynağı”
Prof. Dr. Nuri Aydın, “Ortopedide vücuda dışarıdan implant veya protez yerleştirsek de bunların hepsi metalik ve steril cisimler. Ancak kalem içeri batarken battığı sırada vücutta üzerinde olan bir giysi parçasına, bir toprak parçasına ya da kalem ağıza değdiyse ağızda bulunan bir bakteriyi de o bölgeye ekebilirdi. Zaman içerisinde o bölgede bir enfeksiyon gelişebilirdi veya apse olabilirdi. Bu apseye bağlı hastada yüksek ateş meydana gelebilir, akıntılar ortaya çıkabilirdi. Ama kurşun kalem kendisini bir şekilde sınırlandırmış çevresinde bir kapsül oluşturmuş, kendisini korumaya almış vaziyette bekliyordu. Biz de onu oradan çıkartınca risk ortadan kalkmış oldu” ifadelerinde bulundu.
“Meslek Hayatımda İlk Kez Karşılaştım”
Meslek hayatında ilk defa böyle bir vaka ile karşılaştığını ifade eden Prof. Dr. Nuri Aydın, “Vücuttan çıkardığımız birçok cisim oluyor. Kurşun ve iğne sık karşılaştığımız cisimlerden. Kimi zaman hasta iğnenin battığını fark etmeyebiliyor. İğne çok hızlı girdiği zaman kişi hissetmeyebilir. Ancak kurşun kalem çok ekstrem bir örnek. Böyle bir durumla ilk kez karşılaştık” dedi.
“Hastanın Tedavisini Gerçekleştirmiş Olmak Sevindirici”
Prof. Dr. Nuri Aydın, “Bizim aslında tanısını koymakta zorlandığımız birçok vaka var. Acaba şu ameliyatı mı yapsak, şu tekniği mi kullansak diye aramızda tartıştığımız, toplantılarda arkadaşlarımızla görüştüğümüz birçok vaka var. Bu vaka öyle değil aslında. Ama tabii bu hastanın tedavisini gerçekleştirmiş olmak, onun sağlığına kavuşmasına yardımcı olmak bizim için sevindirici bir duygu” şeklinde konuştu.
Uluslararası Ortopedi ve Travmatoloji Derneği tarafından derneğin Omuz Cerrahisi Kurulu Başkanlığı’na seçilen ve Amerikan Ortopedi Akademisi tarafından verilen “American Akademy Bursu”nu almaya hak kazanan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuri Aydın yaptığı çalışmaları ve yurt dışı faaliyetleri ile birçok başarıya sahip.
İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü
Öne Çıkan Haberler
İÜ İşletme Fakültesi’nin AACSB International Akreditasyonu Yeniledi
İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak Dereceye Giren Tıp Öğrencilerini Tebrik Etti
YÖK’ten ALES Hakkında Açıklama
ALES Geçerlilik Süresi ile İlgili Değişiklik
İÜ Merkez Kütüphanesi Yenileniyor
Çin Halk Cumhuriyeti Fuzhou Üniversitesi Rektörü Chen Yong Zheng İstanbul Üniversitesi’ni Ziyaret Etti