“14. İstanbul Edebiyat Festivali” Sona Erdi
İstanbul Üniversitesi ve İstanbul İl Millî Eğitim Müdürlüğü tarafından desteklenen, Sultanbeyli Belediyesi ve Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi tarafından düzenlenen “14. İstanbul Edebiyat Festivali” sona erdi. Festival, 26 - 29 Aralık 2022 tarihleri arasında “Gül Yetiştiren Adam” Rasim Özdenören’in anısına düzenlendi.
İstanbul Üniversitesi Cemil Bilsel Konferans Salonu’ndaki açılış töreniyle başlayan programda, “14. İstanbul Edebiyat Festivali Rasim Özdenören Özel Ödülü” de sahiplerini buldu. Alim Kahraman, Nezir Eryarsoy, Saliha Tunç ve İz Yayıncılık ödüle layık görüldü. 14. İstanbul Edebiyat Festivali kapsamında Prof. Dr. İskender Pala, “İstanbul'un Edebiyatı, Edebiyatın İstanbul'u” başlıklı konferans verdi.
“Rasim Özdenören, Okuyan Gençlik İçin Çok Kıymetli Bir İsim”
Açılış konuşmasını yapan Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin, “Kültür-sanat etkinliklerimize devam ediyoruz. Her yıl düzenlediğimiz edebiyat festivalini, geçtiğimiz yıl ‘Diriliş Şairi’ Sezai Karakoç’un anısına düzenledik. 14. İstanbul Edebiyat Festivalimizi de, eserleriyle düşünce dünyamıza katkı sunan büyük mütefekkir Rasim Özdenören’in aziz hatırasına adadık. Bu vesileyle bilhassa gençlerimize edebiyatımızın bu kıymetli ismini tanıtmak istiyoruz. Rasim Özdenören okuyan gençlik için çok kıymetli bir isim. Festivalimize katkı sunan kıymetli isimlere ve yüreği edebiyat ile çarpan tüm edebiyatseverlere katılımları için teşekkür ediyorum” dedi.
“Edebiyat Ruhumuzu, Gönlümüzü, Dilimizi İncelten Bir Uğraş”
Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı yaptığı konuşmasında , "14 yıldır sürdürdüğümüz bu edebiyat yürüyüşü inşallah bizden öncekilerde olduğu gibi aynı azim ve gayretle bizden sonrakilerle de sürecek; İstanbul'un kültürüne sanatına ve edebiyatına katkı sunmaya devam edecek bir bayrak koşusu içerisindeyiz. Bu festivali de bu bayrak koşusunun devamı olarak görüyoruz” dedi. Bıyıklı, festivallerle İstanbul'un edebiyata ve medeniyete başkentlik yapmaya devam edeceğini belirterek, "Edebiyat ruhumuzu, gönlümüzü, dilimizi incelten bir uğraş. Edebiyatın toplumları meydana getiren en önemli unsurlardan birisi olduğunu biliyoruz. O yüzden diyoruz ki bir millet edebiyatı varsa bir millettir" diye konuştu.
“Bu Salonda Pek Çok Üstadın Ayak İzi Var”
Katılımcılara konferans veren Prof. Dr. İskender Pala ise “Bu salonun ihtişamına yakışır bir edebiyat şöleni olsun duası ve temennisiyle söze başlıyorum. Bu salonda pek çok üstadın ayak izi var. Birisinin oturduğu koltuğun üzerinde olduğunuzu hissedin lütfen. İstanbul bizatihi bu salon da demek o yüzden; buradan yolu geçenler, burada sesini bırakanlar, bu duvarlara kokusunu sindirenler bugün bize ancak edebiyat, şiir ve söz yoluyla kendilerini yeniden hatırlatıyor. Rasim Özdenören dostumdu, beraber çalışma bahtiyarlığına da eriştim. Arkadaşlarım bugün için bana konu verirken ‘İstanbul’un şiiri şiirin İstanbul’u’ başlığıyla konuşun hocam dediler. Ben şiirin İstanbul’unu anlatırken siz de Rasim Özdenören’e içinizden bir Fatiha okursanız bugün onun adına düzenlenen bu festivalin de ruhaniyetini yeniden ona takdim etmiş oluruz” ifadelerini kullandı.
Fotoğraf: Başar Uzun, Melis Arıner
İÜ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü
Öne Çıkan Haberler
“Bir Teknoloji Transfer Hikayesi” Patent Lisans Sözleşmesi İmza Töreni Gerçekleştirildi
İstanbul Üniversitesi “Gözlem Geceleri” Etkinliği Düzenlendi
“Tekstilde Döngüsellik için Girişimcilik Eğitimi” Verildi
Üniversitemizden 10 Proje TÜBİTAK 1001 Programı Kapsamında Desteklenmeye Hak Kazandı
İstanbul Üniversitesi 2022 TÜBA ve TÜBİTAK Bilim Ödülleri Töreni'nden 6 Ödülle Döndü
İÜ Mezunu Dr. Yasemin Kübra Akyel, Prof. Dr. Aziz Sancar’ın Laboratuvarı’nda Çalışmaya Hak Kazandı